Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Advertisements

Uluslararası gelişmeler,
Türkiye’de Cari Açık Sorunu
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Döviz Piyasası ve Döviz Kurunun Belirlenmesi
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Küreselleşmenin Bankalar Üzerinde Etkileri
DIŞ TİCARET VE ÖDEMELER DENGESİ
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Ünite 9 ENFLASYON PROF. DR. TÜMAY ERTEK
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bu Bölümde Döviz kuru ve döviz piyasasını,
DÖVİZ ARZI İhraç Malının YTL Fiyatı YTL Talebi Döviz Kuru YTL/$ İhraç
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları R. Hakan ÖZYILDIZ 2015.
Türkiye’nin Dış Ticareti
Dıs tıcaret ve odemeler dengesı Sumeyra celık Turkıye ekonomısı ve avrupa bırlıgı 2. donem Zırve unıversıtesı.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KAMU MALİYESİ; ÖDEMELER DENGESİ, DIŞ BORÇLAR VE DÖVİZ PİYASASI
Çalışma Soruları.
2 Mart 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU. İÇİNDEKİLER - SANAYİ ÜRETİMİ - İSTİHDAM - İSTİHDAM - DIŞ TİCARET - CARİ İŞLEMLER DENGESİ - KAMU MALİYESİ.
Küreselleşmenin Bankalar Üzerinde Etkileri
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Değerlemesi
Arbitraj Fiyatlama Teorisi
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRK EKONOMİSİ SANAL MI? REEL Mİ? TURHAN ÇÖMEZ
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
Sunum İçeriği Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
PARA VE BANKACILIK Parayı, mal veya hizmet karşılığında bir ödeme aracı olarak kullanılan bir nesne olarak tarif edebiliriz. Para; kağıt ve madeni para,
DÖVİZ VE DÖVİZ PİYASASI
ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
RAKAMLARLA TÜRKİYE
ÇALIŞMA SORULARI.
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Uluslararası Sermaye Hareketleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları) Bu paralar devletin teşvik ettiği belli mekanizmalarla yurt içine gelir ve belli bir dönem sonra (kısa vade) yine geri gider. Kaynak; www.ekonomistim.com

Neden Türkiye? 1- Döviz kurunun düşük olması (ucuz döviz), 2- Faiz oranlarının yüksek olması, Bu vesile ile yurtdisindaki para sahipleri, Türkiye’nin kendi parası için cazip bir ülke olduğunu düşünerek parasını değerlendirebilmek için Türkiye’ye gelir ve bu gelen para ile de, devlet cari açığını belli bir süreliğine kapatmış olur. Yabanci para (sermaye) sahipleri, Türkiye cazibe merkezi olmaktan çıktığında da geri giderler. (Ülkeden döviz çıkışı olur.) Kaynak; www.ekonomistim.com

Sıcak Para (Portföy) Yatırımları İMKB DİBS Mevduat

Sıcak Para Tutarı - Türkiye

Sıcak Para – Yüksek Getiri Örnek; YÜZDE 44 NET KAZANÇ; * 1 Temmuz 2010 - 1 USD = 1,5813 TL 10 mil. USD ile yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelsin, * TL Karşılığı=15.813.000TL, yatırımcı bu tutarı borsaya yatırdı; 1.07.2010-22.10.2010 arası borsa %29,5 değer kazandı. 22.10.2010 TL karşılığı= 15.813.000x1,295= 20.500.000TL * 22 Ekim 2010 – 1 USD= 1,4198 TL iken yatırımcı elindeki portföyü dolara çevirdiğinde; Son USD karşılığı= 20.500.000/1,4198 =14,4 mil. USD Kaynak; Şükrü Kızılot, Milliyet.com.tr/25.10.2010

Neden Sıcak Para? CARİ AÇIĞI FİNANSE EDİYOR Sıcak paranın Türkiye için önemli olmasının nedeni, cari açık finansmanında kullanılmasıdır. 2010’da büyümeye geçişle birlikte, cari açık da tırmanışa geçti. Cari açıktaki artış, son dönemde artan sıcak para girişi ile finanse ediliyor. Sıcak para getirenlerin elde ettiği inanılmaz kazancın, iki temel nedeni var; * ilki kurdaki gerileme, * ikincisi borsadaki artış nedeniyle yabancı yatırımcının elindeki portföy varlıkları değerinin dolar bazında artması. Kaynak; Şükrü Kızılot, Milliyet.com.tr/25.10.2010

Sıcak Paranın Riski Nedir? Ne kadar ve ne zaman geleceği, çıkacağı belli değildir. Sıcak para olarak gelen döviz, ülkede döviz tutarını bollaştırdığı için dövizin TL karşısında değeri düşüyor yani kur geriliyor. Dövizin değeri düşünce, yurtdışındaki malların TL olarak değeri ucuzluyor. Bu da ithalatı artırırken ihracatı yavaşlatıyor. Dış ticaret açığı artıyor Ucuz döviz ihracatı zorlaştırır. Üretici malını ya düşük fiyatla ihraç eder, ya da ihracat yapamaz. Üretim geriler. Dış ticaret açığı, cari açığı (döviz açığını) artırıyor.Yani Türkiye’ye gelen (ihracat, turizm vb.) döviz ile çıkan (ithalat ağırlıklı) döviz arasındaki fark artıyor. Sıcak para geri gidince, ekonomi üzerinde ciddi etkileri oluyor.2001 krizinde olduğu gibi döviz yükseliyor, borsa düşüyor, faizler artıyor... Kaynak; Güngör Uras,Milliyet.com.tr /18.12.2010 Şükrü Kızılot, Milliyet.com.tr/25.10.2010