Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ercan BİL Türkçe öğretmeni Eylemlerden türediği halde isim, sıfat, zarf olan ve yan cümlecik kuran çift görevli sözcüklere FİİLİMSİ denir. FİİLİMSİLERİN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ercan BİL Türkçe öğretmeni Eylemlerden türediği halde isim, sıfat, zarf olan ve yan cümlecik kuran çift görevli sözcüklere FİİLİMSİ denir. FİİLİMSİLERİN."— Sunum transkripti:

1

2 Ercan BİL Türkçe öğretmeni

3 Eylemlerden türediği halde isim, sıfat, zarf olan ve yan cümlecik kuran çift görevli sözcüklere FİİLİMSİ denir. FİİLİMSİLERİN ÇEŞİTLERİ:Görevleri ve anlamları bakımından Fiilimsiler üçe ayrılır: 1)İsim-fiil:Cümlede hem isim, hem fiil görevi olan; 2)Sıfat-fiil:Cümlede hem sıfat, hem fiil görevi olan; 3)Zarf-fiil:Cümlede hem zarf, hem eylem görevi olan sözcük.

4 FİİLİMSİLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Eylem anlamı taşırlar ancak kişi ve zaman eki alamazlar. 2- Fiilimsilerle fiillerden türeyen kalıcı isimleri karıştırmamak için sonuna –me/-ma olumsuzluk eki getirilerek anlamda bozukluk olup olmadığına bakılır. 3- Yan cümlecikler kurarlar ve yan cümlelerin yüklemi görevini üstlenirler. 4- Eylemler gibi olumsuzluk eki alabilirler. 5- Eylemler gibi çatı özelliği taşıyabilirler.

5 İSİM-FİİLLER Cümlede hem isim görevini üstlenen hem de eylem anlamını koruyan sözcüklere denir. -mek/ -mak -me/-ma -Iş/-iş eklerini alarak meydana gelirler. Örnek: düşünmek, çağdaşlaşma, direniş, uçuşu …vb.

6 -İsim-fiiller eylemler gibi olumlu ya da olumsuz olarak kullanılabilirler. -Örnek: Çiviyi çakarken eline vurmamaya dikkat ediyordu Onunla karşılaşmamayı umuyorduk. -İsim-fiiller tıpkı isimler gibi isim durum eklerini alabilirler. Örnek: Sınavda başarılı olmayı çok istiyordu. Her akşam kitap okumaya zaman ayırıyordu. -İsim-fiiller tamlama kurabilirler. Örnek: Uygun bir yerde konaklamanın zamanı gelmişti.

7 -İsimler gibi çoğul eki alabilirler. Örnek: Toplantıda konuşmalar bir türlü bitmek bilmiyordu. -İsim-fiiller cümlede her türlü öğe olarak kullanılabilirler. Örnek: Başkalarını dinlemeyi artık öğrenmeliyiz. (B.li Nesne) -İsim-fiil ekleri kalıcı isimler de yapabilirler. Bunları karıştırmamak için sözcüğe olumsuzluk eki getirilir. Olumsuzluk eki aldığında anlatım bozukluğu oluşuyorsa o kalıcı isimdir. İsim- fiil değildir. Örnek: kazma, kavurma, giriş, danışma …vb.

8 SIFAT-FİİLLER Varlıkları niteledikleri için sıfat; özne,nesne ve tümleç alarak yan Tümcecik kurdukları için de eylem gibi sayılan sözcüklere SIFAT-FİİL denir. Sıfat-fiiller,türlü eklerle fiil tabanlarından türemişlerdir.Sıfat-fiil türetmeye yarayan ekler şunlardır: “-an-ası-mez-ar-dik-ecek-miş”

9 ADLAŞMIŞ SIFAT Sıfat-fiillerle kurulan tamlamalarda, sıfattan sonra gelen ismin sonundaki çekim ekinin fiilin sonuna gelerek ismin düşmesi sonucu oluşan duruma adlaşmış sıfat denir. Örnek: Pazarda hiç tanıdık insana rastlamadım. (tanıdık insan-a) Pazarda hiç tanıdığa rastlamadım.

10 SIFAT-FİİLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Sıfat-fiillerde belli belirsiz bir zaman kavramı vardır. 2- Sıfat-fiiller tıpkı sıfatlar gibi çekim eki aldıklarında adlaşırlar ve buna adlaşmış sıfat denir. Örnek: Herkes gelenleri (insanları) kapıda karşılıyordu. Annesi yaramazı (çocuğu) nihayet uyuttu. 3- Bazı sıfat-fiiler sıfat-fiil eki aldıkları halde isim olarak kullanılabilir. Örnek: Evde yakacak kalmamıştı. (kalıcı isim) 4- Eylemler gibi olumsuzluk eki alabilirler. Örnek: Evde kırılmamış bardak kalmamıştı. 5- Cümlede özne, nesne, dolaylı tümleç ve yüklem olabilirler.

11 SIFAT-FİİL EKLERİ GEÇMİŞ ZAMAN SIFAT-FİİLLERİ: mış/miş : geçmiş gün, okumuş adam vb… dık/dik : tanıdık insan, bildik şehir vb… GELECEK ZAMAN SIFAT-FİİLERİ: ecek/acak : yakacak odun, okuyacak çocuk vb… GENİŞ ZAMAN SIFAT-FİİLLERİ: an/en : koşan adam, yüzen çocuk… ()r : koşar adım, bakar kör…

12 ZARF-FİİLLER Fiil köklerinden zarf-fiil ekleriyle türeyen ve cümlede zarf olan sözcüklerdir. Zarf-fiiller görevlerine göre 3 şekilde sınıflandırılabilirler. 1- Durum Zarf-fiilleri (ulaçları): Yüklemi durum yönünden açıklayan zarf-fiillerdir. Eyleme “Nasıl?” sorusu sorularak bulunur. 2- Zaman Zarf-fiilleri: Eylemi zaman yönünden niteleyen zarf-fiillerdir. Eyleme “Ne zaman?” sorusu sorularak bulunur. 3- Bağlama Zarf-fiilleri (bağ-fiiler): Cümledeki temel yargıyı kendisinin oluşturduğu yan cümleciğe bağlamaya yarayan ulaçlardır. (-ıp/-ip eki)

13 ZARF-FİİL EKLERİ arak/erek: Çocuk koşarak uzaklaştı. ken : Televizyon izlerken uyumuş. (Ne zaman uyumuş?) madan, -meden : Adam bilmeden konuşuyor. (Nasıl konuşuyor?) ınca, -ince : Bunu gelince konuşuruz. (Ne zaman konuşuruz?) dıkça, -dikçe :Yürüdükçe yol tükenir. (Nasıl tükenir?)

14 alı, -eli : Buraya geleli huzurum kaçtı. (Huzurum ne zaman kaçtı?) ir, -mez :Gelir gelmez uyudu. (Ne zaman uyudu?) asıya, -esiye :Atları öldüresiye kırbaçladı? (Nasıl kırbaçladı?) a, -a :Koşa koşa gitti.(Nasıl gitti?) e, -a :Düşe kalka büyüdü. (Nasıl büyüdü?) e, -e :Güle güle gidin.(Nasıl gidin?) ıp/ip : Müdür sınıfa gelip duyuru yaptı.

15 Ercan BİL Türkçe Öğretmeni 2014


"Ercan BİL Türkçe öğretmeni Eylemlerden türediği halde isim, sıfat, zarf olan ve yan cümlecik kuran çift görevli sözcüklere FİİLİMSİ denir. FİİLİMSİLERİN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları