Sunuyu indir
1
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER
2
ETKİNLİK-1: SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUŞTURAN ORGANLARI TANIYALIM
2 YUTAK 1 AĞIZ 3 YEMEK BORUSU 4 KARACİĞER 5 MİDE 6 PANKREAS 7 İNCE BAĞIRSAK 8 KALIN BAĞIRSAK
3
ETKİNLİK-2: BESİNLERİN HANGİ ORGANLARDA SİNDİRİLDİĞİNİ ÖĞRENELİM
Besin Çeşidi Sindirimin Gerçekleştiği Organ Sindiriminde Görevli Enzimlerin Üretildiği Yapılar Karbonhidratlar Proteinler Yağ AĞIZ, İNCE BAĞIRSAK TÜKÜRÜK BEZİ, PANKREAS BEZİ MİDE, İNCE BAĞIRSAK MİDE BEZİ, PANKREAS BEZİ İNCE BAĞIRSAK PANKREAS BEZİ
4
ETKİNLİK-3: Sindirim Organlarının Bazı Özelliklerini Öğrenelim
1. Hangilerinde karbonhidratlar sindirilir? 2. Hangilerinde sindirim olayı gerçekleşmez? 3. Hangilerinde hem mekanik, hem de kimyasal sindirim gerçekleşir? 4. Hangileri sindirme yardımcı organlardır? 5. Hangisi yağların mekanik sindirimini sağlayan safrayı üretir? 6. Hangilerinde proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleşir? AĞIZ ve İNCE BAĞIRSAK KARACİĞER, PANKREAS ve YEMEK BORUSU AĞIZ, MİDE ve İNCE BAĞIRSAK KARACİĞER ve PANKREAS KARACİĞER MİDE ve İNCE BAĞIRSAK
5
ETKİNLİK-4: Besin Çeşitlerinin Öncelikli Görevlerini Öğrenelim
1 Vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır. 2 Hücrelerimizin yenilenmesini ve dokularımızın onarımını sağlar. 3 Hastalıklara karşı direncimizi artırır, düzenleyici olarak görev yapar BESİN ÇEŞİTLERİ Karbonhidrat Protein Yağ Vitamin Mineral Su 1 2 1 3 3 3
6
ETKİNLİK-5: Kimyasal veya Mekanik Sindirimi Sağlayan Olayları Öğrenelim
1 Besinlerin enzimlerle parçalanması 4 Besinlerin tükürük salgısı ile parçalanması 2 Besinlerin kaslarla parçalanması 5 Büyük moleküllü besinlerin küçük moleküllü besinlere parçalanması 3 Besinlerin çiğnenmesi 6 Besinlerin safra sıvısıyla parçalanması Kimyasal Sindirim Mekanik Sindirim 1 2 4 3 5 6
7
ETKİNLİK-6: Yeterli ve Dengeli Beslenme
Domates Meyve Salata
8
ETKİNLİK-7: Sindirim Sisteminin Sağlığını Korumak
1. Sindirim sistemi rahatsızlıkları neler olabilir? 2. Bu rahatsızlıkların tedavisi için hastanenin hangi bölümüne başvurulmalıdır? 3. Bu rahatsızlıklara neden olan faktörler neler olabilir? 4. Sindirim sisteminin sağlığının korunması için doktor neler tavsiye edebilir? Gastrit, reflü, ishal ve kabızlık Gastro entoloji (Dahiliye) Alkol, sigara, uzun süreli stres, dengesiz ve yetersiz beslenme Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalıdır. Çiğ yenilen sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Çok sıcak, soğuk, baharatlı ve asitli gıdalar yenilip içilmemelidir. Düzenli spor yapılmalıdır.
9
ETKİNLİK-8: Neler Öğrendik (Doğru-Yanlış)
YANLIŞ 1 Büyük moleküllü besin maddelerinin hücre zarından geçebilecek kadar küçük moleküllü besinlere parçalanmasına sindirim denir. 2 Besinlerin enzimler yardımıyla parçalanmasına mekanik sindirim denir. 3 Midede besinler sadece kimyasal olarak sindirilir. 4 Safra salgısı karaciğerde üretilir. 5 Besin atıklarının içindeki su ve minerallerin emilimi kalın bağırsakta tamamlanır. P P P P P
10
ETKİNLİK-9: Neler Öğrendik (Boşluk Doldurma)
Emilim Safra Enerji Üretimi Pankreas Karaciğer 1. ………………. yağların mekanik sindirimini sağlar. 2. ……………….. bütün besinlerin kimyasal sindirimini sağlayan enzimleri üretir. 3. Sindirim sonucu oluşan küçük moleküllü besinlerin ince bağırsaktan kan damarına geçişine ……………….. denir. 4. ……………….. ve ………………… sindirime yardımcı organlardır. 5. Besin yapı taşları hücrede ………………………………………., yapım-onarım ve düzenleme olaylarında kullanılır. Safra Pankreas emilim Karaciğer Pankreas enerji üretimi
11
ETKİNLİK-10: Neler Öğrendik (Eşleştirme)
AÇIKLAMALAR 1 Karaciğer ve pankreasın salgılarını gönderdiği organdır 2 Sindirim sistemi hastalığıdır. 3 Et, tavuk, balık ve yumurtada bol miktarda bulunan besin çeşitidir. 4 Besinleri mideye ileten sindirim sistemi organıdır. 5 İçindeki enzim sayesinde karbonhidratların kimyasal sindirimini başlatır. KAVRAMLAR Tükürük Sıvısı Yemek Borusu Reflü İnce Bağırsak Protein
12
ETKİNLİK-10: Bulmaca Çözelim
Vücudun temel enerji kaynağı olan besin grubudur. 2. A kutucuğunda gösterilen organdır. 3. Besinlerin enzim kullanılmadan küçük parçalara ayrıldığı sindirim çeşididir. 4. Vücutta düzenleyici olarak görev yapan ve vücudun %70’ini oluşturan besin çeşididir. 5. Ayçiçeği, zeytin, fındık gibi besinlerde bol miktarda bulunan besin çeşididir. 6. Besinlerin kana geçtiği organdır. 7. Besinlerin ince bağırsaktan kana geçişine denir. 8. B kutucuğunda gösterilen organdır. 9. Besinlerin ağızdan yemek borusuna doğru iletilmesini sağlar. 10. Safra sıvısını salgılayan organdır. 11. Kimyasal sindirimi midede başlayan besindir. 12. Besinlerin enzimler yardımıyla yapı taşlarına parçalandığı sindirim çeşididir. P P R A O K A R B O N H İ D R A T K E İ E R M İ D E M E K A N İ K İ A A İ L S U R M İ Y A Ğ Y M U C A T İ S İ N C E B A Ğ I R S A K K E L R
13
Ne Farkeder,Birimiz Hepimiz,Hepimiz Birimiz İçin..!
HAZIRLAYAN Ne Farkeder,Birimiz Hepimiz,Hepimiz Birimiz İçin..! Mahmut YILMAZ
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.