SIFATLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
SIFATLAR.
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZAMİRLER.
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
SIFATLAR ÖN AD.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
TÜRKÇE SIFAT (ÖN AD).
Varlıklardan farklı olanı söyleyiniz
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TAMLAMALAR.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.

1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
Narlı 26 Ocak İlkokulu 2-B Sınıfı Selami YÜKSEKLER.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
İsmin Halleri e de den i EV Yalın Hali EV - Belirtme Hali EV - Yönelme
Sıfatlar.
SIFAT ( ÖN AD ).
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
Sıfatlar. Aşağıdaki metni okuyunuz ve sorulara cevap veriniz Nil Nehri çevresine yerleşmiş olan eski Mısırlıların nehrin yükselmesi ve alçalması hesaplanması.
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Zarflar Bilgi Teşekkür:Bu yarışma slaytını “Facebook Türkçe Grubundan” indirdim.Yalnız hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Ben soruları ve konuyu değiştirip.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
TATİLİMTATİLİM Bilgisayar oynadım kitaplarımı okudum tamam bitti.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sunum transkripti:

SIFATLAR

Bir varlığı; biçim,şekil,renk,sayı,durum gibi çeşitli özelliklerini niteleyen kelimelere SIFAT denir. “Kırmızı kalemini çok beğendim.” Tümcesinde “kırmızı” kelimesi, kalem varlığının rengini belirtmektedir. “Ayşe, acı biber yedin mi?” Tümcesinde “acı” sözcüğü biber sözcüğünün tadını belirtmektedir.

Sıfatlar, bir isimden önce gelir. “Güzel kız, kitap okudu.” sıfat isim “Minik kedi, sütü içti.” sıfat isim

Bazı kelimeler, bazı cümlelerde sıfat iken, bazı cümlelerde sıfat değildir. “Küçük kız, oyun oynadı.” Tümcesinde “küçük” bir ismi nitelediği için ve bir isimden önce geldiği için sıfattır. “Küçükleri sevmeli, büyükleri saymalıyız.” Tümcesinde “küçük” kelimesi bir ismi nitelemediği, bir isimden önce gelmediği için sıfat değildir.

Sıfatlarla ilgili örnek sorular Aşağıdaki kelimelerden hangisi “toprak” ismini niteleyen bir kelime değildir? A.kara B.çorak C.şişman D.kurak 2. “Okulda yeni sınıfa taşındık.” Yukarıdaki tümcede hangi sözcük bir ismi nitelemiştir? A.okul B. sınıf C.taşındık D.yeni

Örnek sorular 3. “kalın” kelimesi hangi tümcede sıfat olarak kullanılmamıştır? A.Kalın kafalı birisiydi. B.Ali’nin kitabı çok kalındı. C.Üstüne kalın kazak giy. D.Kalın yorganı üstüne çekti. 4. “Akşam …….. kitabı oku.” Boş yere hangi kelime gelirse sıfat olmaz? A.Kırmızı B. eski C.Tarih D.yırtık

Örnek sorular 5.Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır? A.Eski köye yeni adet bu. B.İki araba durakta durdu. C.Üçer say dedi öğretmen. D.Sarı saçlı kız ayağa kalk. 6. “siyah ……… giymiş.” Tümcesinde boş yere hangi kelime gelirse, beyaz kelimesi bir sıfat olmaz? A.Önlük B. gömlek C.Forma D.beyaz