HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

İLETİŞİM ve DOĞRU ANLAŞILMA
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
tüm öğrencilere başarılar dileriz.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
Acil Durum Yönetimi Eğitimleri
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ
Bütüncül (Eklektik) Psikoterapi
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
HAZIRLAYAN SAYNUR NEVRES KAYA
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Sapkınlık, Aile ve Arkadaşlar
Kişilik Gelişimi.
1 Sağlık SlaytlarıSağlık Slaytları Sağlık Slaytları
AİLE İÇİ ŞİDDET.
YEME BOZUKLUKLARI OBEZİTE ANOREKSİYA NEVROZA BLUMİYA NEVROZA.
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
Bölüm 5 Kaygı Bozuklukları I: Özgül Fobi, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu ve Sosyal Kaygı Bozukluğu
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sahne Işıkları Ve Yanılsama Benlik Kavramı: Ben Kimim? Özsaygı Algılanan Öz Denetim Kendine Hizmet Eden Yanlılık.
Kişilik Kuramları Giriş ve kavramlar.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Bireysel Farklılıklar ve Engellilere Yönelik Tutumlar
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Saldırganlık Nedir? Bazı Saldırganlık Kuramları Nelerdir? Saldırganlık Üzerindeki Bazı Etkiler Nelerdir? Saldırganlık.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : İknaya Götüren Yollar Nelerdir? İkna Etmenin Temel Ögeleri Nelerdir? Sıra Dışı İkna: Tarikatlar Nasıl Beyin Yıkıyor?
DİĞER TUTUMLAR.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
Psikolojik Hizmetler Klinik Psikolog Barış Gürkaş.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı.
Eylem İçin Çevresel ÇağrıSürdürülebilir Yaşam Sağlama Maddiyatçılığın Ve Zenginliğin Sosyal Psikolojisi HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
TUTUM VE DAVRANIŞLAR Şifa Üniversitesi
PSİKOHİPNOTERAPİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
SOSYAL BİLİŞ.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Psikolojik Danışma Basamakları ve Becerileri
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Psikolojik Destek Programı
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM
MOTİVASYON.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
I.BÖLÜM PSİKOLOJİ.
Sağlık Psikolojisi Doç.Dr. Gonca POLAT.
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
KALIPLAŞMIŞ TUTUMLAR (Kalıpyargılar)
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
İLETİŞİMİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AİLEDE İLETİŞİM.
İKNA SÜRECİ.
Sunum transkripti:

HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle İlgili Bazı Sosyal-psikolojik Yaklaşımlar Nelerdir? Sosyal İlişkiler Sağlığı Ve İyilik Hâlini Nasıl Destekler?

Sosyal yargılarımızı etkileyen faktörler (Bölüm 2’den 4’e kadar tartışılmış olan) klinikçilerin danışanları hakkındaki yargılarını da etkiliyor mu?

Eğer öyleyse klinikçilerin ve onların danışanlarının dikkatli olması gereken yanlılıklar nelerdir? Klinik Psikoloji Psikolojik sorunlar yaşayan insanların araştırılması, tedavisi ve değerlendirilmesi.

Psikiyatristler ve klinik psikologlar danışanlarına teşhis koyarken ve onları tedavi ederken yanılsamalı korelasyon yanılgılarına düşebilirler. Danışanlarla temasa geçildiğinde hatalı teşhisler bazen kendini doğrulayıcı olur çünkü görüşme yapanlar baktıkları şeyi doğrulayan bilgiyi arama ve hatırlama eğilimindedir.

Psikolojinin en ilgi çekici araştırma ufuklarından biri psikolojik rahatsızlıklara eşlik eden bilişsel süreçlerdir.

Depresyonda olan, yalnız, utangaç ya da hastalığa yatkın insanların anıları, yüklemeleri ve beklentileri nelerdir?

Depresyondaki insanlar negatif açıklama tarzına sahiptirler, olumsuz olayları değişmez, genel ve içsel (kendi) sebeplerle yorumlarlar. Depresif Gerçekçilik Hafif depresyonlu insanların kendine hizmet eden değil, daha doğru yargılama, yükleme ve tahminde bulunma eğilimi.

Açıklama Tarzı Kişinin hayatındaki olayları açıklamada alışageldiği yol. Negatif, kötümser depresif bir açıklama tarzı başarısızlığı değişmez, genel ve içsel nedenlere yükler.

Davranışsal Tıp Sağlık ve hastalık hakkındaki davranışsal ve tıbbi bilgiyi birleştiren ve uygulayan disiplinler arası bir alan. Sağlık Psikolojisi Sağlığın ve hastalığın psikolojik kökenlerinin incelenmesidir. Davranışsal tıbba psikolojik katkı sunar.

Stresten kaynaklanan negatif duygular sağlık üzerine pek çok etkide bulunabilir.

Bu uyumsuz düşünce örüntüleri herhangi bir tedaviyi akla getirir mi? Buraya kadar, ciddi depresyondan aşırı utangaçlığa ve fiziksel hastalıklara uzanan çeşitli sorunlarla ilişkili düşünce örüntülerini inceledik. Bu uyumsuz düşünce örüntüleri herhangi bir tedaviyi akla getirir mi?

Davranışlardaki değişimler içsel değişimi tetikleyebilir. Kendi kendini ketleyici olumsuz tutumlar ve davranışlar döngüsü, daha becerikli davranışların öğretilmesiyle, benlik algısını değiştiren olumlu deneyimlerle ve negatif düşünce örüntülerini değiştirmekle kırılabilir.

Terapistler, uzman ve güvenilir iletişimci imgelerinden faydalanarak ikna edici argümanlar sunarak ve sorular yönelterek daha sağlıklı bir düşünce üretmeyi amaçlarlar.

Destekleyici yakın ilişkiler –sevildiğini, onaylandığını ve yakın arkadaşlar ile aile tarafından desteklendiğini hissetmek– hem sağlığı hem de mutluluğu öngörür.

İlişkilerimiz stresle doludur İlişkilerimiz stresle doludur. “Cehennem başkalarıdır” diye yazmıştır Jean-Paul Sartre.

Yakın ilişkiler mutluluğu da artırır Yakın ilişkiler mutluluğu da artırır. Arkadaşlarıyla ve aile üyeleriyle samimi, uzun süreli bağlılığa sahip olanlar kayıplarla daha iyi başa çıkarlar ve daha mutlu olduklarını belirtirler.