Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR: NAZİF GÜLEÇ : 290700032 MURAT ONAY : 290700017 ÖDEVİN KONUSU: TİCARET GEMİLERİNDE KULLANILAN TONAJLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR: NAZİF GÜLEÇ : 290700032 MURAT ONAY : 290700017 ÖDEVİN KONUSU: TİCARET GEMİLERİNDE KULLANILAN TONAJLAR."— Sunum transkripti:

1 ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR: NAZİF GÜLEÇ : MURAT ONAY : ÖDEVİN KONUSU: TİCARET GEMİLERİNDE KULLANILAN TONAJLAR

2 TİCARET GEMİLERİNDE KULLANILAN TONAJLAR
GROS TONAJ NET TONAJ DETVEYT TONAJ DEPLASMAN TONAJ BOŞ DEPLASMAN

3 Gros tonaj (Gross tonnage) Bir geminin tüm kapalı yerlerinin hacminin, bazı istisnalar hariç olmak üzere kadem küp olarak toplamının 1OO'e bölünmesiyle elde edilen hacim ölçüsüdür. İstisna olarak tuvaletler, banyolar, döşek altları gibi yerleri gösterebiliriz. 8 Nisan 1966 tarihli sayılı resmi gazeteye göre Gros tonilato: (aa) Tonilato güvertesi altındaki hacmin, (bb ) Tonilato güvertesi üzerindeki güverteler arasındaki hacmin, (cc) Üst güvertede bulunan, yük veya malzeme koymaya, yolcu yahut mürettebatın yatmasına veya oturmasına elverişli sabit kapalı mahallerin hacimlerinin, (dd) Ambar eşikleri fazlalığının toplamına denir.

4 GROS TONAJ

5 Net tonaj (Net Register tonnage) Bir geminin Gros tonajından, yaşama ve seyir yerleri, portuç, safra ve tatlı su tankları, tankerlerde pompa dairesi, donki ve kazan daireleri, yürütücü yerler ve yelken mağazası gibi hacimler çıkartıldıktan sonra elde edilen tonaj değeridir. Başka bir deyimle, geminin kazanç sağlamakta kullanılan kapalı yerlerinin hacmidir.

6 NET TONAJ

7 Dedveyt tonaj (Deadweight tonnage) Bir gemi yük, yolcu, personel, kumanya, yakıt ve tatlı su ile tam olarak yüklendiği zaman tuzlu suda yaz draft’ına kadar battığında, 2240 librelik ton olarak taşıdığı ağırlıktır. Bu tonajın önemi, gemi ağırlık olarak taşıyabileceği yüklerin konulmasında ortaya çıkar. Armatörler gemilerine mümkün olduğu kadar fazla yüklemek isterler. Buna olanak hazırlamak için gemiye yolculuğuna yetecek kadar yakıt ve tatlı su alırlar. Geminin tuzlu suda ve tatlı suda ne kadar batacağını anlamak için Dedveyt ölçeğine (Deadweight scale) bakılır. Bu tabloda ortalama draft ile (mean Draught) girilerek geminin dedveyti bulunur.

8 DETVEYT TONAJ

9 Deplasman tonaj (Displacement tonnage) Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır. Bu değer ton olarak veya m3 olarak ifade edilir. Ton olarak geminin ve içindekilerinin ağırlığıdır. Metreküp olarak ise, geminin su hattının aşağısında kalan bölümünün hacmini ifade eder.

10 DEPLASMAN TONAJ

11 Boş deplasman (Light Displacement veya Light Weight) Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır. Boş deplasman tonajı ağırlık olarak ifade edilir ve Stabilite hesaplarında boş geminin momentinin bulunmasında kullanılır.

12 BOŞ DEPLASMAN

13 BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…


"ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR: NAZİF GÜLEÇ : 290700032 MURAT ONAY : 290700017 ÖDEVİN KONUSU: TİCARET GEMİLERİNDE KULLANILAN TONAJLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları