Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİM SAHALARDA BAKIM.
Advertisements

DEZENFEKSİYON.
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Mastitis İzleme Programı
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
Suni Tohumlama ve Döl Tutma
KABA YEMLER.
Zantedeschia aethiopica
HAYVANSAL ÜRETİM YAPILARI
SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
Plan: 1000 İnek Siparişveren : Siparişalan :
TARIMSAL KÜMELENME MODELİ NEDİR ?
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
SÜTÇÜ SIĞIR İŞLETMELERİNDE SÜRÜ YÖNETİMİ
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
İnek Konforu This presentation will deal with the subject Cubicle Design and with special emphasis on the design of the partition. The first documented.
FASULYE.
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
ORGANİK GÜBRE NEDİR Bitki besin maddelerini bünyesinde organik bileşikler halinde bulunduran, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzelterek bitki.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
NATURAL SHIELD ISI YALITIM SIVASI
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
GÜBRELER.
MİSTRAL ‘‘Ancak Sağlıklı Sürüler Kazandırır…’’
Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis
YEŞİL BİNALAR ve MODERN SARAYLAR PROJESİ
KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Ahır Gübresinin Önemi ve Yönetimi
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Kompost yapımı Doğal Composting is recycling naturally Geri Dönüşüm.
Etkin Cami Halıları Temizliği. Türkiye’de Cami Zeminleri Birçok cami ve ibadethanede yer alan halılar; Tarihi Yüksek kaliteli, Uzun ömürlü ve Genellikle.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Kuru Halı Temizliği
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Etlik Tavuk Gübrelerinin Kompostlanma Sürecindeki Değişimler Gökhan ÇAYCI1, Çağla TEMİZ1, Sonay SÖZÜDOĞRU OK1, Gamze DEPEL2 1Ankara Üniversitesi Ziraat.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Mastitis.
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Damızlıkların Bakımı.
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
Barınak Kaz yetiştiriciliğinde maliyetli ve özel bir barınağa gereksinim yoktur. Kazlar genelde besinin ilk haftasında rahat ve su geçirmez bir barınağa.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 3.Madde ve Isı HALİM GÜNEŞ.
TÜTÜN.
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
Sütün oluşumu.
Sunum transkripti:

Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır Prof. Dr. Şeref İNAL

Kompost ahırlar Serbest ve duraksız

Kompost ahırlar Duvarsız ve kompost altlıklı 100 sağmal inek kapasiteli kompost ahır ölçüleri

Kompost ahır Geniş ve yanları açık dinlenme alanı

Kompost ahır Yüksek saçak ve çatı

Kompost ahır Küçük sürüler için Büyük sürülerde gruplar için Daha rahat, özgür Uzun süre ve doğal pozisyonda yatabilirler Zemin yumuşak

Kompost ahırlar İnekler sağımdayken günde 2 kere ≈ 10 dk kompost karıştırılır Karıştırma çok ÖNEMLİDİR…

Kompostlama Aerobik bir süreç – Oksijenli yanma Dışkı ve idrar mikroorganizmalar tarafından parçalanır Yeterli organik madde olmalıdır

Avantajları; İnekler daha dirençli Zararlılar ölür Daha az kokar Patojen mikroorganizmalar Virüsler Larvalar Tohumlar Daha az kokar Tohumlar ölür

Kompostlama %50-60 nem Oksijensiz yanma olursa; Kurursa soğur Aşırı ıslaksa soğur Oksijensiz yanma olursa; Kötü kokular Soğuma

Kompost ahırlar Homojen karışım Mikroorganizmalar Fazla nem Isınma Topaklanma Çamurlaşma

Dışkı Yönetimi Dışkının %25-40 kadarı yem yeme yolunda Yaklaşık %60-75 kadarı kompost içinde Ahır temizliği; Yılda bir kere sonbaharda Yılda iki kere ilkbahar ve sonbaharda Depolama giderini azaltır Yanmış gübre olarak değerlendirilir 12-20:1 C/N oranı

Verimlilik İnekler daha temiz (2,66) Süt veriminde artış (%89) Ortalama 955 kg 395 - 1331 kg 29,3 kg dan 30,7 kg a Sürüden çıkarma oranı azalır %25,4 den %20,9 a Verimli hayat süresi uzar

Topallık Ayak hastalıkları daha az Klinik topallık (hareket skoru ≥ 3) Daha fazla yatma ve yumuşak zemin Klinik topallık (hareket skoru ≥ 3) Serbest duraklı %24,6 – 27,8 Bağlı duraklı %19,6 Kompost ahırda %7,8 2 ahırda hiç ayak hastalığı yok Bir başka çalışmada Serbest duraklı %13,1-15,9 Kompost ahırda %4,4

Lezyonlar Tarsal eklemlerde lezyon 7 ahırda lezyon yok Kompost ahırda %25,1 %24,1 kıl dökülmesi ve %0,97 şişlik Serbest duraklı ahırlarda %73 %14,1 şişlik Kum duraklı ahırlarda %1,8 şişlik 7 ahırda lezyon yok

Döl verimi Kızgınlık gösterme ve gözleme Gebelik oranı Dönme oranı %25,9 artmış Gebelik oranı %34,5 artmış Dönme oranı %25,4 den 20,9 a düşmüş Buzağılama aralığı kısalmış 14,3 aydan 13,7 aya

Rahatlık Yatma süresi 9,34 saat Yatma sayısı 11 Yatış süresi 50,8 dk Daha fazla adım atar %43,3 yatıyor 10.457 kg süt / lak 73 inek / işletme

Mastitis 12 çiftlikte çalışılmış Daha az mastitis %67 sinde mastitis azaldı %43 ünde SHS azaldı Birinde Str, Agalactiae Birinde Staph, Aureus Beşinde coliform Altısında non-aga, Str, Daha az mastitis %12 düşmüş %35,4 den %27,7 ye

Kaliteli süt Daha az SHS 88,000 - 658,000 Ortalama 325,000

Bakteri Sayısı Altlıkta bakteri miktarı Ortalama 9,122,700 cfu/cm3 2,035,562 ile 22,562,604 arası Altlıkta 1,000,000 koloni/ml koliformdan fazladır Sağım öncesi temizlik iyi yapılmalı

Kompostlama 30 cm derinlikte 55 - 65 °C ısı gereklidir Isı düşerse çamurlaşır Isı artarsa kurur Kurursa toz artar göz tahrişine pnömoniye

Kompostun yapısı Ortalama Değişim Aralığı Tavsiye Edilen Kompost Isısı (° C) 42 24–59 54-66 Nem (%) 54,4 28–78,9 50–60 pH 8,5 6,5–9,9 6,5–8,0 Azot (%) 2,54 0,57–4,22 Fosfor (ppm) 3247 378–6668 Potasyum (ppm) 15,27 2,57–29,57 C:N oranı 19,5:1 10,9–87,5 25:1–30:1 Elektrik İletkenliği (mmhols/cm) 9,6 2,4–20,5 Maksimum 10

Havalandırma Ahırın havalandırılması Kompostun havalandırılması İneklerin ısısı ve nemi Kompostun ısısı ve nemi 8 adet 90 cm çapında fan Yan duvarlar perde

Altlık Bıçkı tozu Hızar talaşı Kuru ve kaliteli olmalı %18 nem Çam veya yumuşak ağaçlar Mısır koçanı, soya samanı, keten samanı kullanılabilir

Kompostlama Sedir ve Karaceviz talaşı kullanılmamalı Mısır sapları, atık saman ve hububat samanı su tutar

Alternatif Altlıklar Çin’de 2.000 başlık İsrail’de Bazı yetiştiriciler Pirinç kabuğu (çeltik) ve Pamuk samanı kullanılmış İsrail’de Bazı yıllar hiç Bazı yetiştiriciler Mısır sapı ile buğday sapını karıştırarak

Kompost yönetimi Başlangıçta 45-60 cm serilebilir İneklere yapışacak kadar nemliyse 10-20 cm eklenir

Kompost yönetimi Kompost 120 cm birikebilir En az 25-30 cm en çok 40-45 cm karıştırılır

Kompost yönetimi Parmaklık olmalı Duvar beton ve sağlam olmalı 35-50 m de bir çıkış yolu bırakılmalı

Kompost yönetimi Yem yeme yolu temizlenmeli 2-5 haftada 18 ton talaş temini Talaşın depolanması 1-1,8 TL/inek/gün

Bazı ölçüler İnek başına en az 7 m2 kompost alanı Fresh grupta 9-11 m2

Bazı ölçüler Yem yeme yolu 3,6-4,2 m Kompost duvarı 120 cm Ahır saçak yük. 480 cm Mahya aralığı 300 cm taban genişliği için 5 cm Saçak çıkıntısı 90 cm

Suluklar 15-20 ineğe 60 cm suluk Yemliğe bitişik Dinlenme alanına bitişik