İçermeci Eğitim Zara Todd. Hakkımda 29 yaşındayım ve İngiltere, Londra’danım.. Genç engelli kişilerin kendi haklarını nasıl savundukları üzerine doktora.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal yaşamda bazı gelişmeler öylesine tam olur, bazı haklar öylesine işlerlik kazanırlar ki zamanla bu haklara sahip olanlar dahi bunları olağan.
Advertisements

FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
HEAD START PROJESİ.
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi Işığında Mevzuata Bir Bakış Av. Güler POLAT.
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
Kalite Çerçevesinin Etkili Kullanımı Dr Marleen Collins.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ VE REHBERLİK HİZMETLERİ
ÇOCUK HAKLARI.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
ÖĞRETMENLİK M E S L E Ğ İ.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ (EOB) EOB’nin Kuruluşu 2006 yılında onaylanan ve 2010 yılında revize edilen “Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
İŞBİRLİĞİYLE ÖĞRENME.
Çocuk Hakları ve önemi Arzu Mahmud VII.
Engellilere Yönelik Toplum Temelli Rehabilitasyon ve Sosyal Model
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
Zihin Engellilerin Eğitimi-2
Buluş Yoluyla Öğrenme.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
HBÖ Strateji belgesi eğitime erişimlerini Öğrenmeye değer veren bir sistem içinde istihdam fırsatlarını artırmak amacıyla kişilerin eğitime erişimlerini.
DİĞER TUTUMLAR.
Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin İzlenmesi (BMEHS) Kapka Panayotova Bağımsız Yaşam Gençlik Yaz Okulu İstanbul, Türkiye 2.
İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.
Onurlu, güçlü ve görünür. KA (Kişisel Asistanlık) nedir? ve kendi ülkenizde gerçek olmasını nasıl sağlarsınız?
BEN OLMADAN BENİM ADIMA HİÇ BİR ŞEY! Bağımsız Yaşam hareketinin merkezinde “engelli bireyler” in kendileri vardır. Engelli bireyler, kendi hayatlarına.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
BÜTÜNLEŞTİRME.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
Çocuklar niçin spor yapmalı? Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine katkıda bulunur.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
BİRLİKTE BAŞARIRIZ Bütünleştirme Kapsamında Eğitim Uygulamaları Haziran 2013.
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Özel Gereksinimli Bireyler için Haklar ve Hizmetler
DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
Sunum transkripti:

İçermeci Eğitim Zara Todd

Hakkımda 29 yaşındayım ve İngiltere, Londra’danım.. Genç engelli kişilerin kendi haklarını nasıl savundukları üzerine doktora yapıyorum. İngiltere’de engelli hakları için kampanya yürüten kuruluşlar için çalıştım ve İngiltere hükümetine engelli politikası konusunda danışmanlık yaptım. Doktoraya başlamadan önce İngiltere’de içermeci eğitim için kampanya yürüten bir kuruluşta çalıştım. Londra’da sağır ve engelli kişilerin kuruluşunun başkanıyım. Eğitimime engelli çocuklar için oluşturulmuş bir özel eğitim okulunda başladım.

Engellilik ve Eğitime dair Sosyal Model Engellilik toplumdaki engellerin bir sonucu olarak oluşur. Toplumdaki engeller 3 gruba ayrılır:  Çevresel / fiziksel erişilebilirlik  Tavırlar  Kurumsal yapılar(örneğin sizi pek çok kağıt yükü altında bırakan uygulamalar) Eğitim konusunda insanlar genellikle bu engellerin tümüyle birden karşılaşırlar.

Eğitim Türleri Dışlama – Eğitime erişiminize izin verilmez ya da eğitimden koparılırsınız. İngiltere’de özel eğitim ihtiyacınız varsa eğitimden dışlanma riskiniz 6-8 kat daha fazla. Ayırma–Ayırma engelli öğrenciler, engelli olmayan öğrencilerden ayrıştırılarak ‘özel’ okullara yerleştirildiğinde gerçekleşir. Genelde bu okullar örgün eğitim okullarıyla aynı çeşitlilikte olanak sunmazlar.

Kaynaştırma Kaynaştırma ve içerme sık sık birbirinin yerine kullanılır ama aynı şey değildirler. Kaynaştırma engeli olan öğrencileri örgün eğitime katmak, ama kişinin ihtiyaçlarına göre düzenlemeleri yapmamaktır. Kaynaştırma herkesin halihazırda işleyen sisteme uyum sağlamasını bekler. Bu yaklaşımın uzun vadede bir faydası yoktur.

İçerme İçerme insanların farklı oluşlarını anlayan ve bunu teşvik eden bir yaklaşıma sahip olmak anlamına gelir. İçermeci bir yaklaşım insanlara eşit bir biçimde değer verir, saygı duyar ve onlara kucak açar. Bu yaklaşımı benimsemek bireylerin herhangi bir anaakım etkinliğe tümüyle katılabilmelerini sağlar. İçermeci olmak dinlemek, değişime açık olmak ve karşınızdaki kişiyle çalışmak anlamına gelir. Bir kişinin bir engelinin olması onun nasıl içermeci olunacağını bildiği anlamına gelmez. Grup üyeleri değiştikçe içermenin nasıl sağlanacağı da değişir. İçermeci olabilmek için herkese ihtiyaç vardır.

Bazı İçermeci Eğitim İlkeleri Çeşitlilik tüm toplulukları zenginleştirir ve güçlendirir. Toplum tarafından her bir bireyin farklı öğrenme tarzına ve başarısına eşit bir biçimde değer verilir, saygı duyulur ve övülür. Tüm öğrencilerin bireysel gereklilik ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak potansiyellerini gerçekleştirmeleri mümkün kılınır. Destek, tüm öğrenme deneyimi boyunca esirgenmez ve tümüyle sağlanır.

İçermeci Eğitim İlkeleri-devam Tüm öğrencilerin kendi yaş grubundan kişilerin arkadaşlığına ve desteğine ihtiyacı vardır. Tüm öğrenciler kendi yerel topluluklarında eşit bireyler olarak eğitim görürler. İçermeci eğitim örgün eğitim içindeki ya da dışındaki kaynaştırma eğitiminin muadili değildir.

Eğitim Hakkı Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, Madde 24: “Taraf Devletler engellilerin eğitim hakkını tanır. Bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için…”

İçermeyi teşvik etmek için bazı fikirler Farklılaştırılmış müfredat Okullarda liderlik ve öğrencilerin seslerini duyurmaya teşvik edilmesi Esnek öğretim Arkadaşlığı desteklemek

İçerme konusunda bazı kaynaklar İçermeci Eğitim Birliği (ALLFIE) İngiltere’de ve Avrupa’da içermeci eğitimi desteklemek için birtakım kaynaklar geliştirdi: Genç bireyler ve aileleri tarafından çekilen ve destekçilerini anlatan film Daha fazla fikir ve tavsiye için bkz: (aileler, engelli bireyler vehttp://allfie.org.uk/pages/work/resources.html#eu uzmanlar için rehberler)