Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPLUM İÇİNÇALIŞANLAR. TOPLUMUN TEMEL İHTİYAÇLARI VE KURUMLARI Toplum nedir? Bir arada yaşayan ve ortak değerleri olan insanların oluşturduğu bütüne Toplum.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPLUM İÇİNÇALIŞANLAR. TOPLUMUN TEMEL İHTİYAÇLARI VE KURUMLARI Toplum nedir? Bir arada yaşayan ve ortak değerleri olan insanların oluşturduğu bütüne Toplum."— Sunum transkripti:

1 TOPLUM İÇİNÇALIŞANLAR

2 TOPLUMUN TEMEL İHTİYAÇLARI VE KURUMLARI Toplum nedir? Bir arada yaşayan ve ortak değerleri olan insanların oluşturduğu bütüne Toplum denir. Ortak değerler nelerdir? Ortak değerleri şu şekilde sıralayabiliriz. Dil birliği Amaç birliği Kültür birliği Ülke birliği

3 BİR TOPLUMUN TEMEL İHTİYAÇLARI NELER OLABİLİR? Toplumdaki temel ihtiyaçları;  Sağlık ihtiyacı  Eğitim ihtiyacı  Haberleşme ihtiyacı  Sosyal güvenlik ihtiyacı Olarak sıralayabiliriz.

4 Toplumdaki Sağlık Hizmetlerini Hangi Kurumlar Sağlar? Hastaneler Doğum Evleri Sanatoryumlar Dispanserler Sağlık Ocakları Sağlık Evleri Toplumdaki Sağlık hizmetleri sağlık kurumları tarafından sağlanır. Bu kurumlar ;

5 Temel bilgi ve becerilerimizi eğitim hizmeti veren kurumlarda kazanırız. Ülkemizdeki eğitim ihtiyacı eğitim kurumları tarafından sağlanmaktadır. Bu kurumlar İlköğretim,Ortaöğretim ve Yükseköğretim kurumlarıdır. Bunun dışında özel eğitim kurumları ile isteğe bağlı bilgi ve beceriler için açılan özel dershaneler,kurs eğitimi veren kurumlarda vardır. EĞİTİM HİZMETLERİNİ HANGİ KURUMLAR SAĞLAR?

6 Ülkemizde haberleşme hizmetleri telekomünikasyon kurumları tarafından Verilmektedir. Bir toplumdaki bilgi ve haberleşme ağının hızla gelişmesi için haberleşme Oldukça önemlidir. Haberleşmenin daha hızlı olabilmesi için nelerden yararlanabiliriz???? HABERLEŞME VE ÖNEMİ

7 Sosyal Güvenlik İhtiyacı ve Sosyal Güvenlik Kurumları Herkes geleceğe güvenle bakmak ve geleceğini güvence altına almak ister. Bunun için sosyal güvenlik kurumlarına ihtiyaç duyarız. Bu kurumlar sayesinde sağlık hizmetlerinden faydalanır ve emekli olunca Yine bu kurumlar sayesinde emekli maaşı alarak ihtiyaçlarımızı karşılarız. SOSYAL GÜENLİK KURUMLARI Bu kurumların başında BAĞ-KUR, SSK(sosyal sigortalar kurumu), EMEKLİ SANDIĞI gelir. Bu kurumlar devlet tarafından kurulmuştur. Bunun dışında ülkemizde son yılarda özel olarak kurulan sağlık sigortası ve Emeklilik hizmeti veren isteğe bağlı özel kurumlarda açılmıştır.

8 SAĞLIK KURUMLARININ HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ Sağlık kurumları sayesinde; Ücretsiz muayene olabiliriz Hasta isek tedavi olabiliriz Kadınlarımız güven içinde doğum yapabilir Anne ve çocuk sağlığı korunur Verem ve Kanser gibi hastalıklara yakalanmış kişilerin bakımı yapılır ?

9 EĞİTİM KURUMLARININ HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ Eğitim Kurumları temel bilgi ve becerileri kazandığımız kurumlardır. Bu kurumlar bize hem evrensel bilgileri öğretir,hem de bizi hayata hazırlar. Bu kurumlar sayesinde meslek sahibi oluruz.

10 HABERLEŞME VE HABERLEŞMENİN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ Haberleşme kurumlarına aşağıdaki durumlarda ihtiyaç duyarız. AAcil durumlarda yada kaza meydana geldiğinde ilgili yerlere ulaşmak için AAfetlerde yardım istemek için YYakınlarımızla haberleşmek için HHerhangi bir konuda bilgi almak için HHerhangi bir konuyu araştırmak için Bildiğimiz gibi dünya sürekli ve hızlı bir şekilde değişiyor. Teknoloji sürekli gelişiyor.Bizlerde haberleşme ağı sayesinde bu gelişmeleri ve değişimleri takip edebiliyoruz. Haberleşme ağımız geliştikçe bilgiye ulaşmamız hem kolaylaşıyor hem de Daha hızlı oluyor. Ayrıca acil durumlarda ilgili kişiler ve kurumlar ile de çok kolay ve hızlı haberleşebiliyoruz. Bu nedenlerle haberleşme hayatımız için vazgeçilmez bir yere sahiptir. HABERLEŞMENİN ÖNEMİ

11 SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARININ ÖNEMİ Sosyal güvenlik kurumları insanları güvene almak için kurulmuştur. Bu kurumlar sayesinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırız. Yaşlanınca emekli maaşı alırız. İşsiz kaldığımızda işsizlik maaşı alırız. Böylece kimseye muhtaç olmadan güvenle yaşarız. ?????

12 SİVİL TOPLUK KURULUŞLARI Devletten izin alınarak çeşitli amaçlarla sivil halk tarafından oluşturulmuş Kuruluşlara SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI denir. Sivil toplum kuruluşlarına SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ de denir. Başlıca sivil toplum örgütlerini DERNEKLER ODALAR VAKIFLAR SENDİKALAR Şeklinde sıralayabiliriz.

13 Özel bir amacı gerçekleştirebilmek amacıyla kurulan örgütlerdir. Derneklere CEMİYET de denir. Örneğin; Tüketicileri Koruma Derneği,Emekli Öğretmenler Derneği,Edebiyatçılar Derneği Ormancılar Cemiyeti,Türkiye Şoförler Cemiyeti,Gazeteciler Cemiyeti……

14 ODALAR Odaların amacı ortak serbest meslek sahibi yada ticaretle uğraşan kişileri Bir araya getirmektir. Odalar RESMİ birliklerdir. Örneğin Ticaret Odaları,Elektrik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası gibi kuruluşlar oda birlikleridir.

15 VAKIFLAR VE AMAÇLARI Bir hizmetin gelecekte de yürütülmesi koşulu ile taşınmaz bir malın yada Paranın resmi yolla bağışta bulunulmasını sağlamaktır. Vakıflar yardım kurumlarıdır. Kişi yada kurumlar tarafından topluma hizmet etme amacıyla kurulmuşlardır. Ülkemizdeki belli başlı vakıflar >Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı >TEV (Türkiye Eğitim Vakfı) >Türkiye Kalp Vakfı >AÇEV(Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı) >Doğal Hayatı Koruma Derneği >TEMA(Türkiye Erozyonla Mücadele,Ağaçlandırma Vakfı) >ÇEKÜL(Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) >İLKYAR(İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı) >LÖSEV(Lösemili Çocuklar Vakfı) >AKUT >KIZILAY

16 TEV  TÜRKİYE EĞİTİM VAKFI İsteği ve yeteneği olduğu halde maddi olanakları yeterli olmayan çocukların Eğitimine katkıda bulunmayı amaç edinmiştir. 1967 yılından bu yana hizmet vermektedir.Eğitime gönül vermiş aydın kişiler Ve iş adamlarının katkıları ile kurulmuştur. Vakfın amacı maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs vermek, Okul,öğrenci yurdu açmak,eğitim ve öğretim alanlarında araştırma yapmak Milli eğitime destek olmaktır.

17 TGEV-TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI Kuruluş amacı temel eğitime katkı sağlamaktır. 7-16 yaşları arasındaki çocuklar gönüllü eğitimciler tarafından geleceğe Hazırlanır. Kuruluşun temel amacı,cumhuriyet ilkelerine bağlı,akılcı,kendine güvenen insanlar Yetiştirmektir.

18 TÜRK KALP VAKFI 1975 yılında bir grup hayırseverin kalp sağlığını geliştirme düşüncesi ile kurduğu bir vakıftır. Sağlık sigortasından yoksun olan insanlara Ucuz ve ücretsiz kalp muayeneleri yapmayı amaçlamıştır.

19 LÖSEV –LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VAKFI LÖSEV’in ilk amacı lösemili ve kan hastası çocukların eğitim i ve sağlık başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmaktır. Bunun yanında kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi,eğitim ve araştırma kurumları Kurmak ve işletmektir.

20 TEMA VAKFI-(TÜRKİYE EROZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI TEMA’nın kuruluş amacı toprak erozyonunun nedenlerini ve bunun kötü sonuçlarını Halka anlatarak toplumu bilinçlendirmektir. Vakıf özellikle ağaçlandırma konusunda pek çok etkinlik düzenler. Yeşili korumayı amaç edinmiştir.

21 AÇEV-ANNE ÇOCUK EĞİTİMİ VAKFI Çocuk ve çocuğun yakın çevresini desteklemek amacıyla eğitim yapan ve yardımda Bulunan bir kuruluştur. Eğitimde “fırsat eşitliğinin sağlanması” çocuğun yakın çevresinin desteklenmesi için “yaşam boyu öğrenme” ilkesine uygun olarak çalışmalarını sürdürür.

22 ÇEKÜL-Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Ülkemizin doğal ve kültürel mirasını ve varlıklarını korumak ve tanıtmak amacı ile kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bu amaçla “kent,havza,bölge,ülke” ölçeğinde projeler geliştirmektedir.

23 İLKYAR-İLKÖĞRETM OKULLARINA YARDIM VAKFI Özellikle köy çocuklarının eğitimine destek ve yardım amacıyla hiçbir politik kaygı Taşımadan ve insanların eşit olduğu ilkesinden yola çıkarak kurulmuştur. Köylere kitap yardımı yapmak,öğretmenler için programlar düzenlemek,özellikle köy Okullarına her türlü yardımda bulunmak amacıyla çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerde Bulunmaktadır.

24 DHKD-Doğal Hayatı Koruma Derneği Ülkemizin olağan üstü bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşama alanlarının Değerinin farkına varılması,koruma altına alınması amacıyla kurulmuştur.

25 AKUT-ARAMA VE KURTARMA DERNEĞİ Başlangıçta dağ ve diğer doğal koşullarda doğru ve etkin arama ve kurtarma faaliyeti Düzenlerken,1997 yılında ocak ayında deprem eğitimi, haziran ayında ise sel eğitimini Alan AKUT talep edildiği takdirde resmi kurumlara da yardımcı olur duruma gelmiştir. Gönüllü çalışanları ile yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek, uygun koşulları Sağlamak,kazazedelerin temel ilkyardım desteğini sağlamak ve can kaybını en aza İndirmeyi amaçlamaktadır.

26 KIZILAY Savaş alalarında yaralanan ve hastalanan askerlere ayırım gözetmeden yardım etme Arzusundan doğan Kızılay,günümüzde de her türlü doğal afet durumlarında da İnsanların yardımına koşmaktadır. Sağlık ve sosyal yardımın yanında günümüzde Uluslararası bir yardım kurumu olmuştur.

27

28 KIZILAY’IN GÖREVLERİ KIZILAY’IN GÖREVLERİ Kızılay, savaşta ve barışta amacının gerektirdiği hizmetlerle kanunların yüklediği görevleri yapar. Savaşta veya hükümetin ilan ettiği olağanüstü hallerde; Kızılay, hükümetin gösterdiği lüzum ve ihtiyaca göre cephede ve cephe gerisinde Türk Milleti ve Silahlı Kuvvetlerine amacına uygun yardımlarda bulunur. Savaş görevlerini yerine getirecek araç ve gereçlerle ilaçları sürekli kontrol altında bulundurur, bozulma ve eksilmeye mahal bırakmadan gerekenleri elden çıkarır, yerine tazelerini, yenilerini koymak suretiyle stok seviyesini korumaya çalışır, Silahlı Kuvvetlerle bağlantı kurmak ve işbirliği sağlamak için gerektiği kadar Genel Merkez Kurulu Üyesini veya duruma göre Genel Merkez Kurulu’nun atayacağı diğer görevlileri Silahlı Kuvvetler yanına delege olarak gönderir, Silahlı Kuvvetlerde görülecek bulaşıcı hastalıklara karşı açılacak mücadeleye katılır, Türk, dost ve düşman savaş tutsakları ile gözaltına alınanların ve mültecilerin değiştirilmesine ve aileleriyle haberleşmelerine, bunlara para ve eşya ulaştırılmasını sağlamaya aracılık eder, bunun için gerekli araştırma ve haberleşme örgütünü kurar, Tehlikeli bölgelerde bulunan çocukların ve korunmaları gerekenlerin hükümetin göstereceği yerlere taşınmalarına ve yerleştirmelerine yardım eder, Hükümetin isteği üzerine göstereceği yerlerde hastaneler açar.

29

30 Barışta; Hemşireler, g ö n ü ll ü hemşireler ve hasta bakıcılar, ilk yardım ve acil bakım, laboratuar, radyoloji ve gereksinim duyulacak diğer branşlarda sağlık meslek elemanı yetiştirir. Dispanserler, sağlık merkezleri ve hastaneler, ama ç larına uygun eğitim ö ğretim merkez ve kurumları, rehabilitasyon merkezleri a ç ar ve y ö netir. Kan yardımı ile kan t ü revlerini sağlayacak teşkilatı kurar, y ö netir ve teşkilatın yurt d ü zeyinde gelişmesi i ç in gereken ö nlemleri alır. Salgın hastalıklara, halk sağlığını ilgilendiren benzer afetlere ve ç ocuk ö l ü mlerine karşı m ü cadeleye katılır ve yardım eder. Barışta ve savaşta g ö revlerini yerine getirebilmek i ç in gereken ara ç ve gere ç leri hazırlar. Yoksullara yardımda bulunur. Muhta ç hastalara tedavi yardımı yapar; g üç s ü z ve fiziksel ö z ü rl ü lere noksan veya arızalı organlarının fonksiyonlarını tamamlayıcı, destekleyici veya rehabilite(iyileştirme) edici nitelikte ara ç temin etmeye ç alışır. Yangın, yer sarsıntısı, su baskını, kuraklık, kıtlık, topluca veya savaş dolayısıyla g öç ler ve benzeri olaylarda gerekli yardımlarda bulunur. Kurtarıcı ve ilk yardımcılar yetiştirir, gerekli kadroları teşkil eden ekipler kurar, her t ü rl ü ara ç -gere ç ve donanımları hazır bulundurur ve bunların ç alışma şekillerini y ö netmelikle belirler. Kızılay g ö n ü ll ü ö rg ü t ü n ü kurar. Sivil savunma planlamasına ve eğitimine yardım eder. Kızılay ’ ın tekel ve imtiyazında bulunan maddeleri, kamu yararına uygun bir anlayışla hazırlanacak y ö netmelikler uyarınca, ticari bir kuruluş gibi işletir. T ü rk Medeni Kanunu ’ na g ö re ger ç ek ve t ü zel kişiler tarafından Kızılay eliyle kurulmak istenilen vakıf ve tesisleri kabul eder ve işletir. Kızılay ’ ın amacına uygun h ü k ü met karar ve isteklerini yerine getirir.

31 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE RESMİ KURUMLAR Sivil toplum kuruluşları çeşitli amaçları gerçekleştirmek amacıyla devletten izin Alınarak gönüllü kişiler tarafından kurulmuşlardır. Burada çalışan kişiler Gönüllü olarak çalışırlar Çalışmalarının karşılığında ücret almazlar Bu kuruluşların dışında başka bir meslekte daha çalışırlar. Devletin öngördüğü yöntemlere uygun olarak yapılandırılmış kuruluşlar ise Resmi kurumlardır. Resmi kurumlarda çalışanların atamaları devlet tarafından yapılır. Bu kişiler devlet adına çalışır. Geçimlerini bu işte çalışarak sağlarlar. Yaptıkları işlerin karşılığı ücret(Maaş) alırlar. SONUÇ OLARAK

32 ertansaygi@yahoo.com


"TOPLUM İÇİNÇALIŞANLAR. TOPLUMUN TEMEL İHTİYAÇLARI VE KURUMLARI Toplum nedir? Bir arada yaşayan ve ortak değerleri olan insanların oluşturduğu bütüne Toplum." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları