FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
Advertisements

Furkan ÇELEBİ Haz/A 181. Ekonomileri aşırı istihdam durumunda olan ülkelerden veya yetişmiş insan gücü kaynakları yetersiz olan ülkelerden, işgücü talebine.
ÇOCUK HAKLARI Çocuk Haklarının Önemi Ve Anlamı Çocuk Haklarının Konusu
İNSAN HAKLARI.
AYNUR CEYLAN.
İNSAN HAKLARI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ.
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
İNSAN HAKLARI.
Hasta Hakları.
 Emre kılınç   SOSYALBİLGDEMOKRASİ SERÜVENİ  İLER ÖĞRETMENLİĞİ 3.SINIF (İ.Ö)
ADAYLIK TEMEL EĞİTİM PROGRAMI
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
ÇOCUK HAKLARI.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
İNSAN HAKLARI.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
İNSAN HAKLARI.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
İNSAN HAKLARI.
İNSAN HAKLARI.
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
10 ARALIK İNSAN HAKLARI HAFTASI
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE İNSAN HAKLARI HUKUKU
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İNSAN HAKLARI, GENEL OLARAK KİŞİNİN İNSANCA YAŞAMASI İÇİN GEREKLİ OLAN, VAZGEÇİLMEZ VE DOKUNULMAZ TEMEL HAKLARINI İFADE EDER.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İNSAN HAKLARI.
İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ Her insan doğduğu andan itibaren bir takım hak ve hürriyetlere sahiptir.
İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ
ISKENCE ve EZiYET. Cesitler Iskence Eziyet ⊙ Insan Haklari Evrensel Bildirisini – ⊙ Ilke, iki yil aradan sonra 4 Kasim 1950 tarihli Insan.
SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
İNSAN HAKLARI Hazırlayan=Tuğçe Türedi
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
ÇOCUK HAKLARI.
TOPLUMSAL EĞİTİM KURUMU
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bana “Özel”, Başkalarına “Gizli”
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
MEDENİ HUKUK.
ATATÜRK İLKELERİ
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
KOCATÜRK KOLEJİ KEMALPAŞA KAMPÜSÜ. İNSAN HAKLARI Sude Berf DEĞER Arda DUMAN Cemal Enes ÖZALP Medet KARABULAK Erdem KARAHAN.
İNSAN HAKLARI (TEMEL HAKLAR)
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
İNSAN HAKLARI ALANINDA GEÇEN TEMEL KAVRAMLAR «İNSAN HAKLARI KAVRAMI» Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
TARIH DERSI PROJE ÖDEVI ÖĞRETMEN: DÖNDÜ GÜNAY ÖĞRENCI:DILEK KUCUM TÜRKLERDE KADIN.
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
Sunum transkripti:

FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ HAZIRLAYAN : BARIŞ DALKILIÇ ŞAZİLE KARAGÖZ

İNSAN HAKLARI

HAK NEDİR? Hukukun tanıdığı ve koruduğu yetkidir. Yani; Hukuk düzeni tarafından kişilere tanınan yetkilere ve bu yetkilerden yararlanma hususuyla kişilerin iradesine bırakılmış olan menfaatine hak denir.

İnsan Hakları Nedir? İnsanın salt insan olması nedeniyle öznesi olduğu, onu tüm yönleriyle kişiliğini ve değerini korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve kurallar bütünüdür.

İnsan Haklarının Özellikleri Bireyin salt insan olmakla kazandıkları haklardır. İnsanların, insan olarak taşıdıkları değerlerin; sömürü, baskı, kıyım ve her türlü doğal güç karşısında korunması isteğine dayanır. İnsan hakları temelde devlet gücünü sınırlar; hem yasal hem ahlaksal düzenlemelerin kapsamına girer.

İnsan Haklarının Özellikleri Özünde genel ve evrensel niteliktedir. Hem olanı hem de olması gerekeni dile getirir. Bütün insanların, hatta bazen doğmamış olan insanların bile her yerde sahip olması gereken haklardır.

Temel Haklar ve Özgürlükler İnsan hakları kavramından daha dar kapsamlıdır. İnsan haklarından Anayasada tanınan ve güvenceye alınan haklardır. Dolayısıyla Anayasal haklardır. Kişisel Hak ve Özgürlükler Dar kapsamlı kişisel özgürlüklerdir. Vatandaş Hakları

Hak Çeşitleri Kişisel haklar : (Negatif statü hakları) Kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak olan özel alanının sınırlarını çizen haklardır. Bunlar: Yaşam ve korunma Maddi ve manevi varlığını geliştirme Özel hayatın gizliliği ve korunması Yerleşme ve yolculuk Din ve vicdan Düşünce ve düşünceyi yayma Bilim ve sanat Basın yayın.

Hak Çeşitleri Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar ( Pozitif statü hakları): Vatandaşa, devletten hizmet etmesini isteme hakkını veren haklardır.Bu haklar devlete ödev yüklemektedir. Bunlar: Çalışma Sağlıklı yaşama Konut edinme Sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanma Eğitim ve öğretim

Hak Çeşitleri Siyasal Haklar (Aktif statü hakları) Çevre Hakkı Kişinin devlet yönetimine katılmasını sağlayan haklardır. Bunlar: Siyasal örgütlenme Seçme ve seçilme Kamu hizmetlerine girme Çevre Hakkı Kişilerin çevreyi koruma hak ve ödevleri vardır. Çevre hakkı yalnız bugün yaşayan insanların değil gelecek kuşaklarında hakkıdır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (10 Aralık 1948) Her insan özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğar. Akıl ve vicdanla donatılmış olup birbirleriyle kardeşlik anlayışıyla davranır. Herkes; ırk, renk,cinsiyet, dil, din, siyasal yada başka bir görüş, ulusal yada toplumsal köken, mülkiyet, doğuş yada benzeri başka bir statü gibi ayrım gözetilmeksizin bildirgede yazılan tüm hak ve özgürlüklere sahiptir. Herkesin yaşama ve kişisel özgürlüğü ve güvenliğine hakkı vardır. Kimse kölelik yada kulluk altında tutulamaz. Kölelik ve ticaret yasaktır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 5. Hiç kimseye işkence yada zalimce, insanlık dışı yada onur kırıcı davranış yada ceza uygulanamaz. 6 . Herkesin nerede olursa olsun yasa önünde bir kişi olarak tanınma hakkı vardır. 7 . Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasa tarafından eşit korunmaya hakkı vardır. 8 . Herkesin yasalarla tanınmış temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı yetkli ulusal mahkemeler eliyle etkin bir yargı yoluna baş vurma hakkı vardır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 9. Hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz , tutuklanamaz ve sürgün edilemez. 10. Herkesin hak ve yükümlülükleri belirlenirken, ve kendisine suç yüklenirken, yansız bir mahkeme tarafından hakça ve açık bir yargılanmaya hakkı vardır. 11. Herkes yasaya göre, suçu kanıtlanana kadar suçsuz sayılma hakkı vardır. Suç sayılmayan bir eylemden dolayı kimse suçlanamaz. Kimseye, işlediği suçtan daha ağır bir ceza verilemez. 12. Kimsenin özel yaşamı, ailesi, konutu,yada haberleşmesine keyfi olarak karışılmaz. Herkesin bu gibi durumlarda korunma hakkı vardır. 13. Herkesin bir devletin sınırları içinde yer değiştirme ve oturma özgürlüğü vardır. Herkesin ülkesinden ayrılma ve dönme hakkı vardır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 14. Herkesin zülüm altında başka ülkelere sığınma hakkı vardır. 15. Herkesin bir uyrukluğa hakkı vardır.Kimse keyfi olarak uyrukluktan çıkarılamaz. Kimsenin de uyrukluğunu değiştirme hakkı yadsınamaz. 16. Yetişkin erkeklerle, kadınların ırk, uyruk, yada din bakımından herhangi bir sınırlama yapılmaksızın evlenme ve aile kurmaya hakkı vardır. 17. Herkesin tek başına yada başkalarıyla mülkiyet hakkı vardır. Kimse keyfi olarak mülkiyetten yoksun bırakılamaz.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 18. Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. 19. Herkesin görüş ve anlatım hakkına sahiptir. 20. Herkes, barışçı toplanma ve dernek kurma hakkına sahiptir. Hiç kimse derneğe girmeye zorlanamaz. 21. Herkes doğrudan yada özgürce seçilmiş temsilciler aracılığıyla ülkesinin yönetimine katılma hakkına sahiptir.Herkesin ülkesindeki kamu hizmetlerine eşit girme hakkı vardır. 22. Herkesin bir toplum üyesi olarak toplumsal güvenliğe hakkı vardır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 23. Herkesin çalışma, işini özgürce seçme, adil ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır. 24. Herkesin iş saatlerinin makul ölçüde sınırlandırılması ve ücretli dönemsel tatiller ve dinleme hakkına sahiptir. 25. Herkesin kendisinin ve ailesinin , sağlık ve gönenci için beslenme , giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. 26.Herkes eğitim hakkına sahiptir.Eğitim , en azından ilk ve temel aşamasında parasızdır. (Ülkemizde Anayasa 42. madde)

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 27. Herkes topluluğun kültürel yaşamına özgürce katılma ve sanattan yararlanma ve bilimsel gelişmeye katılarak yararlarını paylaşma hakkına sahiptir. 28. Herkesin bu bildirgede yazılı hak ve özgürlüklerin tam olarak gerçekleşeceği toplumsal ve uluslar arası bir düzene hakkı vardır

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 29. Herkesin kişiliğinin özgürce ve tam gelişmesine olanak veren topluluğa karşı ödevleri vardır.Herkes bu hak ve özgürlükleri ancak, başkalarının özgürlüklerinin tanınması, korunması ve saygı gösterilmesine bağlıdır. 30. Bu bildirgenin hiçbir hükmü, herhangi bir ülke veya gruba, burada sürülen hak ve özgürlüklerin yok edilmesini amaçlayan bir etkinlikte bulunma hakkını verir, şeklinde yorumlanamaz.

İnsan Hakları Sorunları/İhlaller Kamu düzeninin korunmasında baskıcı yöntemlerin kullanılması Devletin ekonomik gücünün fazla olmaması Yöneticilerin kendi güçlerini sınırlandırmak istememeleri, bu nedenle de insan haklarını korumamaları Kamu görevlilerinin, görevlerini insan haklarına uygun şekilde yapmamaları Eğitimsizlik