KAĞITHANE ANADOLU LİSESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
Advertisements

YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
DERS SEÇİMİ NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
VKV KOÇ ÖZEL LİSESİ 2010 – SINIFLAR DERS SEÇİM SÜRECİ HAKKINDA
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
Efor Dershanesi Rehberlik Birimi
DERS SEÇİMİ DERS SEÇİMİ. DERS SEÇİMİ DERS SEÇİMİ.
DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
DERS SEÇİMİ.
2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ
HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ VE SEÇMELİ DERSLER
MESLEK SEÇİMİ.
HARUN ÇAKMAK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
YGS / LYS RAHMİ SİNANKILI.
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
Sait Gürsoy’la Başarıya Doğru. Bakış Açısı 1950’li yıllar: “Ne bulursam onu alırım.” 1970’li yıllar: “Neyi alabilirsem onu alayım.” 2010’lu yıllar: “Ne.
DERS SEÇİMİ.
DERS SEÇİMİ.
Üniversite Seçerken... Akademik/ Profesyonel Kadro Burslar (OSYM/ Başarı Bursları) Kent/ Kampüs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitimi Akademik Olanaklar o Bölüm.
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
2014 SINAV SİSTEMİ.
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
DERS SEÇİMİ BETÜL KAYA REHBER ÖĞRT.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Ders seçimi veli, “öğrenci” tarafından yapılır.
DERS VE MESLEK SEÇİMİ.
AL İ GÜRAL L İ SES İ REHBERL İ K SERV İ S İ İnsan hayatında, geleceğini etkileyecek karar verme dönemleri vardır. Bu kararlardan biri de “Meslek Seçimi”
PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL 2012 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) DERS SEÇİMİ
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
FINDIKLI MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
YGS-LYS SUNUMU.
2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 29 Ağustos 2009 Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Yeni Sistem.
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
9. sınıfı başarısı hangi meslek = uygun dersler istediği üniversite bölümünü puanı kırılmadan Ders seçimi sisteminde öğrenim gören bir öğrencinin alanı.
H.Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
YGS VE LYS FAT İ H SULTAN MEHMET ANADOLU L İ SES İ PS İ KOLOJ İ K DANIŞMA VE REHBERL İ K SERV İ S İ.
Yusuf URHAN-Uzm.Psikolojik Danışman
REHBERLİK SERVİSİ Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, alan/dal dersleri (mesleki ve teknik ortaöğretim okulları) ve seçmeli dersler bölümleri.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
YGS & LYS Yükseköğretime Geçiş SınavıLisans Yerleştirme Sınavı ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( 2013 )
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 1.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
ATA ANADOLU LİSESİ. TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞINA 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF KAZANIMLARI SORULAR ANLAMA VE YORUMLAMAYA.
DERS SEÇİMİ.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
DERS VE MESLEK SEÇİMİ 2016/2017 öğretim yılı Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi 10.sınıflar sunumu.
11. Sınıf Seçmeli Ders Bilgilendirme Sunumu
9. Sınıf Seçmeli Ders Bilgilendirme Sunumu
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
YGS ve LYS.
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunusu
Sunum transkripti:

KAĞITHANE ANADOLU LİSESİ TÜLAY ONUR PSİKOLOJİK DANIŞMAN

SEVECEĞİN BİR İŞ SEÇERSEN, YAŞAMINDA BİR GÜN BİLE ÇALIŞMIŞ OLMAZSIN 11.04.2011

MESLEK SEÇİMİ = HAYAT SEÇİMİ

Meslek Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar; Öğrencinin kendi özelliklerini tanıması. Yetenekleri, İlgileri, Beklentileri, Kişilik Özellikleri Mesleklerin özelliklerini tanıması. Kendi özellikleri ile, mesleklerin özellikleri arasındaki ortak noktaları bulması gereklidir.

Meslek Seçiminde Toplumumuza özgü, etkili olabilecek faktörler; Anne–babaların arzularına uymak, Beğenilen–sevilen kişilerin mesleklerine özenmek, Günümüzde popüler olan mesleği edinmek, Daha çok para kazanılan mesleği seçmek, Toplum içinde sadece saygınlığı olan meslekleri seçmek, Öğretmenlerin uygun gördüğü meslekleri seçmek, İş bulması kolay olan meslekleri seçmek, Üniversiteye girmeyi kolaylaştıran, düşük puanla yerleşilen meslekleri seçmek Sevildiği sanılan meslekleri seçmek, (Sadece olumlu özellikleri tanınarak yanılgıyla seçmek) Hayallerle geliştirilen idealdeki meslekleri seçmek,

ANNE BABALARIN GÖREVLERİ Yaz tatilinde çalışmak isteyen çocuğumuzu yüreklendirmek; çalışması için olanak yaratmak , Toplumca “kariyeri“ yüksek olduğu belirtilen bir meslekten çok; kendini gerçekleştirebileceği, mutlu ve başarılı olabileceği bir mesleği seçebilmesi fırsat vermek, Mesleğin seçilmesi sorumluluğunu çocuğumuza bırakıp üzerimize almamak, biz yetişkinlerin çocuk için neyin iyi olduğuna karar verip bir mesleğe yönlendirmemek, Meslek seçimi sorumluluğunu çocuğa bırakarak onun kendi geleceği için çaba harcamasını ve uygun alanı keşfetmesine fırsat tanımak, Deneyimlerimizi mesleği belirlemede, yönlendirmede kullanmak yerine, çocuklarımızın önlerindeki engelleri, seçenekleri, ayrıntıları, bilgiye ulaşma yollarını göstermede kullanmamız, gençlere daha çok yardımcı olacaktır. Çocuğumuzun zayıf olduğu yönleri yerine güçlü olduğu yönlerini vurgulamaya çalışmalıyız.

Meslek seçiminde bazı olumsuz anne ve baba tutumları Ben olamadım sen olacaksın”: Eğer böyle bir anlayışınız varsa belki kendi hayal kırıklığınızı çocuğunuza da yaşatıyor olabilirsiniz.  “Komşunun çocuğu oldu ama...”: Komşularımızın , akrabalarımızın, arkadaşlarımızın çocukları ile bizim çocuğumuzun farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Çocuğumuz akranları ile rekabet edebilir, bu onun yaşantısı ancak biz yetişkinler çevremizle rekabetimizde çocuklarımızı kullanmamalıyız. Bu rekabet çocuğumuzun kendilik saygısının düşmesine neden olabileceği gibi gerçek yeteneklerini ve kapasitesini ortaya koymasına da engel olabilir.   “Bak kardeşin”: Dikkatli bir anne - babaysanız çocuklarınızın birbirlerinden ne kadar çok olumlu veya olumsuz etkilendiklerini fark etmişsinizdir.“Bakkardeşin ...” diye başlayan her cümle onların kıskançlığını kışkırtacak, biri bir süre hep başarılı olurken diğeri sürekli başarısızlığa doğru sürüklenecek, başarısız olan kendisini toplamaya başladığında, başarılı olanın birden başarısının düştüğünü göreceksiniz. “Ancak senin gibi bir tembel bu alanı seçer...”: Çocuğunuzu küçümsemek, değersiz görmek , alay etmenin onun yaşamla mücadelesini zayıflatmanın dışında bir etkisi olmaz.

ÖSYS (ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ) SINAV SİSTEMİ

1. AŞAMA SINAVI YGS (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Üniversiteye Yerleştirmede: %40 etkilidir.

Temel Matematik Ağırlıklı YGS-2 Fen Bilimler Ağırlıklı YGS-3 YGS'DE HANGİ TESTTEN KAÇ SORU ÇIKACAK? Türkçe Temel Mat. ( 40 Soru ) Sosyal Bil. ( 40 Soru ) Fen Bil. ( 40 Soru ) Matematik Geometri Tarih Coğrafy a Felsefe Fizik Kimya Biyoloji 40 28 12 17 13 10 14 Toplam 160 Soru Sorulacak. / 160 Dakika YGS AĞIRLIKLI PUANLAR YGS-1 Temel Matematik Ağırlıklı YGS-2 Fen Bilimler Ağırlıklı YGS-3 Türkçe Ağırlıklı YGS-4 Sosyal Bilimler Ağırlıklı YGS-5 Türkçe-Matematik Ağırlıklı YGS-6 Matematik Türkçe Ağırlıklı

TESTLERİN AĞIRLIKLARI YGS PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI TÜRKÇE SOS.BİL. T.MAT. FEN BİL. YGS-1 20 10 40 30 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 37 33 YGS-6

YGS SONUCU TABAN PUAN BARAJ İŞLEVİ TABAN PUANI-1 140 - 180 AÖF ve ÖNLİSANS PROGRAMLARI TABAN PUANI-2 180 * LYS SINAVLARINA GİRME HAKKI * YGS İle Öğrenci Alan Bölümleri Tercih Etme Hakkı

LYS:Lisans Yerleştirme Sınavı 2.AŞAMA SINAVI: LYS LYS:Lisans Yerleştirme Sınavı LYS 1 LYS 2 LYS 3 LYS 4 LYS 5 Matematik-Geometri Fen Bil. Edeb.-Coğ. Sosyal Bil. Dil Sınavı Sınavı Sınavı Sınavı Sınavı Üniversiteye Yerleştirmede: %60 etkilidir.

MF (MATEMATİK-FEN) TM TS DİL LYS-5 Yabancı Dil 80 120 LYS-1 Matematik (Fen Grubu Dersleri Seçen Öğrenciler) LYS-1 Matematik Geometri+Analitik Geometri 50 22+8 75 45 LYS-2 Fizik Kimya Biyoloji 30 TM (TÜRKÇE-MAT.) (TM Grubu Dersleri Seçen Öğrenciler) LYS-3 Türk Dili (Dil ve Anlatım) ve Edebiyatı Coğrafya-1 56 24 85 35 LYS-1 Matematik Geometri+Analitik Geometri 50 22+8 75 45 TS (TÜRKÇE-SOSYAL) (Sosyal Grubu Dersleri Seçen Öğrenciler) LYS-3 Türk Dili (Dil ve Anlatım) ve Edebiyatı Coğrafya-1 56 24 85 35 LYS-4 Tarih Coğrafya-2 Felsefe Gurubu (Psikoloji-Sosyoloji-Mantık) 44 16 30 10+10+10 65 25 45 DİL (Yabancı Dil Dersleri Seçen Öğrenciler) LYS-5 Yabancı Dil 80 120 11.04.2011

HESAPLANACAK HAM PUANLAR YGS YGS-1 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6 MF MF-1 MF-2 MF-3 MF-4 TM TM-1 TM-2 TM-3 TS TS-1 TS-2 DİL DİL-1 DİL-2 DİL-3

LYS PUAN TÜRLERİ MF GRUBU PUAN TÜRLERİ Testlerin ağırlıkları (%) YGS LYS-1 LYS-2 Türkçe T.Mat. Sos. Bil. Fen Mat. Geo. Fizik Kimya Biyoloji MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22

TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%) TM GRUBU PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%) YGS LYS-1 LYS-3 TÜRKÇE T.Mat. Sos. Bil. Fen Mat. Geo. TD ve ED. COĞ-1 TM-1 14 16 5 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15

TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%) TS GRUBU PUAN TÜRLERİ Puan Türü TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%) YGS LYS-3 LYS-4 TÜRKÇE T.Mat. Sos. Bil. Fen TD ve ED. COĞ-1 TARİH COĞ-2 FEL.GR. TS-1 13 10 12 5 15 8 7 TS-2 18 6 11 25

YABANCI DİL GRUBU PUAN TÜRLERİ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%) YGS Y.DİL TÜRKÇE T.Mat. Sos. Bil. Fen Yabancı Dil DİL-1 15 6 9 5 65 DİL-2 25 7 13 50 DİL-3 48 20

TEMEL YETENEKLER TESTİ 9-11 YETENEKLERİNİN SONUCU http://mbs.meb.gov.tr (YETENEK – İLGİLER – DEĞERLER) Akademik Benlik Kavramı Ölçeği Sonucu YETENEK -İLGİLER TEMEL YETENEKLER TESTİ 9-11 YETENEKLERİNİN SONUCU

DERS SEÇİMİ

Ders seçimi nedir? 9. Sınıfı bitiren öğrenciler Üniversitede okumak istedikleri programa uygun ders seçerler. Puan Türleri: MATEMATİK-FEN (MF) Puan türene göre /Sayısal TÜRKÇE-MATEMATİK(TM) Puan türene göre /Eşit Ağırlık TÜRKÇE-SOSYAL(TS) Puan türene göre /Sözel Yabancı Dil (Y.DİL)

Ders seçimi ne zaman ve nasıl yapılır? Ders kesimini izleyen 5 iş günü içinde ders seçimi yapılır. Sınıf Rehber öğretmeni- veli - öğrenci birlikte ders seçimi yapılır. Seçilen dersler, öğrenci veya velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir. Örnek seçmeli ders dilekçesi öğrencilerimize müdürlüğümüz tarafından verilecektir. Öğrenci ve veli tarafından örnek dilekçe üzerinde seçmeli derslerin işaretlenip müdürlüğümüze verilmesi gerekmektedir. Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Seçmeli bir dersin okutulabilmesi için en az 10 öğrenci tarafından seçilmesi gerekir .

  Ders seçiminin önemi; *Lise 1. sınıfın sonunda seçilecek dersler, öğrencilerin YGS-LYS’de yapacakları tercihlerde etkili olacaktır. *Liseden mezun olana kadar okuyacakları ders başarılarını ve yıl sonu sınıf geçme başarılarını belirleyecektir. *Lisede elde ettikleri başarı puanları Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı olarak YGS-LYS puanlarına eklenecek ve sınav başarılarına etki edecektir. *Ders seçimi öğrencinin ilgi-ve yetenekleri dikkate alınarak bu doğrultuda, gelecekte gitmeyi planladığı meslekler için, gerekli puan türünü temsil eden dersler olmalıdır.

Ders seçiminin önemi; YGS-LYS sonunda tercih etmek istediğimiz meslekleri kapsamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Zira gelecekte istenilen meslek alanı için, gerekli puanı oluşturan dersler dışında ders seçildiğinde istenilen meslek grubu için gerekli soruları cevaplamakta zorlanabilirler.

LYS de puan türlerine kaynaklık eden dersler nelerdir? MF: Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Geometri TM: Matematik, Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Geometri TS: Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Tarih, Coğrafya,Felsefe Grubu Yabancı Dil: Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Yabancı Dil

9.Sınıf sonrasında 10.sınıflar için MF Puan türüne göre dersler ZORUNLU SEÇMELİ DERS SAATİ MATEMATİK   2 4 GEOMETRİ 1 FİZİK 3 KİMYA BİYOLOJİ DİL VE ANLATIM TÜRK EDEBİYATI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TARİH COĞRAFYA YABANCI DİL 2.YABANCI DİL BEDEN EĞİTİMİ GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ DİĞER SEÇMELİ DERSLER REHBERLİK VE YÖNLENDİRME TOPLAM 21 14 (Seçebileceği Toplam Ders saati) TOPLAM DERS SAATİ SAYISI 35

9.Sınıf sonrasında 10.sınıflar için TM Puan türüne göre dersler   ZORUNLU SEÇMELİ DERS SAATİ DİL VE ANLATIM 2 TÜRK EDEBİYATI 3 1 MATEMATİK 4 GEOMETRİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TARİH  2 COĞRAFYA PSİKOLOJİ YABANCI DİL 2.YABANCI DİL BEDEN EĞİTİMİ GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ REHBERLİK VE YÖNLENDİRME DİĞER SEÇMELİ DERSLER TOPLAM 21 14 (Seçebileceği Toplam Ders saati) TOPLAM DERS SAATİ SAYISI 35

9.Sınıf sonrasında 10.sınıflar için TS Puan türüne göre dersler   ZORUNLU SEÇMELİ DERS SAATİ DİL VE ANLATIM 2 TÜRK EDEBİYATI 3 1 COĞRAFYA TARİH PSİKOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ YABANCI DİL 4 MATEMATİK GEOMETRİ 2.YABANCI DİL BEDEN EĞİTİMİ GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ DİĞER SEÇMELİ DERSLER  2 REHBERLİK VE YÖNLENDİRME TOPLAM 21 14 (Seçebileceği Toplam Ders saati) TOPLAM DERS SAATİ SAYISI 35

14 (Seçebileceği Toplam Ders saati) 9.Sınıf sonrasında 10.sınıflar için Yabancı Dil Puan türüne göre dersler 10-Y.DİL   ZORUNLU SEÇMELİ DERS SAATİ DİL VE ANLATIM 2 TÜRK EDEBİYATI 3 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TARİH COĞRAFYA YABANCI DİL 4 6 2.YABANCI DİL BEDEN EĞİTİMİ GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ DİĞER SEÇMELİ DERSLER 2  REHBERLİK VE YÖNLENDİRME TOPLAM 21 14 (Seçebileceği Toplam Ders saati) TOPLAM DERS SAATİ SAYISI 35

Diğer Seçmeli Dersler • Bilgi Kuramı (1–2) • Demokrasi ve İnsan Hakları (1) • Sosyal Etkinlik (1) • Proje Hazırlama (1) • Bilgi ve İletişim Teknolojisi (1–2) • Astronomi ve Uzay Bilimleri (2) • Diksiyon ve Hitabet (1) • Sanat Tarihi (2)

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM