Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ"— Sunum transkripti:

1 GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
TÜRKÇE GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ

2 SÖZCÜK TÜRLERİ Ad (isim) Adıl (zamir) Önad (sıfat) Belirteç (zarf)
İlgeç (edat) Bağlaç Ünlem Eylem (fiil)

3 AD (İSİM) VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE VARLIKLARIN OLUŞLARINA GÖRE
Tür Adı: şehir, deniz, dergi, şair Özel Ad: İstanbul, Akdeniz, Zirve, Orhan Veli VARLIKLARIN OLUŞLARINA GÖRE Somut Ad: dağ, güneş, rüzgâr, soğuk,ışık, taş Soyut Ad: akıl, aşk, korku, güzel, rüya, sevgi VARLIKLARIN SAYILARINA GÖRE Tekil Ad: ağaç, koyun, asker, öğrenci Çoğul Ad: ağaçlar, koyunlar, askerler, öğrenciler Topluk Adı: orman, sürü, ordu, okul, sınıf Sınıf bugün pikniğe gidecek. (topluluk adı) Sınıfı dün boyamışlar. (tekil ad)

4 ADIL (ZAMİR) Kişi Adılı: ben, sen, o, biz, siz, onlar
O yarın gelecekmiş. / Dün onlarda kaldık. İşaret Adılı: bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar Onu çantana koy. / Onları fuardan taksitle aldım. burası, şuraya, orada / öylesi, böylesine, şöylesinden Belgisiz Adıl: herkes, hiçbiri, kimse, çoğu, şey, biri, kimi Çoğu bu yemeği sevmez. / Sınava kimse gelmedi. Soru Adılı: kim, kimde, kaçı, kaçımız, hangisi, ne, nereye Kim geldi? / Hangisi söyledi? / Nereye gidiyorsun? Dönüşlülük Adılı: Elbiseyi ben kendim diktim. İlgi Adılı: Benim arabam bozuldu, seninki burada mı? Duydum ki unutmuşsun… (bağlaç) Bahçedeki güller solmuş. (sıfat yapım eki)

5 ÖNAD (SIFAT) NİTELEME SIFATI ADLAŞMIŞ SIFAT BELİRTME SIFATLARI
yeşil yaprak, küçük çocuk, koşan adam, ihtiyar adam sıcak havalar, uzun yol, temiz çorap, ekşi portakal ADLAŞMIŞ SIFAT Yine yeşillerini giymişsin bugün. Dedem küçüklere masal anlatıyor. İhtiyar, bankta uyukluyordu. BELİRTME SIFATLARI Sayı Sıfatı: bir soru / birinci soru / birer elma / bir buçuk saat İşaret Sıfatı: bu adam, şu ev, o akşam, öteki ev, öbür soru Belgisiz Sıfat: bir adam, her akşam, bütün sınıf, birçok kitap Soru Sıfatı: ne gün, hangi ev, kaç soru, kaçıncı kat, nasıl ev

6 BELİRTEÇ (ZARF) Durum Zarfı: Nasıl? Zaman Zarfı: Ne zaman?
Çocuk güzel konuştu. / Adam sessizce ağlıyordu. Sanatçıyı ayakta alkışladık. / Güneş yavaş yavaş kayboldu. Zaman Zarfı: Ne zaman? Yarın köye gidecekmiş. / Ahmet şimdi gelir. / Artık gelmez. Akşamları soğuk olur buralar. / Eylülde Yalova’da buluşacağız. Miktar Zarfı: Ne kadar? Seni çok bekledim. / Biraz sus da ders çalış. Fazla konuşma. / Havalar oldukça soğumuştu. Yer-Yön Zarfı: Nereye? Aşağı indik. / Yukarı çıkmayın. / Azıcık ileri git. / Geri gel. İçeri giriniz. / Dışarı çıkın. / Öte git. / Beri gel. Soru Zarfı: nasıl, ne zaman, ne kadar, niçin, niye, neden, ne Nasıl konuştu? / Ne kadar bekledin? / Neden gülüyorsun?

7 İLGEÇ (EDAT) kadar Sabaha kadar ders çalıştım.
için Vatan için canımız feda olsun. göre Bana göre burası çok sıcak. gibi Melek gibi insandı annem. sanki Sanki rüyadaydım. -e doğru Eve doğru yürüyorduk. -e karşı Sabaha karşı yola çıktık. -den başka Senden başka herkes oradaydı. -den dolayı Yağmurdan dolayı gelemedik. üzere Yarın getirmek üzere kitabı alabilirsin. rağmen Çok çalışmasına rağmen kazanamadı.

8 İLGEÇ (EDAT) yalnız Soruyu yalnız ben çözdüm.
sade Sade seni seveceğim ömrümce. sadece Annesi sadece hafta sonları geliyor. ancak Bundan ancak mühendisler anlar. tek Tek ben miydim toplantıda olmayan? bir Pikniğe bir sen gelmedin. ile Yarın uçakla Ankara’ya gidecek.

9 BAĞLAÇ ve Annem ve babam yarın buraya gelecek.
veya Fizik veya kimya çalış. de Sevil de sevme. / Ali de gelecekmiş. ki Çalış ki kazanasın. / Sen ki çok çalışkansın. ne…ne Ne çalışıyor ne uyuyor. hem…hem Hem suçlu hem güçlü. ya…ya Ya bizimle gel ya otur. ister…ister İster gel ister gelme, sana kalmış. hatta Yazın bize gelirsin hatta bizde kalırız. çünkü Dün ayrılmış çünkü tatili bitmiş. halbuki Hemen gitmişsiniz halbuki sizi çok beklemiştim.

10 BAĞLAÇ UYARI yalnız Size gelirim yalnız çok kalmayacağız.
ama Bekledim ama gelmedin. fakat Konuyu çalışmış fakat anlamamış. ancak Sınava girmiş ancak sınavda fazla duramamış. ne var ki Telefon ettim ne var ki ona ulaşamadım. lakin Yıllar geçti lakin hâlâ unutamamış bu şehri. ile Annemle babam yarın okula gelecek. UYARI “ile”, yerine “ve” getirilebiliyorsa bağlaçtır, getirilemiyorsa ilgeçtir.

11 ÜNLEM Aman Allah’ım ! Hey, buraya baksana! Eyvah, şimdi yandık!
Yeter artık be! Hay seni yaramaz çocuk!


"GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları