T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
GENELGELER VE KONGRELER
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (23 NİSAN 1920)
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
SİVAS KONGRESİ SONRASI MİLLİ MÜCADELE
SALTANATIN KALDIRILMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
1921 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
ERZURUM KONGRESİ.
YEMİN İLE ÇİZİLEN ULUSAL SINIRLAR MİSAK-I MİLLİ
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
AİT Ders çalışma soruları.
MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI.
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
MİLLİ MÜCADELE.
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Sunum transkripti:

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ

Mustafa Kemal’in Ankara’ya Gelişi Mustafa Kemal’in Ankara’ya Gelişi Yapılan seçimlerde Milli mücadele taraftarlarının başarılı olamayacağını düşünen İtilaf Devletleri, seçime müdahale etmediler. Fakat seçimlerde milli mücadele yanlısı kişiler başarılı oldular. Yapılan seçimlerde Milli mücadele taraftarlarının başarılı olamayacağını düşünen İtilaf Devletleri, seçime müdahale etmediler. Fakat seçimlerde milli mücadele yanlısı kişiler başarılı oldular.

Bundan memnun olmasalar da,İtilaf Devletleri’nin tehditi altında toplanacak olan Meclis-i Mebusan’ dan önemli kararların çıkacağına pek ihtimal verememişlerdir. Seçimlerden sonra bazı milletvekilleriyle bir araya gelen Mustafa Kemal onlardan bazı isteklerde bulunmuştur. Bundan memnun olmasalar da,İtilaf Devletleri’nin tehditi altında toplanacak olan Meclis-i Mebusan’ dan önemli kararların çıkacağına pek ihtimal verememişlerdir. Seçimlerden sonra bazı milletvekilleriyle bir araya gelen Mustafa Kemal onlardan bazı isteklerde bulunmuştur.

Buna göre; Mustafa Kemal Meclis-i Mebusan’ a başkan seçilecek (gıyabında), Müdafa-i Hukuk grubu kurulacak ve Sivas Kongresi kararları kabul edilecekti. Buna göre; Mustafa Kemal Meclis-i Mebusan’ a başkan seçilecek (gıyabında), Müdafa-i Hukuk grubu kurulacak ve Sivas Kongresi kararları kabul edilecekti.

Daha sonra Mustafa Kemal Meclis-i Mebusan’ ın çalışmalarını daha yakından takip edebilmek için Ankara’ya gelmiştir. Ankara’yı seçmesinde ulaşım ve haberleşme imkanlarının iyi olması, Batı cephesine yakın olması,merkezi bir konumda olması,Ankara’nın işgal dışında olması ve XX.Kolordu merkezi olması etkili olmuştur. Daha sonra Mustafa Kemal Meclis-i Mebusan’ ın çalışmalarını daha yakından takip edebilmek için Ankara’ya gelmiştir. Ankara’yı seçmesinde ulaşım ve haberleşme imkanlarının iyi olması, Batı cephesine yakın olması,merkezi bir konumda olması,Ankara’nın işgal dışında olması ve XX.Kolordu merkezi olması etkili olmuştur.

Gençlerin yetişmesine önem veriniz. Çünkü bu yolda en küçük ihmal, ülkenin yapısını ve istikbalini etkiler. Aristo

Meclis-i Mebusan’ın Toplanması,Misak-ı Milli ve İstanbul’un İşgali 21 Aralık 1918’den beri kapalı olan Meclis-i Mebusan 12 Ocak 1920’de toplandı. Mustafa Kemal başkan seçilmedi. Müdafa-i Hukuk yerine Felah-ı Vatan (Vatanın Kurtuluşu) grubu kuruldu. Ancak Sivas Kongresi kararlarını onaylamak sorunu ortaya çıkınca işler değişti. Bütün milletvekilleri bu konuda birleşti. Misak-ı Milli bu şekilde kabul edilmiş oldu. 21 Aralık 1918’den beri kapalı olan Meclis-i Mebusan 12 Ocak 1920’de toplandı. Mustafa Kemal başkan seçilmedi. Müdafa-i Hukuk yerine Felah-ı Vatan (Vatanın Kurtuluşu) grubu kuruldu. Ancak Sivas Kongresi kararlarını onaylamak sorunu ortaya çıkınca işler değişti. Bütün milletvekilleri bu konuda birleşti. Misak-ı Milli bu şekilde kabul edilmiş oldu.

Buna göre; Buna göre; Osmanlı Devleti’nin yalnızca Arap çoğunluğunca oturulan ve 30 Ekim 1918 tarihli Ateşkes’in imzası sırasında düşman ordularının işgali altında kalan bölgelerinin geleceği, halkın özgür biçimde verecekleri oylara göre saptamak gerekir. Osmanlı Devleti’nin yalnızca Arap çoğunluğunca oturulan ve 30 Ekim 1918 tarihli Ateşkes’in imzası sırasında düşman ordularının işgali altında kalan bölgelerinin geleceği, halkın özgür biçimde verecekleri oylara göre saptamak gerekir. Osmanlı-İslam çoğunluğun oturduğu yerler hiçbir nedenle ayrılık kabul etmez. Kars, Ardahan ve Artvin’de gerekirse halk oylaması yapılır. Osmanlı-İslam çoğunluğun oturduğu yerler hiçbir nedenle ayrılık kabul etmez. Kars, Ardahan ve Artvin’de gerekirse halk oylaması yapılır.

Batı Trakya’da da halk oylaması yapılmalıdır. İslam halifeliğinin merkezi ve Osmanlı saltanatının başkenti İstanbul ve Marmara’nın güvenliği sağlandığı takdirde boğazlar deniz ticaretine açılabilir. Siyasi,hukuki mali dengemizi bozacak ayrıcalıklar tanınamaz. Batı Trakya’da da halk oylaması yapılmalıdır. İslam halifeliğinin merkezi ve Osmanlı saltanatının başkenti İstanbul ve Marmara’nın güvenliği sağlandığı takdirde boğazlar deniz ticaretine açılabilir. Siyasi,hukuki mali dengemizi bozacak ayrıcalıklar tanınamaz.

Meclis-i Mebusan’dan böyle bir kararın çıkmasını beklemeyen İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul’u fiilen işgal etti. Bazı milletvekilleri tutuklandı, bazıları da Malta adasına sürüldü. Meclis-i Mebusan’dan böyle bir kararın çıkmasını beklemeyen İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul’u fiilen işgal etti. Bazı milletvekilleri tutuklandı, bazıları da Malta adasına sürüldü. İtilaf Devletleri işgalin geçici olduğunu ;ancak bir taşkınlık olursa sürekli olabileceğini belirtmişlerdir. İtilaf Devletleri işgalin geçici olduğunu ;ancak bir taşkınlık olursa sürekli olabileceğini belirtmişlerdir.

Eğer bir insanı akıl yönünden eğitip te ahlak yönünden eğitmiyorsanız, toplumun başına yalnız bir bela yetiştiriyorsunuz demektir. Teodor Roosvelt

İstanbul’un işgali üzerine Mustafa Kemal işgali protesto etmiştir. İstanbul hükümeti ile haberleşme ve yazışmaların kesilmesi,Anadolu’da bulunan İtilaf Devletleri subaylarının tutuklanması, Eskişehir’de bulunan işgal kuvvetlerinin çıkarılması emrini de vermiştir; ayrıca Geyve ve Ulukışla demiryollarının tahribini istemiştir. İstanbul’un işgali üzerine Mustafa Kemal işgali protesto etmiştir. İstanbul hükümeti ile haberleşme ve yazışmaların kesilmesi,Anadolu’da bulunan İtilaf Devletleri subaylarının tutuklanması, Eskişehir’de bulunan işgal kuvvetlerinin çıkarılması emrini de vermiştir; ayrıca Geyve ve Ulukışla demiryollarının tahribini istemiştir.

18 Mart günü Meclis-i Mebusan son oturumda, Meclis çalışmalarına ara verdi. Sonunda 11 Nisan’da Padişah kararı ile feshedildi. 18 Mart günü Meclis-i Mebusan son oturumda, Meclis çalışmalarına ara verdi. Sonunda 11 Nisan’da Padişah kararı ile feshedildi.