BETİMLEME (TASVİR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
Advertisements

CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
Rubailer Ömer Hayyam Her sabah yeni bir gün doğarken, Bir gün de eksilir ömürden; Her şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen.
İLKNUR DEMİRCİ ÖĞRETİM
YAPRAKLARIN PEŞİNDEN AĞLAYAN ADAM!!!
CANIM ANNECİĞİM Müzik:Kibariye(eller kader Kıymet bilmiyor ANNE
Tanrı, melek ve bebek:.
SENİ ÇOK SEVİYORUM ANNE …
Canlılar.
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
1- İki kanadı , birde küçük gagası var . Cik cik deyip durmadan uçar..
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
ORMAN HAFTASI AĞAÇLAR NASIL BÜYÜR ?.
HAZIRLAYAN Gülşah DURAN
BÜŞRA BAYSAL.
Düzenleme: mynet.com. Düzenleme: mynet.com Şimdi sen işyerinde falansındır. Yanağına elin dayalı sıkılmaktasındır. Ya da gazeteyi.
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
SIFATLAR ÖN AD.
bir varmış bir yokmuş bir ormanda ağustos böceği ve karınca varmış.
Anneme Mektup Ben bu gurbete ile düştüm düşeli, Her gün biraz daha süzülmekteyim. Her gece, içinde mermer döşeli, Bir soğuk yatakta büzülmekteyim. Böylece.
BİR KIZIM OLSAYDI ADI ZEYNEP.
ses düğmesini açabilirsiniz ilerlemek için ‘mouse’u tıklayınız.
SÖZCÜKTE ANLAM.
BİLMECELER.
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
İlk Öyküm.
UÇURTMA YARIŞI METNİ SUNUSU
Cemal Şimşek HÜZÜN YAĞMURLARI Venüs'ten GELİYORDU.
HüLYaMa Hülyaların hep gerçek olsun Üzüntüler senden çok  çok uzak dursun Lacivertler düşmesin yüreğine Yaşamın hep beyaz gül olsun Arkadaşım,canım dostum,bacım.
İKİMİZ Mİ, HEMEN Mİ ? Oraya varmak mı? İkimiz mi? Hemen mi? Dur, bekle beni, geliyorum En güzel yerinden öpeceğim Bilmem dudakların mı? Gözlerin mi? Önce.
Sıfatlar Sıfatlar.
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
YILIN BÖLÜMLERİ.
ZIT ANLAMLI KELİMELER.
Değerli Dostlar, bu kez yolum ACARLAR LONGOZU’na uğradı…
FİİLLER.
TIRTILIN DEĞİŞİMİ.
mavi Parlak, mavi bir sabah; sakin, sessiz...
GÖKYÜZÜ HEDEF VE HEDEF DAVRANIŞLAR KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
Gece yarısı parka bir baykuş geldi.Ağaçları tek tek
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,
Kendini tanıyınca; ağaçları, kuşları tanırsın, sonbaharları, altın sarısı yaprakları, uzaktan gelinliği giymiş kızlara benzeyen, karlar düşmüş dağları,
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
BİRAZ DA BİZ ÖLELİM Merve ÖZDEMİR - DEM.
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
DERS :ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME KONU :KARIN OLUŞUMU
AĞUSTOS BÖCEĞİ İLE KARINCA
Kızılderili Reisi Seattle’ın, kabilesinin yaşadığı toprakları satın almak isteyen ABD başkanı’na
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
SESTEŞ ( EŞSESLİ ) KELİMELER
Varlıkların özeliklerini belirten kelimeler
O kitap okumakokuyor. O masada oturmakoturuyor. O kapı açmak açıyor. O ekmek almak alıyor. O gelmek geliyor. O dışarıda beklemek bekliyor. O şarkısöylemek.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
Ormandaki Bisiklet (Okuma Metni 6) MEB Türkçe Ders Kitabı 1
BENİM GÜZEL EVİM.
HEDEF VE HEDEF DAVRANIŞLAR KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME.
SESLİDİR Sen Hiç..? MR CAN AKIN Sen; mehtaplı yaz gecelerinde sevginin coşkusuyla, yıldızlara dokunabildin mi hiç..? Sen; güneşli ılık bahar günlerinde.
SIFATLAR.
YENİŞEHİR TÜRK TELEKOM İLKOKULU 4. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
GÜRKAN’IN YALANI Elif Emine BALCI. Gürkan ve Semih adında birbirlerine çok yakın iki arkadaş vardı. İkisi de sekiz yaşında ve aynı sınıftalardı. Bir hafta.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ZIT ANLAMLI KELİMELER.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

BETİMLEME (TASVİR

Tuncay YILDIRICI

Gördüğümüz bir yeri,bir kişiyi,bir hayvanı,bir eşyayı karşımızdaki kişinin gözünün önünde canlanacak biçimde anlatmaya betimleme ( tasvir ) denir

Neler betimlenir, tasvir edilir Neler betimlenir, tasvir edilir? Gözle görebildiğimiz ya da hayalimizde canlandırabileceğimiz her şey...

Elimize aldığımız bir kitap ya da kalem, oturduğumuz oda, pencereden bakınca dışarıda gördüklerimiz,

bulunduğumuz semt,yaşadığımız kent, gökyüzü, bulutlar, dünya, evren bulunduğumuz semt,yaşadığımız kent, gökyüzü, bulutlar, dünya, evren... betimlenebilir.

Benim bir katlı,çatılı,yeşil renkli ,bahçeli ve ağaçlarla kaplı bir evim var. Cümlede evin betimlemesi yapılmıştır.

Cümlede leyleğin betimlemesi yapılmıştır. Evin bacasındaki yuvada uzun bacaklı, turuncu, uzun ve sivri gagalı, kanatlarındaki ve kuyruğundaki tüylerinin ucu siyah renkli, diğer tüyleri beyaz olan bir leylek oturuyordu. Cümlede leyleğin betimlemesi yapılmıştır.

Cümlede Çetin’in betimlemesi yapılmıştır. Oyunların lideri Çetin’dir. O istediği için değil, biz istediğimiz için.Her zaman haklı olanın yanındadır. Yalan söylemez,sözlerini yerine getirmeyen insanlardan hiç hoşlanmaz.Çünkü o her zaman dürüsttür. . Cümlede Çetin’in betimlemesi yapılmıştır.

Cümlede Betül adlı kız çocuğu betimlemesi yapılmıştır. Betül güzel bir kız çocuğu. Yanağındaki çiller onu çok sevimli gösteriyor.Sarı kıvırcık saçları var. Saçlarını iki yanında toplamış. Gözleri boncuk gibi masmavi, dudakları kırmızı.Ne zayıf ne de şişman. Cümlede Betül adlı kız çocuğu betimlemesi yapılmıştır.

Uzun süren kış ayları bitti Uzun süren kış ayları bitti. Köyün üzerini örten kara bulutlar gitmiş, yerini masmavi gökyüzüne bırakmıştı. Yılan gibi kıvrıla kıvrıla akan derenin suları coşmuş, coşku türküleri söyleyerek akıp gidiyordu... Vadi rengârenk tomurcuk ve çiçeklere bürünmüştü. Uykudan uyanan böcekler yuvalarından çıkarak şimdiden kış hazırlıklarına başladılar. Karıncalar sıcak günlerin uzun sürmeyeceğini bildikleri için ambarlarını yiyecekle doldurma yarışına başladılar. Bizim tembel ağustos böceği de sabahın erken saatlerinde müzik şölenine başlamış, gece gündüz demeden güzel türkülerini söylüyordu

Bu metinde mevsim Betimlemesi yapılmıştır.

Cümlede neyin betimlemesi yapılmıştır? "Son derece sakin, sinek uçsa sesi duyulacak kadar sessiz bir odadayız."  Cümlede neyin betimlemesi yapılmıştır?

Cümlede neyin betimlemesi yapılmıştır? "Gözümüzün önünde uzayıp giden uçsuz bucaksız masmavi deniz ve çam ağaçlarına şarkı söyleten rüzgâr insana yaşama sevinci veriyordu." Cümlede neyin betimlemesi yapılmıştır?

Hangi seçenekte cansız bir varlığın betimlemesi vardır? A) Yumuşacık tüyleri bembeyazdır.Bir şey istediği zaman kuyruğunu sallar.Oyun oynamayı çok sever. B) Onu annemin sandığının içinde buldum.Dantelden yapılmış.Üzerinde çok güzel işlemeler var. C) Kafesinden çıkmak istercesine bize bakıyor.O kadar büyük ki hepimiz ondan korkuyoruz.Sarı tüyleri hem parlak hem de yumuşak görünüyor

Resme bakarak bir betimleme de sen yapabilir misin?

Aferin çocuklar hepiniz harikasınız

Bilgi Yuvamızın Kuzucukları