PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
Advertisements

Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Sema KIRGEZER BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEF-Kimya(4.sınıf)
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA VE ALKOL.
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
Yeni Maddelerin Çevreye Etkisi
Volkan Kanat Sercan Şener
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
CİVA (Hg) İNTOKSİKASYONLARI
Atmosferik Kirleticiler
VÜCUDUMUZU TANIYALIM.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
TEMİZLİK KİMYASALLARININ VERDİĞİ ZARARLAR
SINIFLANDIRMASINIFLANDIRMA AÇIKLAMAAÇIKLAMA.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve MADDE BAĞIMLILIĞI
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Günün konusu Sigara. Günün konusu Sigara 1 Ağızda sigara…
PESTİSİTLERİN EKOSİSTEMDEKİ CANLI ORGANİZMALARA ETKİLERİ
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PESTİSİTLER VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
AKTİF OL RADYOAKTİF OLMA!
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ÜNİTE : VÜCUDUMUZU TANIYALIM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Şimdi kırmızı elmalarımızı elimizden bırakalım, pembe gözlüklerimizi çıkaralım, bi daha bakalım. Ne mi gördük? 

Pestisitler İnsektisit Herbisit Fungusit Akarisit Rodentisit Nematisit Mollusisit Bakterisit Virüsit

EN ÇOK KULLANILAN PESTİSİT ÇEŞİDİ (DDT) Çevrede doğal olarak oluşmayan, beyaz renkli, tatsız ve kokusuz bir maddedir.

Tütün ve pamuk tohumlarının korunmasında, malarya ve tifo gibi hastalıklara neden olan zararlı böceklerin tarım ürünlerinde kontrol edilmesi amacıyla geniş çapta kullanılan en önemli insektisit konumuna gelmiştir. Düşük dozda DDT insanlarda kusma, bulantı ishal, karaciğer enzim aktivitesinde azalma, gözlerde burunda boğazda kaşıntı, huzursuz heyecanlı ve sıkıntılı davranışlara neden olurken; yüksek dozda titreme ve kasların istemsiz kasılmasına neden olur.

Bazı Pestisit Ailelerinin Zararlı Etkileri

Fungusitler (Mantar Öldürücüler) Fungusitlerin insanlar üzerindeki akut toksisitelerinin düşük seviyede olduğu kabul edilir. Ancak cilt ve gözler için tahriş edici olabilirler. Püskürtülme sırasında solunulması durumunda, boğaz tahriş olabilir, öksürme ve hapşırma görülebilir.Fungusit zehirlenmelerinin önemli bir bölümü tohum tahılların tüketilmesinden kaynaklanır. Bu çeşit zehirlenmelerin önüne geçmek için parlak renkli bir boya kullanılmaktadır.

İnsektisitler(Haşere öldürücü) Pestisit zehirlenmelerinin en büyük bölümünden insektisitler sorumludurlar. En ciddi ve tehlikeli pestisit zehirlenmeleri organophosphate (organofosfat) ve carbamate (karbamik asit tuzu) insektisitlerine akut olarak maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Organophosphate ve Carbamate insektisitler sinir sisteminin bozulmasına neden olur. Sinir sistemlerinde kolinesteraz bulunan bütün canlılar-böcekler, balıklar, kuşlar, insanlar ve diğer memeliler-bu kimyasallar nedeniyle zehirlenebilirler.

Herbisitler (Bitki Öldürücü) Zararlı otların yetişmesini engellemek için kullanılan pestisitlere herbisit denir. Genelde herbisitlerin akut toksisitesi oldukça düşüktür.Bir kısmı güçlü asitler, aminler, esterler ve fenoller olduklarından deride tahrişlere neden olabilir. Püskürtülme sırasında soluma durumunda burun içinde ve göğüsde yanma hissi olabilir. Uzu süre soluma durumunda ise bazen baş dönmesi görülebilir. Yutulmaları durumunda ise genelde kusma, mide yanması, ishal ve kas seğirmesi şikayetleri olur.

Pestisitlerin Başlıca Kullanım Alanları Tarımsal üretim Bahçecilik Balık yetiştiriciliği, balık tarımı Ormancılık Süs amaçlı bölgelerde (park, bahçe, oyun alanı) Gıda saklanması Beşeri ilaç olarak Endüstriyel böcek kontrolü

Havada, suda ve toprakta bulunan az veya önemsiz miktardaki bu kalıntılar, gıda zincirinde giderek yoğunlaşmakta ve bu zincirin sonundaki insan vücudunda ise başlangıç değerinin yüz binlerce katı bir düzeye erişebilmektedir.

Pestisitlerin Çevreye Etkileri Tarımsal alanlara, orman veya bahçelere uygulanan pestisitler (kullanıldıktan 6 saat sonra % 90 ‘ ı ) havaya, su ve toprağa, oradan da bu ortamlarda yaşayan diğer canlılara geçmekte ve dönüşüme uğramaktadır.

Hedef Olmayan Organizmalar Üzerine Etkisi Hemen hemen tüm insektisitler spesifik olmadıkları için sadece hedef organizmaları öldürmezler, omurgalı ve omurgasız diğer organizmaları da etkilerler.

En genel yan etkileri şunlardır: Arılar, kuşlar ve balıklar, mikroorganizmalar ve omurgasızlar gibi hedef olmayan organizmalarda ölümler Kuş, balık ve diğer organizmalarda üreme potansiyelinin azalması Hedef olmayan organizmalarda dayanıklılık oluşması sonucu insanlara hastalık taşıyan böcek ve parazitlerin kontrolden çıkması Ekosistemin yapısını ve türlerinin sayılarının değişmesi gibi uzun dönemli etkiler.

Pestisitlerin İnsan Üzerine Etkileri İnsanlarda zehirlenmeler pestisitlerin vücuda alınması ile gerçekleşmektedir. Zehirlenme akut (bir defada tek bir dozdan) veya kronik (uzun sürede birikim sonucu) olarak iki şekilde gerçekleşir.Gıdalardaki pestisit kalıntılarının vücuda alımı ile oluşan kronik zehirlenme sonucu, akciğer hastalıkları, kanser, beyinde hasar, karaciğer ve böbrekte nefrozlar oluşabilir. Teratojen (ana karnında bebekte deformasyon), mutajen (genetik bozukluklar) ve allerjik etki gösteren pestisitler de vardır. Pestisitlere uzun süre maruz kalındığında sinir, solunum, kalp, damar, mide, bağırsak ve dolaşım sistemlerindei karaciğer, böbrek gibi iç organlarda, deri ve gözlerde çeşitli hasarlar meydana gelmektedir.

Gıdalarda Pestisit Kalıntılarını Azaltma Yolları Yıkama Kabuk soyma Isıl işlemler(haşlama, pişirme) Muhafaza Işınlama Mikroorganizmalar yolu ile parçalama Bazı katı maddelerin ilavesi

HAZIRLAYANLAR TUĞÇE MEMİŞ / G120112055 AYÇANUR BİLİK / G120112009 NAZLIHAN DEMİRHAN / G120112005