TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
«BİR YER DÜŞÜNÜYORUM» METNİ SUNUSU
Advertisements

TÜRKİYE’NİN İKLİMİ TÜRKİYE’NİN İKLİMİ KONUSUNDAN YILLARA VE SINAVLARA GÖRE SORU DAĞILIMI 2010 YGS’DE YGS’DE LYS 3’TE LYS.
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
EKVATORAL İKLİM.
TÜRKİYE İKLİMİ.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Bitki Örtüsü.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
Bitki Örtüsü.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
TÜRKİYE’DE BELLİ BAŞLI BİTKİ TÜRLERİ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Coğrafi Bölgeler.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
NE KADAR ÖĞRENDİK… İklim ve İnsan Faaliyetleri Hakkında Test
Türkiye’nin coğrafi konumu
TÜRKİYE’NİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
İKLİM ELEMANLARI - NEM VE YAĞIŞ -
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
BASINÇ VE RÜZGARLAR.
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Bitki Örtüsü Nedir? Bir yerde, doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denir. ORMANMAKİ BOZKIR ALPİN ÇAYIRLARI.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
6. BÖLÜM I. DÜNYA İKLİMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
TÜRKİYE’NİN İKLİMİ. TÜRKİYE’NİN İKLİMİNİ ETKİLEYEN ETMENLER Ülkemizin konumu Ülkemizin iklim özelliklerini etkileyen faktörler ikiye ayrılır: 1) Matematik.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Sunum transkripti:

TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL

TÜRKİYE’DE İKLİM BÖLGELERİ Rüzgar Sistemleri Karadeniz İklimi Akdeniz İklimi Karasal İklim

KARADENİZ İKLİMİ TÜRKİYE’DE İKLİMLER ** Bu iklim tipi , Karadeniz Bölgesi'nin kıyısı ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz Kıyıları kuşağında etkilidir. ** Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. ** Yazlar genelde serin,kışlar ise kıyı kesiminde ılıktır. ** Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez. ** Bu iklim bölgesinde en fazla yağışlar Sonbahar Mevsimi’nde düşer. ** Doğal bitki örtüsünü Ormanlar oluşturur.

AKDENİZ İKLİMİ TÜRKİYE’DE İKLİMLER ** Bu iklim,Ege Bölgesi'nin büyük bir bölümü,Marmara Bölgesi’nin güneyi ile Akdeniz Bölgesi'nin Kıyıları boyunca etkilidir. ** Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. ** Kıyı kuşağında kar yağışı ve don olayları nadir olarak görülür. ** Bu iklim bölgesinin Doğal Bitki Örtüsü,sıcaklık ve ışık isteği yüksek ve kuraklığa dayanıklı olan kızıl çam ve bunların tahrip edildiği yerlerde her zaman yeşil olan makiler oluşturur. ** Bu iklim bölgesinde en fazla yağışlar Kış Mevsimi’nde düşer.

KARASAL İKLİM TÜRKİYE’DE İKLİMLER ** Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazladır. ** Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmekte,yazın kuraklık egemen olmaktadır. ** Bu iklim; İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kısmında hüküm sürmektedir. ** Doğal Bitki Örtüsü Step (Bozkır) ‘tir.

YAMAÇ YAĞIŞLARI ( Orografik ) TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR YAMAÇ YAĞIŞLARI ( Orografik ) ** Denize bakan yamaçlarda gö- rülür.Bu sistemde denizden gelen nemli hava kütleleri (Bulut) , yama ca çarpıp,yükselmeye başlar. Yükselen hava giderek soğur ve İçindeki nemi yağış olarak kıyıya bakan bölüme bırakır. ** Bu tür yağışlar en çok Karadeniz Bölgesi ’nde görülür. Bunun nedeni,bu bölümdeki dağların denize paralel (Boyuna) uzanmasıdır.

YÜKSELİM YAĞIŞLARI ( Konveksiyonel ) TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR YÜKSELİM YAĞIŞLARI ( Konveksiyonel ) ** İç kesimlerde görülür. ** İlk bahar ve Yaz Başı’nda ken dini hissettiren bu yağış tipinde ; ısınmanın fazla olduğu kara üze rindeki hava ısınır.Isınan hava genişler ve hafifler.Hafifleyen hava yükselir.Yükselen hava ise soğur ve yoğunlaşmaya bağlı olarak yağışını bırakır. ** Bu tür yağışlar en çok İç Anadolu Bölgesi’nde görülür.

CEPHE YAĞIŞLARI ( Frontal ) TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR CEPHE YAĞIŞLARI ( Frontal ) ** Farklı sıcaklıktaki hava Kütlelerinin karşılaştıkları alanda meydana gelen yağış türüdür. ** Bu tür yağışlar en çok Akdeniz Bölgesi ’nde görülür.

TÜRKİYE’DE YAĞIŞ GRAFİĞİ