4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR
Advertisements

Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
CANLILAR DEYİNCE AKLA SADECE HAYVANLAR GELMEMELİDİR
Canlı nedir?Cansız nedir?
Canlılar.
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
CANLILAR CANLILAR CANLILAR
HAYVANLAR ALEMİ İçerik : Huriye KORKMAZ Sınıf Öğretmeni.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Ülkü yılmaz füsun kayaoğlu D.
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
SENCE ÇEVRENDEKİ CANLILAR SADECE GÖRDÜKLERİNLE Mİ SINIRLI? HADİ GEL CEVABINI BULALIM.
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR
ÇEVREMİZDEKİ CANLILARI TANIYALIM
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
HAYVANLAR ALEMİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
HAYVANLAR.
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
HAZIRLAYAN ADI - SOYADI :SUZAN PINAR AKÜLKE SINIF-NO:3-C /
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
Çevremizdeki Canlılar
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
HAZIRLAYAN ÇİMEN HASGÜL.
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
Çevremizdeki Canlılar
MİKROSKOBİK CANLILAR.
ÜNİTE : 5 CANLILAR DÜNYASI. CANLILARI SINIFLANDIRALIM Çevremizde birçok canlı vardır. Dünyada ismini sayamayacağımız çok canlı vardır. Kedi Gül.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
DERS: FEN BİLİMLERİ ÜNİTE: 5 CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
Canlılar.
Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR Çevremizdeki varlıkları canlı ve cansız olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. İnsan, bitki ve hayvan canlı varlıklardır. Toprak, su gibi varlıklar cansız varlıklardır. Canlı ve cansız varlıklar bir arada bulunurlar ve doğayı oluştururlar.

CANLI DEYİNCE NE ANLIYORUZ? Hareket edebilen, üreyebilen, beslenen, büyüyüp gelişen, solunum yapabilen, boşaltım yapabilen, dışarıdan gelen uyartıları alabilen, uyartılara tepki verebilen her varlık canlıdır. Cansız varlıklar ise bu özelliklerden hiçbirine sahip değildir.

BİTKİ VE HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ Bitki ve hayvanlar doğada sürekli iç içedir. Bitki ve hayvanların ortak özellikleri vardır. Bunlar;

1-Beslenme: Bütün canlılar büyümek ve gelişmek için beslenirler 1-Beslenme: Bütün canlılar büyümek ve gelişmek için beslenirler. İşlerini yapmak için gerekli olan enerjiyi beslenerek elde ederler. Bitki ve hayvanların beslenme şekilleri birbirinden farklıdır. Bitkiler kendi besinlerini kendileri üretirler. Hayvanlar ise bitkilerle veya başka hayvanlarla beslenirler.

2-Solunum: Besinlerden enerji elde etme işlemine solunum denir 2-Solunum: Besinlerden enerji elde etme işlemine solunum denir. Her canlı farklı şekillerde solunum yapar. Bitkiler yaprakları ile solunum yaparlar. Hayvanlarda solunum akciğer, solungaç(balıklar), trake(böcekler) ve deri(solucan) yoluyla olur.

3-Hareket: Canlılar besin bulma, barınma, korunma gibi çeşitli nedenlerle hareket ederler. Bitkilerin hareketleri hayvanlara göre daha sınırlıdır. Bitkiler; kökleriyle suya, yapraklarıyla ışığa yönelerek, büyüyerek ve çiçekleri açılıp kapanarak hareket ederler. Hayvanların ayak, kanat, yüzgeç gibi hareket organları vardır. Hayvanlar yürüyerek, koşarak, yüzerek, uçarak, sürünerek hareket ederler.

4-Boşaltım: Canlıların enerji üretmek için aldıkları besinleri kullandıktan sonra ortaya çıkan zararlı maddeleri dışarı atmalarına boşaltım denir. Hayvanlarda boşaltım, böbrekler ve deri yoluyla olur. Bitkilerin boşaltımı yapraklar yardımıyla olur. Sonbaharda ağaçların yapraklarını dökmesi boşaltımdır.

5-Büyüme ve Gelişme: Tüm canlıların büyüme ve gelişme özelliği vardır 5-Büyüme ve Gelişme: Tüm canlıların büyüme ve gelişme özelliği vardır. Her canlı yaşamının başında küçüktür, zamanla büyüyüp gelişir. Bitkilerin gelişmesi sınırsızdır. Yani tüm yaşamları boyunca büyüyüp gelişirler. Bir bitkinin dalı veya yaprağı koparsa bir süre sonra yenisi çıkar. Hayvanların gelişimi belirli bir noktadan sonra durur.

6-Uyartı Alabilme ve Uyartılara Tepki Verebilme: Canlılar çevrelerinden çeşitli uyartılar alırlar ve bunlara tepki verirler. Örneğin; bitkiler yapraklarını güneş ışığına çevirirler. Bir fare kedi gördüğünde kaçar.

7-Üreme: Her canlı türünün devamı için çoğalır 7-Üreme: Her canlı türünün devamı için çoğalır. Çoğalmaları sonucunda kendilerine benzeyen başka canlılar meydana getirirler. Hayvanlar doğurarak veya yumurta ile çoğalırlar. Bitkiler tohumla çoğalırlar.

GÖZLE GÖRÜLMEYECEK KADAR KÜÇÜK CANLILARI TANIYALIM Çevremizde bitki ve hayvanların dışında, gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar da vardır. Bu canlıları mikroskop adı verilen bir araç yardımıyla görebiliriz. Bu yüzden bu tür canlılara mikroskobik canlılar denir.

Mikroskobik canlılar pek çok ortamda yaşayabilir Mikroskobik canlılar pek çok ortamda yaşayabilir. Örneğin; havada, suda, toprakta, kayaların arasında vb. Bu canlıların faydalı ve zararlı olanları vardır. Mikroskobik canlıların faydalı olanları; Hamurun mayalanmasını sağlar. Sütten yoğurt ve peynirin oluşmasını sağlar. Çeşitli meyve sularını sirkeye dönüştürür. Topraktaki canlı atıklarını ve artıklarını yok ederler.

Mikroskobik canlıların zararlıları ise; Besinlerin küflenmesine neden olurlar. Meyve ve sebzeleri çürütürler. Bazı hastalıkların ortaya çıkmasına (tifo, verem, sıtma vb.), bazılarını ise yayılmasına (grip, kuduz, kızamık vb.) neden olurlar.

UYUYAN CANLILARI UYANDIRALIM Bazı canlılar, uygun koşullar oluşmadan canlılık özelliği sergileyemezler. Ancak uygun ortamın hazır olmasıyla birlikte tekrar canlılık özellikleri göstermeye başlarlar. Bitki tohumları ve hayvan yumurtaları uyuyan canlılara örnektir. Örneğin; tavuk yumurtası uyuyan bir canlıdır

. Tavuk kuluçkaya yattığında uygun ortam hazırlanmış olur ve belli bir süre sonra yumurtadan civciv çıkar. Aynı şekilde bitki tohumları da toprağa atıldıktan bir süre sonra canlılık özelliği göstererek, çimlenmeye başlar.

YAŞAM ALANLARI Canlıların yaşamlarını sürdürdüğü ortamlara yaşam alanı denir. Canlıların yaşam alanları, su miktarına, hava miktarına ve sıcaklığa göre değişiklik gösterebilir. Yaşam alanlarına göre canlıları şu şekilde inceleyebiliriz:

BİTKİLER: Bitkilerin yaşam alanları değişiklik gösterir. Örneğin; ağaçlar, meyve ve sebzeler, otlar vb. toprakta yaşar. Nilüfer, su yosunu gibi bitkiler suda yaşar.

HAYVANLAR: Hayvanların da çeşitli yaşam alanları vardır. Tavşan, köstebek, aslan, salyangoz vb. gibi pek çok hayvan karada yaşar. Balıklar, yunus, denizatı, ıstakoz gibi hayvanlar su yaşam alanında yaşarlar. Su kaplumbağası, kurbağa, su yılanı, penguen gibi hayvanlar hem karada hem de suda yaşarlar.