İki Değişkenli Tablo ve Grafikler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
Advertisements

Temel Bİleşenler Analİzİ
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
BAĞIMSIZ GRUPLARDA İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ
Verilerin Değerlendirilmesi ve Sunulması
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
Hafta 01: Veri (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
Tanımlayıcı İstatistikler
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
İlişki Ölçüleri.
Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli-Kümülatif)Fonksiyonu
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
TABLO VE GRAFİK TÜRLERİ
BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
Tablo & Grafik Yapım Yöntemleri.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Yaygınlık Ölçüleri Bir dağılımdaki değerlerin ortalamaya olan uzaklıkları farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların derecesi dağılımın yaygınlığı kavramını.
İki ve İkiden Çok Değişkenli
Tek ve İki Değişkenli Grafikler
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
TEORİK DAĞILIMLAR 1- Binomiyal Dağılım 2- Poisson Dağılım
VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
100 Yetişkine İlişkin Kolesterol Değerleri
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
Uygulama I.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
DEĞİŞKEN TİPLERİ ve SPSS’ de VERİTABANI HAZIRLANMASI.
Veri Düzenleme Grafiksel Gösterimler ve Merkezi Eğilim Ölçüleri
NEDEN İSTATİSTİK? 1.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
İstatistik 1.Bölüm EĞITSEL YAZıLıM GELIŞTIRME VE DEĞERLENDIRME.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Tanımlayıcı İstatistikler
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
İstatistik Bilimine Giriş
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
Uygulama 3.
Asimetri ve Basıklık Ölçüleri
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
SU KALİTESİ VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Çapraz Tablolar Tek ve İki Değişkenli Grafikler.  Çapraz Tablo ve Diğer Tabloları Oluşturabilmek  Bu Tablolara Uygun Grafikleri Çizebilmek Amaç:
Örnek: Kalple ilgili bir çalışmada 25 yaşındaki 24 erkek ve 40 yaşındaki 30 erkeğin sistolik kan basınçları ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre 0.05.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Verilerin grafiklerle gösterilmesi
VERİLERİN TABLOLARLA GÖSTERİLMESİ Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi AD.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Merkezi Eğilim Ölçüleri
VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU
Veri Düzenleme Grafiksel Gösterimler ve Merkezi Eğilim Ölçüleri
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Uygulama I.
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
TEORİK DAĞILIMLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İki Değişkenli Tablo ve Grafikler

Tek ve İki değişkenli tablolar Gözlemlerin, incelenen herhangi bir değişkenin kategorilerine, değerlerine ya da oluşturulan sınıflara göre nasıl dağıldığını gösteren tablolara marjinal (sıklık) tablolar denir. İki veya daha fazla değişkenin kategorilerinin kesiştiği yerde frekansların olduğu tablolara çapraz tablo denir. İki ya da daha çok değişkenin birlikte değişiminin incelenmesi çoğu zaman çapraz tablo yapımını gerektirir.

Eğer incelenecek iki değişken varsa, bu iki değişkenin birlikte değişimini göstermek amacıyla oluşturulan tabloya ikili çapraz tablo denir. Üç değişkenin birlikte değişimini incelemek amacıyla oluşturulan tabloya üçlü çapraz tablo denir. İncelenen değişkenlerden biri ya da her ikisi sürekli ya da kesikli sayısal veri tipinde olabilir. Bu durumda çapraz tablo oluşturabilmek için değişkenlerden biri ya da her ikisi sınıflandırılır.

Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler Bağımlı Değişken: Bir ya da daha çok etkenin (faktörün) etkisi ile ortaya çıkabilen ve bu etken(ler) ile ilişkisi aranan değişkene bağımlı değişken denir. Bağımsız Değişken(ler): Bağımlı değişkeni etkilediği düşünülen değişken yada değişkenlerdir.

Sigara içme durumu ise bağımsız değişkendir. Tablo 1. Annenin sigara içip içmeme durumuna göre doğan bebeklerin ağırlıklarının dağılımı Sigara içme durumu Doğum ağırlığı Toplam <2500 ≥2500 İçmiyor 4 40 44 İçiyor 10 6 16 14 46 60 Doğum ağırlığı, sigara içip içmeme durumuna göre değişeceği için bağımlı değişkendir. Sigara içme durumu ise bağımsız değişkendir. Marjinal

Yaş Grupları Erkek % Kadın Toplam Tablo 2. Bir bölgesindeki nüfusun yaşa ve cinsiyete göre dağılımı Yaş Grupları Erkek % Kadın Toplam 19 47.5 21 52.5 40 1 – 4 85 53.1 75 46.9 160 5 – 9 95 110 200 10 – 14 185 49.3 190 50.7 375 15 – 19 210 46.7 240 53.3 450 . 85+ 50 42162 42069 125 1655 100 1595 100.0 3250

Aile Planlaması Kullanma Durumu Tablo 3. Öğrenim Düzeylerine Göre Aile Planlaması Kullanma Durumu Öğrenim Durumu Aile Planlaması Kullanma Durumu Kullanan Kullanmayan Toplam Sayı (%) Okur Yazar Değil 15 25.0 45 75.0 60 İlkokul 25 41.7 35 58.3 Ortaokul 32 53.3 28 46.7 Lise 40 66.7 20 33.3 Üniversite 48 80.0 12 20.0 160 140 300

Grafikler Grafikler, tablo olarak özetlenen bilgilerin şekillerle ifade edilerek açık, kolay ve anlaşılabilir bir biçimde sunulmasını sağlar. Bir Grafikte İlgilenilen olayı tanımlayacak bir başlık olmalıdır. Grafikte yatay (x ekseni) ve dikey eksen (y ekseni) tanımlanmalıdır.

* Yığılımlı Çubuk Grafik * Ortalama - Standart Sapma Grafiği Grafikler Niteliksel Veri * Çubuk Grafik * Yığılımlı Çubuk Grafik Niceliksel Veri * Ortalama - Standart Sapma Grafiği * Kutu - Çizgi Grafiği * Saçılım Grafiği Grafikler oluşturulurken veri türüne (sayısal – kategorik) ve değişken sayısına göre (tek değişkenli – çok değişkenli) uygun grafik seçilmelidir.

Çubuk (Sütun) Grafik Aile Planlaması Grafik 1. Öğrenim düzeylerine göre aile planlaması kullanma durumu

Yığılımlı Çubuk Grafik Aile Planlaması Grafik 2. Öğrenim düzeylerine göre aile planlaması kullanma durumu

Ortalama Standart Sapma Grafiği Ort + Std Sapma 1 Standart sapma Aritmetik Ortalama 1 Standart sapma Ort - Std Sapma İki veya daha fazla grubu karşılaştırmak amacıyla da kullanılabilir.

Grafik 3. Öğrenim düzeylerine göre çocuk bakım puanları

Kutu – Çizgi Grafiği Aşırı yada aykırı olmayan en büyük değer 3. Çeyrek Ortanca ÇAG 1. Çeyrek Aşırı yada aykırı olmayan en küçük değer

Grafik 4. Öğrenim düzeylerine göre çocuk bakım puanları

Saçılım Grafiği Grafik 5. Ağırlık ile Boy uzunluğu arasındaki ilişki Niceliksel (Sayısal) iki değişken arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla kullanılır.

Saçılım Grafiği

Saçılım Grafiği Grafik 5. Annenin sigara içme durumuna göre gebelik haftası ile doğum ağırlığı arasındaki ilişki

Matris Saçılım Grafiği Yağ: Vücut yağ yüzdesi SQS: Squat sıçrama yüksekliği AS: Aktif sıçrama yüksekliği ESN: Esneklik derecesi Kİ: Kuvvet indeksi Grafik 6. Sutopu oyuncularının bazı ölçümlerine ilişkin ilişki

Uygulama

Uygulama

Yanlış uygulamalar - 1

Yanlış uygulamalar - 2