TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu - 2 2023 ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Advertisements

Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Siber Güvenlik ve Kara Para Aklama BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YÖNETİM-
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
HİZMETLERİMİZ İthalat, İhracat, Transit Gümrük İşlemleri,
1 Strateji Komisyonu #2010’da Alınacak Aksiyonlar / Hedefler 1 Türkiye'nin stratejik hedefi ve önceliklerine uygun bir Bilişim stratejisine yüksek katkı.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
TÜRKİYE BİLİŞİM ŞURASI
1 Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Şurası Hazırlık Sunumu e-Ekonomi Çalışma Grubu Murat Tozan, TBV Şubat 2002.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Kamuda e-Belge Çalışmaları
Biz Kimiz? DELFİN, her türlü doküman tabanlı teknolojileri araştırmak, geliştirmek, kurum ve şirketlere fiziksel arşiv ve elektronik arşivleme hizmetlerinde.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
Hazırlayan:Murat Sait ÇABUK. 1: B2B (Business to Business): Sirketler Arası Elektronik Ticaret * B2B’nin temeli, sirketlerin internet uzerinden birbirine.
LOGO EJDER ORUÇ Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanı.
SANAL DEVLET.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
97/5 SAYILI ÇEVRE MALİYETLERİ DESTEĞİ. İhracat Genel Müdürlüğü | KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Çevre Desteği Amacı: Çevre, kalite, gıda.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
E- Ticaret Altyapısı.
ELEKTRONİK TİCARET TÜRLERİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
EDREMİT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Yönetim Paneli Kullanımı
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
  Satış sonrası hizmetler bir ürün satıldıktan sonraki süreçte müşteriye sunulan teknik destekler olarak değerlendirilebilir. Bu hizmetler arasında garanti,
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
1İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı1 İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYET RAPORU 2014 T.C. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ.
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
1 E-Ticaret ve Güvenli Ödeme Kısım I. E-Ticaret Kısım II. Güvenli Ödeme Umur YILMAZ Comtech Tic. Ltd
İHRACATA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi.
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
TS EN ISO/IEC Personel belgelendirme sertifikalandırma işi yapmak isteyen kurum ve kuruluşların akreditasyon şartlarını içeren uluslararası bir standarttır.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
Standardizasyon.
TEKNOPAZARDESTEĞİ HAZİRAN 2016 ANKARA. Teknolojik Ürün, Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR) Destek Programı Bakanlığımıza bağlı Bilim ve Teknoloji Genel.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
KATILIM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU VE DANIŞMANLIĞI
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Excel Örnekleri TOPLA Fonksiyonu.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
E-İMZA.
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
E - İMZA ANIL TUNCER
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Sunum transkripti:

TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar

Kamu Bilişim Platformu İçindekiler E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler Çalışma Grubu E-Ticaret Tanımı ve Hassas Bilgi 2.Güvenlik Gereksinimleri 3. Dünyada ve Türkiye’de E-Ticaret Kanunu 4. Öneriler ve Yapılması Gerekenler

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı E-Ticaret Tanımı ve Hassas Bilgi e-Ticaret, işletme faaliyetlerinin elektronik olarak yapılmasıdır. Bu faaliyet metin, ses ve video verilerinin elektronik olarak işlenmesi ve aktarımına dayanmaktadır. e-Ticaret bu boyutuyla mal hizmet alımı ödemelerinin dijital olarak yapılmasını kapsamaktadır. Bu faaliyetler hem mamulleri (tüketici malları, özel ekipmanları) ve hizmetleri (bilgi hizmeti, finansal ve yasal hizmetler) hem de geleneksel faaliyetleri (sağlık, bakım, eğitim) kapsamaktadır.

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı E-Ticaret Tanımı ve Hassas Bilgi e-Ticaretin gerçekleşmesi için/sırasında kullanılan veriler: Müşteri Adı Müşteri Posta Adresi Müşteri Fatura Adresi Diğer Bilgiler

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı E-Ticaret Tanımı ve Hassas Bilgi Hassas e-Ticaret Verileri: Aşağıdaki veri tipleri hassas olarak değerlendirilmeli ve kurum içinde dahi farklı bölümlere (pazarlama, satış, vb) aktarılmamalı ya da depolanmamalıdır: Kredi Kartı Numarası Kredi Kartı Şirketi (Kartı üreten banka) Kredi Kartı doğrulama numarası (cvc2) Kredi Kartı Son Kullanım Tarihi Havale Gönderen Hesap Numarası Havale Gönderen Banka/Şube Bilgileri TC Kimlik No Müşteri Parola/Kimlik Doğrulama Bilgileri

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Güvenlik Gereksinimleri BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI AĞ GEREKLERİ FİZİKSEL GÜVENLİK GEREKLERİ ERİŞİM YÖNETİMİ ERİŞİM SEVİYELERİ VE İZİNLER DEPOLAMA GEREKLERİ EĞİTİM GEREKLERİ SİSTEM GÜVENLİĞİ YEDEKLEME

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Güvenlik Gereksinimleri VERİ TABANI GEREKLERİ e-POSTA İLE SİPARİŞ KREDİ KARTI İLE ÖDEME – DOĞRULAMA – GEÇERLEME ANAHTAR YÖNETİMİ TS ISO/IEC 19790: Kripto Modülleri için Güvenlik Gereksinimleri ve TS ISO/IEC 24759: Kripto Modülleri Test Gereksinimleri`nden sertifikalanmak ÜRÜN GÜVENLİĞİ e-Ticaret Yazılımlarının, Bilgi Teknolojileri Ürün Güvenliği Standardı olan TS ISO/IEC Ortak Kriterler (Common Criteria) standardından bağımsız akredite laboratuvarlar tarafından teste tabi tutulması ve sertifikasyonu

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Dünyada ve Türkiye’de E-Ticaret Kanunu AVRUPA BİRLİĞİ Kişisel Bilgilerin İşlemler ve Veri Transferi Sırasında Korunması Direktifi(95/46/EC) Verinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Direktifi(97/66/EC) Mesafeli Satış Sözleşmelerinde Tüketici Haklarının Korunması Direktifi (97/7/EC) Bilgi Toplumu Hizmetlerinin, Özellikle Elektronik Ticaretin Ortak Pazardaki Bazı Yönleri Hakkındaki Direktif (2000/31/EC) Elektronik İşlemlerde Mahremiyetin Korunması Direktifi(2002/58/EC)

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Dünyada ve Türkiye’de E-Ticaret Kanunu TÜRKİYE 5/11/2014 tarih ve sayılı Resmi gazetede yayımlanan 6563 sayılı “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”, 1.Bilgi Verme Yükümlülüğü 2.Ticari Elektronik İletişim ve İstenmeyen Elektronik Postalar 3.Kişisel Verilerin Korunması Not: e-Ticarete ilişkin düzenlemelere aslî etkisi bulunan “Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı” yasalaşması beklenmekte

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Türkiye’de Elektronik Ticaret Güvenliğine İlişkin Yapılması Gerekenler “güven damgası” uygulamaları Yurt dışında birçok ülkede güvenlik ve /veya gizlilik konularında bağımsız kurumlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu elde edilen sertifikalar tüketicilere o sitenin ne kadar “güvenilir” olduğunu göstermektedir.

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Türkiye’de Elektronik Ticaret Güvenliğine İlişkin Yapılması Gerekenler

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Türkiye’de Elektronik Ticaret Mevzuatına İlişkin Yapılması Gerekenler Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı çıkartılmalıdır sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde ikincil düzenlemeler ile rehber ve kılavuzların hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Kamu Bilişim Platformu TBD Vizyon ve Kuruluş Amacı Türkiye’de Elektronik Ticaret Mevzuatına İlişkin Yapılması Gerekenler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, e-ticaretin önündeki engelleri tespit ederek buna yönelik tedbirleri belirleyecek bir yapı oluşturulacaktır. e-Ticarete ilişkin mevzuat altyapısı, teknolojik gelişmeler ışığında gözden geçirilecek; özel sektörün gereksinimleri doğrultusunda ilave öneriler geliştirilecektir. Başta vergilendirme ve tüketici haklarının korunması olmak üzere e-ticaretin gelişimini ilgilendiren alanlarda ikincil mevzuat düzenlemeleri hazırlanacak ve gerekli tedbirler alınacaktır. Mevzuata uygun olarak, kılavuz niteliğinde e-Ticaret sözleşmeleri oluşturulacaktır. Mevzuata ilişkin bilgilendirme ve yaygınlaştırma etkinlikleri düzenlenecek ve mevzuatın işletmeler ve tüketiciler tarafından benimsenmesi sağlanacaktır.

Kamu Bilişim Platformu Belge No:TBD/Kamu-BIB/2015-ÇG2 Tarihi:5 Ekim 2015 Durumu:Nihai Rapor – S 1.0 Raporu Hazırlayanlar Başkan Ayşegül İBRİŞİM (TSE) Kamu-BİB YK Temsilcileri Furkan CİVELEK(KALKINMA BAKANLIĞI) Grup Üyeleri Ayşenur AKINCI (KALKINMA BAKANLIĞI) Lütfi ÖZBİLEN(FOKUS AKADEMİ) Turgut DEMİR (ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)

Türkiye Bilişim Derneği TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu – Ayşegül İBRİŞİM TSE BT Belgelendirme Müdürü E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler Çalışma Grubu - 2 Teşekkür ederiz...