Sensörler - Algılayıcılar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LPG SİSTEMİNE AİT PARÇALARIN ARAÇ ÜZERİNDEKİ YERLERİ
Advertisements

TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Atmosferik Kirleticiler
Devre Elemanları Nelerdir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
BASINÇ SENSÖRLERİ.
Servis Eğitimi, VK-21 Hoş geldiniz.
ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK VE UYGULAMALARI
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
The art of Engineering The art of Engineering.
BORU HATLARINDA DOĞAL GAZIN AKIŞ ENERJİSİNDEN YARARLANILMASININ TEORİK BİR İNCELEMESİ Dr. Kemal BİLEN A THEORETICAL ANALYSIS OF BENEFITING FROM FLOW ENERGY.
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
ENDÜKTANS ÖLÇME.
GSM & ABS (ANTI-LOCK BRAKE SYSTEM)
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
ATEŞLEME SİSTEMİ OM07B2_06 T.C. Eskısehir Osmangazi Üniversitesi
ATEŞLEME SİSTEMLERİ VE MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö) 3.SINIF HALİME İSLİKAYE
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
BOBİN.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
Elektrik Enerjisi Üretimi
ME 199 ENGINE COURSE Asist. Prof. Dr. Fuat YILMAZ
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Hava Dünyamızda ki hava karışımı; % 78 Azot % 21 Oksijen
DEVRE TEOREMLERİ.
Teknik Eğitim SSH Teknik Müdürlük Hakan Aydoğan Son Bakılan Sayfa 1 İçindekiler 01/05 Egzoz gazı türbini Egzoz borusuna Egzoz gazı türbini kompresöre hareket.
İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi DEN 216 Ölçme Tekniği Bölüm 14: Gerilme ve Uzama Ölçümleri © Hakan Akyıldız, Deniz Teknolojisi Mühendisliği.
Ölçme Tekniği Bölüm 16: Basınç Ölçümleri: Basınç Transduceri
SUBAPAÇILIMININ AYARI İLE PERFORMANSIN DÜZENLENMESİ.
ÖDEV-01 Problem o Şekildeki fırın, Q ısıl debisine sahip kaynakla ısıtılmaktadır. Fırındaki cisimlerin toplam ısıl kapasitesi C, fırın ile çevre.
OTO2005 Elektrik ve Elektronik OTO
Taşıt elektrik ve elektroniği, Kontrol sistemleri
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
Bazı Kısaltmalar İlk Çalıştırma - Marş : Cranking - H/Y (hava / yakıt oranı) 2:1 ile 12:1 arasında motor soğutma suyu sıcaklığına.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL. Yakıtlar Günlük hayatımızda ve sanayide enerji; mekanik iş, ısı ve aydınlatma şeklinde kullanılmaktadır. Bu üç enerji şekline.
BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI. BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI.
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA
Sensörler.
MOTOR BİLGİSİ Kemal Nurkan NUR
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Dış lambalar 3 farklı far tipini tanıtın: - Halojen - BiXenon
Motorlarda Termodinamik Çevrimler
İçten Yanmalı Motorlar Motor Yanma Odaları Yakıt Püskürtme Sistemleri
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
3- Yağlama Sistemi.
(2) Motor Denetim Organları)
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
Doğru Akım: Doğru akım, zamana bağlı olarak yönü değişmeyen akıma denir. Kısa gösterimi DA (Doğru Akım) ya da İngilizce haliyle DC (Direct Current) şeklindedir.
KLİMA SİSTEMLERİ 42&pt=Turgutreis+Oto+Klima+Gaz+D olum+Servisi
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Isı Pompaları ve Uygulamaları
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
DERS 1 Gömülü Sistemlere Giriş
Sunum transkripti:

Sensörler - Algılayıcılar Sensörler fiziksel bir büyüklüğü ölçerek elektrik sinyaline çevirirler.

Sensörler

Sıcaklık Ölçüm Sensörleri

Thermocouple – Termoelemanlar Sıcaklık ölçüm sensörüdür. E,J,M,K… gibi farklı tipte olan bu elemanlara ait genel karakteristik eğriler verilmiştir. Bu eleman sıcaklıkla değişen gerilim değeri üretirler.

NTC: Sıcaklık değeri arttıkça direnç değeri azalan sıcaklık ölçüm sensörüdür. PTC: Sıcaklık değeri arttıkça direnç değeri artan sıcaklık ölçüm sensörüdür.

Devir-Hız ve Konum Ölçüm Sensörleri

Faraday's Law İndüktif Tipli Sensörler: Bu sensörlerin iç yapıları incelendiğine ana parçalar; doğal mıknatıs ve bobindir. Doğal mıknatısın manyetik alanında değişim söz konusu olduğunda bu değişim bobin üzerinde alternatif bir gerilim sinyali oluşmasına neden olur. Böylece harici bir gerilim kaynağına ihtiyaç duymazlar. Bu gerilim vasıtasıyla hız ve konum ölçümleri yapılabilmektedir. Oluşan alternatif gerilim değerinin büyüklüğü; Manyetik alanın büyüklüğüne, sensörün içindeki bobinin sarım sayısına, sensör ile dişli arasındaki mesafeye, sensörün ve dişlinin birbirlerini gördükleri kesit alanına, manyetik alanın değişim hızına bağlıdır. Faraday's Law Any change in the magnetic environment of a coil of wire will cause a voltage (emf) to be "induced" in the coil. No matter how the change is produced, the voltage will be generated. The change could be produced by - changing the magnetic field strength, - moving a magnet toward or away from the coil, - moving the coil into or out of the magnetic field, - rotating the coil relative to the magnet, etc.

Hall Etkili Sensör: Manyetik alanda meydana gelen değişim, hall elementinin Kenarlarında yük değişimine neden olurlar. Bu yük değişimi Hall gerilimi olarak adlandırılır. Sensör çıkışı dijital çıkış formuna sahiptir. Harici bir gerilim kaynağına ihtiyaç duyarlar.

Açık çevrim ve Kapalı Çevrim Kontrol Ne Demektir?

Motor Yönetim Sistemi

Bosch M-Motronik sistemi Kanister 10. Rölanti hava valfı Yakıt buharı geri kazanım valfi 11. Sıcaklık sensörü Yakıt basınç regülâtörü 12. Yakıt filtresi Enjektör 13. Darbe sensörü Ateşleme bobini 14. Motor devir sensörü Zamanlama sensörü 15. Motor sıcaklık sensörü Hava kütle ölçer 16. Lambda oksijen sensorü Elektronik Kontrol Ünitesi 17. Diagnostik girişi Gaz kelebek sensörü 18. Elektrikli yakıt pompası

Bosch ME-Motronik sistemi 1.1 1 2 3 7 6 8 9 10 11 12 13 4 14 15 18 19 20 24 25 16 17 5 21 22 23 Kanister 14. Motor hız sensörü Hava kütle ölçer 15. Lambda sensorü (LSU) Yakıt buharı geri kazanım valfi 16. Lambda sensorü (LSF) Darbe sensörü 17. Birinci katalitik konvertör Sıcaklık sensörü 18. Yakıt tankı (pompa vs) Yakıt hattı 19. Ana katalitik konvertör Enjektör 20. EKÜ Ateşleme bobini 21. CAN hattı Zamanlama sensörü 22. Diagnostik girişi Gaz pedal sensörü 23. Diagnostik lambası (MIL) Gaz kelebek sensörü 24. Immobiliser EGR valfi (opsiyonel) 25. Kam mili zamanlama sensörü Emme manifold basınç sensörü