Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Bitkilerde Taşıma Sistemi
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
SIVILARIN YÜZEY GERİLİMİ
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
HAL DEĞİŞİMİHAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLAŞMA  gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı ale dönüşmesine yoğunlaşma denir.  Şekildeki çaydanlığın.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
GAZLAR.
MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Bölüm 13: Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler
KILCALIK VE DAYANIKLIK
BASINÇ.
Hazırlayan; Öznur KANDAKOĞLU 5-B 473
SIVILAR Sezen KURŞUN
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Bu su damlası nasıl duruyor böyle sizce?
SIVILARIN BASINCI.
AÇIK HAVA BASINCI Ali DAĞDEVİREN
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
ISININ YAYILMA YOLLARI
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
KARIŞIMLAR.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
ISI MADDELERİ ETKİLER.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
SU HALDEN HALE GİRER.
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
ADHEZYON VE KOHEZYON KUVVETLER
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Karışımlar.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
VİZKOZİTE Bir akışkanın vizkozitesi akışkan üzerine uygulanan kaydırma kuvvetinin karşılaştığı sürtünme direncinin bir ölçütüdür. Bir akışkan bir yüzey.
YÜZEY GERİLİMİ.
GAZLAR 6. Ders.
7.DERS 1. Sıvılar, gazlar ile katılar arasında yer almaktadır. Tanecikleri ne gazlarda olduğu gibi tamamen bağımsız hareket edebilirler, ne de katılarda.
SIVILAR 7.DERS.
ADEZYON KOHEZYON VE KILCALLIK
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
1 Moleküller Arası Kuvvetler Sıvılar ve Katılar. 2 Moleküllerarası Kuvvetler Moleküller arası kuvvetler molekülleri bir arada tutan çekim kuvvetleridir.
Moleküller Arası Kuvvetler
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
Ekofizyoloji Ecophysiology.
BİTKİLERDE TAŞIMA.
YÜZEY GERİLİMİ KILCALLIK
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Adezyon ve Kohezyon.
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
BASINÇ.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler. Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleriİyonik.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri 2. Bölüm Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri

ADEZYON Farklı iki madde (cam-su) arasında olan ve bu iki maddenin birbirine yapışmasını sağlayan çekim kuvvetine adezyon (yapışma) denir.

Yağmur damlalarının cama yapışması *Yağmur damlalarının cama yapışması. *Denizden çıkan birinin teninin ıslak olması. *Durgun su üzerinde hareket eden yaprağı suyun sürüklemesi.

Kohezyon Aynı maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvvetine kohezyon ( birbirini tutma) denir.

Durgun suda yaprağı çekerken bir miktar su yaprakla beraber hareket eder. Burada yaprak- su arasında adezyon kuvvetinden dolayı su sürüklenir. Dibe doğru indikçe su molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetinden dolayı su yüzeyinin altındaki bir miktar su hareket eder. Ancak daha da dibe indikçe kohezyon (su-su) kuvveti adezyon (su-yaprak) kuvvetinden büyük olur ve dipteki su hareket etmez.

Çok ince (kılcal) bir cam boru su içerisine sokulursa ne olur Çok ince (kılcal) bir cam boru su içerisine sokulursa ne olur? Cam-su arasındaki adezyon kuvveti, su-su molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetinden büyük olacağından su boru içerisinde yükselir. Bu yükselme kılcallık arttıkça artar. Bunun nedeni nedir? Kılcallık arttıkça cam borudaki su molekülü azalacağından kohezyon-adezyon kuvvetleri arasındaki fark artar ve ince boruda daha fazla yükselme olur.

Kılcal cam boru civa içerisine katılırsa ne olur Kılcal cam boru civa içerisine katılırsa ne olur? Civa-cam arası adezyon kuvveti civa-civa arası kohezyon kuvvetinden küçük olacağından cama tutunamayan civa normal seviyenin altına düşer.

Not: Su tutmayan madde ile su birbirini iter. Dışbükey görünün oluşur. Su tutan madde ile su birbirini çeker. İçbükey görünüm oluşur.

Su-cam arasında iç bükey görünüm oluşurken, civa-cam arasında dış bükey görünüm oluşur.Bunun nedeni adezyon ve kohezyona bağlı olarak sıvı yüzeylerinde gerilime neden olmasıdır. Sıvıların yüzeyinde meydana gelen bu gerilime yüzey gerilimi denir.

Yüzey Gerilimi: Sıvı ve temas ettiği madde arasındaki adezyon ve kohezyon kuvvetleri arasındaki fark yüzey gerilimini oluşturur. Sıvılarda yüzey geriliminin azalması sıvının diğer maddelerle etkileşimini arttırır. Temizlik maddeleri sıvıların yüzey gerilimini azaltarak suyun maddeyi daha çok ıslatmasını ve kire daha fazla nüfuz etmesini sağlar.

Yüzey geriliminin suda yaşayan canlılar için önemi nedir? Su örümceği, sinek vb. böcekler su yüzeyinde batmadan hareket ederler ve beslenirler. Bu hareketin nedeni yüzey gerilimidir. Sudaki canlıların beslenmesine yardımcı olan faktör yüzey gerilimidir. Bu sayede bazı maddelerin vücutlarına girmesine ve sıvının vücutlarının içerisindeki kılcal ortamlara taşınmasını sağlar.

Su tutmayan maddeler ve su birbirini iter Su tutmayan maddeler ve su birbirini iter. Bu itme kuvvetinden daha küçük ağırlığa sahip olan böcekler su üzerinde ıslanmadan ve batmadan durabilirler. Peki insan neden su üzerinde batmadan duramaz?

Kağıt havlu neden suyu emer? Kılcallık: İki madde arasında ( cam-su ) adezyon fazla ise sıvı olan diğer madde içinde yükselir. Cam- civa için adezyon çok küçük olduğundan sıvı, sıvı seviyesinin altında kalır. Yani kılcallık etkisiyle kağıt havlu suyu emer,küp şekerde su yükselir, gaz lambasının filtresinde gaz yağı yükselir, bitkiler suyu topraktan alıp üst kısımlara taşır.

Not: Kohezyon katı ve sıvılarda etkilidir. Gazlarda ihmal edilir. 1.Soru 1: Çay bardağına çay tabağının yapışmasının nedeni nedir? Adezyon (cam-su arası) 2.Soru 2: Herhangi bir yüzeyin sıvı ile ıslanması neye bağlıdır? Adezyon>Kohezyon olmasına 3.Soru 3: Civa yere düştüğünde küçük küreciklere parçalanır. Bunun nedeni nedir? Yer-civa arası kohezyon>>adezyon olmasındandır.

Not: Viskozite: Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence denir Not: Viskozite: Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence denir. Bal sudan daha viskozdur. Yani balın akıcılığı azdır.