KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİYASAL SÜREÇ ve KAMUSAL SEÇİM
Advertisements

Siyaset Bilimine Giriş
DEMOKRASİ ENDEKSİ HARİTASI
Bu çalışma küresel perspektifte ve Avrupa birliği ekseninde bir kavram ve olgu olarak yerelleşmeyi konu almaktadır. Bu çerçevede kamu yönetimi anlayışında.
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
Siyaset Bilimine Giriş
Siyaset Bilimine Giriş
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
DEMOKRASİ.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
ŞEFFAFLIK VE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ
İYİ YÖNETİŞİM.
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
ATATÜRK İLKELERİ.
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
Doç.Dr. Ahmet MUTLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi İİBF
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
SİYASETTE YÜKSEK TOPUKLAR.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KAMU POLİTİKASINDA ROL OYNAYAN AKTÖRLER
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
İNSANLAR VE YÖNETİM.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
B u s l a y d a ş i r k e t a m b l e m i n i z i e k l e m e k i ç i n E k l e m e n ü s ü n d e n " R e s i m ” i s e ç i n A m b l e m d o s y a.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
Türkiye’de Yönetim Kamu Yönetimin Örgütlenmesi
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
MİLLET SİSTEMİ.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
Afet Zararlarının Azaltılmasında Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin Rolü
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
Avrupa Birliği Perspektifinden Yerelleşme
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri
Hukukun TEMEL kavamları
. DERS.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSAN HAKLARI KONU VI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN GELİŞİM SÜRECİ-
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III. SİYASAL İKTİDAR.
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

KENTSEL SİYASET

Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU

Siyaset ve politika ne demektir? Siyaset ne zaman ortaya çıkmıştır? SİYASET NEDİR? Araştırma Soruları Siyaset ve politika ne demektir? Siyaset ne zaman ortaya çıkmıştır? Siyaset-devlet ilişkisi nasıldır? Geçmişten bugüne siyaset-devlet ilişkisi/gelişmi nasıl olmuştur?

5. Kentsel siyasetin konusu nedir? Araştırma Soruları 5. Kentsel siyasetin konusu nedir? 6. Kentsel siyasetin aktörleri kimlerdir? 7. Kentsel siyasetin merkezinde hangi kurumlar vardır) 8. Yerel yönetimlerin kentsel siyaset işlevleri nelerdir?

SİYASET/POLİTİKA NEDİR? Yunanca «polis» ve politika Politika, toplumun halka dair yaptığı tüm etkinliklerdir. (Aristoteles) «Yunan şehir devletlerinde, şehirli yurttaşların yönetilmesi» Siyaset kelimesi ise Arapça olup, «Seyis (At Bakıcısı)» kelimesinden türemiştir.

Siyaset nedir? Siyaset, yönetim işleri ve şehirleşme-yurttaşlık ilişkisi ile ortaya çıkmıştır. Buna göre siyaset veya politika, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayışı ifade eder.

Siyaset Nedir? Yunan siyasal yaşamında siyaset, "polis"e veya devlete ait etkinlikler biçiminde tanımlanmıştır. Politika bilimi (politoloji) politik hareketler ve güç edinilmesi ve kullanımı konusunu inceler.

Siyaset Ne Zamandan Beri Var? İnsanlığın siyaset ile haşır neşir olması, Yunan şehir devletlerinden önce başlar. İlk işbölümünün ortaya çıkışı, Kadın ile erkek arasındaki toplumsal cinsiyet ayrımlarının belirginleşmesi, İnsan türünün alet yapımı ve teknik üretim ile beraber doğayı kontrol altına almayı becermesi,

Tarihte Siyaset Aygıtının İşletilmesi İnsan topluluklarının belirli organizasyonlar etrafında bir araya gelerek akrabalık yahut klan bağlarıyla yapılamayacak kimi işleri daha üst bir kuruma kendi iradeleriyle ya da zorla devretmeleri sonucu gerçekleşmiştir.

Siyaset-Devlet İlişkisi Siyaset devlet olgusuyla yakından ilişkilidir. Siyaset, insanlığın işbölümü ve sınıflı toplum yapısına geçiş yaptığı dönemden sonra ortaya çıkan bir olgudur.

Siyaset-Devlet İlişkisi Eğer siyaset bir yönetme-yönetilme ilişkisi ise «devlet», yönetenlerin tarih boyunca değişik biçimlerde kullandığı aygıtın ismidir.

Siyaset-Devlet İlişkisi Kimin avlanacağından kimin savaşacağına, kimin ne kadar pay alacağına, baltanın kimin mülkiyetinde olacağına kadar bir dizi insan faaliyetine karar verecek olan mekanizma, daha sonra «devlet» olgusunu ortaya çıkarmıştır. l

Siyaset-Devlet İlişkisi Devlet bir nedenden çok sonuçtur: «Devlet, tarihsel süreçte siyaset mekanizmasının çeşitli biçimde işlemesinin bir sonucudur».

Siyaset-Devlet İlişkisi Tarım ve din toplumlarında modern anlamda devlet yoktu. Egemenlik kralın, hükümdarın, dini liderindi.

Siyaset-Devlet İlişkisi Avrupa ve Amerika devrimleriyle devlet gücü, mutlakıyetten meşrutiyete ve cumhuriyete yönelen toplumsal sözleşmeye dayandırıldı. Hukukilik kabul edilerek, bağımsız yargının denetimine izin verildi, Meclis iradesi halkın iradesiyle bütünleştirildi.

Siyaset-Devlet İlişkisinin Gelişmesi Geçmişten bugüne devlet; Kutsaldan bireye, vesayetçilikten özerkliğe, merkeziyetçilikten ademimerkeziyetçiliğe, devletçilikten piyasacılığa, ırkçılıktan çoğulculuğa, gizlilikten şeffaflığa doğru gelişti.

Siyaset-Devlet İlişkisinin Gelişmesi Günümüzde; Devlet, hukuki bir üstyapıyı temsil eden politik düzey iken, Siyaset, sınıflar arasındaki mücadele olarak farklı kerteler haline gelmiş durumdadır.

KENTSEL/YEREL SİYASET Yerel siyaset, kent ölçeğinde faaliyet gösteren kişi, kurum ve kuruluşların, kent ve kent halkına ait sorun ve konuları ele alarak sürdürdükleri bir yerel iktidar mücadelesi; KENTSEL/YEREL SİYASET

Kentsel/Yerel Siyaset Nedir? Yerel düzeydeki kaynak ve olanakların kullanılarak, yerel ölçekteki yurttaşların mutluluk, refah ve adaletini sağlamak üzere, yerel iktidar ve otorite üzerinden yerel toplumu idare etme sanatıdır.

Kentsel Siyaset Nedir? Yerel siyaset kavramı, yerel düzeyde siyaset yapılmasını anlatır. Bir siyasal etkinliğin yerel siyaset olarak kabul edilebilmesi için, etkinliğin yerel düzeyde yapılıyor olması yeterlidir

Kentsel Siyasetin Konusu Yerel siyasetin konusu kent, kent halkı, kent yönetimi, kent yaşamı ve kent düzeyindeki sorunlardır

Büyükşehir belediyesi/Belediye kamu kurumlarının taşra teşkilatları. Yerel Otorite Nedir? Yerel Otorite ve İktidar, 4 ana unsurdan oluşur: merkezi yönetimin yerel temsilcilikleri (valilik, kaymakamlık, muhtarlık) il özel idaresi Büyükşehir belediyesi/Belediye kamu kurumlarının taşra teşkilatları.

Kentsel Siyasetin aktörleri partilerin kent düzeyindeki teşkilat ve temsilcilikleri, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri, Yereldeki sivil örgütleri

Kentsel Siyasetin aktörleri yereldeki medya grupları ve temsilcilikleri yerelde bulunan kanaat önderleri, sermaye ve sendika mensupları, eşraf, esnaf yurttaşlar

Kentsel Siyaset-Yerel Yönetimler Yerel yönetimler, çoğulcu siyasi sitemin temel kurumları içinde yer alır (siyasi iktidarın yanında yerel iktidar işleviyle)

Kentsel Siyaset-Yerel Yönetimler Yerel yönetimler, siyasetin okulu olarak demokrasiyi geliştirici işlev görürler.

Kentsel Siyaset-Yerel Yönetimler Yerel yönetimler, yerel hizmet üreten idari birimlerdir.

Kentsel Siyasetin Merkezindeki Kurum: Yerel Yönetimler Yerel Yönetimler: yönetsel organları seçimle belirlenen ve yerel hizmetleri yerel halka tek başına veya merkezi yönetimle ortaklaşa sunma yetkisine sahip birimlerdir.

Yerel Yönetimlerin Siyaset İşlevi Nasıldır? Genel yönetimin gördüğü hizmetlerin dışında kalan yerel hizmetlerin türü, miktarı, niteliği ve sunum yöntemi gibi konularda temel karar ve politika mekanizmalarını geliştirme; Bu karar ve politikaları yerel düzlemde uygulayacak yerel yönetimlerin çalışma alan ve yöntemlerini belirleme işlevi.

Yerel Yönetimlerin Siyaset İşlevi Nasıldır? Yerel yönetimler, yerel siyaset yaparak yerel hizmet sunarlar.

Sunum Bitmiştir. Teşekkür ederim