SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
GEÇİŞLİ - GEÇİŞSİZ FİİL
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
FİİLLERDE ÇATI.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
1- Nesnelerine göre fiiller 2- Öznelerine göre fiiller
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
EYLEM (FİİL) EYLEMDE ANLAM
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
DERS: TÜRKÇE KONU: FİİL (EYLEM).
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
Fiiller çatı bakımından ikiye ayrılarak incelenir.
FİİLDE ÇATI.
Serap çalIşkan akdenİz ünİversİtesİ türkçe öğretmenlİğİ
NESNESİNE GÖRE FİİLLER
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
FİİLLERDE ÇATI.
FİLLERDE ÇATI.
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
SÖZCÜK YAPISI.
FİİL ÇATISI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
=>CÜMLEDE ANLAM<=
FİİLLERDE ( EYLEMLERDE) ÇATI
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
-Yalın Hali -E Hali -İ Hali -De Hali -Den Hali
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
FİİLDE ÇATI *Çatı: Fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre aldıkları durumdur. *Çatı, fiillerle ilgili bir özelliktir. *İsim cümlelerinde çatı özelliği.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
KÜÇÜKARI KüçükbirormandaMayaa- dındabirarıvarmış.ArıMaya sadecegüllerekonarmış.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Öznesine GöreÖznesine Göre Etken Etken Edilgen Edilgen Dönüşlü Dönüşlü İ şteş İ şteş Nesnesine GöreNesnesine Göre Geçişli Geçişli Geçişsiz Geçişsiz Oldurgan.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
İşlev Açısından Kelime Türleri
FİİLLER(EYLEM) İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir. Bir sözcüğün fiil (eylem) olup olmadığını anlamak için o sözcüğün hem cümledeki anlamına.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
FİİL ÇATISI.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
2. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sunum transkripti:

SORULAR

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı. c)Çocuk yeni alınan bisikletten düştü. d)Müdür, erki sekreterini işten çıkarmış. e)Ormandaki oduncular, kuru ağaçları kestiler.

Cevap : C

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde –t, -r, -dır(-tır) ekleri getirilmeden de fiil, nesne alabilecek durumdadır? a)Çocuk ağaçtan düştü. b)Haberi alınca eve doğru koştu. c)Söylediğin bu söze herkes güldü. d)Sabaha karşı derin bir uykuya daldı. e)Üç gün, üç gece içti.

Üç gün üç gece çay içti. Cevap : e

4)“Geçişli eylemler eklerle tekrar geçişli yapılırsa ettirgen fiil olur.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki açıklamaya örnek yoktur? a)Yeni yaptıracağı evin planını çizdirdi. b)Bakkaldan iki ekmekle bir gazete aldırdı. c)Kendisine sataşanı ağabeyine dövdürdü. d)İnadıyla istediği plakları buldurdu. e)Mışıl mışıl uyuyan çocukcağızı uyandırdı.

Cevap : e Uyandı geçişsiz fiildir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi yapan belirtilmemiştir. a)Konu döndü dolaştı İran olaylarına geldi. b)Gönlünde yalancı bir güneş açmıştı. c)Her biri bir yerde, başları eğik gidiyordu. d)Konuyu bir de onlarla görüşecektik. e) Birbirine geçen iki odada domino oynanıyordu

Cevap : e Oynayan belli değil.

6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, fiilde karşılıklı yapma anlamı yoktur? a)Kız arkadaşlarına laf atılınca, dövüştüler. b)Dershanede karşılaşınca hasretle kucaklaştılar. c)Odadaki telefonun başına üşüştüler. d)Sonunda iyi bir fiyat üzerinde anlaştılar. e)Kapı ağzında yarım saat söyleştiler.

Cevap : C Birlikte anlamı var.

7) Aşağıdakilerin hangisinin yüklemi çatı bakımından farklıdır? a)Eşyalar kasabaya gönderilmiş b)Orhan başka bir işe verilmiş. c)Bahçenin çitleri kırılmış. d)Kayalıkların yakınında vurulmuş. e)Düşman kuvvetleri geriye çekilmiş.

Cevap : e Özne almış.