Etkili Sözlü Sunu/bilimsel sunu HazIrlama teknikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
Advertisements

Powerpoint Sunum İlkeleri
Powerpoint Sunum İlkeleri
İLETİŞİM NEDİR? İletişim,nesnel kriterlere dayalı aktaranın ve algılayanın,algısından bağımsız olan bilginin ve kişilerin özelliklerinin ifadesi olan duygu.
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
Etkili Sunum Teknikleri
KONFERANS SÖYLEŞİ SEMPOZYUM
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
Etkili Sunum Teknikleri. 2 İnsan beyni harika bir organ; doğduğumuz anda çalışmaya başlar ve asla durmaz, ta ki bir topluluk önünde konuşmamız gerekene.
HAZIRLAYAN Hakan YİĞİT.
Etkili Sunumlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Eğitim Öğretimde Planlama
POWERPOİNT SUNUM İLKELERİ
Nasıl Öğreniriz?. Hepimiz vücudumuza dışarıdan gelen etkileri içsel olarak ifade etmek amacıyla kullandığımız beş duyuya sahibiz.
HALKA İLİŞKİLER VE FAALİYETLERİ
SÖZLÜ SUNUM Zeynep DOĞAN - Müge ALNIAÇIK.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
POWERPOINT SUNUM İLKELERİ
POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM
Mustafa Kemal YALINKILIÇ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
Brifing ve Sunum Hazırlama Teknikleri
Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Powerpoint Sunumları için 8 önemli nokta
EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ SEMİNERİ 08-10/12/2009
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
SUNUM TEKNİKLERİ.
Etkili Sunum Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
SUNUŞU HAZIRLAMAK Bir sunuş, sunuşun analizi ile başlayıp fiilen yapılmasıyla sona eren birtakım aşamalardan geçer. Etkili bir sunuş geliştirmek için tüm.
En fazla ödül kazanmış olan İngilizce Dil Eğitimi Programı.
Çalışma Yaprağı.
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
S U N U M T E K N İ K L E R İ B A Ş A R I L I S U N U M Yaşamımızın her noktasında düşüncelerimizi aktarır, destekler, karşılaştırır, alırız. Bu iletişim.
DİL ANLATIM SLAYT SUNUM&SÖYLEV.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
SÖZLÜ ANLATIM II DERSİNE HOŞ GELDİNİZ 7. HAFTA YRD. DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU.
Sunum Yapanın Adı-Soyadı Kurumu Telefon
SUNUMUN KAPANIŞI KONUŞMANIN SONUÇ BÖLÜMÜ
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
SUNUM / SUNUŞ.
ANLATIMA HAZIRLIK.
ETKİLİ SUNUM. SUNUM NEDİR Bir konunun, bir bildirinin, bir araştırma sonucunun dinleyicilere aktarılmasına sunum denir. Sunumda bir çalışma sonucunu açıklama,
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
Sunum ile iilgil bilgiler. Sunumda Yapılması Gerekenler İnsan hayatı, bir toplumun içinde mevcuttur. Bu toplumda her an insanlarla iletişim içindeyiz.
2. Ders: Poster ve Sunum Hazırlama
Slayt Hazırlarken ve Sunarken …
Etkili Sunum Teknikleri
SUNUM TEKNİKLERİ.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Anlatım yöntemi kullanan öğretmen;  Dersine iyi hazırlanır.  Düzenli bir öğrenim planı hazırlar.  Bu planında sunu sürelerini sınırlar.  Konuyu öğrencilere.
CANSU AYDIN CANSU AYDIN Etkili Sunum Teknikleri Şubat
Etkili Sunum Teknikleri
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
ÖZGEÇMİŞ İŞ ARAMA MÜLAKAT İŞ HAYATI VİDEO KARİYER KAMPÜSTE ARA Ana SayfaAna Sayfa İş hayatı Etkili konuşmanın 7 yoluİş hayatı Etkili konuşmanın 7 yolu.
2 AMAÇ Etkili sunum teknikleri konusunda bilgi kazandırmak Etkili sunum teknikleri konusunda tutum oluşturmak.
Sunum Teknikleri - Prof.Dr. Durmuş Dündar Arş.Gör. Nurten Çalışkan
Etkili Bir Seminer Nasıl daha iyi bir seminer verebiliriz?
Etkili Sunum Teknikleri
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
SUNUM TEKNİKLERİ.
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Etkili Sunum Teknikleri
Sunum transkripti:

Etkili Sözlü Sunu/bilimsel sunu HazIrlama teknikleri Derleyen: Yrd.Doç.Dr. Banu GÜNER

Sunum İçeriği TEMEL BİLGİLER SUNUMUN PLANLANMASI SÖZLÜ SUNUMUN HAZIRLANMASI SUNUMA HAZIRLANMA SUNUMUN YAPILMASI

TEMEL BİLGİLER Etkili bir sunum; konuya NET hakim olmak ile başlar istediğiniz sonucu elde etmenizi, düşüncelerinizin kabul görmesini sağlar.

Temel Bilgiler Bilimsel sunu hazırlarken aktarılan bilgilerin özelliği ne olursa olsun iyi planlanmalı ve tekniğine uygun sunulmalıdır. Topluluk önüne çıkıp bilimsel konuşma yapacak olan kişi şu üç temel konuyu baz almak durumundadır: Kendisini tam olarak yansıtabilmek Dinleyenlerin dikkatini toplamak Anlattıklarının akılda kalmasını sağlamak

Temel Bilgiler Etkili bir sunumda özenle kullanılan bir sözel/yazılı ifade (basit cümlelerden oluşmalı, telaffuzlar doğru yapılmalı) anlamlı beden dili teknolojik görsel-işitsel araçların desteği bulunmalıdır. Sunucu kürsüde kendisine rahat bir yer seçmelidir Sunuş sırasında aşırı vücut ve el hareketlerinden kaçınılmalıdır

Sunumun Planlanması Kimlere?  Nerede? Ne Zaman? Hangi Destek Araçları?

Sunumun Planlanması Harcadığınız her dakika sunum esnasında kendini gösterecektir.

Sunumun Planlanması Sunuş planı sunuşun iskeleti gibidir. Planlama iki temel hedefi gözetir. Toplanan verilerden seçim yaparak, sadece ulaştırmak istediğimiz bilgileri ayıklamak Bu bilgilerin giriş, gelişme ve sonuç içindeki yerlerini saptamak. (Yazılı metinde giriş, gelişme ve sonuç belirgin olmalıdır. )

Sözlü Sunumun Hazırlanması Giriş Sunuşun amacını bildirir. Dinleyicilerin dikkatini çeker Dinleyicilere konuya alışmaları için zaman tanır.

Sözlü Sunumun Hazırlanması Gelişme Konuşmacının mesajını aktarır. Sözcükler kolay anlaşılmalı, cümleler kısa olmalıdır. Fiil çatısının pasif değil aktif olması uygundur.

Sözlü Sunumun Hazırlanması Sonuç Sonuç bölümünde dikkatler söylemek istediklerimize yöneltilmeli ve dinleyicilere bir tamamlanmışlık duygusu verilmelidir. Kapanışta dikkat çekici bir cümle kullanılması dikkatleri yoğunlaştırır. Konuşmanın mesajının yer aldığı çok kısa bir özet sonuç bölümünü ortaya koyar.

Sözlü Sunumun Hazırlanması Görsel yardımcıları belirleme : Teknik olanakların gelişimi, özellikle çok çekici slayt hazırlama olanağı sağlayan bilgisayar programları sayesinde görsel araçlar yaygın kullanılır olmuştur. Ancak bu konuda aşırıya gidilmemelidir. Bu araçlar konusundaki altın kural şudur. Görsel araçlar sunuşa destek olmalıdır, onların görevi konuşmacının yerini almak değildir.

Sözlü Sunumun Hazırlanması Metni konuşmaya dönüştürme : Yazılı metin tamamlandığında sunuşun yazma kısmının bittiğini düşünebilirsiniz. Ancak yazılı metinlerin dil yapısı ve akış stili konuşma metinindekinden çok farklıdır. Bu nedenle sunuş öncesi eldeki yazılı metin konuşma metni haline getirilmelidir. Hazırladığınız konuşma metni basit, dolaysız ama ilginç olmalıdır. İnsanlar basit ve dolaysız anlatımları anımsarlar. İlginç ve canlı bulduklarını ise hiç unutmazlar.

Sözlü Sunumun Hazırlanması Sunuşun provasını yapma Kesinlikle provasız sunuş yapılmamalıdır. Bir konuyu iyi bilmekle, onu iyi sunmak farklı şeylerdir. Sunuş planı gereğince hangi noktada neyin ön plana alınacağı veya ne zaman hangi örneğin verilmesi gerektiği gibi konular zamanla unutulur. Prova yapılmış bir sunuş okuyan değil konuşan bir sunumcu olmanızı sağlar.

Hazırlık yapmanız gereken konular Sözel ve bedensel iletişimin kontrolü Duygular ve görüntü/ davranışın kontrolü Katılımcı/ İzleyicilerin canlı/ ilgili tutulması

Dinleyici algılaması Yani görsellere mutlaka çok önem vermeniz gerekiyor.

Destekleyici veriler; Karmaşık konuları kolay kavramayı sağlar. Düzgün planlanmış çizimler, diyagramlar, tablolar ve grafikler dinleyici ile iletişimde çok etkilidir. Bilgiyi hem sözlü olarak hem de grafik şeklinde vermek mesajı pekiştirir. Slayt üzerindeki kelimeler grafikler kadar etkileyici değildir.

Sunucunun Kendini Hazırlaması Vücut dilinizi oluşturan mimik ve el, kol hareketlerinizi izleyebilmeniz için ayna önünde prova yapın. Provaya zaman ayırıp özen göstermeniz, zayıf olabilecek yönlerinizi geliştirmenize yardımcı olacak, sunumda zamanlamanızı belirleyecek ve konuya- özel terminolojinin doğru telaffuzunu sağlayacaktır.

Sunucunun Kendini Hazırlaması Görünüş ve giysinize özen göstermenizin izleyicilerinize saygının göstergesi olduğunu unutmayın. Sunum kartlarınızı, sunum sırasında akıcılığı sağlamak açısından, numaralayın.

Sunucunun Kendini Hazırlaması Dinleyicilere sırtınızı dönmeyin. Çok hızlı, çok yavaş, ya da okuma biçiminde monoton bir şekilde konuşmayın. Sunum boyunca kartlar üzerindeki notlarınızdan okumayın. Yansıtılan slaytta yazılı olan metindeki cümlelerin tıpa tıp aynısını konuşmanızda kullanmayın.

Sunuma Hazırlanma Sunum için ayrılan süreyi öğrenin ve buna göre plan yapın. Her slayt için ne kadar zaman ayrılacağı bu şekilde belirlenebilir. Sunumu süresinde yapmak esastır.

Sunuma Hazırlanma Katılımcıların her birini görmeniz gerekir. Tüm teknolojik donanımı mutlaka sunum ÖNCESİ kontrol edin. Ekran, projektör ve ses düzenini sunum ÖNCESİ deneyin. Sunum odasının aydınlatma, perde, ısınma ve havalandırma sistemlerini inceleyin. Sunum esnasında kullanacağınız donanımın yedeğini yanınızda bulundurun.

SUNUMUN YAPILMASI Konuşmaya başlamadan önce tüm dinleyicilerin dikkati size toplanana kadar beklenmelidir. Dinleyicilerin dikkatinin en yoğun olduğu an sunuşun başlangıcıdır. Giriş çok güçlü olmalı ve dinleyicileri size bağlamalıdır. Bu konuyu en iyi bilen sizsiniz! (Bu mesajı vermek iyi hazırlıktan geçmektedir) Konunun önemini belirtmelisiniz. Sunmak istediğiniz bilgiyi net ve basit bir şekilde ifade etmelisiniz Sunumunuzu özetleyen bir “Sonuç” bölümüne yer verilmelidir.

Sonuç Bölümünde Anlattıklarınızın en önemli noktalarını içeren kısa bir özet yaparak konuşmayı tamamlayın. Dinleyenlere katılımları ve gösterdikleri ilgi için teşekkür edilebilir. Konuşmanın sonlandırılmasında, dramatik bir nokta yaratılarak sunuşu bitirmek çok etkili olmaktadır.

SORULAR - CEVAPLAR Sunuş sırasında soru sorulması tercih edilen bir yöntem değildir. Bazen çok yerinde ve doğru sorular gelmesi beklenebilirse de genellikle konuyu dağıtır. Sunuş sırasında eğer istenmese de soruyla karşılaşılırsa sonra cevaplanacağı bildirilerek konuya devam edilmelidir

SORULAR - CEVAPLAR Sorular yanıtlanırken; Soru soranın cümlesi tam bitmeden yanıta başlanmamalıdır. Soru tamamlandıktan sonra kısa bir süre mutlaka düşünerek yanıt verin. Tüm soruları dikkatle dinleyin. Soru ve katkılar sırasındaki bazı yorumlar gelecekte aynı konuşmayı tekrarlamanız durumunda çok işinize yarayacaktır.

Cevap verirken bilmeniz gerekenler Savunmaya geçmeyin İdeal yanıt kısa olandır Bilmediğinizi kabullenin Soru sırasında söz kesilmemelidir Yanıtdan önce mutlaka kısa süre düşünün Hep olumlu olun. Katkıda bulunan kişiler önemli ve değerli bir katkı yapmışlarsa bunu belirterek teşekkür edin.

İyi bir sunum için... Prova yapın, çok prova yapın Gülümseyin, gülümsetin Güçlü başlayın, olumlu bitirin

Yararlanılan Kaynaklar: http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/akademik/ulusal- destek-programlari/icerik-akademik-yayin-hazirlama- materyalleri http://teknolojikarastirmalar.com/e- egitim/sunular/bilimsel_sunu.pdf