Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanGözde Arat Değiştirilmiş 8 yıl önce
2
EMİNE HATUN DUMAN B142802029
3
Püskürtmeli kurutucular Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda kullanılırlar. Gıda sanayinde süt tozu, çocuk maması, yumurta tozu, toz maya, balık unu, sebze ekstraktları gibi üretim alanlarında yaygın olarak kullanılır.
4
Püskürtmeli kurutmanın avantajları Üstün dehidrasyon Kısa dehidrasyon süresi Üstün rehirasyon Tek düze ürün büyüklüğü ve şekil Sürekli ve miktarca yüksek üretim Hijyenik ürün Düşük üretim maliyeti Kurutmada kolaylık ve süreklilik Geniş kurutma skalası
5
Püskürtmeli kurutmanın dezavantajları Yatırım maliyeti yüksek Isı kaybı fazla
6
Püskürtmeli kurutma Prüskürterek kurutmada ilke, ürünün bir kurutucu hücresindeki sıcak hava içerisine atomize (pülverize) edilerek dehidre edilmesidir.
7
Püskürtmeli kurutma sistemleri Püskürtmeli kurutucular ; sıcak hava üretim düzeni, ürünü atomize eden bir atomizör, kurutma hücresi, dehidre (toz) ürünü havadan ayıran bir siklon seperatör olmak üzere dört ana bölümden oluşur.
8
Püskürtmeli kurutucu
10
Sıcak havanın ve ürünün kurutucu hücresine giriş şekline göre farklı tip püskürtmeli kurutucular
11
Püskürtmeli kurutucular Püskürtmeli kurutucularda işlem iki aşamalıdır; Birinci aşama sıvının atomize (pülverize) edilmesi İkinci aşama ise oluşan partiküllerin kurutulmasıdır. Böylece besleme ağzından giren ürün, sıvı faz halinde iken sıcak bir ortamda kuruyarak katı faza geçmektedir.
12
Püskürtmeli kurutucular Kapalı sistem olan püskürtmeli kurutucularda kurutucu ortam olarak kullanılan hava temizlendikten ve kurutulduktan sonra tekrar sisteme verilir. Böylece açık sistemlerde hava ile uzaklaşan ısı kaybı azaltılmaktadır.
13
Püskürtmeli kurutucular Püskürtmeli kurutucularda ürün, atomize edilerek çok küçük damlacıklara dönüştürülmesine karşın çok geniş bir yüzey alanına kavuşmaktadır. Bu nedenle dehidrasyon hızı da çok yüksektir. Kuruma 3-10 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Kullanılan hava sıcaklığı 150-250 C iken ürün sıcaklığı 50-60 C dolayındadır. Bu nedenlerle ısıya duyarlı olan ürünlerin kurutulmasında kullanılır.
14
Atomizer Sistemin en önemli parçasıdır. Atomizer, dehidre edilecek sıvı ürünü çeşitli faktörlere bağlı olarak 5-500 μ arasında küçük zerreciklere dönüştüren (pülverize eden) düzendir.
17
Püskürtmeli kurutucu
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.