Korelasyon analizi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYGULAMA II
Advertisements

THY SPSS UYGULAMASI 1.SORU:Kİ-KARE ANALİZİ
Eşleştirilmiş Örnekleme T-testi
Simülasyon Teknikleri
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
Prof. Dr. Ali ŞEN Veri Analizi Kış Dönemi
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
Hipotez Testi.
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
THY Uygulaması Araştırması
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
Tanıtım Kavramı Tanıtma, bir çıkar elde etmek amacıyla bir kişi, grup veya örgüt tarafından uygun yaklaşım, yöntem, teknik ve araçlardan yararlanarak hedef.
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
UYGULAMA 5 yaşın altındaki çocuk ölüm sayısını etkileyen nedenleri araştırmak amacı ile 63 ülkede 2003 yılında yapılan araştırmadan elde edilen verilerle.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Uygulama I.
İstatistik: 2. Hafta Böte Yüksek Lisans.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
ZEHRA KÖSEHAN EDA NUR BARATALI  Araştırmanın amacı: Kanser hastalarının kişilik özellikleri ile mükemmeliyetçilik özellikleri arasında bir ilişkinin.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
İstatistik-4 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
İstatistiksel testler ve kullanım yerleri – akış şemaları
Değişkenler Arasındaki İlişkiler
Parametrik Hipotez Testleri
T-testleri örnek soru ve çözümleri
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
İKİ DEĞİŞKEN ARASINDAKİ İLİŞKİ VE İLİŞKİNİN ÖLÇÜLMESİ
Ki-kare testi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. İlknur KESKİN.
VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ORGANİZASYONU
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
Merkezi Eğilim Ölçüleri
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
HİPOTEZ TESTLERİ.
İstatistiksel Analizler
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
UYGULAMA II.
TARTIŞMA ABSTRACT METHOD SONUÇ GİRİŞ ÖNERİLER BULGULAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
İp sayısı arttıkça kuvvet azalır.
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
TEST.
Sunum transkripti:

Korelasyon analizi

Korelasyon analizi örnek soru Bir gazete son onbir sene içinde kağıt fiyatlarındaki yıllık değişim ile gazete fiyatlarındaki yıllık değişim arasında nasıl bir ilişki olduğunu araştırmaktadır. Aşağıdaki sonuçları %95 güven düzeyinde yorumlayınız. A) Hipotezleri kurunuz B) hangi test yöntemi kullanılmıştır? Neden? C) Sonuçları yorumlayınız. İlişkinin kuvvetini ve yönünü belirtiniz.

A) H0: kağıt fiyatlarındaki yıllık değişim ile gazete fiyatlarındaki yıllık değişim arasında bir ilişki yoktur (r=0) H1: kağıt fiyatlarındaki yıllık değişim ile gazete fiyatlarındaki yıllık değişim arasında bir ilişki vardır (r≠0)

c) P-değeri=0,043 < 0,05 olduğundan H1 kabul edilir. İki değişken arasında 0,05 anlam seviyesinde ilişki vardır. R=0,616 > 0 için iki değişken arasında pozitif ve kuvvetli ilişki vardır. Yani kağıt fiyatı arttıkça gazete fiyatı artar.

Bir gazete son onbir sene içinde Gazete fiyatları ile tiraj arasında nasıl bir ilişki olduğunu araştırmaktadır. Aşağıdaki sonuçları %95 güven düzeyinde yorumlayınız. A) Hipotezleri kurunuz B) hangi test yöntemi kullanılmıştır? Neden? C) Sonuçları yorumlayınız. İlişkinin kuvvetini ve yönünü belirtiniz.

A) H0: gazete fiyatlarındaki yıllık değişim ile tirajlardaki yıllık değişim arasında bir ilişki yoktur (r=0) H1: gazete fiyatlarındaki yıllık değişim ile tirajlardaki yıllık değişim arasında bir ilişki vardır (r≠0)

C) P-değeri=0,000 < 0,05 olduğundan H1 kabul edilir. İki değişken arasında 0,05 anlam seviyesinde ilişki vardır. R= -0,9355 < 0 için iki değişken arasında negatif ve kuvvetli ilişki vardır. Yani gazete fiyatı arttıkça yıllık tiraj azalmıştır.

Soru: S28-29: Haber sitesi veya sosyal medyadaki haberlere yorum yapma sıklığı ile bu mecralardaki haberlere yapılan yorumları okuma sıklığı arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Hipotezleri kurunuz. Hangi yöntemle test ettiğinizi ve sebebini belirtiniz. Analiz sonucunda kararınız nedir, belirtiniz.

H0: rho=0 H1:rho ≠0   Spearman rho Testi_Sıralı Ölçekteki değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için kullanılır. Pearson r Testi_ Aralık veya Oran Ölçeği değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için kullanılır.

rho değeri .416(pozitiftir) p=.004 Correlations   28) Haber sitesi veya sosyal medyadaki haberlere ne sıklıkla yorum yaparsınız? 29) Haber sitesi veya sosyal medyadaki haberlere yapılmış yorumlar? hangi sıklıkla okursunuz? Spearman's rho Correlation Coefficient 1.000 .416** Sig. (2-tailed) . .004 N 45 **. Correlation is significant at the 0.01 level (2-tailed). rho değeri .416(pozitiftir) p=.004   p=.004 değeri .005’ten küçük olduğu için H0 reddelir. H1 Kabul edilir. Yani iki değişken arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki vardır. Haber okuyanlar yorum da yapıyor.