VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK VURGUSU
Advertisements

ZAMİRLER.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
VURGU CÜMLEDE VURGU.
SES BİLGİSİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
ADI:SEVİM SOYADI:ÇAT SINIFI:9/C NUMARA:58 OKULU:BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
VURGU.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
CÜMLENİN ÖGELERİ.
CÜMLE.
TELAFFUZ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
ŞİİRDE AHENK.
YEŞİM BAYKAL
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
SES BİLGİSİ.
‘’de’’nin Yazımı.
Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
GÜLİZAR DEMİRCİ CEVAT BARUTÇU ÖMER AYDOĞAN
Fiilimsiler (Eylemsiler)
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
YAPILARINA GÖRE ADLAR ÇEKİM EKLERİ: Sözcüklerin anlamlarını değiştirmeden onları cümle içinde biçimlendiren eklerdir. YAPIM EKLERİ:Eklendiği sözcüğün anlamını.
SES BİLGİSİ AÇ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
FİİLİMSİLER DOĞAN AKYÜREK 9-A,41.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
VURGU VURGU SÖZCÜK VURGUSU CÜMLE VURGUSU VURGU; SÖZCÜK VURGUSU VE CÜMLE VURGUSU DİYE İKİYE AYRILIR.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
ADLAR (İSİMLER).
ADLAR (İSİMLER).
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
ADILLAR (ZAMİRLER).
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
Masa, masalar, Sakarya, Konya
Fiilimsi(Eylemsi) Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine vurgu denir. -Türkçe sözcükler de vurgu genellikle son hecededir. Orta hece ise vurgusuzdur. -Kelimeler yapım ve çekim eki aldıklarında vurgu son heceye kayar.

Vurgu Türkçede bazı ekler vurgusuzdur ve bu ekler vurguyu kendilerinden önceki heceye atar.Bu eklerden bazıları şöyledir: -ma, -me olumsuzluk eki: gelmedi, olmayacak -dır,-tır eki:güzeldir, gelmiştir

Vurgu -yor eki:bakıyor, içiyor -ken eki: okurken, yürürken -madan, -meden eki: gelmeden, bilmeden -mi soru eki: Gelsin mi? Yapsın mı?

Vurgu -n eki: kışın, yazın Kişi ekleri: gelin, bakınız, gelirim -ca,-ce eki: insanca, sessizce -i(y)le eki: kalemle, arabayla

Sözcük vurgusu ile ilgili özelikler Birleşik sözcüklerde vurgu ilk sözcük üzerinde yapılır: Yüzbaşı, hiçbiri, yerelması Pekiştirilmiş ya da küçültme eki almış sıfatlarda vurgu ilk hecede yapılır: Koskoca, minicik,masmavi

-istan ile biten yer adlarında vurgu son hecededir: Yer adlarında ve coğrafi adlarda vurgu ilk hecededir: Ankara, Avrupa -istan ile biten yer adlarında vurgu son hecededir: Yunanistan, Hindistan Ünlemler ya da ünlem değeri taşıyan sözcüklerde vurgu ilk hecededir: Çocuklar! Susun!

Zarfların çoğunda vurgu ilk hecede yapılır: Şimdi ,yarın, tekrar…

Sesteş sözcüklerden birisi yer adı olarak kullanılıyorsa,yer adı olarak kullanılan sözcüğün vurgusu ilk heceye geçer: Ordu fındığı ile meşhurdur. Ordu,ülkemizin güvencesidir.

CÜMLEDE VURGU Fiil cümlelerinde vurgu yükleme en yakın sözcük ya da söz öbeğindedir: Ali işe arabayla gidiyor. Ali arabayla işe gidiyor. İşe arabayla Ali gidiyor.

İsim cümlelerinde ise vurgu yüklemdedir. Bugünlerde o çok hastaymış. Hepimiz için iyi biriydi.

TONLAMA Anlatıma duygu, düşünce ,yumuşaklık, sertlik ,coşku vb.özelikler kazandırmak için sesin değişik biçimlerde çıkarılmasına, sese bir anlam yüklenmesine tonlama diyoruz.

Tonlama: Sözün söylenişinde, ses yüksekliği ve uyumundaki değişmeler nedeniyle ses dalgalanması ortaya çıkar ki buna cümle tonu denir. Konuşmanın telâffuz boyutu ile ilgili olan tonlama, etkili ve güzel konuşma için doğru ve sağlıklı olmak zorundadır. Çünkü tonlama cümle veya kelimedeki anlamı değiştirebilmektedir.

Tonlama Sus artık! Yukarıdaki cümle yalvarış ifade edecek şekilde kullanıldığında ses kalın ve alçak bir tonda söylenir. Emir anlamında kullanıldığında yüksek ve tiz olarak çıkar.