Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARABÜK KARDEMİR DEMİR ÇELİK FABİKALARI TİCARET A.Ş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARABÜK KARDEMİR DEMİR ÇELİK FABİKALARI TİCARET A.Ş."— Sunum transkripti:

1 KARABÜK KARDEMİR DEMİR ÇELİK FABİKALARI TİCARET A.Ş.

2 KARDEMİRİN KURULUŞU

3 Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra ülkenin sanayileşmesi muasır medeniyetler seviyesine erişmesi gerekiyordu. Sanayileşmek içinse ülkenin demir ve çeliğe ihtiyacı vardı. Bu yüzden ulu öder Mustafa Kemal ATATÜRK ün talimatı üzerine on üç hanelik Karabük köyüne 3 nisan 1937 tarihiinde, Başbakan İsmet İNÖNÜ tarafından Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelleri atılmıştır.

4 Türkiye sanayisini en büyük atılımlarından biri olan Karabük demir çelik fabrikaları temeli atıldıktan 2 yıl gibi kısa bir süre sonra üretime başlamıştır.

5 Karabük demir çelik fabrikaları 150 bin tonluk kuruluş kapasitesi ile üretime başlamış ve 1995 yılına kadar bir kamu kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Bu tarihte çelik iş sendikasına bağlı çalışanlar, sanayici, esnaf ve yöre halkının birlikteliği ile özelleştirilmiş ve fabrika Kardemir adını almıştır.

6 Günümüzde Kardemir in üretim kapasitesi 2. 8 milyon tonu aşmıştır
Günümüzde Kardemir in üretim kapasitesi 2.8 milyon tonu aşmıştır. Uluslar arası kalite standartlarında pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, profil,köşebent,ray, kok ve kok yan ürünü üretilmektedir . Kardemir inşaat,madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörüne temel girdi sağlamaktadır.

7 FABRİKALAR YAPAN FABRİKA
Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir, Türkiye'de "Fabrikalar Yapan Fabrika" olarak tanınır.

8 Hisselerinin tamamı BIST' te işlem gören Kardemir, Türkiye'nin En Büyük İlk 50 Sanayi Kuruluşu arasında yer almaktadır. Bağlı kuruluşlarla birlikte yaklaşık kişinin istihdam edildiği Kardemir, sahip olduğu köklü sanayi kültürü, yetkin insan kaynağı ve kurumsal yönetim tecrübesi ile sektörünün lider kuruluşlarından biri olarak üretimini sürdürmektedir.

9 2007 yılında devreye alınan Ray ve Profil Haddehanesi ile ürün gamını genişleten Kardemir,72 metre ray ve ağır profil üretiminde Türkiye ve bölge ülkeler arasında tek kuruluş haline gelmiştir.

10 Kardemirin 2015 yılındaki yıllık cirosu 2 milyar TL nin üzerindedir.

11 Doğal kaynakları etkin bir şekilde kullanarak temiz teknolojilerle üretim yapmayı yatırım planlarında öncelikli şart olarak gören Kardemirin Karabük'te eğitim, sağlık, spor, kültürel ve sosyal hayatın hizmetine sunulmuş onlarca tesiste imzası vardır.

12 Karabük Üniversitesi yerleşkesinde yapımı tamamlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Demir Çelik Enstitüsü ve Araştırma Geliştirme Merkezi Kardemir'in Türk Demir Çelik Sektörüne ve yüksek öğretime armağan ettiği sosyal sorumluluk projelerinden bazılarıdır.

13 Karabük sporun en büyük destekçisi ve sponsoruda Kardemir'dir.

14 Kardemirde Çeliğin Üretim Aşamaları

15 Kardemir entegre tesislerinde çelik üretimi kok fabrikalarında başlar
Kardemir entegre tesislerinde çelik üretimi kok fabrikalarında başlar.Büyük kısmı Zonguldak tan temin edilen koklaşabilir taş kömürü kömür hazırlama ve harmanlama tesislerinde kok fırınlarının kullanımına hazır hale getirilir. Buradan fırınlara şarj edilen taş kömürü yüksek sıcaklıkta yaklaşık saat süreyle koklaşmaya tabi tutulur.

16 Kok fabrikalarında ana ürün olarak elde edilen metalürjik kok kırma ve eleme tesislerinde istenilen ölçülere getirildikten sonra yüksek fırınlara sevk edilir.

17 Yüksek fırınların ihtiyacı olan sinterse sinterleme tesislerinde üretilir.
Kardemir de yıllık kapasitesi 1 milyon 340 bin ton olan iki adet sinter makinası bulunur.

18 Kardemirde sıvı ham demir üretimi yüksek fırınlarda geçekleşmektedir ve 5 adet yüksek fırın bulunmaktadır.Bunlardan ilk kurulan 3 tanesinin adı sırasıyla Fatma, Zeynep ve Ülküdür.Fırınlara doğurganlık nedeni ile kadın isimleri verilmiştir.

19 Kok ve sinter tesislerinden yüksek fırınlara gelen malzemeler tepe bölgesinden şarj edilerek yüksek fırın sobalarında ısıtılan havayla yakılarak eritilmesiyle elde edilir. Yaklaşık 1600 derecede elde edilen bu üretimde oluşan cürufsa çimento fabrikalarının ham maddesi olarak kullanılır.

20 Yüksek fırınlarda üretilen sıvı ham demir potalarla sıvı ham çeliğe dönüştürülmek üzere çelikhaneye sevk edilir.

21 Çelik haneye gelen sıvı ham demir öncelikle burada bulunan 2 adet 600 tonluk mikserlerde depo edilir. Çelik yapımı her aşaması bilgisayar kontrollü sistem olan bazik oksijen konvertörlerinde geçekleştirilir. Mikserlerden alınan sıvı ham demir ve çelik hurdasına yaklaşık 20 dakika süre ile oksijen üflenir bu esnada konvertörlerin içine bazı kimyasal malzeelerinde eklenmesi ile sıvı çelik üretilmiş olur.

22 Sıvı çeliğin bundan sonraki geçtiği aşama sürekli döküm makineleridir
Sıvı çeliğin bundan sonraki geçtiği aşama sürekli döküm makineleridir. Sürekli döküm makineleri sıvı çeliğin sıvıdan katıya dönüştürülerek yarı mamulün elde edildiği tesislerdir. Kardemir çelikhanesinde bu amaç için 6 yollu sürekli döküm kütük makinesi ile 3 yollu sürekli döküm bulum makinesi bulunmaktadır.

23

24 Kardemir de üretim tesislerinin son halkası haddehanelerdir
Kardemir de üretim tesislerinin son halkası haddehanelerdir. Kardemir yıllık 400 bin ton kapasiteli ray profil haddehanesi ve yıllık 450 bin ton kapasiteli kontinü haddehane olmak üzere iki büyük haddehaneye sahiptir.

25 Ray profil haddehanesinde çelikhaneden gelen blumlarla 72 metre boyunda her türlü ray, 550 milimetre gelişliğe kadar büyük boy profiller ve köşebentler üretilir.

26 Kontinü haddehanede çelikhaneden gelen kütük çeliklerle 12 mm çapından 40 mm çapa kadar her türlü düz ve nervürlü inşaat çelikleri üretilir.

27

28 Türk sanayisinin öncü kuruluşu Kardemir de bu üretim süreci enerji tesisleri tarafından 35 megawat elektrik enerjisi, saate metreküp oksijen, metreküp yüksek fırınlar yanma havası ve metreküp soğutma suyu üretilerek beslenmektedir.

29

30 HAZIRLAYANLAR Mahir OZAN Ozan KESGİN

31 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"KARABÜK KARDEMİR DEMİR ÇELİK FABİKALARI TİCARET A.Ş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları