BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEBEKLİKTEN ERGENLİĞE CİNSEL GELİŞİM ve CİNSEL EĞİTİM
Advertisements

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
ERGENLİK DÖNEMİNDE YAŞANAN FİZİKSEL DEĞİŞİMLER
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
ANA BABA VE ERGENLİK.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
Artık benim için yaşamak bir ıstırap. Eskiden çok değer verdiğim şeyler dahi anlamını kaybetti. En ufak şeylerden zevk alırdım. Şimdi dünyaları verseler.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ.
ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
7-19 Yaş Psiko-Sosyal Gelişim Özellikleri
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
0-18 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
1992 yılında IFMSA üyesi tıp öğrencileri tarafından oluşturulan Üreme Sağlığı Çalışma Kolu (SCORA), toplumu HIV’den ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardan.
AKRANLAR, ROMANTİK İLİŞKİLER ve YAŞAM TARZLARI
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
RİSKİ YÖNETMEK.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
BÖLÜM 2 PUBERTE, SAĞLIK ve BİYOLOJİK TEMELLER. BÖLÜM 2 PUBERTE, SAĞLIK ve BİYOLOJİK TEMELLER.
BÖLÜM 8 AİLELER. BÖLÜM 8 AİLELER AİLELER Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin Ebeveynleriyle İlişkileri Aile Süreçleri Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin.
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
DİĞER TUTUMLAR.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
BÖLÜM 12 KAYGI VE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR KAYGI BOZUKLUKLARI Kaygı ve kaygıyla ilişkili bozuklukları tartışmak için gruplandırmak sorunlu bir iştir çünkü.
BEYKOZ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
Sunum Akışı Kuraldışı/Problemli davranış nedir?
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
ÇOCUK VE SUÇ.
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Öğr. Gör. Uzm. Funda Veren Zonguldak Sağlık Yüksekokulu
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
ERGENLİK DÖNEMİ(12-18 YAŞ)
ANA BABA VE ERGENLİK.
Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet
Ergenlik Döneminin Tanımı, Önemi ve Sınıflandırılması
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuklara Yönelik Şiddetin Önlenmesi
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOANALİTİK KURAM.
Cinsellik ve Toplum.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Sunum transkripti:

BÖLÜM 6 CİNSELLİK

CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik Kültürü Cinsel Kimlik Gelişimi Ergen Cinselliği Hakkında Bilgi Edinmeye Yönelik Araştırmalar Ergen Cinselliğini Keşfetmek Heteroseksüel Tutum ve Davranışlar Cinsel Azınlıkların Tutum ve Davranışları Kendini Uyarma Kontraseptif Kullanımı Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Ergen Hamileliği Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Cinsel Davranışa zorlama ve Cinsel Taciz Cinsel Okur Yazarlık Cinsel Bilgi Kaynakları Bilişsel Faktörler Okullarda Cinsel Eğitim

Ergen Cinselliğini Keşfetmek Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Ergenlerin cinsellikle ilgili yaşadığı sorunlarla sıklıkla karşılaşılırken; cinselliğin ergen gelişiminin normal bir yönü olduğu gerçeğine daha az vurgu yapılmaktadır.

Ergen Cinselliğini Keşfetmek Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Ergenlik aseksüel çocukluk ve seksüel yetişkinlik arasındaki bir köprüdür. Ergen cinselliği, fiziksel gelişim ve puberte, bilişsel gelişim, benlik ve kimlik, cinsiyet, aileler, akranlar, okul ve kültür gibi ergen gelişimin diğer yönleriyle ilişkilidir.

Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsellik Kültürü Ergen cinselliğine izin vericilikteki artış, kültürlerdeki izin vericiliğin artması ile ilişkilidir. Ergenlerin, cinsel ilişkide bulunması, TV’de cinsel sahnelere maruz kalması ile ilişkilidir.

Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Kimlik Gelişimi Cinsel kimlik geliştirmek çok yönlüdür. Bir ergenin cinsel kimliği, cinsel yöneliminin, ilgilerinin ve davranış tarzının bir göstergesidir.

Cinsel Tutum ve Davranışlar Heteroseksüel Tutum ve Davranışlar Cinsel Senaryo: Bireylerin cinsel açıdan nasıl davranmaları gerektiğini tanımlayan sterotipik rol örüntüleridir. Kızlar ve erkekler farkı cinsel senaryoları izleyerek sosyalleşirler.

Cinsel Tutum ve Davranışlar Cinsel Azınlıkların Tutum Ve Davranışları Cinsel Azınlık: Kendini lezbiyen, gay veya biseksüel olarak tanımlayan kişi.

Cinsel Tutum ve Davranışlar Cinsel Azınlıkların Tutum Ve Davranışları Biseksüel: Her iki cinsiyeti de çekici bulan kişi. Homofobi: Hem cinsleri çekici bulan bireylere karşı irrasyonel negatif duygulara sahip olmak.

Cinsel Tutum ve Davranışlar Kendini Uyarma Hemen hemen bütün ergenlerin cinsel aktivitelerinin bir parçası kendini uyarma veya mastürbasyondur. Kendini uyarma ve mastürbasyon ergenlerin cinsel açıdan rahatlama için en sık kullandıkları yollardan birisidir

Cinsel Tutum ve Davranışlar Kontraseptif Kullanımı Ergenleri korunma yöntemlerini kullanmalarında artış vardır fakat cinsel açıdan aktif ergenlerin hâlâ büyük çoğunluğu koruma yöntemlerini kullanmamaktadır.

Cinsel Tutum ve Davranışlar Kontraseptif Kullanımı Düşük SED’den gelen ergenler, orta SED’den gelen ergenlere göre korunma yöntemlerini daha az kullanmaktadır.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Ergen Hamileliği Ergen hamileliklerinde anne ve bebeği için sağlık riskleri artmaktadır. Ergenlikte çocuk sahibi olan anneler, çocuk sahibi olmayan diğer ergenlere göre daha sık okulu bırakmakta ve daha düşük ücretli işlerde çalışmaktadırlar.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Ergen Hamileliği Akılda tutulması gereken önemli bir konu ergenlikte riskin sadece hamilelik olmadığıdır. Ergen anneler sıklıkla düşük gelirli ailelerden gelmektedir ve hamilelikten önceki okul başarıları da iyi değildir.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Ergen Hamileliği Bir çalışmada toplumsal kuruluşlarda gönüllü çalışma ile daha düşük oranlarda ergen hamileliği arasında ilişki bulunmuştur.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) çoğu zaman infekte olan bir partnerle yaşanan cinsel temas sonucunda bulaşmaktadır.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Bu temas vajinal ilişki ile sınırlı değildir, oral-genital ve anal–genital temaslarla da bu enfeksiyonlar bulaşmaktadır.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Cinsel Davranışa Zorlama ve Cinsel Taciz Tecavüzlerin yaklaşık %95’i erkekler tarafından gerçekleştirilmektedir. Flört ya da tanıdık tecavüzüne artan bir ilgi vardır.

Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Cinsel Davranışa Zorlama ve Cinsel Taciz Cinsel taciz bir kişinin diğeri üzerinde güç kullanmasıdır. Ergenlerin cinsel tacizi oldukça yaygındır. Cinsel tacizin iki formu rüşvet/gözdağı ile cinsel taciz ve düşmanca çevrede cinsel tacizdir.

Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Amerikalı ergenler ve yetişkinler cinsellik hakkında yeterince bilgi sahibi değildir. Cinsel bilgiler çok fazladır fakat sıklıkla bu bilgiler yanlıştır.

Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Cinsel Bilgi Kaynakları Ergenler cinsellik hakkındaki bilgileri pek çok kaynaktan edinmektedir. Ebeveynler, kardeşler, okul, akranlar, dergiler, TV ve internet bu kaynaklar arasındadır.

Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Bilişsel Faktörler Özellikle ergenlikteki idealizm ve kişisel efsane gibi bilişsel faktörler cinsel eğitimin etkili olmasını zorlaştırabilir.

Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Okullarda Cinsel Eğitim Amerikalıların büyük bir çoğunluğu okullarda cinsel eğitimi desteklemektedir ve bu destek AIDS başta olmak üzere CYBH’ lerin yaygınlaşmasına paralel olarak artmaktadır.

Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Okullarda Cinsel Eğitim Bazı uzmanlar okul destekli cinsel eğitimin toplum sağlığı merkezleri ile bağlantısı olmasının ödüllendirici bir strateji olduğuna inanmaktadır.