ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ
KANSER NEDİR ?.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
İç salgı bezleri.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
İvrindi Toplum Sağlığı Merkezi
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE KANSER
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
KANSER NEDİR? Kanser, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. 1.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
RAHİMAĞZI KANSERİ.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Servikal Kanserin Erken Tanısı
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
DENETLEYİCİ SİSTEMLER

Kadın hastalıkları.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
KANSER ve ÖNLEME.
DİYABET.
A. Erkeğin dış üreme yapıları (Şekil 15-1’e bakınız) B. Erkeğin iç üreme organları (Şekil 15-1’e bakınız) C. Erkeğin üreme fizyolojisi D. Kadının.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
SEBZELERİN FAYDALARI. Domates C ve E vitaminleri içerir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına.
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
Bilimsel Bilgiye Erişim ve Sunma
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
“Kendi Kendine Meme Muayenesi’’
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
 Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren Tbc basilinin yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen,fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen.
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
KANSE R. Kanser Nedir Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir.
HPV (Human Papilloma Virüs, Genital Siğil) DOÇ. DR. HASAN AKGÜL.
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ ZEHRA DAĞ SağlıkSlaytArşivi:
(1 - 7 NİSAN).
Sunum transkripti:

ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK

Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara hasar vermeden teşhis ve tedavi edilmesidir.

Ağrı, zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkmışsa bu hastalığın ilerlemeye başladığını, yani erken tanının yapılamadığını gösterir

En sık görülen ve erken tanı konarak ilerlemesi önlenebilen hastalıklar Şeker Yüksek tansiyon Kalın barsak, meme ve rahim ağzı kanserleri Prostat ve testis kanserleri Çocuklarda büyüme, görme ve işitme kusurları Fenilketanüri……

Kanserde Erken Tanı Birimi Ülkemizde kanser erken tanı merkezleri KETEM(Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi)’ler tarafından yürütülmektedir KETEM nerede? Nerede ? Ne zaman ?

Meme Kanserinde Erken Tanı Kendi kendine meme muayenesi : 20 yaşından başlayarak her ay yapılması önerilir

Serviks (rahim ağzı) Kanser Taraması Kadın kanserleri arasında Dünya da ikinci sırada yer alan serviks kanserinin rahim ağzından sürüntü testi ile erken tanısı konulabilmektedir Cinsel aktivite başladıktan sonra 2-3 yıl içinde 30 yaşından itibaren her kadının 5 yılda bir yaptıracağı pap-smear (sürüntü) testi ile bu kanser teşhis edilmektedir

Sonuçların doğru çıkması için tahlil yaptırmaya gitmeden önce En az 2 gün cinsel ilişkiye girilmemeli, En az 1 gün hazne su ile yıkanmamalı, En az 2 gün vajinal tedavi için krem ya da ilaç kullanılmamalıdır

KETEM Dışında Nerelere Gidebilirim Hastanelerin meme polikliniklerine ya da cerrahi / onkoloji klinikleri Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına gidilebilir KKMM ve KKTM’nin nasıl ve ne zaman yapılacağını doktorunuzdan veya hemşirenizden öğrenebilirsiniz

Testis (Er bezi) kanserlerinde erken tanı Özellikle yaş arasındaki erkeklerde sık görülür (diğer yaş gruplarına göre sıklık 2 kattır) Erken tanı-tedavi ile %95 tedavi sağlanır Erken tanının en kolay yolu ayda 1 Kendi Kendine Testis Muayenesidir