Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

ÜNİTE I MANTIK 1. ÖNERMELER a. Mantık
Veri Tabanı Tasarlama İlk kuralımız, olabildiğince bilgileri parçalamaktır.
Doğruluğu apaçık görüldüğü için, ispatlanmadan kabul edilen ve tüm bilimlerde ortak olan genel ilkelere aksiyom adı verilir. Postülatlar da ispatlanmadan.
Hazırlayan: Hakan Bozkurt.
Otçul bir memeli hayvan : at
E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları
HAYVANLAR.
SIRALI VE BAĞLI CÜMLELER - ÇEŞİTLERİ
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Kırmızı çerçeveli sütundaki gizli Şifreyi bulun. Bunun için soldan sağa tüm satırlara Ait, hayvanlar ile ilgili soruları Yanıtlayın. Soruyu okuduktan sonra.
Hazırlayan: Hediye ÖZER AYDIN MYO SEVİMLİ DOSTLAR.
SEMANTİK VE DİZİMSEL ÇIKARIM
SAYILARIN ŞARKISI. SAYILARIN ŞARKISI Benim adım bir, Yaşım küçüktür ama Birinciyim her yarışta. Çok sevsem de birdir biri Oynayamam tek başıma.
Dört Mum.
DOST Ve ARKADAŞ Müzik Brave Heard Film Müziği Hazırlayan: A.O Güçlü.
TIRTILIN DEĞİŞİMİ.
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
KONU HAYVANLAR.
E-Posta Hesapları.
BİR HAYAT REHBERİ! BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız! ♫ Lütfen sesi açınız!
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
Merhaba arkadaşlar.Hikayeyi görmek için kitaba,sorular için soru işaretine tıklayın.
NESL İ TÜKENEN HAYVANLAR BEYAZ KAPLAN YILINDA KÜRKÜ İÇİN VURULAN BEYAZ KAPLAN’IN SAYISI 12 BİN’DEN BİR KAÇ BİNE DÜŞÜRÜLDÜ.
Mantığın Temel Kavramları
Mesajların Netleştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
MERHABA ÇOCUKLAR, BUGÜNKÜ DERSİMİZ KÜMELER. ŞŞŞŞimdi gelecek olan hayvanları söyleyelim.
Koşullu İfadeler. Koşullu ifadeler, koşul ve önerme cümlelerinden oluşan ifadelerdir. Koşullu ifadeler “e ğ er” sözü içerirler.
Çıkarımların Onarılması. Bazı durumlarda bir çıkarımı oluşturan öncüllerden bazıları gereksiz olabilmektedir. Bazı durumlarda ise çıkarımda bulunması.
Çıkarımların Geçerlik ve Kabul Edilebilirliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma. Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
Sebep Sonuç İlişkileri. Sebep sonuç ilişkilerini belirleme gerek günlük düşünmelerimizde gerekse bilimsel düşünmede önemli bir yere sahiptir.
Genellemeler. Önermeler çeşitli derecelerde genelleme ifadesi içerebilir:  Tümü  Hemen hemen hepsi  Ço ğ u  Bazıları  Birkaçı  Çok azı.
Gizli Önermeler. Yaşamımız boyunca aldı ğ ımız birçok mesajın içinde bizi ikna etmek üzere gizlenmiş olan mesajlar bulunur. Gizlenmiş olan mesajların.
Sahte Çürütme. Çürütme, bir önerinin do ğ ru olmadı ğ ını ortaya koymaktır. Ancak bazı durumlarda insanlar önerinin yanlışlı ğ ını ispatlama yerine öneriyi.
HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE
9.SINIF MANTIK ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI
KONU HAYVANLAR.
Ünite 10: Regresyon Analizi
Her yerde ses işitilir mi
MANTIK - 8 BEŞ SANAT Prof. Dr. Şadi Eren.
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
MANTIK Doğru düşünmenin kurallarını ortaya koyan bir disiplindir. Mantık, Arapça konuşmak, söylemek, dile getirme anlamlarına gelen “nutuk” kelimesinden.
ⓜⓔⓗⓜⓔⓣ ⓚ ı ⓨⓐⓚ UHUD SAVAŞI.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Başlık Düzeni Alt Konu Başlığı.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
Resimli Başlık düzeni alt başlık.
Resimli Başlık Düzeni Alt Başlık
Başlık Düzeni Alt Konu Başlığı.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
RESİMLİ BAŞLIK DÜZENİ alt başlık
Başlık Düzeni Alt Başlık.
  Kendi ihtiyaç ve isteklerimizle çelişen durumlarda ya da reddetmek istediğimiz bir isteğe bir öneriye çekinmeden hayır demeliyiz. NEDEN HAYIR DEMELİYİZ?
HAYIR D İ YEB İ LME. NEDEN HAYIR DEMEL İ Y İ Z? Kendi ihtiyaç ve isteklerimizle çelişen durumlarda ya da reddetmek istedi ğ imiz bir iste ğ e bir öneriye.
Başlık Düzeni Alt Konu Başlığı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Sunum transkripti:

Bağımlı ve Bağımsız Öncüller

Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.

Örne ğ in aşa ğ ıda üçüncü öncül ilk iki öncüle ba ğ ımlıdır: 1. Köpekler sadık hayvanlardır. 2. Köpekler iyi arkadaştır. 3. Sadık olan ve iyi arkadaş olan hayvanlar iyi ev hayvanı olabilirler. 4. Öyleyse köpekler iyi ev hayvanlarıdır.

Ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız öncüllerin bir arada kullanılmasındaki amaç mümkün oldu ğ unca çok öncül kullanarak çıkarımın gücünü artırarak sonuç önermesinin kabul edilebilirli ğ ini sa ğ lamaktır. Ancak çıkarım işinde birbirinden ba ğ ımsız önermelerin kullanılması çıkarımı güçlendiriyor gibi görünse de aslında öyle olmamaktadır.

Aşa ğ ıdaki örnekte ise ikinci öncül birinciye ba ğ ımlı ilen dördüncü öncül üçüncüye ba ğ ımlıdır. Sonuç önermesi ise birbirinden ba ğ ımsız iki öncüle dayanarak oluşturulmuştur. Bu örnekte fazla sayıda ba ğ ımsız önerme kullanılması çıkarımı daha güçlü yapmamaktadır. 1. Kargalar çirkindir hayvanlardır. 2. Çirkin olan hayvanlar sevimsizdir. 3. Kargalar hain hayvanlardır. 4. Hain olan hayvanlar tehlikelidir. 5. O halde kargalar sevimsiz ve tehlikeli hayvanlardır.