Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
BRUCELLA Prof. Dr. Akgün YAMAN Mikrobiyoloji AD. 2015
2
Tarihçe 1861 Jeffery Allen Marston Brusellozun ilk tarifi 1887 Sir David Bruce Micrococcus melitensis buldu 1895 Bernhard Bang B.abortus’un sığırlarda düşük etkeni olduğunu keşfetti 1914 Traum düşük yapan domuzlarda B.suis izole etti.
3
Brucella 0,5-0,7 μm x 0,6-1,5 μm Kok, kokobasil, kısa çomak Gr (-) Tek tek, ikili, küçük kümeler Kapsül (-) Hareket (-) Zorunlu aerop Bazı türlerin(B abortus) üremesi %5-10 CO 2 ile artar
4
Motilite
5
b 48. saatten sonra,şeffaf, yüzeyden kabarık,konveks, parlak yüzeyli koloniler Optimal üreme 37 ºC (20 - 40 ºC) Optimal Ph (6,6 – 7,4) Katalaz (+), oksidaz (+) Basit BY üremez 56 ºC de ölürler Sterilizasyon için 85 ºC gerekli Brucella
6
İndol ve sitrat (-) Üre: (+) (B ovis hariç) Hemoliz oluşturmaz
7
Koyun kanlı agar da 24 saatlik üreme Koyun kanlı agar da 48 - 72 saatlik üreme
8
B Brucella alt türleri B.abortus ( 7 biyovar) B.melitensis ( 3 biyovar) B.suis ( 5 biyovar) B.canis B.bovis* B.neotomae* B.pinnipediae B.cetecae *B.bovis ve B.neotomae dışındakiler insan için patojen
9
Antijen IgG yanıtı konağı enfeksiyona karşı korumaz Aşısı yoktur Ekzotoksin (-) Endotoksin enterik basillerinkine benzer biyolojik etki gösterir
10
Direnç Isıtılmaya dirençsiz Dezenfektanlara dirençsiz Pastörizasyon ile ölürler Toprakta 10 hafta Keçi sütünden yapılmış peynirde 6 aya kadar canlı Soğukta
11
Epidemiyoloji Bruselloz bir zoonozdur Hücre içi yerleşim gösterir Dünyanın en fazla yayılım alanına sahip zoonozu olarak tarif edilir. B. abortus sığır B. melitensis koyun, keçi B. suis evcil / yabani domuz B. canis köpek
12
Epidemiyoloji Bruselloz hayvanlarda kronik bir enfeksiyondur ve yaşam boyu sürebilir. Kısırlık ya da düşük etkeni İnsan insan nadir bulaş -Doku nakli ve cinsel temas Kontamine süt ve süt ürünleri en önemli kaynak
13
Epidemiyoloji
14
NASIL BULAŞIR ? Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmış; Tereyağı, peynir Krema Kaymak Dondurma yenmesi ile BRUSELLA HASTALIĞI OLAN HAYVANLARIN
15
NASIL BULAŞIR ? Hastalığı taşıyan hayvanların; Eti Salyaları İdrarı Dışkısı çıplak elle temas edilmesi sonucu bulaşır
16
NASIL BULAŞIR ? Hayvanların dışkı ve idrarlarının bulaştığı sebze ve meyvelerin çiğ yenmesiyle bulaşır !!
17
NASIL BULAŞIR ? Kontamine yiyecekler ve inhalasyonla Hasara uğramış deri ve mukozaya direkt temas Yaygın olarak laboratuvar kaynaklı olabilir Korumasız örnekler plakların koklanması, ağız pipetleri, enfeksiyöz aerosollerle göze, ağıza veya buruna bulaşabilir.
18
KİMLER RİSK ALTINDA? Hayvancılıkla uğraşanlar Kaynatılmadan veya pastörize edilmeden yapılmış peynir, tereyağı, kaymak ve krema tüketenler Mezbahane çalışanları ve kasaplar Veteriner hekimler Laboratuvar çalışanları Hastalık her yaşta görülebilir
19
Epidemiyoloji Gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu ! WHO 500.000 / yıl. yeni olgu
20
Bruselloz Dünyada hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır. ÜLKEMİZ GENELİNDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR Sığırlarda (% 1,43) Sığır ürünlerinde (%11,5) Koyunlarda (% 1,97) Koyun ürünlerinde (% 15)
21
Patogenez B. melitensis pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ile sindirim yolundan alınır. Mide asidine B. abortus’a oranla daha dayanıklıdır. Kuluçka dönemi yaklaşık 1 - 3 hafta Alınan bakteri sayısı ve vücuda giriş yoluna göre değişebilir Lenf kanalı ile bölgesel lenf bezlerine Kana Bakteriyemi KC, dalak, lenf bezleri, Kİ, böbrek, RES yerleşir.
22
Patogenez Normal insan serumu bazı brusella türlerine karşı bakterisit etki gösterir ve PNL’ler tarafından fagosite olmaları için opsonize eder. B. melitensis serumun bakterisit etkisine dirençli Diğer türlere göre daha virülan olma özelliği Brusella’lar fakültatif hücre içi parazitlerdir. Konağın fagositik hücrelerinde canlı kalır hatta çoğalırlar
23
Patogenez Brusellada virulans faktörlerinden birisi de hücrelerdeki lipopolisakkarit Brusella enfekte ettiği dokuda Hücresel ve humoral yanıt meydana getirir. Hücresel immüniteye klasik patolojik yanıt Granülomlar Akut enfeksiyonda ilk önce IgM, hastalığın 2. haftasında IgG artış gösterir
24
Patogenez IgG Tedavi edilemeyen olgularda en az 1 yıl yüksek kalır Tedaviye yanıt veren olgularda 6. aya doğru kaybolur IgM Bazı olgularda düşük titrede aktif enfeksiyon olmaksızın aylar ya da yıllarca devam eder
25
Klinik Bulgu ve Belirtiler Bruselloz Titreme ile yükselen ateş Aşırı terleme Baş ağrısı Kırıklık Halsizlik Kilo kaybı Bel ve yaygın vücut ağrıları ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.
26
Klinik Bulgu ve Belirtiler Olgularda en sık rastlanan bulgular Ateş Splenomegali Hepatomegali Lenfadenomegali Artrit Klinik olarak Subklinik Akut Subakut Kronik seyir gösterebilir
27
Klinik Bulgu ve Belirtiler Subklinik bruselloz Klinik bulgular olmadığı ya da septomlar tam ortaya çıkmadığı halde serolojik bulgular pozitiftir Özellikle veterinerler,hayvancılıkla uğraşanlarda görülür Akut bruselloz Hafiften çok ağır seyirli toksik görünüme kadar değişen klinik tablolar Olguların yarısında başlangıç ani Hafif ve orta seyirli hastalarda grip benzeri tablo Risk gruplarında yüksek ateş, terleme, eklem/vücut ağrılarında bruselloz akla getirilmeli
28
Klinik Bulgu ve Belirtiler Akut ve subakut brusellozda Splengomegali (%20-30) Hepatomegali (%20) Genellikle lökositoz görülmez Akut brusellozlu olguların tedavi edilemeyen bölümü subakut döneme geçebilir Ondülan ateş, yorgunluk, baş ve bel ağrıları, sinirlilik Tedavi sonrası birkaç ay içinde yeniden ortaya çıkan brusella enfeksiyonları re-enfeksiyona bağlı
29
Klinik Bulgu ve Belirtiler Kronik bruselloz Şikayetlerin 1 yıldan fazla devam etmesi İlk epizodun uygun olmayan tedavisi Kemik, KC, dalakta fokal süpüratif lezyonlar Halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk,depresyon belirtileri ön planda
30
Aglütinant antikorlar ( IgG + IgM + IgA ) Akut hastalarda Non - Aglütinant antikorlar ( IgG + IgA ) Kronik hastalarda
31
Komplikasyonlar Lokomotor sistem GİS Sinir sistemi Kalp damar sistemi Solunum sistemi Genitoüriner sistem Hematopoetik sistem Deri ve göz tutulumu
32
Tanı Örnekler Kan Kİ Dalak KC Apse Biyopsi materyali Eklem sıvısı BOS
33
Tanı
34
Kesin tanı bakteri kültüründen izolasyon En sık kan ve Kİ Otomatize kan kültür sistemlerinde 5 günlük inkübasyon genellikle yeterli olur. Tedavi için genus düzeyinde identifikasyon yeterli PCR duyarlı ve özgül bir yöntem
35
Tanı Diger MO.lara göre daha yavaş üreme Genellikle ; -Trypticase soy agar -Kalp infuzyon agar -Brucella agar Thayer Martin veya Martin-Lewis agar kontamine örneklerde faydalıdır.
36
Brucella melitensis
37
Brucella spp -Gr Boyama
38
Tanı Serolojik Tanı Tüp aglütinasyon Testi (TAT) en yararlı yöntem B. Melitensis ve B. abortus’tan elde edilen Ag kullanılır Rose-Bengal ve anti- Brucella Coombs testleri Rose-Bengal (lam aglütinasyon testi) hızlı sonuç alınır. Dipstick testi Brucella ya özgü IgM ab. belirler Duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek
39
Rose - Bengal Negatif reaksiyonPozitif reaksiyon
40
Tüp Aglütinasyon Testi 1/1/40 1/80 1/160 1/320 1/640 1/1280 Kontrol............ T 1/160 ve üzeri olanlar pozitif kabul edilir.
41
Tüp Aglütinasyon Testi
42
Tanı Rose Bengal ve dipsticek testi taramaya yönelik testlerdir Sonuçlar TAT ile doğrulanmalıdır. TAT; B.canis’e karşı olan Ab saptamaz. TAT ile ≥ 160 tek bir titre veya 2-3 hafta sonra yapılan testte titrede dört katlık artış anlamlıdır. ELISA IgM, IgG, IgA sınfından Ab saptar TAT’a göre daha duyarlı
43
Tedavi Birçok antibiyotiğe invitro duyarlıdır WHO Doksisiklin ( 200mg / gün) Rifampisin ( 600 – 900 mg / gün) 6 hafta süreyle
44
Korunma ve Kontrol Enfeksiyonun evcil hayvanlarda kontrolü ve eradikasyon Aşı mevcut değil. Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi önemli Çiğ veya kaynatılmamış sütten yapılmış taze peynir en az 3 ay tuzlu suda salamura yapılarak bekletildikten sonra tüketilmeli Laboratuvar kaynaklı brusellozdan korunmak için sınıf III güvenlik kabinleri.
45
Korunma ve Kontrol Risk altındaki kişiler eldiven ve önlük kullanmalı Hayvanlar sık sık düşük veya ölü doğum yapıyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrol etmeli Yoğurt asit özellik taşıdığı için brusellanın çoğunu öldürür
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.