Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çıkarımsal İstatistik
Advertisements

İstatistiğe Giriş  İstatistik ve Biyoistatistiğin Tanımları  Araştırmalarda Biyoistatistiğin Önemi  Temel İstatistik.
Biyoistatistiğe Giriş
Hafta 01: Veri (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
Tanımlayıcı İstatistikler
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
İstatistikte Temel Kavramlar
Tıp alanında kullanılan temel istatistiksel kavramlar
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
İSTA 201 YAŞAMIN HER ANINDA KARAR VERMEK ZORUNDAYIZ. KARARLARI VERİRKEN SAHİP OLDUĞUMUZ BİLGİLERİ DÜŞÜNCE SÜRECİNDEN GEÇİRİREK SONUCA VARIRIZ. SAHİP OLDUĞUMUZ.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Yaygınlık Ölçüleri Bir dağılımdaki değerlerin ortalamaya olan uzaklıkları farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların derecesi dağılımın yaygınlığı kavramını.
BİYOİSTATİSTİK TANIMLAR Dr.A.Tevfik SÜNTER
Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler
Biyoistatistiğe Giriş
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Varyasyon Katsayısı
İstatistik Bir duruma uygun sonuç çıkarabilmek için konu ile ilgili verilerin toplanıp değerlendirilmesini sağlayan bilimdir.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı
Uygulama I.
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar
Örneklem Dağılışları.
DEĞİŞKEN TİPLERİ ve SPSS’ de VERİTABANI HAZIRLANMASI.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
İstatistik 1.Bölüm EĞITSEL YAZıLıM GELIŞTIRME VE DEĞERLENDIRME.
Tanımlayıcı İstatistikler
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
GRAFİK NEDİR?   İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.
İstatistik Bilimine Giriş
Uygulama 3.
Örneklem Dağılışları ve Standart Hata
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
Tanımlayıcı Ölçütler Üzerinde durulan bir çalışmada amaç; elde edilen veri setini bir ya da birkaç ölçü ile özetlemektir. Kullanılan her ölçü dağılımın.
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ

Istatistik.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
Istatistik I Fırat Emir.
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Merkezi Eğilim Ölçüleri
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Uygulama I.
Biyoistatistiğe Giriş
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
İSTATİSTİK.
İstatistik Ders Notları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
…………………………………………………………………………………………………
Istatistik I Sinem Yalgın.
Sunum transkripti:

Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan bilimdir. İstatistik

İstatistik alanında geliştirilen bilimsel yöntemleri Veteriner hekimlik, Tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi alanlarda uygulamasını sağlayan bir bilim dalıdır. Biyoistatistik

Tanımlayıcı istatistik: Elde edilen verilerin sınıflandırılması, ortalama ve yaygınlık ölçülerinin hesaplanması, tablo ve grafiklerle sunulmasını içerir. Çıkarımsal istatistik: Örneklemden elde edilen bulgular yardımıyla evren hakkında kestirimde bulunma, hipotezleri test etme ve karara varma gibi konuları içerir. İstatistik konu olarak tanımlayıcı istatistik ve çıkarımsal istatistik olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Araştırma kapsamına giren aynı özellikleri taşıyan birimlerin tümüne denir. Populasyonun büyüklüğü araştırmanın özelliğine göre değişir. Bir populasyondan, örnekleme yöntemlerinden yararlanarak seçilen aynı özellikleri taşıyan bir grup birimin oluşturduğu topluluğa denir. Örneklem Populasyon (Evren)

Örnekleme Populasyondan örnek seçmek amacıyla geliştirilen çeşitli yöntemler vardır. Uygun yöntemlerle evrenden örneklem seçme işlemine “ örnekleme ” denir.

Parametre Populasyonu tanımlamak için kullanılan ölçülere parametre denir. İstatistik Örneklemi tanımlamak için kullanılan ölçülere istatistik denir.

Evren ve Örneklem için Tanımlayıcı İstatistiklerin Gösterimi NnGözlem Sayısı SxSx Standart Hata 2222 S2S2 Varyans  SStandart Sapma P pOran µOrtalama Populasyon (Parametre) Örneklem (İstatistik)Tanımlayıcı Ölçüler

Değişik değerler alan herhangi bir özelliğe değişken denir. Örneğin, boy uzunluğu, ağırlığı, dk. Nabız sayısı, hayvanın yaşı, ırkı vb. denekten deneğe değişen değerler olduğu için değişken olarak adlandırılır. Değişken

İncelenen konuya açıklık getirmek amacıyla toplanan bilgiler, belgeler, ölçümler,... vb. Veri

1. Nitelik veriler Bireylerin sahip olduğu belli özelliklerin sınıflara ayrılarak belirtildiği verilerdir. Örneğin, cinsiyet, medeni durum, başarılı-başarısız gibi. Nitelik verilerde belli bir sıralama söz konusu ise (kötü-orta-iyi- mükemmel gibi) bu tür verilere sıralanabilir (ordinal) nitelik veriler denir. Böyle bir sıralama yoksa bu tür verilere sınıflanabilir (nominal) nitelik veriler denir. Veri Tipleri Veriler genel olarak nitelik veriler ve sayısal veriler şeklinde iki gruba ayrılarak incelenirler.

2. Sayısal Veriler Sayısal veriler kesikli ve sürekli sayısal veriler olarak iki alt gruba ayrılır. Kesikli sayısal veriler, belirli bir aralıktaki tam sayıları alan veri türüdür. Örnek: koyunun gebelik sayısı, tohumlama sayısı, yaş. Sürekli sayısal veriler, ölçümle belirtilirler ve bir aralıktaki bütün değerleri alırlar. Örnek: Vücut uzunluğu uzunluğu, canlı ağırlık, günlük süt verim miktarı(1,650 g) gibi.

Nitelik Veriler ve Sayısal Veriler Arasındaki İlişki Hem kesikli sayısal veriler hem de sürekli sayısal veriler bazen nitelik veri olarak ifade edilebilirler. Örneğin sürekli sayısal bir veri olan vücut kitle indeks verisini Biçiminde sınıflandırarak nitelik veriye dönüştürebiliriz 10,0 - 19,9 20,0 - 27,5 27,6 - 30,0 30,1 - 40,0 40,1 ve üzeri Düşük kilolu Normal kilolu Hafif kilolu Orta kilolu Aşırı kilolu

Sokak Hayvanları sayısı? Sorun: Ankara’da bazı ilçelerde görülen kuduz vakası Merak: Ankara Büyükşehir ve bağlı ilçelerinde sahipsiz ne kadar sokak hayvanı bulunmakta? ARAŞTIRMA İSTATİSTİK -Planlama -Verilerin Toplanması -Verilerin Değerlendirilmesi -Karar

Planlama Populasyon: ? Örneklem/Örneklem Genişliği: Ne kadarlık bir örneklem üzerinde çalışmalı? Örnekleme Yöntemi: Hangi örnekleme yöntemi tercih edilmeli?

Veri Toplama Hayvanların sayımı nasıl yapılacak? - Barınaklardaki sokak hayvanları -Aşı Kayıtları

Verilerin Değerlendirilmesi Barınaktaki hayvan sayısıAşı KayıtlarıÖrnekleme sonucundaki tahmini değer

Karar Ankara’da 2012 yılı Ekim-Aralık ayları arasında yapılan çalışma sonucu sokak hayvanı (köpek) sayısı %95 güven sınırları içerisinde tahmin edilmiştir.