POZİTİF PSİKOLOJİ DERS 2 Pozitif Psikolojinin Teorik Temelleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Advertisements

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR
Bedensel Büyüme & Gelişme
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
Şİddet Muhammet GÜLER.
ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ
Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -.
BİLİŞSEL PSİKOLOJİ BEYİN/Nöro-Psiko-Anatomi
Copyright © 2010, 2007, 2004 Pearson Education, Inc UNİTE 5 Dinleme ve Cevap verme 1.
6-12 YAŞ GRUPLARININ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLAR NE ÖĞRENİR? NASIL ÖĞRENİR?
Öğrenme ilkeleri Prof Dr Süheyla Ünal.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
DUYGU KUMBARAMDA DOSTLUK BİRİKİYOR!
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
So for instance you’re probably all familiar with Pavlov’s classical conditioning experiments in which dogs learned to associate a bell with meat and therefore.
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
MUŞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2009 HOŞGELDİNİZ. ÖZEL EĞİTİM SINIFLAMA TABLOSU.
ÖĞRENME KURAMLARI DAVRANIŞÇI ÖĞRENME BİLİŞSEL ÖĞRENME.
Vücudumuzdaki her organın ayrı görevi vardır.
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
KİŞİLER ARASI İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MOTİVASYON.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
“Öfke”.
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
İLETİŞİM BECERİLERİ.
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BEYİNLE İLGİLİ 6 İLGİNÇ ŞEY
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
Kişilerarası iletişim çatışmaları
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
Perfect affirmasyon tekniği
Kişisel rehberlik kapsamında öğrencilerin iletişim becerilerini iyileştirmeye, sorumluluk bilinci kazanmalarını, farkındalıklarını artırmaya, problem.
Bülent Uran Eğitim Danışmanlık.  3D  D UYGU  D ÜŞÜNCE  D AVRANIŞ  Varlığımıza ait olduğunun bildiğimiz ama teknolojik -objektif ölçeklerle ölçülemeyen.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
ANLAMA TEKNİKLERİ I: OKUMA EĞİTİMİ
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
Kişiliği etkileyen biyolojik yapılar
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
Frontal Lob Anatomisi ve İşlevleri
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
DUYGU, BELLEK, DÜŞÜNCE Prof Dr Süheyla Ünal.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Okul çocuğunun ruh sağlığı
Korteks ve subkortikal yapıların organizasyonu!
Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ
ÖFKEYLE BAŞETME.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Genetik Ve Davranışın Biyolojik Temelleri, Kalıtım Ve Çevre Dr
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
DİYALEKTİK DAVRANIŞ TERAPİSİ BECERİLERİ: DUYGU REGÜLASYONU Yağmur TÜRKYILMAZ- Gözde PEHLİVANTÜRK.
ÖĞRENME.
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -. Sinir sistemi vücudun her köşesinde, her organında olup bitenleri başlatan, devam ettiren ve sonlandıran.
Sunum transkripti:

POZİTİF PSİKOLOJİ DERS 2 Pozitif Psikolojinin Teorik Temelleri Sosyal Kognitif Nörobilime Giriş-Sosyal Davranışların Beyinsel Altyapısı

BEYİN ANATOMİSİ

Ön Beyin (Frontal Bölge) Beynin Kaptan Köşkü Özdenetim öz yönetim Önemli ayrıntıyı fark edebilme Karar verme, odaklanma, muhakeme Soyut düşünce Planlama Stratejik düşünce Zihinsel iz sürme Sebat etme

Ön orta Beyin ( Ön Singulat Bölge) Kaptanlık Destek Alanı Düşünceyi durdurabilme becerisi Algılama Kategori değiştirebilme Seçenekleri görme Endişeyi kontrol edebilme

Basal Gangligonlar Beynin orta kısmında bulunur Prefrontal korteks ve alt motor ve duyu bölgeleri arasındaki iletişim ve yönetimi sağlayan yapıların genel adıdır. Ödül ve ceza sistemi, somut zevkler, otomatik davranış alanları Organların ve kasların koordinasyonu Davranış düzenleme, motor aktivitelerin uygulanması ve yönetilmesi Aynı zamanda hareketlerin hızlarının kontrol edilmesi gibi yüksek motor denetim özelliğine de sahip bir bölgedir. Eylem seçiciliği : olası seçeneklerden uygun olanı bulmak.

Beyincik (Serebellum) Motor yönetim, duruş denge Beynin hız ve ritminin düzenlenmesi

Arka Beyin Yan Arka Loblar Temporal Loblar (Occipital Loblar) Görme ile ilgili algılama ve yorumlama Temporal Loblar Mizaç Okuma, dili kullanma, işitme Ahlaki kararlar Niyet okuma Yan Arka Loblar (Parietal Loblar) Beş duyu ile ilgili algılama ve yorumlama

Limbik Sistem Beynin Duygu Jeneratörü Duygusal bellek bilgi kayıtları Duygu durum işleyişi Sosyal ilişki kurma becerileri yönetimi Korku, kaygı Koku, iştah ve uyku kontrolü Amygdala, hipokampus ve singulat girus önemli alanlarıdır İçgüdüsel davranışlar, derine yerleşmiş duygular ile seks, öfke yaşam kalım gibi temel dürtülerle ilişkilidir (Carter, 2013).

DUYGULAR Herkes kızabilir, bu kolaydır! ancak, doğru insana, doğru ölçüde, doğru zamanda, doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak işte bu kolay değildir! Aristo DUYGULAR

Duygu deyince aklınıza ne geliyor? «İç ve dış uyarımların, zihinsel işlevlerinden ayrı olarak kişide yarattığı değişme, etki ve tepkilerin bütünüdür (Köknel, 1982).»

Kimler duygularını kontrol edebilir? Duygularımızı kontrol edemeyiz ama davranışlarımızı kontrol edebiliriz.

Altı Evrensel Duygu ?? Şaşırma Öfke İğrenme Korku Mutluluk Üzüntü Doğumdan itibaren görme engelli olan kişilerin kullandığı yüz ifadelerini araştıran çalışmalar; bu kişilerin yüz ifadelerinin görme konusunda bir problemi olmayan kişilerinki ile aynı olduğunu ortaya koymuştur (Carter, 2013). Şaşırma Öfke İğrenme Korku Mutluluk Üzüntü

Tabula Rosa’nın Sorgulanması « Çocukların duyguları çevresindeki insanlardan öğrendiğini iddia etmek zor olacaktır» (s.39) “ yüz ifadeleri her yerde aynı yaşanır ve temel duyguların ve bedenlerimizin bunu ifade etme şekli doğuştan gelir” 1970 lerde «İnsan doğuştan boş bir levha gibidir» sorgulanmaya başlandı. Paul Ekman - Güney Fore kabilesindeki insanların yüz ifadeleri Batılılarla tıpatıp aynıydı. Lisan ulustan ulusa değişiklik gösterebilir ancak ister Yeni Gine Güney Foreli olsun ister Amerikalı olsun duyguların yüz ifadeleri Batılılarla tıpatıp aynıdır. Paul Ekman

Duygular ne işe yarar?

Bizi harekete hazırlarlar Duygular, değişik durumlarda uygun tepkileri vermemize yarayan uyarıcılardır.

Gelecekteki davranışlarımızı biçimlendirirler Duygular, gelecekte uygun tepkiler vermemizi sağlayan bilgilerin öğrenilmesine öncülük ederler.

Sosyal ilişkilerin düzenlenmesine yardımcı olurlar Sözel veya sözsüz iletişimde bulunduğumuz zaman yaşadığımız duygular dışarıdan izleyenler için genellikle çok açık ve nettir. Bu davranışlar, izleyenler için, bizim o an yaşadığımız duyguları daha iyi anlamak ve ileride olası davranışlarımızı tahmin etmek yönünde gösterge (sinyal) niteliği taşırlar. Bu da daha etkili ve daha uygun bir sosyal iletişimi sağlar.

DUYGULARIN ELEKTROKİMYASI BİR DUYGU DENEYİMLEDİĞİMİZDE, ÇOĞUNLUKLA BEYNİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİ AKTİFLEŞİR

DUYGULARIN ELEKTROKİMYASI Beynin her iki tarafı da emosyonları işler. Sağ taraf duygular negatif olduğunda daha aktiftir; sol taraf ise duygular pozitif olduğunda daha aktiftir. Beynin bir yarısı zarar gördüğünde duygusal hayatımız karışır

Pozitif Hisler Ne Yapmamız Gerektiğini, Negatif Hisler Ne Yapmamamız Gerektiğini Söyler

WİSCONSİN MADİSON ÜNİVERSİTESİNDE NÖROPSİKOLOG RİCHARD DAVİDSON’ UN ÇALIŞMASINDA 128 ELEKTROTLU EEG CİHAZI İLE PREFRONTAL KORTEKSLERİN AKTİVİTESİNİ ÖLÇTÜ. GÖRÜNTÜ: heyecan yaratan Bir Dizi Slayt Çıplak, Çekici Erkek Ve Kadınlar, Açık Kalp Ameliyatı Geçiren, Çatılarda Duran, Sel Sularıyla Çevrilmiş İnsanlar, Araba Kazası Kurbanları SES: Yüksek Ve Ani Ses Resimlere Üzülen Denekler Öncekinden Daha Güçlü Tepki ve İstemsiz Göz Seğirmesi Gösterdiler.

Beynin sol yarısı ne kadar çok aktifse, denekler o kadar az üzüntü yaşıyorlar Üzücü slaytları takip eden sesle irkilmelerine rağmen telaş yapmalarının gereksiz olduğunu anlıyorlar. Emosyon bir süre sonra yok oluyor ve Davidson sinyali tekrarladığında, çok az reaksiyon veriyorlar

Fakat prefrontal korteksin sağ tarafı özellikle aktif olan denekler farklı reaksiyon veriyorlar. Acımasız ses, resmin ardından onları altüst ediyor ve birkaç saniye sürüyor. Aşırı göz kırpma hatta ağlamalar eşlik ediyor Sağ yarı hayatın nahoş yönlerinden sorumluyken, sol yarı daha çok kabul edilebilir tarafıyla alakalıdır.

Duyguları tanımak

Nötr Öfke İğrenme Korku Mutluluk Üzüntü Şaşırma

Duygusal Farkındalığın Yedi Adımı Duyguları tanımak Duygularımızın sorumluluğunu almak Duygu düşünce ayırımı yapabilmek Karar verirken duyguları dikkate almak Başkalarının duygularını anlayabilmek Başkalarının duygularını dikkate almak Duyguları enerjiye dönüştürebilmek

İlişkilerde zincirleme tepkiler söz konusudur İlişkilerde zincirleme tepkiler söz konusudur. Birinin yaptığı bir şeyi diğerlerini mutlaka etkiler. Bu nedenle birinin bir dahaki adımının ne olacağını öngörebilmek için birbirimizin duygularını okuyabilmemiz oldukça faydalıdır. Diğerlerine ne yapmak istediğimizi anlatmak için de kendi duygularımızı belirlemeye ihtiyacımız vardır (Carter, 2013).