Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜDÜLENMEYİ GELİŞTİRMEDE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜDÜLENMEYİ GELİŞTİRMEDE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER"— Sunum transkripti:

1

2 1.İçsel güdülenmeyi geliştirmede odaklanma :Davranışçı yaklaşımlara göre dışsal pekiştireçler(övgü,para,puan vb)davranışta istenen değişikliği oluşturur.Bilinçli kullanılmazsa içsel güdülenmeyi yok edebilir. Çocuklar davranışlarını tamamen dışsal pekiştirençlere göre kontrol etmeye başladığı zaman bu durum içsel güdülenmenin oluşumuna zarar verir.

3 2.Kuralları açıklayarak ve yönergeler vererek,çocukların özgür iradelerini sürdürmelerini sağlama Öğretmenler çocukların amaçlarını başarmalarına yardım edebilecek bilgiler verebilir.Örn:’’Eğer sözümü kesmeden dinlerseniz herkes eşit duyma ve konuşma şansına sahip olabilir.Tartışmalara katkıda bulunmak istersek elimizi kaldıralım’’ seklinde ifade edilebilir.

4 3.Çocuklar arasında karşılaştırma ve yarışmayı en aza indirme ve çocuğun dikkatini kendi gelişimine odaklama: Öğretmen çocukları diger akranlarıyla karşılaştırmak yerine kendi gelişimlerine odaklanmalarını teşvik etmelidirler.Örn: ‘’ Berke bak Deniz kitabındaki resimleri hiç dışarı taşırmadan boyadı sende dikkat et ‘’ yerine ‘’Berke bugün boya kitabındaki resimleri daha güzel boyadın’’ demelidir.

5 4.Çocuğa kendine benzeyen özellikleri olan,başarılı modelleri gösterme: Örn:İzin isteme konusunda baba ‘’eren kalemini kullanabilir miyim ‘’ şeklinde izin isteyerek çocuğuna bu konuda model olabilir.

6 5.Gerekli olduğu zaman dışsal pekiştireçleri kullanma : Öğretmen çok caba sarf etse de bazı çocuklar başarıları için önemli olan bilgi becerileri kazanmaya istekli olamayabilir.Böyle durumlarda öğretmen dışsal pekiştirenler (serbest zaman,not,puan )vermek zorunda kalabilir.

7 6.Özel amaçlar oluşturulması için çocukları cesaretlendirme : Sıklıkla çocuklar başkalarının onlar için oluşturdukları amaçlar yerine kendi oluşturdukları amaçlara daha olumlu tepki verirler. Birçok çocuk için ‘’gelecek’’soyut olduğu için geleceği kavramsallaştırmada sorun yaşar. Onlar başlangıçta kısa süreli somut amaçlara olumlu tepki verir.

8 7.Sosyal amaçlara önem verme : Birçok çocuk ve genç için yetişkinlerin ve akranlarının onayını alma,destekleyici akran grubuna sahip olma,sosyal sorumlulukları üstlenme ve başkalarına yardımcı olma gibi sosyal amaçlara ulaşma öncelik taşır. İşbirliğine dayalı öğrenme aktiviteleri,grup projeleri,alan gezileri gibi etkinlikler sosyal ilişkilerini geliştirirken yeni becerilerde öğrenebilir.

9 8.Başarısızlığı önemsememe: Örn : çocuk bilgisayara oyun oynarken içeceğini klavyenin üzerine dökebilir. Bu durumda baba aşırı tepki göstermek yerine klavyeye sıvı şeyler döküldüğü zaman bozulabileceğini ve yeni bir klavye almak zorunda kalabileceğini uygun dilde açıklayabilir.

10 9.Başarı ve başarısızlığın nedenlerin konusunda cesaretlendiren mesajlar verme: Yetişkinler çocuklara başarılı olacağına ilişkin güven vermeli. Örn : ‘’ projen çok yetenekli olduğunu ve çok çalıştığını gösteriyor’’ ‘’ çizgileri taşırmadan resmini boyaman çok güzel olmuş’’ şeklinde ifadeler kullanılabilir.

11 Öğrencinin akademik içsel motivasyonu hakkındaki özellikler 1. Verilen bir işi sürdürmede öğrencinin yeteneği 2. Öğrencinin verilen bir işin üstesinden gelmek için harcadığı zaman 3. Doğuştan gelen öğrenme merakı 4. Bir etkinliğe yönelik olarak algıladığı yeterlik düzeyi 5. Bir etkinliği seçmeden ortaya koyduğu isteklilik

12 Motivasyonda dikkat edilmesi gereken ilkeler  Hedeflerin belirlenmesi sürecinde öğrencileri dahil edin.  Hedefleri bireyselleştirin.  İçerikte nelerin öncelikli olduğunu belirleyin.  Öğrenilen konun önemini gösterin.  Öğrencilerin öğrenmeyi öğrenmelerine yardım edin.  Öğrencilerin ilk yaşadıkları tecrübe olumlu olsun.  Bilinmeyenden bilinene doğru açıklama yapın.  Öğrencilerin ilgilerini ve meraklarını uyandırın.

13  Başarı için öğrenciyi programlayın.  Öğrencileri başarılı olduklarında ödüllendirin.  Öğrencileri çaba göstermeleri için ödüllendirin.  Öğrenmede model olun.  Öğrenciyi öğrenmeye katın.  Değişik öğretim stratejileri kullanın.  İlgi gösterin ve arkadaşça davranın.

14 Öğretmenlere öneriler 1.Derse, öğrencilerinize güdülenmeleri motive olmaları için bir neden vererek başlayın. İlginç bulacakları ve sevecekleri bir konuyu işleyeceğinizi söyleyin. İşlenecek konuda öğrenecekleri bilgi veya becerilerin, hayatta işlerine nasıl yarayacağını, onları daha sonraki konulara nasıl hazırlayacağını, konunun neden önemli veya ilginç olduğunu açıklayın.

15 2. Derse başlarken ilginç, şaşırtıcı, merak uyandırıcı sorular sorun. 3.Örneklerde ve uygulamalarda, öğrencilerin daha önce öğrendiği bilgileri kullanın. Mümkün olduğunca daha önce öğrenmiş oldukları kavramlar ve teoriler şu andaki öğrenmelerini nasıl kolaylaştırdığını onlara gösterin.

16 4.Bütün öğrencilerin, neyi nasıl yapacaklarını ve ulaşacakları hedefe nasıl gideceklerini bilip bilmediklerinden emin olun. 5. Öğrencilerin kısa vadeli amaçlar belirlemeleri için yardımcı olun. Öğrencinin kısa vadeli amaçları başarması daha kolay olur. Başarı duygusunu tadan öğrenci ise, bir sonraki çalışma için daha iyi motive olur.

17 6.Ödevin/görevin, öğrencinin yaşı ve yetenek seviyesi için üstesinden gelebileceği uygun bir düzeyde olmasını sağlayın. Eğer ödev çok kolay ise, öğrenci sıkılacak ve motive olmayacaktır. Öğrencinin kabiliyetinin üzerinde bir zorluk düzeyi, ödevi/görevi bırakmaya yol açar. 7.Öğrencilere sorumluluk vererek, kendileriyle yarıştırarak onların başarı güdüsünü geliştirici teknikler kullanın.

18 8. Bütün öğrencilerin az da olsa saygınlık kazanabilecekleri öğrenme yaşantıları düzenleyin. Her öğrencinin takdir edilme ihtiyacını karşılayacağı ders içi, ders dışı etkinlikler düzenleyin 9.Öğrenciler arasında, zeka, sosyo-ekonomik- kültürel geçmiş, okula ve bazı derslere karşı tutum açılarından, bireysel ayrılıklar olduğunu her zaman dikkate alın. Öğrencilerle ilgilendiğinizi ve onların sizin sınıfınızın öğrencileri olduğunu hissettirin.

19 10.Öğrencilere seçenekler sunun. Örneğin, eğer öğrenciler ödev nedir, nasıl yapılır ve sunulur gibi ödevle ilgili söz söylerlerse, bir ödeve katılmak için daha çok motive olacaklardır. 11. Öğrencilerde merak, şüphe, keşif, araştırma, kontrol etme isteğini arttırın. Yeni, sürpriz içeren, karmaşık ve belirsiz uyaranlar bilişsel uyarılmaya yol açar, bu da bilgi edinme ve çevreyi anlama isteğini arttırır. Zaman zaman beklenmedik davranışlarda bulunun.

20 12.Öğrencilerin iştahını kabartın. Öğrencilere daha öğrenmeye başlamadan küçük bir ödül verin. İlk konuyu herkesin anlayabileceği kadar basit işleyin. 13. Sözlü veya yazılı övgü kullanın. 14. Destekleyici bir çevre olmazsa olmaz koşuldur. Öğrenciler, olumsuz duygular hissettiklerinde iyi performans gösteremezler ya da iyi düşünemezler. Ebeveynler ve öğretmenlerin, öğrenci ile geliştirdiği ilişki, güven veren ve destekleyen bir ilişki olmalıdır:

21 15.Öğretmenler, bir pekiştiren olarak notları denge içinde kullanmalıdırlar. Öğrencilere sınavların ve notların amaçları, sınavların neden ve nasıl hazırlandığı hakkında bilgi verilmesi, sınavların öğrencileri cezalandırmak ya da karşılaştırmak için değil de, onların gelişmesinin ve gayretlerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanıldığının açıklanması ve sıkça vurgulanması gerekir

22

23

24

25

26

27

28 10.

29 .

30

31


"GÜDÜLENMEYİ GELİŞTİRMEDE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları