Modelleme Eylem Planı (MODEP)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyonu
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TSM Çalışanlarına Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Referans Şartların Belirlenmesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
PROJENİN AMACI Özel Çevre Koruma Bölgelerinde önemli göl, akarsu ve deniz alanlarında Su Kalitesinin İzlenmesi çalışmalarını gerçekleştirerek; ÖÇKB Bölgelerinde.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
BÖLÜM 3 İş Analizi. BÖLÜM 3 İş Analizi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan kaynaklarına Personel Psikolojisi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan.
SUNUM PLANI YASAL YAPILANMA KURUMSAL YAPILANMA ANAYASA
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Su Kaynakları Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 2. Toplantısı Dr. Meltem KAÇIKOÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Toplantı Tarihi:
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
SU KALİTE YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Şube Müdürlüğü Personeli Selçuk COŞKUNŞube Müdür V. Alper UĞURLUOĞLUUzman Yrd. Gizem KIYMAZUzman Yrd. Ayfer ÖZDEMİRYük.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEDİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü- İzmir’de.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Feyza SANCAK Uzman Haziran 2015 DSİ 13. Bölge Müdürlüğü -Antalya’da yapılan havza paydaş toplantısı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DOĞU KARADENİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Aralık 2015 DSİ 22. Bölge Müdürlüğü -Trabzon’da yapılan.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Sunum transkripti:

Modelleme Eylem Planı (MODEP) T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Modelleme Eylem Planı (MODEP) Su Kalitesi Yönetimi Dairesi Başkanlığı Modelleme Şube Müdürlüğü 21/02/2014

MODEP MODEP Görüşler Havza Yönetim Modeli Sulak Alan ve Göl Hidrolojisi ve Ekolojisi Modelleri Ötrofikasyon Modeli Akarsular, Göller, Kıyı ve Geçiş Suları (Yerüstü) Alıcı Ortam Standardı (Çevresel Kalite Standardı) Belirlenmesi için Kulanılacak Modeller Yeraltı Suyu Hidrolojisi ve Kalite Modeli Alıcı Ortam Standardından (Çevresel Kalite Standardı) Deşarj Standardına Geçiş Modeli Hidrolojik ve Hidromorfolojik Modelleri Kapsayan Hidrodinamik Model Taşkın Yönetim Modeli Kuraklık Yönetim Modeli İklim Değişikliğine Uyum Modeli Ekolojik ve Biyolojik İndeks Modeli Modelleme için Öncelikli İhtiyaç Duyulan Alanlar; 1) Sapanca Gölünün Hidrolojik ve Ekolojik Modellenmesi 2) Mamasın, Eğirdir ve Karacaören Baraj Gölerinin Özel Hüküm Açısından Modellenmesi 3) Beyşehir Gölünün Hidrolojik, Hidrojeolojik ve Ekolojik Modellenmesi 4) Nilüfer Çayı, Ergene, Nizip, Sacır Derelerinin Modellenmesi MODEP Görüşler

MODEP GÖRÜŞLER Prof. Dr. Ülkü YETİŞ tarafından; Alıcı Ortam Standardından (Çevresel Kalite Standardı) Deşarj Standardına Geçiş Modeli hususunun göl veya akarsu modellerinden ayrı tutulmaması gerektiği belirtilmiştir. Dr. Meltem KAÇIKOÇ tarafından; Modelin güçlü ve zayıf yönleri, veri gereksinimi, lisans ve güncelleme ücretleri, kullanıcı uyumluluğu, çözümleme süresi, donanım gereksinimi, son kullanıcı tarafından kullanılabilirliği, geliştirilecek senaryo gereksinimleri vb. faktörler göz önünde bulundurularak model seçimi yapılması gerektiği belirtilmiştir. Modellerin genel sınıflandırılmasının ve bütüncül olarak değerlendirilmesinin; hidrolik, hidrodinamik, iklim değişikliği, yeraltı suyu, su kalitesi ve havza yönetim olarak daha faydalı olacağı belirtilmiştir. Ayrıca, veri temini çalışmalarının geliştirilmesi ve Bilimsel Çalışma Grubu üyelerinin danışmanlığında bir el kitabının oluşturulmasının gerekliliği ortaya konmuştur. SUEN tarafından; Model geliştirme ve kullanımında; ihtiyaç belirleme (requirements gathering) kalibrasyon, verifikasyon ve kullanıcı testleri süreçlerinin de dikkate alınması gerekliliği belirtilmiştir.

MODEP GÖRÜŞLER Envanter ve İzleme Dairesi Başkanlığınca ; Hidromorfoloji çalışmaları sonucu en erken 2016 ve/veya 2017 yılında elde edilmesi beklenen veriler ışığında modelleme çalışmalarının 2017 yılından sonra yapılabileceği, Biyolojik indekslerin gerçek veriler kullanılarak su kalitesi belirlenmesini sağlayan araçlar olduğu, bu nedenle bu konuda herhangi bir model geliştirilmesinin mümkün olmadığı düşünüldüğü, Yüzey Suyu Su Kalitesi Modellemesi / 2015 yılı içerisinde yapılabileceği, Referans Koşulların ve Maksimum Ekolojik Potansiyelin Belirlenmesine Yönelik Modelleme / 2016 yılı sonunda elde edilecek verilerle 2017 yılı içerisinde yapılabileceği görüş olarak sunulmuştur. Havza Yönetimi Planlama Dairesi Başkanlığınca; Modelleme Eylem Planı (MODEP)’nda verilen modelleme başlıkları Hidrolojik/Hidrodinamik Model, Su Kalite Modeli, Ekoloji Modeli, Kuraklık-İklim ve Taşkın Modellemesi ana başlıkları altında incelenmesi, Havza Modelinin bu başlıklar altında ifade edilen konuların hepsinin bütüncül şekilde sorgulayacak şekilde yapılması ülkemiz adına daha sürdürülebilir olduğu ifade edilmiştir.

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI ARZ EDERİM