OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEŞTİRİ VE TAKDİR.
Advertisements

ÖZEL ENVAR ilköğretim okulu
ÖFKEYLE BAŞ ETME.
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
ÇOCUKLA İLETİŞİM.
Çocuğunuzla İletişimde Önemli Noktalar
Değerler Eğitimi Özgüven.
ÖZGÜVEN; kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu, kendimizi iyi hissetmemiz demektir. Başka bir deyişle kendimiz olmaktan memnun olmak ve bunun.
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
Zor insanla başa çıkma yolları
BİYOLOJİK VE PSİKOLOJİK, SEVECEN VE KARARLI ANNE BABA OLMAK
Sınav ve Ders Başarısında
ÇOCUK EĞİTİMİNİN ANAHTARI: ÖZGÜVEN
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
Hayatta, birinin eksikliğini hissettiğimiz
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
Stres ve Stres Yönetimi
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ
ANNE BABA TUTUMLARI.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞU ANLAMAK REHBERLİK SERVİSİ
DİSİPLİN NEDİR ? Davranışı yönlendirmeyi amaçlayan bir eğitimdir
ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız
ÇOCUKLAR İÇİN BEŞ SEVGİ DİLİ
OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRMEDE
Hayatta,birşeyin eksikliğini hissettiğimiz
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
ÖZGÜVEN ÖZGÜVEN SAHİBİ ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?
Eğitimin anlamından bahsedile bilir eğitimde çocuğun özgür iradesinin de olması gerektiği vurgulana bilir ÇOCUĞA SINIR KOYMAK.
Okul Rehberlik Servisi
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Seminerini
ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN AİLELERİNE ÖNERİLER
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
ANNELER İÇİN EVDE DİSİPLİNİ SAĞLAMA YOLLARI
Şenay ERTÜRK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Mustafa kemal Akbay İlköğretim Okulu Veli Toplantısına Hoş Geldiniz.
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLERLE ANNE BABA İLİŞKİSİ
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
NELERDEN BAHSEDECEĞİZ
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)
DUYGULARI İFADE EDEBİLME
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME
ÇOCUĞUMUN OKUL BAŞARISININ ARTMASI İÇİN NELER YAPMALIYIM?
ULUDAĞ İLKÖĞRETİM OKULU
EĞİTİM BAŞARISINI ARTIRMADA AİLENİN ROLÜ
Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu
"Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, yürütülen Erasmus+
ERGENLİK.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
AİLELER ÇOCUKLARINI NASIL DESTEKLEYEBİLİR?
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
1 /A Sınıfı Veli Toplantısına HOŞGELDİNİZ Ramazan SERİNOĞLU
Sunum transkripti:

OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ Aslında çocuğun doğru davranışları öğrenmesi ve yanlış davranışlarını değiştirmesidir

DİSİPLİN Kalp kırmak, ortalığı kasıp kavurmak değil,sağlıklı sınırlar koymaktır.Düzeltmek ve iyileştirmek ile yargılamak ve cezalandırmayı da birbirine karıştırmamamız gerekir.Disiplin çocuğa hayatın kurallarını öğretmektir, onun kişiliğini ezmek değildir. Sağlıklı ve dengeli yetişkinliğe hazırlamaktır.Çocuğun doğru ile yanlışı ayırma,kendini kontrol edebilme, özdisiplin sahibi olabilme, insan ilişkilerinde sınır koyabilme, iyi ve yardımsever olabilme gibi temel duygularını güçlendirmektir.

ÇOCUĞUNUZA AKILLI SEVGİ VERİN OLUMLU D İ S PL N ÇOCUĞUNUZA AKILLI SEVGİ VERİN Eğer doğru bir şekilde ilgilenirseniz çocuğunuzu şımartmış olmazsınız. Tam tersine kendisini değerli, güvende ve özel hissetmesini sağlayarak özgüvenini güçlendirmiş olursunuz.Çok şefkatli olmanız halinde ise çocuğunuz ana kuzusu olur.

SEVGİ SEVGİ, çok önemli ve gerekli duygusal bir enerjidir. SEVGİYİ YÖNETEN; DOĞRU DİSİPLİNDİR.

NET VE BASİT KURALLAR VE SINIRLAR KOYUN OLUMLU D İ S PL N NET VE BASİT KURALLAR VE SINIRLAR KOYUN Çocuğunuz sınırları, nelerin kabul edilebilir, nelerin kabul edilemez olduğunu bilme ihtiyacı duyar. Kafa karışıklığını önlemek ve gerçekten önem taşıyan davranışlar üzerinde odaklanmak için basit ve net kural ve sınırlar belirleyin.

İYİ ÖRNEK OLUN OLUMLU D İ S PL N Yaptıklarınız sözlerinizden çok daha güçlü mesajlar verir. Bu nedenle çocuğunuzun kuralların sadece kendisi için değil, ailedeki herkes için geçerli olduğunu görmesini sağlayın.

İYİ DAVRANIŞI ÖDÜLLENDİRİN OLUMLU D İ S PL N İYİ DAVRANIŞI ÖDÜLLENDİRİN Çocuğunuzun iyi davranışlarına dikkat edin ve bunun sizi ne kadar memnun ettiğini ve gururlandırdığını bilmesini sağlayın.

HOŞUNUZA GİTMEYEN DAVRANIŞLARI GÖRMEZDEN GELİN OLUMLU D İ S PL N HOŞUNUZA GİTMEYEN DAVRANIŞLARI GÖRMEZDEN GELİN Bu nedenle hoşlanmadığınız davranışları (tehlikeli olmadığı sürece) görmezden gelip, iyi davranışları takdir etmeniz çocuğunuzun sizi memnun etme isteğini pekiştirecektir.

DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN OLUMLU D İ S PL N DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN Çocuğunuza ne kadar kötü bir çocuk olduğunu söylemek yerine, neyi yanlış yaptığını belirleyin ve bu davranışı eleştirin.

DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN OLUMLU D İ S PL N DİREKT OLARAK ÇOCUĞU ELEŞTİRMEYİN Örneğin, "sen arkadaşının elinden oyuncakları çekiştiren kaba bir çocuksun" demek yerine "arkadaşının elinden oyuncağı çekiştirmen güzel bir davranış değildi" diyebilirsiniz.

İYİ DAVRANIŞLARI ONA SARILARAK ÖDÜLLENDİRİN OLUMLU D İ S PL N İYİ DAVRANIŞLARI ONA SARILARAK ÖDÜLLENDİRİN Memnuniyetinizi mümkün olduğunca açık bir şekilde gösterin. Çocuğunuzu kucağınıza alıp, havalara kaldırarak methedin. Çocuğunuz o davranışının sonucunda ne kadar mutlu olduğunu hatırlayacaktır ve bu da aynı davranışı tekrar yapmak istemesini sağlayacaktır.

DİKKATİNİZİ OLUMSUZ DAVRANIŞTAN UZAKLAŞTIRIN OLUMLU D İ S PL N DİKKATİNİZİ OLUMSUZ DAVRANIŞTAN UZAKLAŞTIRIN Çocuğunuzun davranışlarının bozulmaya başladığını hissettiğiniz anda, herhangi bir hata yapmasından önce müdahalede bulunun. Bir çatışmaya mahal vermemek için ilgisini başka bir faaliyete yönlendirin.

BELLİ ÖLÇÜ DE KONTROL OLANAĞI VERİN OLUMLU D İ S PL N BELLİ ÖLÇÜ DE KONTROL OLANAĞI VERİN Çocukların seçeneklerle karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini ve karar vermeyi öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Her zaman kendi kararınızı empoze etmek yerine onların da fikir belirtmesine olanak verin.

OLUMLU D İ S PL N Örneğin iki kazaktan hangisini giymek istediğini, mavi mi yoksa yeşil mi çorap giymek istediğini, öğle yemeğinde domatesli mi yoksa peynirli makarna mı tercih edeceğini ona sorabilirsiniz.

OLUMLU D İ S PL N Anne babalar çocuklarının yanlışları için kızgınlıklarını ifade ederken çocuğuna değil davranışına kızdığını hissettirebilmeli:’Davranışını hiç beğenmedim ancak seni hala seviyorum.’diyebilmelidir.