1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Advertisements

Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
1 EED İZİNLERİ No ’ten beri AB’de yürürlükte olan sistem.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
MODÜL 1 Kentsel Atık Su Direktifi Senad Ploco. Hedefler: İnsan sağlığı ve çevreyi kentsel ve tarım ve gıda sektörü gibi bazı sektörlerin atık su deşarjlarının.
ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Ecological status.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Referans Şartların Belirlenmesi
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
Projelerin Tanıtımı Noktasal Kaynaklı Kirleticilerin Seçimi Yayılı Kaynaklı Kirleticilerin Seçimi Kirleticilerin Önceliklendirilmesi Çevresel Kalite Standartlarının.
TÜRKİYE’DE SPESİFİK KİRLETİCİLER VE ÇEVRESEL KALİTE STANDARTLARI
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
1 Uzmanlık Tezi. 2 1.Tezin Maksadı ve Tezin Hazırlanmasında Takip Edilen Yol Haritası 2.Yeraltı Suyu Kalite Değerlendirilmesinin AB’de ve Türkiye’de Gelişim.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
Büyük endüstriyel kazalar
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
KOCAELİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ISO Hijyen Uygulamaları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

1

SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2

Kirleticiler 3 Öncelikli Maddeler (ÖM) Sucul ortam için önemli risk teşkil eden maddeler Deşarjları, emisyonları ve kayıpları aşamalı olarak azaltılmalı. Öncelikli Tehlikeli Maddeler (ÖTM) Öncelikli maddelerin alt kümesi Toksik, kalıcı ve biyobirikim yapabilen maddeler (PBT özelliği taşıyan) 2020 yılına kadar deşarjları, emisyonları ve kayıpları durdurulmalı veya aşamalı olarak ortadan kaldırılmalı. Zaman Girdiler Öncelikli tehlikeli maddeler Kirlenme Öncelikli maddeler Zaman ÇKS + Spesifik kirleticiler

2008/105/EC Sayılı ÇKS Direktifi Amaç: AB üye ülkelerinde yüzeysel sularda iyi kimyasal su durumuna ulaşılması maksadıyla öncelikli kirleticilerin ve bunlara ilişkin çevresel kalite standartlarının ortaya konulması. Çevresel kalite standartları (ÇKS): İnsan ve çevre sağlığının korunması amacıyla su, çökelti ve biyotada aşılmaması gereken konsantrasyon. 33 Öncelikli Madde 20 Öncelikli Tehlikeli Madde 33 Öncelikli Madde 20 Öncelikli Tehlikeli Madde İç sular için ÇKS Diğer yüzeysel sular için ÇKS

2008/105/EC Sayılı ÇKS Direktifi -Çevresel kalite standartlarının uygulanmasında “karışım bölgesi” yaklaşımını getirmiştir. -Karışım bölgesi: Yüzeysel alıcı su ortamına yapılan deşarjların deşarj noktasından itibaren ilk seyrelmeye uğradıktan sonra su kütlesinde homojen olarak karıştığı noktaya kadar olan bölgedir. -Karışım bölgesinin bittiği noktada çevresel kalite standardının aşılmaması kaydıyla karışım bölgesinde çevresel kalite standardı aşılabilir. Üye ülkeler, tüm sularda “iyi su durumu”nu 2015 yılı sonuna kadar, haklı gerekçe göstermeleri halinde ise 2027 yılı sonuna kadar sağlamalıdır.

2008/105/EC Sayılı ÇKS Direktifi Üye ülkelere getirdiği sorumluluklar: Öncelikli maddeler için geliştirilen ÇKS’lere uyum sağlamak zorundadırlar. Ayrıca, çökelti veya biyotalarda maddelerin konsantrasyonlarının önemli bir artış göstermediğini belgelemelidirler. ÇKS’lere uyumun sağlanamayacağı durumlarda, metal ve metal bileşiklerinin doğal arka plan konsantrasyon değerleri dikkate alınmalıdır yılına kadar komisyon, öncelikli maddelerden kaynaklanan kirliliğin kademeli olarak azalıp azalmadığını ve zararlı maddelerin emisyonu, deşarjı ve kaybının tamamen veya kısmen azaltılıp azaltılmadığını belgelemek zorundadır. Direktifin 10. Maddesi, MET’ler ve ÇKS’leri kapsamakta ve şu ifadeyi içermektedir: “bir çevresel kalite standardının gereklilikleri, bu değerin MET’ler kullanılarak başarılabilecek olandan daha sıkıysa, ilave birtakım önlemler alınması gerekmektedir”. MET: Mevcut En İyi Teknikler 2008/105/EC

2008/105/EC Sayılı ÇKS Direktifi  22 Aralık 2012 tarihi itibariyle; su ortamına bazı tehlikeli maddelerin deşarjının yasaklanması veya sınırlanmasına dair AB tarafından yapılan ilk düzenleme olan 76/464/EEC sayılı Direktif ile Kardeş Direktifleri yürürlükten kaldırılmıştır.  Kardeş Direktifler: - 82/176/EEC sayılı Direktif - 83/513/EEC sayılı Direktif - 84/156/EEC sayılı Direktif - 84/491/EEC sayılı Direktif - 86/280/EEC sayılı Direktif

Amaç: Öncelikli kirleticiler ve iyi kimyasal su durumuna ilişkin 2000/60/EC ve 2008/105/EC Direktifleri ile belirlenen ilkelere bağlı kalarak öncelikli kirleticiler listesi ve bazı kirleticiler için çevresel kalite standartlarının güncellenmesi 2013/39/EU Sayılı Direktif 45 Öncelikli Madde 24 Öncelikli Madde 21 Öncelikli Tehlikeli Madde 45 Öncelikli Madde 24 Öncelikli Madde 21 Öncelikli Tehlikeli Madde 11 Öncelikli Madde Biyotada ÇKS 11 Öncelikli Madde Biyotada ÇKS 2013/39/EU

2013/39/EU Sayılı Direktifi ile Getirilen Yenilikler  Matriks ve biyota taksonu tanımı eklenmiştir.  Atıksu arıtımında daha ekonomik ve daha yenilikçi arıtma teknolojilerinin kullanılmasının önemi vurgulanmıştır.  Su kaynaklarında kimyasal kirliliğin önlenmesinde mevcut ekonomik, sosyal ve teknolojik koşulların göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanmıştır.  Suyun ve toprağın farmasotik atıklarla kirlenmesinin yeni bir çevre problemi olduğu ve bu nedenle, çevresel hedeflerin belirlenmesinde ilaç sektörü kaynaklı kirliliğin dikkate alınması ve insan ve çevre sağlığına etkilerin kontrol altına alınmasında mevcut AB mevzuatının etkinliğinin değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.  ÇKS’lerin sağlanması için ekonomik ve teknolojik kısıtlamalar göz önüne alınarak kaynak bazında tedbirlerin alınması gerektiği belirtilmiştir.

2013/39/EU Sayılı Direktifi ile Getirilen Yenilikler  Pasif örnekleme gibi birtakım ileri düzey örnekleme yöntemlerinin kullanılmasının ve yaygınlaştırılmasının önemi vurgulanmıştır.  Kimyasal kalitenin izlenmesinde uygulanacak analitik yöntemlerde, 2009/90/EC sayılı direktif ile belirlenen minimum performans kriterinin sağlanması gerektiği belirtilmiştir.  Öncelikli maddeler listesinin güncellenmesinde yüksek kaliteli ve güvenilir izleme verilerinin değerlendirilmesinin altı çizilmiştir.  İzleme masraflarının karşılanabilecek seviyede tutulması için izleme listesinde yer alan madde sayısının, elde edilecek verilerin temsil ediciliğini sağlayacak şekilde minimum düzeyde tutulması ve temsil edici sayı ve özellikte sınırlı sayıda izleme noktası seçilmesi gerektiği vurgulanmış ve listenin dinamik bir süreç ile güncellenmesi gerektiği belirtilmiştir.

2013/39/EU Sayılı Direktifi ile Getirilen Yenilikler  Mevcut öncelikli maddeler için revize edilen ÇKS’lerin yıllarını kapsayan havza yönetim planlarında dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.  Yeni belirlenen öncelikli maddeler ile bunlara ilişkin geliştirilen ÇKS’lerin, 2018 yılına kadar hazırlanması gereken destek izleme programları ile önlemler programları oluşturulurken dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.  İyi kimyasal su durumuna ulaşılması amacı ile mevcut öncelikli maddeler için revize edilen ÇKS’lerin, 2021 yılı sonuna kadar, yeni belirlenen öncelikli maddelere ilişkin ÇKS’lerin ise 2027 yılının sonuna kadar sağlanması gerektiği belirtilmiştir. Değişiklik yapılmayan parametreler için 2015 hedefi hala geçerlidir.

2013/39/EU Sayılı Direktifi ile Getirilen Yenilikler  12 yeni öncelikli madde (Hedef: 2027)

2013/39/EU Sayılı Direktifi ile Getirilen Yenilikler  Mevcut ÇKS’si sıkılaştırılan 7 öncelikli madde (Hedef: 2021)

2013/39/EU Sayılı Direktifi ile Getirilen Yenilikler  Komisyon, ileriki zamanlarda yapılacak olan önceliklendirme çalışmalarını desteklemesi açısından, mevcut koşullarda analiz yöntemi makul maliyetlerde olan ve üye ülkelerin çoğunda izleme verisi elde edilebilir durumda olan bazı madde ve madde gruplarından bir izleme listesi oluşturacaktır.  İlk izleme listesindeki madde ve madde grubu sayısı 10’dan fazla olmamalıdır.  Diklofenak, 17-beta-estradiol ve 17-alfa-etinilestradiol parametreleri ilk izleme listesinde olmalıdır.  İzleme listesi oluşturulurken;  2000/60/EC EK-10’da yapılan son gözden geçirme,  Araştırma projeleri,  İlgili AB kurumlarının önerileri,  Üye ülkelerce yapılan izleme programlarının sonuçları,  Maddelerin üretim miktarları, kullanım şekilleri, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, su- çökelti- biyotadaki konsantrasyonları ve çevreye olan etkileri dikkate alınmalıdır.  İlk izleme listesi 14 Ekim 2014 tarihine kadar oluşturulmalı ve 2 yılda bir güncellenmelidir.  İlk izleme listesinde yer alan maddeler en az yılda bir olacak şekilde en fazla 4 yıl boyunca izlenmelidir.

15