Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME. Öğrenmenin Özellikleri Öğrenme;  Yaşantı ürünüdür  Kalıcı izlidir  Sonucunda davranış değişikliği meydana gelir  Doğuştan getirilen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME. Öğrenmenin Özellikleri Öğrenme;  Yaşantı ürünüdür  Kalıcı izlidir  Sonucunda davranış değişikliği meydana gelir  Doğuştan getirilen."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME

2 Öğrenmenin Özellikleri Öğrenme;  Yaşantı ürünüdür  Kalıcı izlidir  Sonucunda davranış değişikliği meydana gelir  Doğuştan getirilen davranışlar öğrenme değildir(refleks-iç güdü)

3  Öğrenme parmak izi kadar kişiye özgü bir olgudur,  Herkesin öğrenme tür, hız ve kapasitesinin farklıdır,  Öğrenmenin kişi için bir anlamlandırma sürecini ortaya koymaktadır.

4 4 ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖĞRENCİ (öğrenen) A)Türe özgü hazır oluş B)Olgunlaşma C)Genel uyarılma düzeyi ve kaygı D)Diğer öğrenme ve yaşantılar E)Güdülenme ve ısınma F)Dikkat DİĞER ETKENLER Öğrenme öncesi ve sonrası yaşantılar, zaman, ısınma

5 A. ÖĞRENENLE İLGİLİ FAKTÖRLER 1-) Türe Göre Hazıroluş 2-) Olgunlaşma(yaş-zeka) 3-) Genel Uyarılmışlık düzeyi ve kaygı 4-)Güdü(Motivasyon) 5-) Eski Yaşantılar(Aktarma) 6-) Dikkat (odaklanma)

6 Türe özgü hazır oluş organizmanın öğrenmesi beklenen davranışı öğrenmesi için, biyolojik donanımının var olması ÖRNEK -uçmayı öğrenmesi için kanatlarının olması gerekir) -Papağanın birkaç kelimeyi söylerken karganın bunu yapamaması

7 OLGUNLAŞMA Organizmanın bir davranışı gerçekleştirebilecek fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmasıdır. Öğrenmenin gerçekleşmesi için bilişsel ve fiziksel olgunlaşmanın tamamlanmış olması gerekmektedir. Yaş: İyi bir öğrenmenin olabilmesi için organizmanın o davranışı öğrenebilmek için gerekli yaşa gelmiş olması gerekir. Örneğin insanın yürümeyi öğrenebilmesi için 9 ay civarında bir yaşa gelmiş olması gerekir. Zekâ: Bazı kişiler yaş olarak olgunlaşmış olsalar bile öğrenemeyebilirler çünkü zihinsel açıdan yeterli olgunluğa ulaşmamış olabilirler. Zihinsel açıdan olgunluk genel olarak zekâ kavramı ile ele alınır.

8 ÖNEMLİ!!! Olgunlaşma öğrenme değildir. Öğrenmenin ön-koşuludur.

9 Genel uyarılmışlık düzeyi organizmanın uyaranları alma düzeyidir uyarılmışlık düzeyinin yüksek yada düşük olması öğrenmeyi etkiler.bu nedenle orta seviyede olması gerekir

10 Genel uyarılmışlık düzeyi ve kaygı

11 Güdülenme Güdüler, organizma içindeki ihtiyaçlardan doğar ve bu ihtiyaçların giderilmesi için organizmayı harekete geçirir. Güdü, organizmanın davranışta bulunmadan önceki süreçleri (ilgi duyma, önem ve öncelik verme, ihtiyacı karşılama, ne işine yarayacağını anlama, istekli olma, harekete geçme) kapsar.

12 Güdülenme türlerİ Doğuştan var olma-olmamasına göre: Birincil güdülenme, doğuştan getirilen, organizmanın biyolojik olarak dengede olmasını sağlayan, Yeme, susama, cinsellik, ısıyı koruma gibi dürtülerle ilişkili güdülenmedir. İkincil güdülenme, doğuştan getirilmeyip sonradan öğrenilen, Başarılı olma, yarışma, ilgi çekme, yakınlık arama gibi güdülerdir.

13 Güdülenme türlerİ Güdülenmenin kaynağına göre – İçsel güdülenme, güdülenme kaynağının bireyin kendi içinde olmasıdır. Yeme, susama, uyku ve cinsellik gibi dürtüler, birincil güdülenme örnekleri olduğu gibi, içsel güdülenme örnekleridir. yalnızca fizyolojik dürtülerle ilişkili değildir. Başarı, yakınlık, estetik gereksinimle ilgili güdüler de içsel güdüler olabilmektedir. – Dışsal güdülenme, fizyolojik ya da psiko-sosyal olarak bir dengesizlik durumu bulunmamasına karşın, herhangi bir nesneyi, çevredeki insanların etkisiyle, bireyin ihtiyaç olarak hissetmesi ile oluşur. Dışsal güdülenme içsel güdülenme haline gelebilir.

14 Eski Yaşantılar(Transfer) Aktarma(Transfer) Olumlu aktarma Olumsuz aktarma Ket vurma/engelleme İleriye ket vurma geriye ket vurma)

15 Transfer(aktarma) Önceki öğrenmelerinin sonrakini etkilemesi Olumlu aktarım, eski öğrenmenin yeni öğrenmeyi kolaylaştırması, Örn; Örneğin fotoğraf makinesini kullanan birey, kamera ile çekim yapmayı kolay öğrenir. Toplama ve çıkarma işlemini bilen biri, çarpma ve bölme işlemini daha kolay öğrenir. Olumsuz aktarım ise eski öğrenmenin yeni öğrenmeyi zorlaştırması Örn;düz vites araba kullanan kişinin otomatik viteste zorlanması, Q klavye kullanan bireyin F klavyede yazı yazmakta zorlanması

16 Ket vurma/engelleme Bir öğrenmenin, kendinden önceki ya da kendinden sonraki öğrenmeyi engellemesi ve unutturmasıdır. ileriye ket vurma: (en son yapılanı unutma) Örn;İlkokul no:55 lise no:75 olan özleme lise numarası sorulduğunda ilkokul numarasını söylemesi.Yeni telefon hattı alan birinin, numarası sorulduğunda bir önceki telefon numarasını vermesi gibi. geriye ket vurma: (ilk yapılanı unutma) Sonraki yaşantı ya da öğrenmelerin önceki öğrenmeyi engellemesi Örn; Yeni telefon hattı alan birinin, eski numarası sorulduğunda hatırlayamaması ya da unutması gibi.

17 ÖNEMLİ!!! Aktarım  daha çok gözlenebilen psikomotor davranışlar ile birlikte anılır. ket vurma  ise hatırlama (unutma) ile birlikte anılır.

18 DİKKAT TÜRLERİ Dikkat; zihinsel enerjinin belli bir uyarana yönelmesidir İstemli dikkat: istenen uyaranların bilinçli olarak seçilerek bilişsel süreçlere dahil edilmesi ve aynı anda ilgisiz uyaranların elenmesidir. Seçici dikkat de denir İstemsiz dikkat: bilinçli olarak bilişsel süreçlerimize dahil etmeyi planlamamıza karşın, uyaranın etki düzeyinin oldukça yüksek olması durumunda, istemsizce enerjimizin bir uyarana yöneltilmesidir. (dışarıdan PAT sesi geldiğinde dikkatiniz slayttan sese istemsizce yönlenir) Bölünmüş dikkat: bireyin becerisinin yüksek olduğu etkinliklerle birlikte, bir başka etkinliğe de dikkatini odaklaması sonucunda oluşmaktadır. (tv izlerken meyve de yiyebilmek)

19 ÖĞRENME YÖNTEMİ/ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI İLE İLGİLİ ETKENLER

20 B.ÖĞRENME YÖNTEMLERİYLE İLGİLİ FAKTÖRLER 1-) Konunun Yapısı 2-) Zaman 3-) Etkin Katılım 4-) Sonucun bilinmesi (geri bildirim) 5-) Bütün ya da parçalara bölerek öğrenme 6-) Programlı öğrenme 7-) Tekrarlara yer verme

21 Konunun yapISI İçerik/Parça-bütün öğrencinin konuyu yapısal parçalara bölebilmesi, konu alt parçalara bölünemeyecek kadar iç içe ise, bütün olarak çalışması gerekir. Konunun anlamlı parçalara bölünebilmesi, bütünleşmesi için zaman gerektirmeyen bir yapıda olması öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır

22 Zaman kullanımı Aralıklı çalışma, öğrencinin konuyu belli aralıklarla tekrarlı olarak çalışılmasıdır Toplu çalışma konunun aralıklı olarak tekrar edilmeksizin, tek bir zaman aralığında, örneğin sınavdan önceki gece, peşpeşe tekrarlar yaparak çalışılmasıdır öğrenme sürecinde öğrencinin kendisine zaman tanıması gerekmektedir. Kısa zaman diliminde çok fazla konunun öğrenilmeye çalışılması, hatırlanmasını zorlaştırmaktadır. Zaman yönetimi, zamanın verimli kullanılmasını sağlar. stresi azaltır, ertelemeciliği engeller

23 Etkin katılım Etkin katılım, öğrenme sürecinde dikkatini odaklaması, sürece ilişkin üst düzey zihinsel etkinlikleri yapması Öğrenme Etkinliğini, bilişsel duyuşsal ve psikomotor davranışlarla yerine getirmesi anlamına gelir.

24 ÖĞRENME SÜRECİNE KATILIMDA ETKİNLİK DÜZEYLERİ 24 UYGULAMA ANLATMA YAZMA Okuma Dinleme Okuduklarının %10'unu,  İşittiklerinin %20'sini,  Gördüklerinin %30'unu,  Görüp işittiklerinin %50'sini,  Söylediklerinin %70'ini,  Yapıp söylediklerinin %90'ını hatırlamaktadırlar.

25 GERİBİLDİRİM öğrencinin geribildirim alması, öğretmene danışmayı ya da kaynağa ulaşmayı içerip, öğrencinin aktif olmasını gerektirir. Öğrenci öğrenme süreci içinde soru çözme gibi çalışmalarda: – yanıtlarını öğrenmeli, – yanlış yaptıysa nerede yanlış yaptığını öğrenmeli, – anlamadığı konuları sormalı – Doğru bilgileri araştırmalıdır. Örneğin öğrenci sınava girmişse sınav sonucunu en kısa zamanda öğrenmelidir ki doğru cevaplayıp cevaplamadığını test edebilsin. Sınav sonucu hakkındaki bu bilgi hemen sağlanmazsa öğrenci ne yazdığını unutur ve yazdıklarını test edemez. Sınavların sadece değerlendirme değil, öğretim aracı olarak da görülmesinin nedeni budur: Öğrenci yazdığının doğru olup olmadığını kontrol ederken öğrenme devam etmektedir.

26 26 ÖĞRENME MALZEMESİ İLE İLGİLİ FAKTÖRLER:

27 Telaffuz kolaylığı konunun ve içinde geçen terimlerin kolayca ifade edilebilmesi Açık,sade,net ve anlaşılabilir olmasıdır

28 Algısal Ayırt edilebilme Algı; zihnin gelen bir uyaranı anlama, tanıma ve özümleme sürecidir. Algısal ayırt edilebilirlik öğrenme malzemesinin çevredeki uyarıcılardan ayırt edilebilmesidir (farkındalık yaratmak). Çevredeki hareketli nesneler, farklı önlük giyen öğrenci, altını çizme, kalın yazma. Algısal ayırt edilebilirlik öğrenmeyi kolaylaştırır.

29 Anlamsal Çağrışım yapabilme konunun öğrencinin zihninde başka olgu, durum ya da olayların canlanabilmesidir Herkesin çağrışımı kendine özgüdür.(özneldir) Çağrışımlar Geçmiş öğrenme ve yaşantılardan etkilenir

30 Kavramsal olarak gruplanabilme konunun içinde yer alan alt başlıkların hiyerarşik bir düzene okulabilmesi, kavram haritalarının oluşturulabilmesine uygun olmasıdır (nesneldir) analitik düşünceye izin verir konuya kuşbakışı bakmayı sağlar bütüncül düşünmeyi kolaylaştırır

31 Öğrenme ortamI öğrenmeyi dolaylı olarak etkiler Ortama ilişkin öğretim engelleri ortadan kaldırılmalıdır. Isı ve ışık açısından öğrenciye uygun olmalıdır. Sınıf ve malzemeleri sağlıklı, hijyenik ve ergonomik olmalıdır. Akustik düzenlemesi yapılmalıdır. Öğrenmeyi destekleyecek materyaller içermelidir. (resim, fotoğraf vb) Engelli öğrencilere uygun düzenlenmelidir Ortam, öğrencilerin bilgiyi araştırma, tartışma, keşfetme, bütünleştirmelerine katkı sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.

32 Nasıl Öğreniyoruz? Öğrenme; bilgiyi algılama, kaydetme, hatırlama ve kullanma sürecidir. Öğrenme süreci kişinin aktif olduğu bir süreçtir. Öğrenme bireyin çabası sonucu gerçekleşir.  Öğrenme sürecinde duyu organları, kısa süreli hafıza, uzun süreli hafıza arasında sıkı bir ilişki vardır.  Yeni bilgiler (dışarıdan gelen her türlü mesaj), duyu organları yoluyla fark edilir ve kısa süreli hafızaya aktarılır.  Kısa süreli hafızadaki bilgilerden tekrar edilmeyenler unutulur. Tekrar edilenler ise uzun süreli hafızaya saklanmak üzere kaydedilir.  Bu bilgiler, belli bir zaman dilimi geçtikten sonra hatırlanabiliyorsa, o bilgilere ilişkin soru sorulduğunda doğru cevap verilebiliyorsa öğrenme gerçekleşmiş demektir.

33

34 Beynin iki yarısı  Beynin hangi kısmı hangi tür zihinsel etkinlikleri yönetmektedir? Hayal gücü Renk Müzik Ahenk El Becerileri ve benzerleri BEYNİMİZ VE ÖĞRENME Matematik Dil Mantık Analiz Yazmak ve benzerleri

35 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Durumun “kontrolü altında” olmasını ister. İşleri oluruna bırakır.

36 36 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Ayrıntıları daha iyi hatırlar. Bütünü daha iyi görür.

37 37 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Mantık ön plandadır. Sezgi ön plandadır.

38 38 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Görerek işiterek öğrenir. Yaparak hissederek öğrenir.

39 39 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Düzenliliği sever. Sınırlardan hoşlanmaz

40 40 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Duygularını kontrol altında tutar. İçinden geldiği gibi davranır.

41 41 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Yüzleri unutabilir; isimler hatırlar. İsimleri unutabilir; yüzleri asla!

42 42 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Bir defada bir şeyi düşünür. Aynı anda birçok şeyi düşünebilir.

43 43 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Fıkraları daha iyi hatırlar. Melodileri ve ezgileri daha iyi hatırlar.

44 44 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz Başkalarını anlamakta zorlanır. İnsanları anlamakta ustadır.

45 45 Tercihlerimiz Eğilimlerimiz SOL BEYİN SAĞ BEYİN

46 46 En İyi Nasıl Öğrenirim? 1-) Yıllardır görmediğiniz eski bir arkadaşınıza rastladınız. Akşama onu yemeğe davet ettiniz. Arkadaşınızın altında arabası var. Evinizi nasıl tarif edersiniz? c. Kağıt üzerine cadde ve sokak isimlerini yazarım. (Harita çizmeden) b. Adresi sözlü olarak tarif ederim. d. Bir yerden beni aramasını ister; ve onu oradan alırım. a. Kağıt üzerine bir kroki çizerek adresimi veririm.

47 47 En İyi Nasıl Öğrenirim? 2-) ‘Makina’ mı yoksa ‘makine’ mi yazıldığından emin değilsiniz. Ne yaparsınız? c. İmla kılavuzuna (veya sözlüğe) bakarım. a. Kelimyi zihnimde canlandırır; doğru gözükeni seçerim. b. Telaffuzunu zihnimden geçiririm. d. Her iki yazılışı da bir kağıt üzerine yazar, doğru gözükeni seçerim.

48 48 En İyi Nasıl Öğrenirim? 3-) Yeni bir VCD Player satın almak istiyorsunuz. Fiyatın dışında kararınızı en çok ne etkiler? b. Satış elemanının sorularınıza verdiği cevaplar. a. Görüntü. d. Kumandayı elime alıp çalıştırma. c. Aletin özelliklerini okuma.

49 49 En İyi Nasıl Öğrenirim? 4-) Hangi tür dersleri daha çok seversiniz? d. Gezi-gözlem, deney türü çalışmalarla dolu olan. b. Öğrencilerin katılımına izin veren. a. Grafik, Tablo, Tepegöz kullanılan. c. Ders kitabının takip edildiği ve geniş kaynak kitap önerilen.

50 50 En İyi Nasıl Öğrenirim? 5-) Bir kez karşılaştığın ız birisini daha çok hangi yönüyle hatırlar sınız? b. Ses tonu ile. a. Simasıyla. d. Bende uyandırdığı intiba ile.

51 51 En İyi Nasıl Öğrenirim? 6-) Yeni gösterime giren bir filme gidip gitmeme kararınızı en çok ne etkiler? b.Radyo istasyonunuzdan filmin değer lendirmesini duymak. a. Televizyonda izlediğiniz fragman c. Bir dergide film hakkında okuduğunuz yazı.

52 52 En İyi Nasıl Öğrenirim? 7- ) ‘Kalem’ deyince zihninizde ne canlanır? d. Tutuş b. Yazarken çıkardığı ses. c. Kalem özellik ve çeşitleri. a. Görüntü.

53 53 En İyi Nasıl Öğrenirim? 8-) Herhangi bir yöremizin adı geçtiği zaman zihninizde ilk çağrışan şey hangisidir? c. O yöre hakkında okuduklarım. d. O yöreden tanıdığım insanlar. (Veya oradaki gezi anılarım.) a. O yörenin haritadaki yeri.. b. O yörenin müziği.

54 54 En İyi Nasıl Öğrenirim? 9-) Yeni aldığınız müzik setini kurmak için ne yaparsınız? d. Kutuyu açıp takıp takıştırmaya başlarım c. Önce kullanma kılavuzunu okurum. b. Satış elemanından nasıl kuracağımı sorarım.

55 55 En İyi Nasıl Öğrenirim? 10-) Kanal tedavisi (veya dolgu) için gittiğiniz diş doktorunu zun sizinle nasıl ilgilenmesini istersiniz? a. Kanal tedavisinin nasıl yapıldığını şekille göstermesini c. Kanal tedavisi hakkında broşür vermesini d. Maket üzerinde kanal tedavisi yapmasını

56 56 En İyi Nasıl Öğrenirim? ABCD Görselİşitsel Okuma/ yazma Deneyimsel

57 57 Kim Nasıl Öğrenir Görerek Dinleyerek Okuyarak (Yazarak) Yaşayarak Kelimeler yerine sembol işaret ve grafikleri tercih eder. BÜTÜNCÜL dür Duydukları veya dinlediklerini en iyi şekilde öğrenir. Anlatırken de iyi öğrenir. Anahtar kelime lerdir. Okuyarak veya yazarak fazla fark etmez Deneyerek yaparak öğrenir. Önemli olan hissetmek dokunmak tır.

58 58 Görsel Öğrenme: Alma  Farklı ReNkler  Üstü çizili yazılar  Beyaz boşluk  Semboller   Akış diyagramları

59 59 Görsel Öğrenme: Çalışma  Bilgileri resimle, şekle dönüştür  Kelimeleri sembollere dönüştür veya  Bilgileri harf (kelime) ler ile kodla  Resim ve şekilleri değişik bir uzamsal düzlemde yeniden düzenle  Okuduğun sayfanın zihninde resmini çekmeye çalış.  Bilgileri önce görüntüye çevir sonra zihninde yeniden resimle.

60 60 Görsel Öğrenme: Sınavlarda  Bilgileri resim veya şekil olarak hatırlamaya çalış.  Zihninde canlandırdığın şeyleri kelimelere dökmeye çalış.  Bütüncül yaklaşımını avantaja dönüştür.  Fırsat olduğunda yazılı sınav yerine “bireysel proje”yi tercih et.  Uygun olan yerlerde akış diyagramları kullan.

61 61 İşitsel Öğrenme:Alma  Konferansları kaçırma  Öğrendiklerini başkalarıyla tartış.  Derste soru sormaktan kaçınma  Fikirlerini başkalarına da anlat.  İlginç örnek, hikaye, fıkralar derle.  Gördüklerini başkalarına anlat.  Sonradan doldurmak için notların arasında boşluk bırak

62 62 İşitsel Öğrenme:Çalışma  Sınavlardan önce (derslerden sonra) öğretim elemanı ile görüş.  Sessiz bir ortamda daha önceden zihninde oluşan fikirleri geri çağırmaya çalış.  Daha önceki soruların cevaplarını yazarak çalış.  Cevaplarını bir başkasına konuşuyormuşçasına konuş.  Düşüncelerini seslendir ve yazıya dök

63 63 İşitsel Öğrenme: Sınavlarda  Ders notlarını, başkalarının notlarından da yararlanarak geliştir.  Anladıklarını sözlü olarak ifadelendir ve  Başkalarına dinlet  Ders notlarını sesli kaydet ve dinle.  Özet notlarını sesli olarak oku.  Ders notlarını dinleyerek öğrenen bir başkasına da açıkla.

64 64 Okuyarak/Yazarak Öğrenme:Alma  Sözlük kullan  Başlıkları çıkart, listele  Ders kitaplarından çalış  İlgili makaleleri bul ve oku.  Ders notlarından çalış.  Tanım ve kavramlar üzerinde yoğunlaş.  Yazı diline yakın konuşanları dinlemeyi tercih et.

65 65 Okuyarak/Yazarak Öğrenme:Çalışma  Örnek sorular cevapla (yazıyla)  Düşüncelerini paragraf yapısı içinde yazmaya çalış.  Notlarını 1,2,3,4, a,b,c,d, A1 A2 A3 A4... şeklinde kategorize ederek sırala.  Zihninde oluşan noktaları hiyerarşik bir düzene koy.  Kendi kendine çoktan seçmeli sınavlar yap.

66 66 Okuyarak/Yazarak Öğrenme: Sınavlarda  Önemli şeyleri tekrar tekrar yaz.  Düşünceleri tanımları kendi ifadelerinle tekrar yaz.  Notları kendin duyabileceğin bir sesle oku.  Grafik ve şemaları yazılı ifadelere dönüştür.  Duygu ve düşüncelerini yazılı ifadeye dönüştür.  Doğru yanlışları çoktan seçmeli sınav şekliyle zihninde canlandır; D/Y ayırdet.

67 67 Deneyimsel Öğrenme:Alma  Tüm duyu organlarını kullan.  Gözlem gezilerini laboratuar çalışmlarını kaçırma.  Uygulamalı çalışmaları kaçırma  Deneme- yanılma yoluyla öğrenme yöntemini kullana.  Sergi ve gösterileri kaçırma.  Dersinde gerçek hayattan örnekler veren öğr. elemanlarını peşine düş!

68 68 Deneyimsel Öğrenme:Çalışma  Konuları gerçek hayattan uzak bulduğun için ders notların eksik olabilir.  Fikirleri resim ve fotoğraflarla anlat.  Kavramları ve ilkeleri somutlaştırmak için gerçek hayattan örnekler ver.  Deneyimsel öğrenen bir başkasıyla birlikte çalış.  Deneyimlerini, gözlemlerini hatırlamaya çalış.

69 69 Deneyimsel Öğrenme:Sınavlarda  Yazma becerilerini geliştirmeye çalış.  Önceden sınavın (veya yapacağın diğer şeylerin) bir provasını yap.  Daha önceki soruların cevaplarını yazarak çalış.  Başkalarına öğretirken daha iyi öğrenebilirsin.

70 70 Problemlere Nasıl Yaklaşıyorum?  Kendi problem çözme yöntemimizi analiz edelim.  Başkaları hangi değişik yöntemleri kullanıyor? Probleme nasıl yaklaşıyorsunuz? Hangi yöntemler işinize yarıyor/yaramıyor? Kullandığınız yöntem işe yaramadığında n’apıyorsunuz? Problem hakkında ne hissediyorsunuz? Çözmekten kaçındığınız veya sevmediğiniz problemler var mı? Hangi tür problemlerde kendinize daha çok güveniyorsunuz? Hangi tür problemler size daha kolay geliyor? Hangi tür problemler size daha zor geliyor?

71 71 Problemlere Nasıl Yaklaşıyorum? Biri kadın diğeri erkek iki kişi yan yana vücut ağırlıklarını sağ ayaklarını vermiş şekilde ayakta duruyor. İkisi aynı anda yürümeye başlıyor. Ancak, kadın erkeğin attığı her iki adım için üç adım atıyor. Adam kaç adım attıktan sonra tekrar ikisi de sağ adımlarını aynı anda atmış olacaklar? Kaç Adımda?

72 72 Problemlere Nasıl Yaklaşıyorum? GÖRSEL  Yürüyen iki kişiyi gözünde canlandırma  Yerdeki ayak izlerini gözünde canlandırma.  Diyagram çizmek BEDENSEL  Parmaklarını kullanmak  Yanına bir arkadaşını almak; Matematiksel Sözel

73 73 Problemlere Nasıl Yaklaşıyorum? Normal kağıt kalınlığında büyücek bir kağıt parçasını önce ikiye katlayarak iki kat; sonra tekrar ikiye katlayarak dört kat elde edin. Bu işlemi elli kez yaptığınızı düşünün Elinizdeki kağıt kaça katlanmıştır? Kaç Kat?

74 74 Problemlere Nasıl Yaklaşıyorum? GÖRSEL B E D E N S E L Matematiksel Sözel

75 75 Problemlere Nasıl Yaklaşıyorum?  A: A: "B yaptı."  B: B: "D yaptı."  C: C: “Ben yapmadım."  D: D: "B yalan söylüyor." Kim Yaptı?

76 76


"ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME. Öğrenmenin Özellikleri Öğrenme;  Yaşantı ürünüdür  Kalıcı izlidir  Sonucunda davranış değişikliği meydana gelir  Doğuştan getirilen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları