Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Test Geliştirme ve Madde Analizi
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Öğretim Görevlisi: Hasan Avcıoğlu Doç. Dr. Gönül Akçamete
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
Grup adı : Phoenix Kübra İŞERİ Gizem TÜRKCAN
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI
MESLEKİ OLGUNLUK ÖLÇEĞİ
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ DENGE SENA KARAKÖSE M.MERVE KAPLAN.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
NOKTA ŞEYMA ARPACIKTAŞ – İSMAİL BÜYÜK
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
Hazırlayan Abdulkadir KOÇ Serdar AVŞAR
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
GİRİŞ Bağlanma doğumdan itibaren gelişen ve yaşam boyu devamlılık gösteren bir fenomendir. Bowbly bağlanmayı özellikle gerilim yaratan durumlarda bakım.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Yrd.doç.dr.h.deniz gülleroğlu
Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Anket ve Likert Ölçekler
Sunum transkripti:

Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi

GRUP MİNA Selen ÖDEMİŞ Fatma Tuğba ÇOBAN

Araştırmanın Amacı: Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeyini ve özsaygılarını geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı kullanarak üniversite öğrencilerinin utangaçlığın ve benlik saygılarının üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır.

Literatür Taraması: Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeyini etkileyen faktörler (Galip YÜKSEL G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 3 (2002) 37-57) Türki Cumhuriyetleri Öğrencilerinin Utangaçlık Düzeylerini Etkileyen Faktörler: Gazi Üniversitesi Örneği Yard. Doç. Dr. Galip YÜKSEL∗

Alt Amaçlar; Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerinin özsaygıları üzerinde etkisi var mıdır? Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerinin özsaygıları üzerindeki etkisi cinsiyete göre farklılaşmakta mıdır? Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerinin özsaygıları üzerindeki etkisini çoğunlukla yaşamını geçirdiği yaşadığı yere göre farklılaşmakta mıdır?

Yöntem: Bu çalışma, öğrencilerde var olan utangaçlık düzeylerinin ortaya konması ve özsaygılarının anlamlı bir yor dayıcısı olup olmadığının araştırılması nedeniyle etkisi tarama çalışmasıdır. Örneklem: Bu araştırma için , 2015-2016 yıllarında eğitim öğretim gören Melikşah Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesinde eğitim gören 40 ı kız 20 si erkek olmak üzere toplamda 60 öğrenciye ölçekler uygulanmıştır.

Veri Toplama Süreci: Ölçeğin kullanım aşamasında, öncelikle ölçülecek özellik olan ‘utangaçlık ölçeği’ ve ‘özsaygı ölçeği’ araştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerden kişisel bilgi formu doldurması da istenmiştir. Melikşah üniversitesi ve Erciyes üniversitesindeki öğrencilere 20 sorudan oluşan utangaçlık ölçeği ve 58 soruluk ise özsaygı ölçeği uygulanmıştır.

Veri Toplama Araçları Utangaçlık Ölçeği: İlk olarak Cheek (1990) tarafından geliştirilen, geçerlik (,96) ve güvenirliği (,88) yüksek olan ‘Shyness Scale’, ‘Utangaçlık Ölçeği’nin Türkçeye çevrilmesiyle başlanmıştır. 13 madde olan ölçek İngilizceyi ve Türkçeyi iyi bilen bir kişi, ayrıca Psikolojik Danışman ve Rehberlik alanında uzman tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Daha sonra Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesinde 300 kişiye uygulanmıştır. Aynı olan maddeler çıkartılıp yerine 13 madde eklenerek 20maddelik bir ölçek oluşturulmuştur. Ölçeğin Puanlaması: Utangaçlık ölçeği, 20 maddeden oluşmuştur. En yüksek alınabilecek puan 100, en düşük ise 20’dir. Puanın yüksek olması, bireyin kendisini ‘utangaç’ olarak algıladığı biçimde değerlendirilmektedir.

Coopers Özsaygı Ölçeği:58 sorudan oluşan Okul Formu’nda maddelerin 50’si özsaygı ifadesi, 8’i yalan skalasını oluşturmaktadır; yalan maddeler, öğrencinin savunmacı tutumunu ölçmek içindir. Özsaygı sorularından özsaygıyı ifade eden toplam bir puan elde edilmekte; eğer arzu edilirse dört alt skalası için de puan hesaplanabilmektedir: Genel Özsaygı, Sosyal Özsaygı, Arkadaşlığa İlişkin Özsaygı, Ebeveynlerle ilgili Özsaygı, Akademik Özsaygı (Coopersmith, 1991 Akt. Sezer, 2001). Ölçeğim Puanlaması: Ölçeğin kısa formu ilk 25 madden oluşur. Kısa formdan alınabilecek maksimim puan 25 ya da 25x4=100 puandır. Cevap anahtarında verilen her beklenen yanıta 1 ya da 2, beklenmeyen yanıta ise 0 puan vermelisin. Elde edilen puanlarının yüksekliği, özsaygının yüksekliği, puanların düşüklüğü ise özsaygı düzeyinin düşüklüğü anlamına gelir.

Veri Analizi : Araştırma analizinde öncelikle utangaçlık ve özsaygı arasındaki dağılıma bakılıp IBM SPSS Statictic 17 paket programından yararlanılmıştır. Utangaçlık seviyelerinin özsaygı üzerinde bir etkisinin olup olmayacağı One Way Anova kullanılmıştır. Utangaçlığın özsaygı üzerindeki etkine göre cinsiyetin ve Yaşadığı ortamın farklılaştırmasının olup olmadığını hesaplamak için İndependent-Samples T Test kullanılmıştır.

SONUÇ BULGU VE DEĞERLENDİRME Utangaçlık düzeylerinin özsaygıları üzerinde anlamı bir farklılık bulunmamıştır.

Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerine bakıldığında kızlar erkeklere göre daha utangaçtır. Ancak utangaçlığın cinsiyet üzerinde anlamlı bir farklılık yoktur. Özsaygı durumlarına bakıldığında erkeklerin kızlara oranla çok az bir farkla özsaygılarının yüksek olduğu görülmektedir. Ancak özsaygı düzeyleri karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık yoktur.

Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerinin özsaygıları üzerindeki etkisini çoğunlukla yaşamını geçirdiği, yaşadığı yere göre karşılaştırdığımızda aralarında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

ÖNERİLER Bir sonraki araştırmalar için daha geniş bir örneklem ile çalışılması, ülke genelinde farklı yaş ortalamaları ve farklı meslek gruplarına uygulamaları önerilmektedir. Utangaçlık ölçeğinin uygulaması ve anlaşılması bakımından kolay ve güvenilir bir ölçek olduğu için diğer araştırmalara da önerilmektedir. Ancak özsaygı ölçeğindeki maddeleri anlamlandırmakta güçlük çekilmiştir. Bu araştırmada sadece utangaçlıklığın özsaygı üzerindeki etkisi araştırılmıştır ancak gelecek araştırmalarda ise utangaçlık ve yalnızlığın özsaygı üzerindeki etkisinin de araştırılması önerilmektedir.

TEŞEKKÜR EDERİZ…