Gıda Mühendisliği Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ.
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
KARE, DİKDÖRTGEN VE ÜÇGENİN ÖZELLİKLERİ
VÜCUT SIVILARINDA HÜCRE SAYIMI
Semen analizinde standart ve isteğe bağlı test prosedürleri
Gıda Mühendisliği Bölümü
KÜLTÜR ALMA ve KOLONİ SAYMA YÖNTEMLERİ
HACİM ÖLÇME.
AKYUVARLAR (LÖKOSİTLER), GELİŞMELERİ VE SAYIMI
UYGULAMALI ÇALIŞMA V KAN FİZYOLOJİSİ -2.
TLA223 TIBBİ MİKROBİYOLOJİ III
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
ERİTROSİTLER, GELİŞMELERİ, SAYIMI
KARIŞIMLAR.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
Gıda Mühendisliği Bölümü
KARE.
DÖRTGENLER.
Diferansiyel Denklemler
Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
EMİNE HATUN DUMAN B Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 07; Patojen Analizi.
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
PULPA NEKROZU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
I- Maserasyon Metotları
ARKEBAKTERİLER. ARKEBAKTERİLER ARKELER Prokaryot hücre yapısına sahiptirler. Görünüş ve yapı olarak bakterilere benzerler. Fakat genetik yapı,enzim.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
ÇOK BOYUTLU İŞARET İŞLEMENİN TEMELÖZELLİKLERİ
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
Mastitis.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
I- Maserasyon Metotları
GENEL KİMYA Çözeltiler.
PULPA NEKROZU.
Bakteri- Virus- Mantar
İDRAR ANALİZLERİ.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
ARKEBAKTERİLER. ARKEBAKTERİLER ARKELER Prokaryot hücre yapısına sahiptirler. Görünüş ve yapı olarak bakterilere benzerler. Fakat genetik yapı,enzim.
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Sütün oluşumu.
Sunum transkripti:

Gıda Mühendisliği Bölümü GDM203 Genel Mikrobiyoloji Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 2014/ 15 Güz Dönemi Ders notu 04a http://food.eng.ankara.edu.tr/index.php?p=622&l=1

Sayım 01 Çeşitli amaçlarla mikroorganizma sayımı gerekir. Var/ yok testleri farklıdır. -Mikroskobik sayımlar -Kültürel Sayımlar -Metabolizmaya Dayalı Sayımlar

Sayım 02 Var/ yok testlerinde sayı önemli değildir. Var ya da yok analizi yapılır  25g/mL gıdada Salmonella var/ yok. Sayım, çok genel olarak gıda mikrobiyolojisinde izin verilen mikroorganizma sayıları için uygulanır.

Mikroskobik Sayımlar 01 Ucuzdur, çabuktur. Canlı ve ölü hücre ayrılamaz (Maya sayımında ayrılır, DEFT) -Thoma lamı (hemastometri) -Petroff-Hauser Lamı -Breed Yöntemi -Çiğ sütte somatik hücre sayımı -Howard Lamı -DEFT Üretim izni olanlara var

Mikroskobik Sayımlar 02 Thoma Lamı: Şekilde görüldüğü gibi, küçük kare olarak belirtilen gerçekte bir kare prizmadır. Derinlik boyutu, şekilde verilen çukurun derinliğini göstermekte olup, 1/10= 0,1 mm’dir. 1 küçük kare olarak belirtilen kare prizmanın hacmi= 0,05 mmX0,05 mmX0,1 mm= 0,00025 mm3= 1/4.000 mm3'dür. Bir sayım alanında 16X25 = 400 küçük kare olduğuna göre toplam sayım hacmi= 0,00025 mm3X400= 0,1 mm3'dür.

Mikroskobik Sayımlar 03 Toplam 16 büyük karex25 küçük kare=400 küçük kare bulunur. Thoma lamında sayım sonucu AxSFx10.000 formülü ile hesaplanır. Burada A= 16 büyük karede sayılan maya adedi, SF ise seyreltme faktörüdür. 10.000 ise 0,1 mm3' deki sayım sonucunu 1 ml'deki sayıya dönüştürmek ve standart sonuç elde etmek için kullanılan bir değişmezdir (1 mL= 1 cc= 1 cm3= 10.000X0,1 mm3). Maya sayımında seyreltme (dilüsyon) % 10'luk asetik asit ile yapılır. Bu derişimdeki asetik asit maya hücrelerini birbirlerinden ayırarak kümeleşmeyi önlediği için, kolay bir sayım yapılmasına yardımcı olur.

Mikroskobik Sayımlar 04 Petroff-Hauser Lamı, Thoma lamından 5 kere incedir. Bu şekilde netlik derinliği daha duyarlı olup bakteri sayımında kullanılır.

Mikroskobik Sayımlar 05 Breed yönteminde 0,01 mL süt örneği 1 cm2 alana yayılır. Mikroskop görüş alanı bilinmelidir. Buradan mikroskop faktörü hesaplanır. 2500-5500 4000 Sayı: AxMFx100xseyreltme faktörü (adet/mL)

Mikroskobik Sayımlar 06 Somatik Hücre, çiğ sütün kalitesi hakkında bilgi verir. Yüksek sayılar istenmez. İnek meme hastalığı ya da yanlış sağım denetlenmesi içindir. Mikrobiyoloji ile ilgisi yoktur. Breed Yöntemi gibidir. Otomatik sayım cihazları vardır.

Mikroskobik Sayımlar 07 Howard lamı; domates, kayısı, şeftali vb. ürünlerde hammaddenin küf miktarı hakkında bilgi verir. Özel bir lam ve lameldir. 25 görüş sahası pozitif ya da negatif olarak değerlendirilir sonuç %pozitif küflü saha olarak verilir. Deneyim gerekir.

Mikroskobik Sayımlar 08 DEFT Direct Epifluoresan Filter Technique Direk Epifloresan Filtre Tekniği Filtre, Acridin Orange ile boyanır, Epifluresan mikroskopta incelenir. Canlı ve yeni ölmüş bakteriler portakal, önceden ölmüş olanlar yeşil görülür. Antikor ile işaretlenmiş boyalar da kullanılabilir.

Kültürel Sayım 01 -Yayma kültürel sayım -Dökme kültürel sayım -Damlatma yöntemi -EMS (En Muhtemel Sayı) -Membran Filtrasyon.

Kültürel Sayım 02 Canlı hücrelerin katı ya da sıvı besiyerinde (EMS) sayılmasıdır. Sadece canlı hücreler sayılır, uzun zaman alır, maliyeti mikroskobik sayımlarla kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Beklenen/ hedeflenen sayıya göre yöntem seçilir. Yayma kültürel sayım; Dökme kültürel sayım; EMS; Membran filtrasyon sıralaması geçerlidir. Damlatma yöntemi geçerli bir sayım yöntemi değildir, titre belirleme amacı ile kullanılır.

Kültürel Sayım 03 Katı (agarlı) besiyerinde sayım, canlı hücrelerin koloni oluşturması ve bu kolonilerin sayılarak «her canlı hücre 1 koloni oluşturur» prensibi ile materyaldeki canlı hücre sayısının hesaplanması esasına dayanır. Bu amaçla sayım yapılacak materyalden belirli bir miktar alınır ve besiyerine aktarılır.

Kültürel Sayım 03 Koloni oluşması için gerekli inkübasyon süresinin sonunda Petri kutusundaki koloniler sayılarak materyaldeki canlı hücre sayısı hesaplanır. Ölü hücreler çoğalıp koloni meydana getiremeyeceği için bu yöntemde sadece canlı hücreler sayılır.

Kültürel Sayım 04

Kültürel Sayım 05 Temel sayım yöntemi yayma kültürel sayımdır. Petri kutusuna agarlı besiyeri önceden dökülür, 0,1 mL örnek aktarılır ve yayılır. Psirotrof: Soğuğa dayanıklı Termotrof/ Termodurik: Sıcağa dayanıklı Termostabil: Geniş sınırlar içinde gelişen Termolabil: Dar Sınırlar içinde gelişen

Kültürel Sayım 06 Temel sayım yöntemi yayma kültürel sayımdır. Petri kutusuna agarlı besiyeri önceden dökülür, 0,1 mL örnek aktarılır ve yayılır. Genel/ selektif besiyeri; aerob/ anaerob/ vb. inkübasyon atmosferi; sıcaklık; süre. Orijinal sıvı örnekte 1000 KOB/ mL ya da katı örnekte 10.000 KOB/ mL olan örnekler için uygundur. 30-300 KOB/ Petri kutusu kuralı!

Kültürel Sayım 07 Petri kutusuna 1 mL örnek aktarılır, üzerine 40-45 oC’ta tutulan besiyeri dökülür, karıştırılır. Besiyeri sıcaklığı kritiktir. Yüksek olursa hedef mikroorganizmaya zarar verir, düşük olursa dökme sırasında besiyeri jelleşir. Psikrofiller için uygun değildir. Orijinal sıvı örnekte 100 KOB/ mL ya da katı örnekte 1.000 KOB/ mL olan örnekler için uygundur. 3 Petri kutusuna 1 mL yayma ya da 14 cm çaplı Petri kutusu.

Kültürel Sayım 08 Damlatma yönteminde Petri kutusu, tabanından 6 ya da 8 eşit parçaya bölünür, karşılıklı her parçaya ardışık olarak 0,01 mL damlatılır. Besiyerinin bu damlaları emmesi beklenir, inkübasyon sonunda yaklaşık 2 cm2 alanda koloni sayılması güçtür ve sağlıksız sonuç verir. Titre belirlemesi için uygundur. Titre: Pozitif sonucun alındığı son seyrelti

Kültürel Sayım 09 Membran Filtrasyon Bir membran filtreden geçirilebilecek sıvı ya da gaz numunelerde çok az sayıdaki mikroorganizma sayısının belirlenmesi için uygundur. Bakteriyolojik analizlerde çok genel olarak 0,45 µm porlu filtreler kullanılır.

Kültürel Sayım 10 Filtre, uygun bir besiyerine yerleştirilir. Mikroorganizma olan yüzey üstte olmalıdır. Mikroorganizma gelişmesi (koloni oluşturması) sırasında besiyerini emerek koloni oluşturur.

Kültürel Sayım 11 EMS ve Metabolizmaya dayalı sayımlar için izlemeye devam edin. 04a 04