Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ BÖLÜM:1-2 VERİ ANALİZİ YL.
Advertisements

Kalibrasyon.
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
Sensörler Transduserler
Veri Toplama Prof. Dr. Ali ŞEN.
HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN
Atomik X-IşInI Spektrometri
Atomik X-IşInI Spektrometri
FİZİĞİN DOĞASI.
KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON
Test 1. Kod numarasını kontrol ediniz. Cihaz ekranındaki kod numarası ile strip kutusu üzerindeki kod numarası aynı olmalıdır. 2. Test stribini yerleştiriniz.Cihaz.
HATA Sistematik Rastgele Kişisel Aletsel Yöntem
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
Analitik Verilerin Değerlendirilmesi  Ortalama Değer tekrarlanan ölçüm sonuçlarının toplamının toplam ölçüm sayısına bölünmesiyle elde edilen sayıdır.
BÖLÜM 3. ÖLÇMEDE GENEL KAVRAMLAR
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
ICP (Inductively Coupled Plasma)
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
OLFAKTOMETRE GENEL İLKELER Hazırlayan: Çevre Müh. Meltem GÜVENER
Nitel Verilerin Sayısal Analizi
FEN LABORATUVARINDA ÖLÇÜ HATALARI VE ANLAMLI RAKAMLAR
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
Doç. Dr. Halim AVCI KİMYA ANA BİLİM DALI KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ ÖLÇME
DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ANALİTİK YÖNTEM VALİDASYONU
Bölüm 1 Giriş. Enstümental Analiz Dersi Konuları 1. Giriş 2. Elektriksel devre elemanları, devreler ve operasyonel yükselticiler 3. Elektromanyetik Radyasyonun.
ANALİTİK YÖNTEM VALİDASYONU
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
BÖLÜM 5 Kimyasal Analizde Hatalar
İstatistik Bilimine Giriş
BÖLÜM 8 Numune Alma, Standardizasyon ve Kalibrasyon
Atomik Emisyon Spektrometrisi (AES ya da OES)
ÖLÇME VE ENSTRÜMANTASYON
Uygulama 3.
ENSTRÜMENTAL YÖNTEMLERİN KALİBRASYONU
Fiziksel Büyüklükler: Nicel bir bilim olan fizikte bir doğa olayını incelerken: düşünme (hayal etme), kurgulama, tasarım, planlama ve gözlemleme aşamalarından.
ANALİTİK YÖNTEM VALİDASYONU 7.ders
ÖLÇME VE ENSTRÜMANTASYON
1. Spektroskopi ve Mikroskopi ile Yüzey Analizi
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
DENEYSEL BULGULARIN ANALİZİ
ANALİTİK KİMYA-ENSTRÜMENTAL ANALİZ
o 2009/90/EC o ORTALAMA DEĞERLERİN HESAPLANMASI o KALİTE GÜVENCESİ VE KONTROLÜ o TS EN ISO/IEC o İÇ KALİTE KONTROL o DIŞ KALİTE KONTROL o METODUN.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr
Kütle spektrometrisi (MS)
ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Analiz Çeşitleri ve Temel Kavramlar
Atomik X-Işını Spektrometri
Ölçme ve ölçmenin özellikleri
Atomik Kütle Spektroskopisi
ATOMİK FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ANALİTİK YÖNTEM VALİDASYONU.
KALİBRASYON Tüm analitik metotlar kantitatif analiz amacıyla kullanıldıklarında kalibrasyona gereksinim vardır. Kalibrasyon, bir enstrüman çıkışında.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ
Algılama (Detection) Sınırları:
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Sunum transkripti:

Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR Spektroskopi ENSTRÜMENTAL ANALİZ Kromatografi Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR

KİMYASAL ANALİZDE YÖNTEMLER Kimyasal Analiz nedir? Analizlerde Kullanılan Derişim Düzeyleri Analit nedir?, Matriks nedir? Kör nedir? Kalitatif (Nitel) Analiz Kantitatif (Nicel) Analiz Klasik ve Modern Yöntemler, Doğuşu ve Türleri

KLASİK VE MODERN YÖNTEMLER Ölçülen Fiziksel Özellik Kullanılan Analitik Yöntem Kütle Gravimetrik Hacim Volumetrik Işının Soğurulması (Absorpsiyonu) İnfrared, Atomik soğurum, UV-Vis. Spektrometreleri Işının Yayınımı (Emisyonu) X-ışını, UV-Vis., Alev ve Emisyon spektroskopisi Işının Dağıtılması Türbidimetri, Raman Işının Kırılması Refraktometri, İnterferometri Kütle/Yük oranı Kütle Spektrometresi Tepkime oranı Kinetik metotlar Elektrik Akımı Polarografi, Amperometri Elektrik Potansiyeli Potansiyometri

KİMYASAL ANALİZDE YÖNTEM SEÇİMİ PROBLEMİN BELİRLENMESİ Doğruluk ne olmalıdır? Ne kadar numune vardır? Numunedeki Analit derişimi hangi aralıktadır? Numunedeki hangi maddeler girişim yapabilir? Numune matriksinin fiziksel/kimyasal özellikleri? Kaç numune analiz edilecektir?

YÖNTEM SEÇİMİNDE SAYISAL ÖLÇÜTLER Doğruluk, Kesinlik, Duyarlık, Seçicilik Replikasyon Duplikasyon Hatalar Sistematik Hatalar Rasgele Hatalar Belirtme Sınırı (LOD) Tayin Sınırı (LOQ) Doğrusallık Sınırı (LOL)

Doğruluk ve Kesinlik Yüksek Doğruluk Yüksek Kesinlik Düşük Doğruluk Yüksek Kesinlik Yüksek Doğruluk Düşük Kesinlik Düşük Doğruluk Düşük Kesinlik Duyarlılık: Her birim analit kütlesinin verdiği aletsel cevap

Duplikasyon Replikasyon Aynı numuneden iki veya daha fazla paralel numuneler hazırlamak Bir numuneyi iki veya daha fazla analiz etmek

Standart Referans Maddeler Standart Referans Madde (SRM veya CRM) nedir? Ne amaçla kullanılır? Nasıl ve nerede uygulanmalıdır? SRM maddesi bulamazsak ne yapalım??

HATALAR Sistematik Hatalar Rasgele Hatalar Büyük Hatalar Bias; ortalama değer ile gerçek değer arasındaki farktır. Bir cihazla ölçüm yapmadan önce ne tür hatalarla karşılaşabilirsiniz? Sistematik Hatalar Rasgele Hatalar Büyük Hatalar

Sistematik Hatalar Sistematik hatalar çoğunlukla tespit edilemez veya farkında olunmaz. Bu hata türü bias olarak ifade edilir. Deneysel veya aletsel olmak üzere sistemdeki bazı değişikliklerin sonucu olarak ortaya çıkar. Örneğin; cihazın doğru ayarlanmamış olması, yanlış veya standart dışı cam malzeme kullanılması gibi. Düşük doğruluk Kesin Nedenler Tekrarlanabilir

Sistematik Hata Türleri -Aletsel Hatalar (El kitabı kullanımı) -Kalibrasyon Hataları (Cihazların ayarlanması) -Kullanıcı Hataları (Okuma hataları) -Analiz Ortamı Hataları (Cihazın çalışma koşulları %20-50 arası nem oranı) -Farkındalık (Ne ölçeceğim, Nasıl numune alacağım, Karadenizde ½ saatte su sıcaklık ölçümü)

Önlemek için; Hatalar her ölçümde sabit olarak gözlenir. Önlemek için; Kalibrasyon Deneysel süreç kontrolü Farklı bir yöntem ile kontrol

Rasgele Hatalar Kontrol edemediğimiz veya çok az kontrol edebildiğimiz durumlarda oluşur. Örneğin; bir cihazdan gelen elektronik gürültü elde ettiğimiz veriler üzerinde istem dışı rasgele değişimlere sebep olur. Bundan dolayı sonuçların tekrarlanabilirliği ve analizin duyarlılığı, kesinliği etkilenir. örnek olarak porselen krozenin yüzeyinde oluşan çatlakların neden olduğu madde kaybı verilebilir.

Önlemek için; Daha çok küçük hatalar şeklinde ve rasgele olarak gözlenir. Önlemek için: Daha fazla ölçüm yapın, Tekniği geliştirin Cihaz duyarlılığını artırın. Rasgele Hatalar; Ortalama, Standart Sapma, Varyans gibi istatistiksel uygulamalarla düzeltilebilir.

Tayin Sınırları ve Çalışma Aralığı Kör (Şahit, Blank) Tayini Analitsiz bir ortamda analitik değeri elde edilir. Kör ün replike analizi ile; Kalibrasyon eğrisindeki kesim değeri ile elde edilir. Çalışma Aralığı = LOL - LOQ LOD = Xkör + 3Skör LOQ = Xkör + 10Skör