Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması Pazarlama Planı Üretim Planı Yönetim Planı Finansal Plan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması Pazarlama Planı Üretim Planı Yönetim Planı Finansal Plan"— Sunum transkripti:

1 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması Pazarlama Planı Üretim Planı Yönetim Planı Finansal Plan www.girisimimgelecegim.org

2 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması www.girisimimgelecegim.org Pazar araştırması, çeşitli pazarlardaki talep koşulları, ürünlere ilişkin satış tahminleri ve yeni pazarların geliştirilmesi konularında yürütülen araştırmadır. Pazar araştırmasında işletmenin elde edebileceği iki tür bilgi (veri) bulunmaktadır: birincil bilgi ve ikincil bilgi.

3 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması www.girisimimgelecegim.org Birincil bilgiler anket, derinlemesine mülakat odak grup görüşmesi yöntemleri ile toplanır. Birincil bilgi (veri) işletmenin kendi araştırması için kendisi ya da araştırma şirketleri tarafından toplanmış bilgilerdir.

4 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması www.girisimimgelecegim.org İkincil bilgi (veri) daha önce başka amaçlar için toplanmış bilgilerdir. İkincil bilgileri genel olarak kamusal kaynaklardan, ticari kuruluşlardan ve eğitim ve araştırma kurumlarından elde etmek mümkündür. Birincil bilgiler işletme amaçlarına dönük toplanmış olması nedeniyle ikincil bilgilere göre genellikle daha işe yarar bilgiler verirken, ikincil bilgilere ulaşmak hem zamansal hem de maddi anlamda daha az külfetlidir.

5 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması www.girisimimgelecegim.org Pazar araştırması yapılırken girişimcilerin yaptıkları hatalar; araştırmanın sadece ikincil bilgi kaynaklarından yürütülmesi sadece Internet üzerinden araştırma yapılması birincil bilgi araştırması yaparken araştırma katılımcılarını sadece tanıdık kişilerden seçmek

6 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazarlama Planı www.girisimimgelecegim.org Pazarlama, işletmenin müşterilerden kazanç elde etmek için, müşterileri için bir değer yaratması ve müşterilerle güçlü ilişkiler kurması sürecidir. Pazarlama planı içerisinde girişimci kısa, orta ve uzun vadeli satış hedefleri pazar payı hedefleri yeni pazarlara giriş stratejileri ile ilgili hedeflerini belirler

7 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazarlama Planı www.girisimimgelecegim.org Girişimci pazar araştırmasının da yardımıyla pazarı inceleyerek pazarı bölümlendirmelidir. Pazar bölümlendirildikten sonra bu bölümler içerisinden hedef pazar(lar) seçilir. Rakiplerin güçlü ve zayıf yönleri belirlenmeye çalışılır. Girişimin kendi güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek zayıf yönlerini rakiplerine karşı nasıl savunacağı konusunda da önlemler alması gerekmektedir.

8 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazarlama Planı www.girisimimgelecegim.org Ürün (product),Fiyat (price) Dağıtım (place) Tutundurma (promotion) PAZARLAMA KARMASI

9 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazarlama Planı www.girisimimgelecegim.org İş planı içerisinde hazırlanacak pazarlama planı şu sorulara yanıt vermelidir : Potansiyel müşterileriniz kimler? Pazarın şu anki büyüklüğü nedir? Rakipleriniz kimler? İşletmelerinin nitelikleri nelerdir? Satışlarınızı nasıl arttıracaksınız ya da koruyacaksınız? Başlangıçta beklediğiniz pazar payı nedir? Fiyatlama politikanız gerçekçi mi? Fiyatların düşmesi ya da artması durumunda pazar payınızın seyri değişecek mi? Rekabetçi bir fiyat politikanız var mı? Ürün ya da hizmetlerinizin fiyatı ne olacak? Reklam ve tanıtım stratejiniz ne olacak? Ürününüze yönelik dağıtım kanallarınızı belirlediniz mi? Zaman tablosuyla uyumlu bir pazar hedeflemeniz var mı? Pazar izlemeye yönelik ne tür çalışmalar yaptınız? Rakiplerinizi nasıl tanımlarsınız? (İhtiyatlı, Atak, Ilımlı) Neden?

10 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Üretim Planı www.girisimimgelecegim.org Üretim planı kaynakların verimli şekilde kullanılarak müşteri taleplerinin karşılanmasının organize edilmesidir. Üretim planı yapılırken üretimin yapılacağı yer bağlamında göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar bulunmaktadır: İş gücü olanakları Ücret oranları Tedarikçilere olan yakınlık Hedef pazara olan yakınlık Yerel vergi yükümlülükleri Bölgedeki girişimci destek olanakları

11 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Üretim Planı www.girisimimgelecegim.org Girişimci, üretim için gerekli olan tüm ihtiyaçlarını planlama kısmında belirlemelidir. Üretim için gerekli olan hammaddeler ve işgücü de detaylı biçimde planda yer alır. İşgücü arzı, ücret oranları ve ihtiyaç duyulan nitelikli işgücü belirtilmelidir. Üretim planı işletmenin temel üretim süreçlerini içeren iş akışını da içerir. Üretilecek ürün miktarını belirlerken kapasite, tahmin edilen talep ve satış miktarı göz önünde bulundurulur. Planda aylık, yıllık ve/veya mevsimsel kapasite kullanımları ve üretim miktarları belirtilir.

12 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Üretim Planı www.girisimimgelecegim.org İş planı içerisindeki üretim planı kısmı genel olarak şu sorulara yanıt vermelidir: İşletmeninin kuruluş yeri neresidir? Kuruluş yeri seçimini etkileyecek tüm faktörleri incelediniz mi? Seçiminizde hangi faktörler etkili oldu? Bina, makine vb. ihtiyaçlarınızı tanımladınız mı? Tedarikçilerinizi belirlediniz mi? Ulaşım imkânları nelerdir? İş gücü olanakları nelerdir? Birim maliyetlerinizi hesapladınız mı? Tahmini üretim maliyetleriniz nedir? İşletmenin temel üretim süreçlerini içeren iş akışı şemasını yaptınız mı? Bu şema üretim, malzeme, bilgi akışını ve bunlar için gerekli süreleri kapsıyor mu?

13 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Yönetim Planı www.girisimimgelecegim.org İşletme Yönetimi Temel Faaliyetler Satın alma Üretim Pazarlama Satış Destek Faaliyetler İş yönetimi Kontrol İdari İşler

14 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Yönetim Planı www.girisimimgelecegim.org Yönetim planı hazırlanması düzenli ve sürekli işleyen bir sisteme sahip girişim kurulmasını sağlayacaktır. Girişimci, yönetim planı içinde öncelikle iş akış şemalarını hazırlamalıdır. Örgüt şeması hazırlanarak örgütün hiyerarşik yönetim yapısı ortaya konmalıdır. Yönetimin en önemli sorumluluklarından bir tanesi de çalışanlarının kendilerini geliştirerek işletmeyi ileriye taşımalarına öncü olmaktır. Bu anlamda iş gücü eğitimleri de planlanmalı ve belirli bir programa dönüştürülmelidir.

15 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Yönetim Planı www.girisimimgelecegim.org İyi hazırlanmış bir yönetim planı şu sorulara yanıt verebilmelidir: İşletme yöneticisi kimdir ve özellikleri nelerdir? Çalışan ihtiyacınız ne kadardır ? Çalışanların görevleri ne olacak? Çalışanlara tahmini olarak ne kadar ücret vereceksiniz? Yönetim kadrolarını, yöneticilerin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlediniz mi? Mevcut yöneticilerin özgeçmişlerini ve sahip oldukları özellikleri belirttiniz mi? İşletmenin temel ve destek aktivitelerini yerine getirenleri de gösteren bir organizasyon şeması yaptınız mı? İnsan kaynakları yönetimi, personelin eğitim ihtiyacını belirlediniz mi? Bir eğitim programı oluşturdunuz mu? İşletmenizin yasal statüsü ne olacak? Yürütülmesi gereken resmi işlemler nelerdir? Bu işlemleri kimler gerçekleştirecek? İş planı güncelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar nasıl yapılacak? İşletme içinde bilgi akışı ve koordinasyon hangi sistemlerle sağlanacak? İşletmenin muhassebe işlemleri ve finansman yönetimi nasıl gerçekleştirilecektir?

16 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Finansal Plan www.girisimimgelecegim.org Finansal plan, girişimin başlangıcı ile beraber belirlenen dönemler için ihtiyaç duyacağı finansal kaynakları, bu kaynakların nasıl sağlanacağı ve nasıl kullanacağını belirlemek maksadıyla hazırlanır. İşletmenin kurulması için ihtiyaç duyulan başlangıç yatırım ve işletme sermayesi miktarları, bunların kaynakları belirtilmelidir. Başlangıç için bir kredi ihtiyacı söz konusu ise bunun hangi koşullarda alınabileceği araştırılmalı ve kredi geri ödeme planlarına da finansal planda yer verilmelidir.

17 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Finansal Plan www.girisimimgelecegim.org Ürün ve hizmet satış gelirleri, tahmini satış planına uyum göstermelidir. İşletme giderleri iş planında tarif edilen tüm operasyon ve faaliyetleri kapsamalıdır. İşletme giderlerinin sabit ve değişken gider ayrımı doğru bir şekilde yapılmalıdır. Karlılık analizi sonucunda yatırımın geri dönüş süresi, karlılık oranı, net bugünkü değer hesaplanmalıdır.

18 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Finansal Plan www.girisimimgelecegim.org Finansal planlar şu amaçlar doğrultusunda yapılır: İşletme faaliyetleri için gerekli olan fonları sağlamak. Finansman maliyetini minimuma indirmek için en uygun koşullarda fon sağlamak. Girişimin finansal yapısını değişen koşullara uydurmak. Beklenen nakit fazlalıklarını zamanında verimli kılmak, finansal açıklara önceden çare aramak ve finansal dengeyi korumak.

19 İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Finansal Plan www.girisimimgelecegim.org Finansal plan, finansal yükümlülüklerin nasıl karşılanacağını, borçların nasıl ödeneceğini ve iyi bir yatırım karlılık oranının nasıl sağlanacağını göstererek potansiyel yatırımcıları ikna etmeye çalışır. Finansal tablolarda, kısa dönemli finansman ihtiyacını nakit bütçeleri, uzun dönemli finansman gereksinimlerini de proforma tablolar göstermektedir.


"İŞ PLANI KAVRAMI VE ÖĞELERİ Pazar Araştırması Pazarlama Planı Üretim Planı Yönetim Planı Finansal Plan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları