Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇATILARINA GÖRE FİİLLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇATILARINA GÖRE FİİLLER"— Sunum transkripti:

1 ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden “Bana bunları sen anlatmıştın.” cümlesindeki ile özdeştir? A) Oraya birlikte gitmiştik. B) Her iş yoluyla yapılmalı. C) Konuyu ayrıntılarıyla görüştük. D) Ben de buna çok sevindim.

2 2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne-yüklem ilişkisi yönünden,
“Paramız da kalmadı.” cümlesiyle özdeştir? A) Biraz daha bekleyin bizi. B) Yeşil bir manto giymişti. C) Seninle doğru dürüst anlaşamıyoruz. D) Seni de çok üzdük galiba?

3 3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, hem işi yapan, hem de başkasının yaptığı işten etkilenendir?
A) Bütün kent bayraklarla süslendi. B) Bağımsızlık isteyen halk ayaklandı. C) Beni bu işten atacağını söylemiş D) Ali bugün yine onunla dövüşmüş

4 A) –dı. B) –dırdı. C) –dırttı. D) –dırttırdı.
4. “ Ali karnesini Ahmet’in yardımıyla Ayşe’ye al… ” Bu cümledeki kişileri de hesaba katarak fiilin sonuna hangi ekler getirilmelidir? A) –dı. B) –dırdı. C) –dırttı. D) –dırttırdı.

5 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisine belirtili nesne eklenemez?
A) Ona ben de sormuştum. B) Geçen gün bize gelmişti. C) Bakırköy’de dün gördük. D) Çok güzel anlattık.

6 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznenin yaptığı işten etkilenen bir varlık vardır?
A) Bahçe çitleri zamanla çürüdü. B) Arkadaşı ona haberi verdi. C) Ağrı’ya tayin olmuşlardı. D) Babam kapıyı onarıyordu.

7 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, edilgen çatılı bir fiil değildir?
A) Sen bir doktora gitmelisin. B) Ödevler, zamanında yapılmalı. C) Fabrika bir anda boşaldı. D)yollar, kar yüzünden kapanmış.

8 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, nesne alamazken alabilir hale getirilmiştir?
A) Bana bunları o anlattı. B) Sen beni o zaman görecektin. C) Lütfen durdurun şu arabayı! D) Ödevini başkasına yaptırmış.

9 9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne-yüklem ilişkisi yönünden farklıdır?
A) Konu ayrıntılı anlatıldı. B) Kazanamayınca çok üzüldü. C) Ev iki gün içinde satıldı. D) Herkesten önce olayı anlattı.

10 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesne-yüklem ilişkisi yönünden
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesne-yüklem ilişkisi yönünden. “ Eşi, doğum yaparken öldü. “ cümlesindekiyle özdeştir? A) Ondan sonra hiç görüşmedik. B) Seni aramasını söyledim. C) Buraları da seveceksiniz. D) Doğruyu dile getirmelisiniz.

11 11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, nesne-yüklem ilişkisi yönünden faklıdır?
A) Herkesi güldürdü. B) Buraya getirmeliydin onu. C) Mektubu yazdın mı? D) Sen de zamanında gelseydin.

12 12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi yönünden ötekilerinden farklıdır?
A) Kitap okumayı çok severmiş. B) Yarın size geliriz. C) Bu işi birlikte halledelim. D) Böyle bir insana saygı gösterilir.

13 13. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi yönünden, “Ondan, böyle bir şey beklenirdi zaten” cümlesiyle özdeştir? A) Bütün işler yüzüstü bırakıldı. B) Senden ne zaman ayrıldı o? C) Çoluk çocuk aç kaldılar o yıl. D) Sakin görünmeye çalışıyordu.

14 14. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne-yüklem ilişkisi yönünden, “Sen işten ne zaman ayrıldın?” cümlesindekiyle özdeştir? A) Gelir gelmez baş köşeye kuruldu. B) Olay Ayşe’ye de anlatıldı. C) Bütün evler yeniden yapıldı. D) Kitap çok beğenildi.

15 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem eylemin yapılışı farklıdır?
A) Yağmur serpiştiriyordu. B) Durmadan birşeyler atıştırırdı. C) O gün yine takmış takıştırmıştı. D) Mahallede horoz dövüştürüyordu.

16 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin özne-yüklem ilişkisi, “Seni daha sonra arayacaktım.” cümlesindekiyle özdeştir? A) Bunlar sana daha öncede söylenmişti. B) İki genç işten atıldı. C) Biraz daha erken gelinmeliydi. D) Yarın, oraya biz de gideceğiz.

17 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, özne-yüklem ilişkisi yönünden, “Hava birden kararmıştı.” cümlesindekiyle özdeştir? A) Seni yarın bekliyordum. B) Ülke günden güne gelişiyor. C) Sonunda sende akıllandın. D) Bu eskiden beri böyle anlatır.

18 18. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, eylemin yapılışı yönünden farklıdır?
A) En sonunda anlaştılar. B) Bu sorunu müdürle görüşün. C) Onunla her sabah selamlaşırız. D) Yetkili biri çıkana dek bekleştiler.

19 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş çatılı bir fiil yoktur?
A) Kuşlar uçuşuyor. B) Saatlerce konuştum. C) Ben onunla yarışıyorum. D) Dün karşılaştık.

20 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, “İşin başından hiç ayrılmayın!” cümlesinin özne-yüklem ilişkisi yönünden özdeştir? A) Ondan her şey beklenir. B) Çürük cevizler ayıklandı. C) Sen hemen giyinmelisin. D) Bunu senden hiç ummazdım.

21 21. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi bakımından farklıdır?
A) Bir gün, tüm dersler bitiverir. B) Karar, ona uygun dille anlatılabilir. C) Bunun hesabı da soruluverir. D) Bu böyle anlatılagelmiştir.

22 22. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden, ötekinden ayrı bir özellik gösterir? A) Bu eski yapılar korunmalı bence. B) Bütün gün parkta gezindim. C) Ben de biraz söylendim ona. D) Hemen giyindim geldiğini duyuncat

23 23.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yüklem ilişkisi diğerlerinden farklı bir özellik göstermektedir? A) Bu işe onlara inat olsun diye giriştim. B) Ayrıldıktan sonra bir daha görüşmedik. C) Bir araya gelip dostça kucaklaştılar. D) Bilecik yolu ile Ankara-İstanbul yolu Adapazarı’na kesişir.

24 24. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?
A) Böyle bir olay hiç görülmemiştir. B) Sen de çocuğu çok şımartıyorsun. C) Ben de onunla gittim. D) Alel acele yola koyulduk o gün.

25 25. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, nesne-yüklem ilişkisine göre diğerlerinden farklıdır?
A) Biraz önce buraya geldi. B) Trenle gelip uçakla gitti. C) Sabaha karşı eve dönmüş. D) Dün akşam şiir yazmış.

26 26. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde edilgen geçişsiz bir fiil kullanılmıştır?
A) Dere kenarında saatlerce yürüdük. B) Yapılanları hiçbirimiz beğenmedik. C) O gün erkenden pikniğe gidildi. D) Benim böyle şeylere aklım ermiyor.

27 27. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dönüşlü çatılıdır?
A) Şiirler okundu. B) Kırlar yeşillendi. C) Bahçe güzelleştirildi. D) Bataklık kurutuldu.

28 28. Aşağıdaki cümlelerden hangisi dönüşlü çatı değildir?
A) Ondan böyle bir hareket beklenmezdi. B) O sabah erkenden kalkıp giyinmiştim. C) Sınıfı geçtiğini duyunca çok sevindim. D) Geçen gün hepimiz çok yorulduk.

29 29. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden farklıdır?
A) Bankada gerekli hesap açıldı. B) Otelde istediğiniz odalar dün ayrıldı. C) Gecede memleket türküleri söylendi. D) Okula gitmek için hazırlandı.

30 30. Nesne-yüklem ilişkisi yönünden farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tahmininden de çok seviyor. B) Hatice erkenden sobayı yaktı. C) Marangoz, dün akşam onardı. D) Birkaç gündür sürekli yağıyor.


"ÇATILARINA GÖRE FİİLLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları