GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Advertisements

Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
K A L I T I M A.Ç.
GEN NEDİR ? Sağlık Slaytları
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MAYOZ BÖLÜNME
Genetik ve Vücut Kompozisyonu
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KALITIM.
KALITIM - GENETİK.
KALITIM.
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle İlgili Güçlükler ve Seçimler Evrimsel Bakış Açısı Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle.
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
MUSTAFA ABAK Özel Eğitim Öğretmeni
FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Hücre bölünmesi.
A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
FEN ve TEKNOLOJİ / DNA ve GENETİK KOD
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz bölünme.
Hibritler ve Mendelizm Genel Biyoloji Dersi Dr. Bülent ÇAVAŞ
NÜKLEİK ASİT.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
KALITIM.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
BÖLÜM 2 PUBERTE, SAĞLIK ve BİYOLOJİK TEMELLER. BÖLÜM 2 PUBERTE, SAĞLIK ve BİYOLOJİK TEMELLER.
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
Hücre Zarı. Sitoplazma Çekirdek DNA Sentrioller.
ANA SORU: Hücre bölünmesi perspektifinden bakıldığında, neden vücudunuzdaki trilyonlarca hücrenin tümü genetik olarak aynıdır?
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KALITIM.
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
 Gen DNA zincirindeki belli bir uzunluktaki birimdir. Kromozom DNA'nın özel bir şekilde paketlenmesi sonucu ortaya çıktığına göre.
Temel Genetik Kavramlar
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
HÜCRE DÖNGÜSÜ VE MİTOZ-MAYOZ
Çekirdek Dışı Kalıtım.
MAYOZ BÖLÜNME.
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
KONULAR A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği.
Tek-gen Hastalıkları II
HÜCRE DÖNGÜSÜ.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
MUTASYON Mutasyon gen yapısının değişmesi sonucu ortaya çıkan ve kalıtsal değişikliğe sebep olan bir olaydır..
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
GENETİK.
Sunum transkripti:

GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER BÖLÜM 2 GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER

Genler nelerdir ve bir kuşaktan diğerine nasıl aktarılırlar? Genetik Temeller Genler nelerdir ve bir kuşaktan diğerine nasıl aktarılırlar? Konunun Temel Sorusu 1

Genetik Temeller Her bireyin fenotipi ya da direk gözlemlenebilir karakteristikleri, hem genotipin hem de çevrenin ürünüdür.

sitoplazmasına komutları gönderen yapıları Genetik Temeller Hücre çekirdeği içindeki çubuksu yapıda olan kromozomlar, bizim kalıtsal mirasımızı taşırlar. Uzunlukları boyunca genleri ve deoksiribonükleik asit (DNA) segmentlerini yani bizi insan yapan, gelişimimizi ve karakteristiklerimizi etkileyen zengin protein yelpazesini oluşturmak için hücre sitoplazmasına komutları gönderen yapıları içerirler.

Genetik Temeller Gametler ya da cinsiyet hücreleri mayoz denilen bir hücre bölünme süreci sayesinde üretilmişlerdir.

Genetik Temeller Çaprazlama ve kromozomların gametlere ayrılmasındaki olasılık, her bireyin ebeveynlerinden özgün bir gen seti almasını sağlar.

Genetik Temeller Annenin yumurtalıklarından iki yumurta salgılandığında ve her ikisi de döllendiğinde çift yumurta (fraternal) ikizleri ortaya çıkar. Özdeş ya da monozigot ikizler, bir zigotun hücre bölünmesinin erken aşamalarında ikiye bölünmesi ile oluşurlar.

Genetik kalıtımın değişik örüntülerini anlatın. Genetik Temeller Konunun Temel Sorusu 2 Genetik kalıtımın değişik örüntülerini anlatın.

Tek genlerle kontrol edilen özellikler kalıtım Genetik Temeller Tek genlerle kontrol edilen özellikler kalıtım örüntülerinde, baskın-çekinik (dominantresesif) ve tamamlanmamış baskınlık yolları ile ortaya çıkarlar.

Genetik Temeller Tamamlanmamış baskınlıkta, her iki alel de fenotipte kendini göstermiştir ve bu durum her ikisinin de karıştığı bir özellik yaratır. Değiştirici genler, diğer genlerin etkilerini zenginleştirir ya da yok ederler.

Genetik Temeller Genomik damgalamada, genetik yapısına bakılmaksızın, bir ebeveynin aleli aktive edilir.

Genetik Temeller Çekirdek bazlı (germline) mutasyon gametleri yetiştiren hücrelerde ortaya çıkar; somatik mutasyon, hayatın herhangi bir anında vücut hücrelerinde ortaya çıkabilir.

İnsanlar arasında sürekli olarak değişen zekâ Genetik Temeller İnsanlar arasında sürekli olarak değişen zekâ ve kişilik gibi insani özellikler, çoklu kalıtımdan; birçok genin etkilerinden kaynaklanır.

Genetik Temeller Konunun Temel Sorusu 3 Başlıca kromozomsal kusurları ve bunların nasıl ortaya çıktığını açıklayın.

Çoğu kromozomsal anormallikler mayozdaki Genetik Temeller Çoğu kromozomsal anormallikler mayozdaki kusurlara bağlıdır. En yaygını, fiziksel yetersizlikler ve zekâ geriliği ile sonuçlanan Down sendromudur.

Üreme Seçenekleri Konunun Temel Sorusu Ebeveynleri sağlıklı çocuk sahibi olmada destekleyen süreçler nelerdir?

Genetik danışmanlık genetik kusurlara sahip Üreme Seçenekleri Genetik danışmanlık genetik kusurlara sahip çocuk dünyaya getirme konusunda, risk altında olan ebeveynlerin uygun üreme seçeneklerini gözden geçirmelerine yardım eder, gibi.

Üreme Seçenekleri

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Konunun Temel Sorusu Ekolojik sistem kuramının bakış açısından, çocukların gelişimini ve ailenin iyi oluşunu destekleyen çevre özellikleri ile aile işleyişini açıklayın.

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Çocuk gelişimi için öncelikli ve en önemli şart ailedir. Aile, her üyenin davranışının diğerinin davranışını etkilediği çift yönlü etkileşimler ile karakterize olan dinamik bir sistemdir.

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Sosyoekonomik durum (SED), aile işleyişini büyük oranda etkiler.

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Yüksek SED’daki aileler; daha küçük olma, psikolojik özellikleri destekleme, sıcak yaklaşım kurma, çocukları ile zengin sözel iletişimi sürdürme eğilimindedirler.

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Sıklıkla ebeveyn ve öğretmen iletişiminin olduğu, yüksek kalitedeki okullar da önemlidir.

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Kültürlerin ve alt kültürlerin değer ve uygulamaları çocukların günlük hayatlarının tüm yönlerini etkiler.

Gelişim İçin Çevresel Şartlar Grup ihtiyaçlarını ve amaçlarını vurgulayan toplulukçu toplumlar ile bireysel iyi oluşu vurgulayan bireyci toplumlar, çocukları da etkileyen sosyal sorunları ele alan sosyal politikalara farklı yaklaşırlar.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak Konunun Temel Sorusu Kalıtım ve çevrenin bir arada değişik yollarla karmaşık özellikleri etkileme sürecini açıklayınız.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak Davranış genetiği, doğa ve çevrenin karmaşık özelliklere katkısını inceleyen bir alandır.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak Araştırmacılar yakınlık çalışmalarına dayanarak; zekâ ve kişilik gibi özelliklerdeki genetik faktörlerin etkilerini gösteren kalıtsal tahminlerde bulunurlar. Fakat kalıtsal tahminlerin doğruluğu ve yararlılığı tartışılmaktadır.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak Tepki aralığı kavramına göre, kalıtım çocukların çeşitli ortamlardaki tepkiselliklerini etkiler.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak Genetik-çevresel ilişki ve yaşam alanı oluşturma çocukların genlerinin nasıl karşılaştıkları çevre koşullarını etkilediğini tanımlar.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak Epigenetik gelişimin, kalıtım ve çevrenin tüm düzeyleri arasındaki sürekli, çift yönlü alışverişten kaynaklandığını bize hatırlatır.

Kalıtım ve Çevre Arasındaki İlişkiyi Anlamak