Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Devlet:Millet niteliğindeki toplulukların,beraber yaşamak(beslenme,barınma,eğitim,güvenlik vb. )ihtiyaçları için kullandığı büyük teşkilattır.  Ülke(vatan):Bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Devlet:Millet niteliğindeki toplulukların,beraber yaşamak(beslenme,barınma,eğitim,güvenlik vb. )ihtiyaçları için kullandığı büyük teşkilattır.  Ülke(vatan):Bir."— Sunum transkripti:

1

2

3  Devlet:Millet niteliğindeki toplulukların,beraber yaşamak(beslenme,barınma,eğitim,güvenlik vb. )ihtiyaçları için kullandığı büyük teşkilattır.  Ülke(vatan):Bir milletin üzerinde yaşadığı kara parçasına denir.Ülkede başkent,bayrak ve milli marşın olması zorunludur.Dünya üzerinde 193 ülke vardır.  Ülkemiz Türkiye Dünya’nın Kuzey Yarım Küresi’nde Asya ve Avrupa kıtaları üzerinde yer alır.Sınırları ortak olan ülkelere komşu ülkeler denir.Ülkemizin komşu ülkeleri:Kuzeybatısında Bulgaristan,Yunanistan, güneyinde Suriye, güneydoğusunda Irak, doğusunda İran, kuzeydoğusunda Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti(Azerbaycan),Ermenistan ve Gürcistan’dır.En uzun sınırımız Suriye iledir.  Karadeniz, Marmara Denizi,Ege Denizi ve Akdeniz Türkiye’ye kıyısı olan denizlerdir.

4  Dünya üzerindeki büyük kara parçalarına kıta denir.  Asya Kıtası’ndaki ülkelerden bazıları:Çin,Hindistan,Kazakistan,Azerbaycan,Afganistan,Rusya,S uriye, Irak,İran,Pakistan  Avrupa Kıtası’ndaki ülkelerden bazıları:Almanya,Fransa,İtalya,Avusturya, Bulgaristan,Yunanistan,Norveç,Romanya  Afrika Kıtası’ndaki ülkelerden bazıları:Mısır,Tunus,Fas,Cezayir,Sudan  Kuzey Amerika Kıtası’ndaki ülkelerden bazıları:ABD,Kanada,Meksika  Güney Amerika Kıtası’ndaki ülkelerden bazıları:Brezilya,Arjantin,Şili,Peru  Avustralya(Okyanusya) Kıtası’ndaki ülkelerden bazıları:Avustralya,Yeni Zellanda  Antarktika kıtası buzullarla kaplı olduğu için yerleşim yoktur.

5  ALMANYA:Avrupa kıtasındadır.Başkenti Berlin’dir.Avrupadaki en kalabalık ülkedir.Yurt dışında Türklerin en çok bulunduğu ülkedir.Almanca konuşulur.En çok sosis yenir.Almanya otomobil ve ilaç sanayisi gelişmiştir.  İSPANYA:Başkenti Madrid’dir.Boğa güreşi ve futbol İspanya denilince akla gelir. Don Kişot’un memeleketidir.  TAYLAND:Güneydoğu Asya ülkesidir.Tayca denilen dili vardır.Bangkok başkentidir.Buharda yağsız pişirilmiş pirinç en önemli yemeğidir.Turizm gelişmiştir.  AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ:Kuzey Amerika kıtasındadır.Başkenti Washington’dur.Elli eyaletten oluşmuştur.  AVUSTRALYA :Bir kıtayı kaplayan tek ülkedir.Başkenti Canberra(Kanbera)’dır.En büyük şehri Sinney’dır.Güney Yarımküre de olduğu için biz kış yaşarken orada yaz yaşanır.En sıcak ayları ocak ve şubattır.Çanakkale Savaşı’ndaki Anzakların torunları bu ülkede yaşar.Avustralya da Tazmanya Şeytanı,koalalar,kangurular, okaliptüs ağaçları gibi değişik canlı türleri vardır.Adanın yerlileri Aporjinler’dir.  HOLLANDA:Başkenti Amsterdam’dır.Avrupa kıtasındadır.Laleleri,Holştany inekleri,kloks adı verilen tahta ayakkabıları, peynir,yel değirmenleri ülkenin simgesidir.Roots festivali Amsterdam’da yapılan festivallerin en meşhurudur.  TÜRKMENİSTAN:Başkenti Aşkabat’dır.1991’de bağımsızlığını kazanan bir Asya ülkesidir.Atları ve halıları meşhurdur.

6  GÜNEY KORE:Doğu Asya’dadır.Başkenti Seul’dur.Hanbok Kore’nin geleneksel giysisidir.Kimahi adlı yemeği,yeşil çay önemlidir.Tekvando Kore’de doğmuştur.Güney Kore Kuzey Kore ile savaşmıştır. Ülkemiz askerleri Güney Kore’ye yardım amacıyla bu savaşa katılmıştır. Bu sebepten Güney Kore’de Zafer Anıtı dikilmiştir.  JAPONYA:Üç binden fazla adadan oluşur.Başkenti Tokyo’dur. Doğu Asya’dadır.Origami kağıt katlama sanatı gelişmiştir.Suşi şerit şeklinde kesilmiş balıkların kurutulmuş yosunla hazırlanan yemeğidir.Elektronik eşya ve bilgisayar oyunları denince Japonya akla gelir.  ÇİN:Başkenti Pekin’dir.Dünya’nın en kalabalık ülkesidir.Pilavı çubuklarla yerler.  ÖZBEKİSTAN:Başkenti Taşkent’tir.Asya kıtasında yer alır.Özbekler başlarına doppi adı verilen başlık takar.Pilavı meşhurdur.  FİNLANDİYA:Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında bir ülkedir.Başkenti Helsinki’dir.Finlandiya’gökyüzünün geceleri de güneşli olduğu döneme ruska denir.Beyaz geceleri meşhurdur.  FRANSA:Başkenti Paris’tir.Eyfel Kulesi ve Alpler Fransa’nın sembolleridir.  İTALYA:Başkenti Roma’dır.Pizza Kulesi,Venedik Su Kanalları,spagetti,makarna ve pizza İtalya’nın sembolüdür.

7  BULGARİSTAN:Başkenti Sofya’dır.Ekonominin temeli tarımdır. Bulgaristan Türklerden kalma eserlere rastlanır.  YUNANİSTAN:Başkenti Atina’dır.Yemeklerimiz birbirine çok benzer.  AZAERBAYCAN:Başkenti Bakü’bür.Azerbaycan petrol ve doğalgaz kaynakları açısından zengindir.Azeri dili dilimize çok benzer.

8  Portekiz - Lizbon İran – Tahran Suriye – Şam Irak –Tahran  Güney Kore – Seul Endonezya – Jakarta Peru – Lima Letonya – Riga  Tayland – Bangkok Kazakistan - Astana Hindistan – Yeni Delhi Bulgaristan – Sofya  Yunanistan – Atina Azerbaycan – Bakü Fransa – Paris İtalya – Roma  Rusya – Moskova Almanya - Berlin İsviçre - Bern Kırgızistan -Bişkek  Belçika – Brüksel Romanya - Bükreş Ermenistan – Erivan Mısır – Kahire  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – Lefkoşe Gürcistan – Tiflis Japonya - Tokyo

9  Fiziksel özelliklerimiz,beslenme tarzımız,giyim ve yaşam tarzımız,oyunlarımızı kutladığımız özel günlerimiz farklıdır. Bu farklılıklar ülkelerin dünya üzerindeki yeri, yaşadıkları yerin iklimi,kültürel yapısı, inanç ve gelenekleri ve ekonomik durumuna göre değişir.

10  Türkiye Cumhuriyeti,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,Azerbaycan,Kazakistan,Türk menistan,Özbekistan,Kırgızistan yaşayan Türk devletleridir.

11  Bayramlar,dini bayramlar,milli bayraklar ve geleneksel bayramlar diye üçe ayrılır.

12  Dünya da Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Yahudilik gidi dinler vardır.  Ramazan ve Kurban Bayramımı: Müslümanlar  Paskalya Yortusu ve Noel: Hıristiyanlar  Roşaşıne ve Pesah Bayramı: Yahudilerin en önemli dini bayramlarıdır.  Ramazan Bayramı:Ramazan ayının sonunda üç gün süren bayramdır.  Kurban Bayramı:Müslümanların Allah rızası için kurban kestiği dört günlük bayramdır.Aynı zamanda İslam alemi her yıl Mekke’de hac ibadetini yerine getirdiği vakittir.  Her iki bayramda da büyükler ve akrabalar ziyaret edilir.  Paskalya Yortusu:22 Mart-25 Mart arasında değişen tarihlerde Hıristiyanlar tarafından kutlanır.  Noel : 24 aralık gecesi sokağa çıkıp ev ev dolaşarak çocuklara hediye dağıtırmış.25 Aralıkta başlayıp yaklaşık bir hafta süreyle kutlanır.Hıristiyanlar Hz. İsa’nın doğumunu kutlar.

13  Bir toplumun geçmişinde yaşmış olduğu zaferler,bağımsızlığına kavuştuğu günler ve millet için önemli olan günlerin kutlandığı bayramlardır.

14  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı:29 Ekim 1923 yılında kurulan cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümüdür,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı:23 Nisan 1920 TBMM ‘nin açıldığı tarihtir.Çocuklara armağan edilmiştir.  19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı:19 Mayıs 1919 Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş  Mücadelesi’ni başladığı tarihtir.  30Ağustos Zafer Bayramı: Yunanlıları Batı Cephesi’nde kesin yenilgiye uğrattığımız tarihtir.

15  Nevruz:21 Mart Bahar Bayramı’dır.Orta Asya Ülkelerinde Nevruz yeni yılın başlangıcı kabul edilir. Türklerin kurduğu devletlerin önemli bir bayramıdır.

16  Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Günü(4 Temmuz)  Azerbaycan Cumhuriyeti Bayramı(28 Mayıs)  İtalya Ulusal Günü(2 Haziran)  Fransa Ulusal Günü(14 Temmuz)  Türkmenistan Bağımsızlık Günü(27-28 Ekim)  Avustralya Anzak Günü(25 Nisan)  Avustralya Boxing Day (26 Aralık)

17  Amerika Şükran Günü(Kasım ayında bir gün tüm aile bir araya gelerek kutlar.)  Özel günler insanları birbirine yakınlaştırdığı için önemlidir.

18  Mısır Piramitleri – Mısır  Topkapı Sarayı – Türkiye  Kurtarıcı İsa Heykeli – Brezilya  Taç Mahal – Hindistan  Çin Setti - Çin  Nemrut Dağı Milli Parkı – Türkiye


" Devlet:Millet niteliğindeki toplulukların,beraber yaşamak(beslenme,barınma,eğitim,güvenlik vb. )ihtiyaçları için kullandığı büyük teşkilattır.  Ülke(vatan):Bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları