MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde;

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
TÜRK ANAYASALARININ “ÖZGÜRLÜKLER” YÖNÜNDEN MUKAYESESİ
GENELGELER VE KONGRELER
TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI İLK MECLİS( ) ELVAN METİN : PELİN SEÇGİN : GAMZE ÜLKER :
1924 ANAYASASI.
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
MEŞRUTİYET DÖNEMİ OSMANLI HUKUKU
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (23 NİSAN 1920)
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
SALTANATIN KALDIRILMASI
M. Ü ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ A. B
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
TÜRK ANAYASALARININ “KUVVETLER AYRILIĞI” YÖNÜNDEN MUKAYESESİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
ANAYASA KAVRAMI İnsanların,toplumİnsanların,toplum içinde düzenli bir şekilde yaşamasını sağlayan bir bir YASALAR BÜTÜNÜ BÜTÜNÜ ‘ dür.Bir dür.Bir SÖZLEŞME‘dir.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
TÜRK MODERNLEŞME TARİHİ
OSMANLI DEVLETİ DÖNEMİNDE ANAYASAL GELİŞMELER
Ders : 3 KTÜ – UZEM Anayasa Kavramı Devlet iktidarı ortaya üç sorun çıkarmıştır. Bunlar, iktidarın kazanılması, kullanılması ve sınırlarının.
Eğitim ve Hukuk.
20.YÜZYIL TÜRKİYE ANAYASALARI
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Kaynak: Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri mutlaka okunacak
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
Tanzimat Fermanı (3 Kasım 1839)
ATATÜRK İNKILAPLARI.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ HUKUK ALANINDA YAPILAN DEVRİMLER
Yasalar AYDIN GÖKMEN. YASA NEDİR*? Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan,
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
Hukukun TEMEL kavamları
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde; Yeni Osmanlıların Meşrutiyetin ilan edilmesi için çalışmaları İstanbul konferansında Osmanlı devleti aleyhine karar alınmasının önlenmek istenmesi İmp.içindeki uluslarının ayrılıklarının önlenmek istenmesi etkili olmuştur.

KANUNI ESASİNİN ÖNEMLİ MADDELERİ Saltanat ve hilafet hakkı ve makamı Osmanoğulları soyunun en büyük erkek evladına aittir.(monarşik bir meşrutiyet ) Devletin dini İslamdır yasalar dini hükümlere aykırı olamaz.(teokratik bir anayasa) Yasama görevi;Ayan meclisi ve Mebusan meclisine verilmiştir.

4 Ayan meclisi üyeleri padişah tarafından ölünceye kadar tayin edilebilecekti.Mebusan meclisinin üyeleri dört yılda bir yapılan şeçimleher ellibin Osmanlı erkeğinin seçeceği milletvekillerinden oluşacaktı.(parlementer sisteme geçilmiştir.)

5-6 Yürütme yetkisi başında padişahın bulunduğu bakanlar kuruluna (Heyeti Vükela) verilmiştir. Kanun teklifini sadece hükümet yapabilecektir.(Bu maddeler Mebuslar Meclisinin etkinliğini azaltmış bir danışma meclisi durumuna düşürmüştür.)

7-8-9 Bakanlar kurulunu başkan ve bakanlarını padişah seçer ,atar ve gerektiğinde azleder. Mebuslar Meclisinin başkanı ve iki yardımcısı Meclisin gösterdiği adaylar arasından padişah tarafından seçilir. Meclisi açmak ve kapatmak padişaha aittir.

10-11 Hükümet meclise karşı değil padişaha karşı sorumlu olacaktır.(bu madde padişahın yetkilerinin milli iradenin üstünde olduğunu göstermektedir.) Anayasada kişi özgürlüğü,öğrenim ve öğretim özgürlüğü,mülkiyet hakkı ,basın özgürlüğü,din özgürlüğü,konut dokunulmazlığı,vergi eşitliği ,yasal eşitlik ve dilekçe hakkı gibi temel haklar bulunmaktadır.(kişisel özgürlükler ve haklar genişlemiş anayasa güvencesine alınmıştır.)

12 Padişah devlet güvenliğini bozduğu gerekçesiyle polis araştırması yaptırabilecek ve sonunda suçlu görülenleri sürgüne gönderebilecektir.

not Kanun-ı Esasi Türk tarihinin Avrupa tarzı ilk anayasasıdır. Halk ilk defa padişahın yanında yönetime ortak olmuş ve 1.Meşrutiyet Dönemi başlamıştır.