MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Advertisements

MEYVECİLİĞİN ÜLKEMİZDEKİ DURUMU VE ÖNEMİ
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
BAHÇE BİTKİLERİNDE VEGETATİF ÇOĞALTIM YÖNTEMLERİ
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Bilimsel Sınıflandırma
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
MEVSİMLER.
B U D A M A. Budama  Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını,  Verim çağlarında uzun zaman kalmalarını  Kuvvetten düşmeye başlamış.
KERRIA JOPANICA KANARYA GÜLÜ
FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
Periyodisite, meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç meyve vermemesi ya da çok az meyve vermesidir.
MEVSİMLER.
Periyodisite, meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç meyve vermemesi ya da çok az meyve vermesidir.
Bitki Numunelerinin Alınması
ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır.
MEVSİMLER
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ERİK ÇEŞİTLERİ.
MEVSİMLER
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
2011 – EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ BAHAR YARIYILI
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Picea abies Avrupa ladini.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
ABİES GRANDİS BÜYÜK SAHİL GÖKNARI.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
Bilimsel Sınıflandırma
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
CALATHEA MAKOYANA (TAVUS KUŞU ÇİÇEĞİ)
AGERATUM.
COTONEASTER FRANCHETTI TİBET DAĞ MUŞMULASI
DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
Meyvecilikte Çoğaltma Teknikleri
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
AŞI BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MEVSİMLER.
Chaenomeles sp. Chaenomeles japonica Chaenomeles speciosa Chaenomeles lagenaria.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Bitki Üretim Tekniği Aşı ile Üretim.
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA ve TERBİYE
MEYVE TÜRLERİNDE AŞIYLA ÇOĞALTMA
AŞI NEDİR ? İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. Anaç : Aşının kök sistemini oluşturan.
MEYVELER.
ÜLKEMİZDE ELMA YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
ÇELİKLE ÇOĞALTIM AYŞE ALTIN MURAT DEMİR NECMETTİN YILMAZ.
Organik meyve yetiştiriciliği
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİKLERİ İsmail ŞEVİK Ziraat yüksek mühendisi

Aşı, İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin toprak üstü kısmını, yani tacı oluşturan kısmına "Kalem" veya çeşit, kök kısmını oluşturan kısmına ise "Anaç" adı verilir. İki vegetatif bitki parçasını birleştirip kaynaştırarak yeni bitkiler elde edilmesine yönelik bütün yöntemlere ise "Aşılama" denilmektedir.

Aşılamanın Amacı Çelik, daldırma veya başka bir eşeysiz çoğaltma yöntemi ile ekonomik anlamda çoğaltılamayan türlerin çoğaltılması Anaçların üstün özelliklerinden yararlanılması Ara anaçların olumlu etkilerinden yararlanılması Çeşit değiştirme Ağaçlarda zarar gören kısımların onarılması Islah çalışmaları sonucu elde edilmiş bitkilerde büyümenin hızlandırılması Virüs hastalıklarının incelenmesi Aynı çeşitten çok sayıda fidan elde edilmesinin gerekliliği. Çeşitli çalışmalar sonucunda elde edilen kıymetli materyallerin üretilmesi, muhafazası ve değerlerinin daha kısa sürede anlaşılmasının istenmesi .

AŞILAMANIN SINIRLARI: Bir çeşit içinde aşılama (Starkspur Golden Delicious elma çeşidinin bir ağacından alınmış bir kalem veya göz, dünyadaki diğer herhangi bir Starkspur Golden Delicious çeşidi üzerine başarılı olarak aşılanabilir). Çeşitler içinde aşılama (Ankara, Akça, Mustafa bey gibi armut çeşitlerinin birbirleri üzerine aşılanması ). Türler arasında aşılama:(badem, kayısı, Avrupa erikleri ve Japon eriklerinin muhtelif çeşitleri, hepsi farklı türden oldukları halde, farklı bir başka tür olan şeftali için ticari anaçlar olarak kullanılmaktadır. Cinsler arasında aşılama (Ayva üzerine armut aşılanması)

Affinite (Uyuşma) : Anaç ile kalemin oluşturduğu aşı ünitesinde anaç ve kalem kambiyum dokularının, biri diğerinin devamı olacak şekilde, gelişip kaynaşması halidir. İyi uyuşma (Uyuşur kombinasyon ) : Aşı ünitesinde anaç ile kalemin kambiyum(kabuk) dokularının iyi kaynaşıp normal gelişme göstermesidir. Bu durumlarda aşı yeri oldukça düzgündür, belirli bir şişlik görülmez. Kötü Uyuşma (Uyuşmaz kombinasyon ) : Aşı ünitesinde anaç ile kalemin kambiyum(kabuk)dokularının iyi kaynaşmaması ve normal gelişememesidir. Çoğunlukla anaç veya kalem tarafında belirli şişkinlikler olur.

Yüksek nispette başarılı veya göz aşısı kaynaşmasının kurulamaması, Kötü Uyuşmanın Belirtileri Yüksek nispette başarılı veya göz aşısı kaynaşmasının kurulamaması, Ağaçların erken ölmeleri Ağaçların sağlığının belirgin olarak kötü olması ( Yaprak sarımı renkte olup, sonbaharda erkenden dökülür ve büyüme de çok zayıf olur. ), Anaç ve kalemin enine büyüme hızının eşit olmaması, Aşı noktasının altında veya üstünde aşırı büyümelerin mevcudiyeti, Anaç ve kalemin mevsim başı ve sonundaki vegetatif gelişme zamanlarında farklılıkların olması . Örneğin armut üzerine elma aşılandığında şişkinlik olmadığı halde bu iki tür arsında kötü bir uyuşma vardır.

İlkbahar (erken) göz aşısı Haziran (geç) göz aşısı ANAÇLARIN AŞILANMASI Aşı Zamanı ve Anaçların Aşıya Hazırlanması Aşı Kalemlerinin Alınması, Hazırlanması ve Muhafazası(3-4 hafta içinse 0-4 0C'de, 1-3 ay içinse 0 0C'de nemli bir ortamda saklanmalı). Aşı Kalemlerinin Nakli : Aşı Alet ve Malzemeleri (Aşı çakısı, Serpet,Budama makası,Aşı baltası,Aşı tokmağı, Bileği taşı,Testere,Aşı bağı,Aşı macunu.) Meyvecilikte Kullanılan Aşı Şekilleri Yapıldığı zamana göre aşılar, "SÜRGÜN" ve "DURGUN" olmak üzere iki kısma Göz Aşıları : Durgun Göz Aşısı Sürgün Göz Aşısı İlkbahar (erken) göz aşısı Haziran (geç) göz aşısı

Uygulanan göz aşısı metodu ise şunlardır : 1- T aşısı (kalkan aşı) 2- Ters T aşısı 3- Yama göz aşısı 4- Flüt göz aşısı 5- I göz aşısı 6-Yongalı göz aşısı 7-Boru göz aşısı

2-Kalem Aşıları 1-Yarma aşı 2-Gaga aşısı (torba, çuval kese aşısı) 3-Makine aşısı 4-Çoban aşısı 5-Kakma aşı 6-Kemer aşı 7-İngiliz aşı (Dilcikli ve dilciksiz İngiliz aşıları) 8-Yanaştırma aşı (kertikli, dilcikli ve kakmalı yanaştırma aşıları ) 9- Köprü aşı 10-Bağlama veya destek aşı 11-Kenar (yan) aşı (Dilcikli, kertikli ve küt uçlu yan aşı)

Yarma aşı yapılışı

Çoban aşısının yapılışı

Dilçikli İngiliz Aşısı

Teşekkürler İsmail şevik Ziraat yüksek mühendisi