Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. ISITMA SOĞUTMA VE TESİSAT PANELİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. ISITMA SOĞUTMA VE TESİSAT PANELİ"— Sunum transkripti:

1 4. ISITMA SOĞUTMA VE TESİSAT PANELİ
“Üniversite Sanayi İşbirliği ve Ar-Ge’nin Günümüzdeki Önemi” Metin DURUK Makina Yüksek Mühendisi FRİTERM A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sivil Toplum Kuruluşlarındaki Görevleri: ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB İklimlendirme Meclisi Başkan Yardımcısı

2 Uluslararası Alanda Rekabet ve Türkiye
PAHALI ENERJİ YÜKSEK İŞÇİLİK BEDELİ (Çin, Hindistan’a oranla) YETERSİZ SERMAYE YÜKSEK VERGİLER DÜŞÜK YATIRIM KREDİSİ ÇÖZÜM: KATMADEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN VE MÜHENDİSLİK

3 FARK YARATMAK GEREKLİ…
Yüksek Tasarım Teknolojisi (CAD, Hızlı Prototipleme vb.) Elektronik Entegrasyonu Yazılım Entegrasyonu Yüksek Üretim Süreç ve Teknolojileri Yüksek Enerji Verimliliği İçeren ISI-MAKİNA İMALATI/HİZMETİ YARATILMALIDIR. ALT SEKTÖR GRUPLARI GELİŞTİRİLMİŞTİR. YARATILAN FARKIN BELGELENDİRİLMESİ/SERTİFİKALANDIRILMASI GEREKLİDİR.

4 SEKTÖRLERİN ÖRGÜTLÜ HAREKETİ VE ÇÖZÜM ÜRETMESİ ÖNEMLİDİR.
Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV), Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD), Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) , Soğutma Sanayi İşadamları Derneği (SOSİAD), Ege Soğutma Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESSİAD), Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBKSB), İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD), İklimlendirme ve Soğutma Teknikerleri Derneği (İKSODER), İklimlendirme-Soğutma Eğitim, Danışma ve Araştırma Derneği (İSEDA), Sektörel kurumlardır. Vakıf ve Derneklerin yanı sıra, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, TOBB, İSO vb. örgütlerin iklimlendirme meclisleri ve uzman tesisat komisyonları mevcuttur.

5 . Ortak Strateji Ortak Tanıtım/Fuar Ortak Örgütlenme Ortak Envanter
SEKTÖRLERİN ÖRGÜTLÜ HAREKETİ VE ÇÖZÜM ÜRETMESİ ÖNEMLİDİR. . Ortak Strateji Ortak Tanıtım/Fuar Ortak Örgütlenme Ortak Envanter ÇALIŞMALARI İLE NE YAPACAĞINI BİLMEK, GELECEĞİ PLANLAMAK….

6 Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler
Ülkelere Göre Eurovent Sertifikalı Firma Sayısı Ülke Sayı 1 İTALYA 33 18% 14 JAPONYA 4 2% 27 HONG KONG 1% 2 FRANSA 23 13% 15 PORTEKİZ 3 28 İSRAİL ALMANYA 20 11% 16 S. ARABİSTAN 29 İSVİÇRE TÜRKİYE 17 9% FİNLANDİYA 30 LİHTENŞTAYN 5 İSVEÇ 11 6% 18 HİNDİSTAN 31 LİTVANYA 6 BELÇİKA 3% 19 İNGİLTERE 32 LÜBNAN 7 İSPANYA KORE MISIR 8 UK 21 MALEZYA 34 POLONYA 9 ABD 22 NORVEÇ 35 SLOVENYA 10 B.ARAP EMİR. AVUSTURYA 36 ÜRDÜN ÇİN 24 BAHREYN 37 YUNANİSTAN 12 DANİMARKA 25 BULGARİSTAN 13 HOLLANDA 26 CEZAYİR 1.Aynı Sayıda katılımcıya sahip ülkeler alfabetik olarak sıralanmıştır. 2.Aynı Firmanın farklı ticari markası (yada markaları) Euroent tarafından farklı markalar olarak nitelenebilmektedir. Bu duruma uygun olarak sayım ve tablolaştırma yapılmıştır. (Kaynak Eurovent web sayfası, Erişim tarihi Mart Yukarıda belirtilen sayılar bilgilerden derlenerek, tablolaştırılmıştır.)

7 Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler: KLİMA SANTRALLERİ
İTHALAT - İMALAT İHRACAT - İÇ SATIŞ TOPLAM SERTİFİKALI FİRMA SAYISI: 64 (37 Farklı Ülke) SERTİFİKALI TÜRK FİRMA SAYISI : 11 (%17,2)

8 Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler: KANATLI BORULU ISI EŞANJÖRLERİ
İTHALAT - İMALAT İHRACAT - İÇ SATIŞ TOPLAM SERTİFİKALI FİRMA SAYISI: 5 (37 Farklı Ülke) SERTİFİKALI TÜRK FİRMA SAYISI : 3 (%60)

9 Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler: SOĞUK SU ÜRETİCİ GRUP
İTHALAT - İMALAT İHRACAT - İÇ SATIŞ TOPLAM SERTİFİKALI FİRMA SAYISI: 32 (37 Farklı Ülke) SERTİFİKALI TÜRK FİRMA SAYISI : 0

10 Firma Mühendis & Ar-Ge Çalışanı Sayısı
2011 Mühendis Sayısı : 32 Mühendis Oranı : %12,3 Makine : 26 Endüstri : 5 Elektronik : 1

11 % 1,25 % 1,50 % 3,40 HEDEF: % 5

12 Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları HEDEF
KÜRESEL OYUNCU VE LİDER OLMAK İÇİN: Makina ve ekipmaları imalat sektöründe ŞİRKETLER CİROLARININ En az %5 ‘İNİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE AYIRMALILAR [İSKİD-İSKAV BU ORANI 2007 YILINDA HEDEF İLAN ETMİŞTİR. ÜYELERİNE TAVSİYE ETMEKTEDİR VE TAKİP ETMEKTEDİR. ]

13 YENİ YATIRIM İLE HEDEFİMİZ AVRUPA’DA İLK 3 FİRMA ARASINA GİRMEK.
Yeni Fabrika Görüntüsü BREEAM sertifikalı ilk sanayi tesisi olması hedeflenen Dilovası/Kocaeli mevkii’nde Makine OSB içinde m2 kapalı alana sahip Friterm yeni fabrika yatırımına başlandı. m2 alan üzerindeki ilk bölüm Ağustos 2011’de devreye alınacak alınacaktır.

14 CO2 EVAPORATÖRÜ VE GAZ SOĞUTUCUSU ÜRÜNLER GELİŞTİRİLDİ…
Örnek Geliştirme ÜSİB Yüksek Lisans Tezidir Tarafından desteklenmektedir.

15 ENERJİ KULLANIMI VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

16 ÜRÜNLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Kondenserlerde Enerji Verimliliği EUROVENT 7/C/ ve Kuru Soğutucularda Enerji Verimliliği EUROVENT 7/C/ standartlarına göre yandaki tablo ile hesaplanmaktadır.

17 Dünya Liderliğine giden yolda önemli bir adım…
2011 YILINDA EVAPORATÖR, KONDENSER, KURU SOĞUTUCULARIMIZ SERTİFİKALANIYOR… CERTIFY ALL

18 26 Firma & Kurum 8 Ülke 3 Türk Firması Örneklediğimiz projeler bizi Uluslar arası alandaki projelere de taşıdı. Avrupa Birliği Destekli Uluslararası 4 yıllık “Geleceğin Kobisi” Projesine dahil olduk.

19 Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Firma Örneği: FRİTERM
YAZILIMIMIZ BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR: FRTCOILS V 2.0 EUROVENT SERTİFİKALI MÜHENDİSLİK/HESAPLAMA/TASARIM YAZILIMIDIR YENİ VERSİYONU TAMAMEN ULUSAL ÇALIŞMA İLE ORTAYA ÇIKMIŞTIR (ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE SOMUT ÖRNEKTİR.) 2001 YILINDAN BUGÜNE DEVAM EDEN YAZILIM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SAYESİNDE FRİTERM A.Ş’YE AVRUPANIN ÖNDE GELEN ÜRETİCİLERİ İLE ÇALIŞMA İMKANI SAĞLAMIŞTIR. MÜŞTERİYE ÖZEL YAZILIM DESTEK ÇALIŞMALARI İLE ÜRÜNDE “FARK YARATILMIŞTIR”. ÇALIŞMANIN ALT DLL DOSYALARI İLE MÜŞTERİNİN YAZILIMLARINDA KULLANILMAKTADIR. Ar-Ge Bölümü Üniversite Danışman Yazılım Firması

20 Standart Ürün Seçim Programı
ISI EŞANJÖRLERİ TASARIM PROGRAMI Frtcoils Programı Standart Ürün Seçim Programı Müşteri Yazılımları BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR….

21 ORTAMLA DENGELİ TİP KALORİMETRİK TEST ODASI
Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Firma Örneği: ORTAMLA DENGELİ TİP KALORİMETRİK TEST ODASI

22 FRİTERM AKADEMİ EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Friterm Akademi 2009 Yılı Kasım Ayında kuruldu. İki temel ayağı var: Eğitim ve Araştırma. Ar-Ge, Friterm Akademinin asıl yürütücü bölümüdür. Eğitimler, Yayınlar, Programlar Ar-Ge tarafından hazırlanmakta ve verilmektedir. Friterm Akademi Kapsamında TMMOB MMO ve ESCON kurumlarına Bina ve Sanayi Enerji Yöneticiliği Sertifikası Programları dahilinde “Soğutma & İklimlendirme Sistemlerinde Enerji Verimliliği” eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Hedef Doktora Seviyesinde araştırmaların yapıldığı bir merkez olmaktır. 10 Kasım Mart 2011 arası gerçekleşen 35 eğitim-teknik gezide, farklı meslek gruplarından toplam 725 kişiye eğitim verilmiştir.

23 2,2 adet/yıl Bilimsel Yayın
Friterm AR-GE Yıllara Bağlı Kongre/ Konferans / Sempozyum Bildiri Sayısı Son 5 Yıl Ortalaması: 2,2 adet/yıl Bilimsel Yayın

24 Türk Üniversitelerinin Teknik Potansiyelleri Çok Yüksektir / Kullanılmamaktadır
Türk Sanayicisinin Tekniğe İhtiyacı Vardır / Ne - Nasıl Yapacağını Bilmemektedir / Sanayici Talepkar Olmalıdır Somut Projeler İle Somut Hederler İle İşbirliği Sağlanmalıdır Üniversite Sanayi İşbirliği Alanında Bir Çok Fırsat Mevcuttur Örneğin Bitirme-yüksek Lisans-doktora Tezleri, Santez, Araştırma Çalışmaları Sanayi İhtiyaçlarının Karşılanmasında Birer Araçtır Öncelikle Birbirini Tanımaya İhtiyaç Vardır. Bu Süreçte Sabırlı Olup Birlikte Yaratılacak “Artılara” Odaklanmak Gerekir. “Zaaflara” Değil.

25 " …Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler önce haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini, daha sonra da geleceklerini kaybetmeye mahkumdurlar. “ Mustafa Kemal ATATÜRK

26 TEŞEKKÜRLER


"4. ISITMA SOĞUTMA VE TESİSAT PANELİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları