Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETRM Türkiye Elektrik Piyasası ve ETRM TRADE © EĞİTİMİ
Advertisements

EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI
DOĞALGAZ İLETİM ŞEBEKESİNDE DENGESİZLİKLER VE
Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü
Dengeleme ve Uzlaştırma’da TEİAŞ’ın Deneyimi ve Piyasa Katılımcılarına Öneriler 15 Haziran 2011 Nezir Ay, Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma.
TTE TEKNOLOJİ TİCARET VE MÜHENDİSLİK ŞİRKET SUNUMU
ELEKTRİK ENERJİSİ SATIŞ EĞİTİMİ
PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ
Elektrik Piyasası Kanunu
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ
TEİAŞ-YTD-EKH Müdürlüğü
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Presentatıon by Turkwind
GÜNDEM 1. Elektrik Piyasası ve TEİAŞ 2. DUY’un Temel Özellikleri
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE ELEKTRİK İŞLETMECİLİĞİ
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin
Gündem Mevcut Elektrik Piyasasının İşleyişi
GÜNDEM 1. Hedef Piyasa Yapısı 2. DUY ile Değişiklikler ve Kazanımlar
Türkiye Liberal Elektrik Piyasasının İşleyişi ve
SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ
LİSANSSIZ HİDROELEKTRİK SANTRALLER
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI ve EPİAŞ
Finansal Piyasalar Genel Bakış
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Yenilenebilir Enerji Dün, Bugün ve Yarın
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
30-31 Ekim 2009 OSB İstanbul Toplantısı Sunumu 2006 AĞUSTOS – 2009 EYLÜL PİYASA UYGULAMALARI SONUÇLARI ve OSB III. OSB ENERJİ ZİRVESİ Nezir AY TEİAŞ GENEL.
Güneş enerjisi.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
YRD.DOÇ.DR.(YMM-BD-DU) E. YASEMİN YEGİNBOY
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ELDER AR-GE ÇALIŞTAYI Nisan-2015 Hasan ÇELİK
Enerji Piyasalarını Anlamak
Menkul Kıymet Borsaları
Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Türkiye Elektrik Piyasası Süreci (1/2)
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Türkiye’de İşletmede Olan Organize Elektrik Piyasalarının İşlem Hacimleri* 2 Gün Öncesi Piyasası Dengeleme Güç Piyasası * Dayanak ürüne göre Vadeli İşlem.
YEKDEM Mekanizması Değişikliği Ankara, 4 Mayıs 2016.
ELEKTRİK PİYASASI DENGELEME ve UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ GÜN ÖNCESİ PİYASASI UZLAŞTIRMASI Ş.Kadir AYDEMİR.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
Sürekli Ticaret Platformu (STP)
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI
TÜREV PİYASALAR Çağatay ORÇUN.
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015 Fatih YAZITAŞ 16.11.2015

Rakamlarla Türkiye Elektrik Piyasası Son 10 Yılda Gelinen Nokta(2004-2014) Elektrik tüketimi yaklaşık 2 kat artışla 150 milyar KWh’den 255,5 milyar kWh’e çıkmıştır. 2004 yılında 150.698,3 kWh olan elektrik üretimimiz 2014 yılı sonu itibariyle 250.381,2 kWh olmuştur. Kurulu gücümüz yaklaşık 2 kat artışla 36.824 MW değerinden 2014 yılının sonu itibariyle 69.516 MW olmuştur. 2004’de yenilenebilir enerji kurulu gücü 12.706,9 MW iken, 2014 sonu itibari ile 28.003 MW olmuştur. 2004 yılında 18,9 MW rüzgar kurulu gücü 2014 yılında 3.629,7 MW olmuştur.

Elektrik Piyasasının Tarihsel Gelişimi 2006 Dengeleme Güç Piyasası Mekanizması 1. Aşaması başladı. Dengesizliklerin Gece, Gündüz ve Puant periyotlarında uzlaştırılmasına başlandı. 2009 Nihai Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği yayımlandı. Gün Öncesi Planlama Mekanizması devreye girdi. Dengesizliklerin Saatlik Uzlaştırılması başladı. 2011 Gün Öncesi Piyasası Mekanizması devreye girdi. Teminat ve Avans Ödeme Mekanizması devreye girdi. YEK Destekleme Mekanizması başladı. 2013 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanun Yayınlandı. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olarak, 12 Mart 2015 tarihinde tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından resmen kurulmuştur. 1 Temmuz 2015 - Gün İçi Piyasası açıldı 1 Eylül 2015 - EPİAŞ piyasa işletme lisansı aldı 2015

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olarak, 12 Mart 2015 tarihinde tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından resmen kurulmuştur. 1 Eylül 2015 tarihinde ise EPİAŞ piyasa işletme lisansını almıştır. EPİAŞ’ın başlıca amacı ve faaliyet konusu“ Piyasa işletim lisansında yer alan enerji piyasalarının etkin, şeffaf, güvenilir ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması, kurulması, geliştirilmesi ve işletilmesidir. Eşit taraflar arasında ayrım gözetmeden güvenilir referans fiyat oluşumunun temin edilmesi ve artan piyasa katılımcı sayısı, ürün çeşitliliği ve işlem hacmiyle likiditenin en üst düzeye ulaştığı, piyasa birleşmeleri yoluyla ticaret yapılmasına imkan tanıyan bir enerji piyasası işletmecisi olmaktır.”

Serbest Olmayan Tüketici Elektrik Piyasasının Mevcut Durumu Üretim Üretim Serbest Tüketici Perakende (Tedarik) TEİAŞ EPİAŞ Ekim ayı itibari ile toplam 854 adet katılımcı EPİAŞ’a kayıtlıdır. Bununla birlikte EPDK dan lisans almış 148 adet OSB Dağıtım Lisansı sahibi tüzel kişilik bulunmaktadır. Serbest Olmayan Tüketici Dağıtım

Elektrik Piyasası İşletmecileri EPİAŞ: PİYASA İŞLETMECİSİ Gün Öncesi Piyasası ve Gün İçi Piyasasının işletilmesi, uzlaştırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi, ilgili piyasa katılımcılarına alacak-borç bildirimlerinin hazırlanması ve serbest tüketici işlemlerini yürütür. TEİAŞ: SİSTEM İŞLETMECİSİ Dengeleme Güç Piyasasının işletilmesi, sistemde anlık dengenin yeterli arz kalitesini sağlayacak şekilde sağlanması, yan hizmet alımı ve dengeleme mekanizması yoluyla gerekli yedeklerin tutulması faaliyetlerini yürütür.

ELEKTRİK PİYASALARI Elektrik Toptan Satış Piyasaları Artan piyasa katılımcı sayısı, ürün çeşitliliği ve işlem hacmi ile likiditenin en üst düzeye ulaşması hedeflenmektedir. Piyasa birleşmeleri yoluyla komşu ülkelerle de ticaret hacmi oluşturularak Türkiye’nin bölgedeki ‘Enerji Hub’ olmasını sağlamak başlıca hedeflerindendir. İşletilen mevcut piyasalara ek olarak türev piyasaları ve ikili anlaşmalar piyasasının açılması hedeflenmektedir. Elektrik Toptan Satış Piyasaları Fiziksel Elektrik Ticareti İkili Anlaşmalar Piyasası Spot piyasalar Gün Öncesi Piyasası Gün İçi Piyasası Gerçek Zamanlı Piyasalar Dengeleme Güç Piyasası Yan Hizmetler Piyasası Fiziksel Olmayan Elektrik Ticareti Türev Piyasaları

Spot Piyasalar – Gün Öncesi Piyasası Elektriğin teslimat gününden bir gün öncesinde, elektrik ticareti ve dengeleme faaliyetleri için kullanılan, Piyasa İşletmecisi tarafından işletilen, organize bir piyasadır. 12:00-13:00 D-5 00:00-11:30 Piyasa takas fiyatı katılımcılara duyurulur Fiyatlar kesinleşir ve DGP piyasası süreci başlar Optimizasyon yazılımı kullanılarak bir sonraki gün için saatlik miktar ve fiyatlar belirlenir. Teklif bildirim kapısı kapanır. Piyasa katılımcıları tarafından alış ve satış yönünde teklifler girilir. 9:30 11:30 12:00 13:00 13:30 14:00 16:00 İtiraz Nihai sonuç duyurma 09:30 Sistem işletmecisi tarafından kullanılabilir iletim kapasitesi bildirilir. 16:00 İkili anlaşma bildirim süresi sona erer.

Spot Piyasalar – Gün Öncesi Piyasası

Piyasa Takas Fiyatı Seyri Gün Öncesi Piyasası İstatistikleri Ek. 15

Zorunlu bir piyasa değildir Spot Piyasalar – Gün İçi Piyasası Gün İçi Piyasası’nda tamamen yerli imkanlarla yazılmış bir yazılım kullanılmaktadır Özellikle rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim tahminlerinin sağlıklı yapılamaması bu üretim kaynaklarının dengesizliklerinin artmasına sebep olmaktadır. Gün içi piyasası ile üretim tahminlerinde meydana gelen sapmalardan kaynaklanan dengesizlik süreleri kısalarak üretim tahminlerinin daha sağlıklı yapılması sağlanmaktadır. Gün İçi Piyasası . GÖP ve DGP ile eş zamanlı olarak çalışan, dengesizliği azaltma amacı taşıyan, fiziksel teslimat zorunluluğu olan, “Sürekli Ticaret”in yapıldığı bir piyasadır. Zorunlu bir piyasa değildir 1 Temmuz – 15 Kasım 2015 Toplam eşleşme miktarı: 107.6582 MWh İşlem Hacmi: 17.193.040 ₺ Ağ. Ort. Eşleşme Fiyatı: 155,10 ₺/MWh Maksimum Eşleşme Fiyatı: 257 ₺/MWh (20 Ağustos (14:00–15:00) Minimum Eşleşme Fiyatı: 1 ₺/MWh (6 Temmuz (20:00 – 21:00) Katılımcı : 466

Tezgah Üstü Piyasa Hacimleri (OTC Over-the-Counter) İkili anlaşmaların bir broker vasıtasıyla veya firmaların birbirlerini aramasıyla ticaretin gerçekleştiği piyasadır. Türkiye’de OTC piyasasında işlem hacmi son iki yılda ciddi hacimlere ulaşmıştır. Türkiye tezgahüstü piyasalarındaki işlemler Avrupa ülkerine oranla çok düşüktür. Önümüzdeki yıllarda bu piyasadaki işlem hacminin artacağı beklenmektedir.

Serbest Tüketici Adedi Dönem Serbest Tüketici Adedi Sayaç Adedi 12/2009 379 1.798 12/2010 6.718 67.177 12/2011 27.485 134.186 12/2012 40.728 172.834 12/2013 447.421 626.200 12/2014 1.147.014 1.330.119 09/2015 1.613.278 1.924.071 Ülkemizde bazı tüketiciler, tükettikleri enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından olmasını talep etmektedirler.

Yeşil Sertifika Elektrik Piyasası Dünyanın birçok ülkesi yeşil sertifika sistemini kullanmakta olup, uluslararası piyasalarda sertifika alım satımı yapabilmekte, böylece son kullanıcıya kullandığı elektriğin kaynağını seçme imkanı sağlamaktadır. Türkiye’de böyle bir sistemin kurulması yenilenebilir enerji üretimini artırmak açısından büyük önem arz etmektedir. EPİAŞ olarak bu konuda çalışmalar yapmaktayız.

TEŞEKKÜRLER